Коледа 2021/2022

  • 98 392
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 4 400
Миналата година правих по рецепта на artemida, стана уникална
За сиропа се сварява равно количество вода и захар,за голяма тава това количество е 4водни чаши,корите за баклава(baklavalık) са 800гр 1пакет.Когато се сгъсти сиропа,се сваля от котлона и се добавя прясно изцеден сокът на 1лимон.Разтопява се 250гр масло,500гр шам фъстък се смилат и се приготвя по следният начин-взема се 1кора,намазва се с масло цялата,върху нея се слага втора кора,намазва се с масло и тя,поръсва се с шам фъстък по цялата кора,но преди да се поръсят ядките по късата страна на корите,със шприц,напълнен с каймак,се минава веднъж,накрая се завива на руло и се реди в тава до изчерпване на продуктите.Пече се на 180градуса за 45-50мин.Изпечената баклава се оставя на стайна температура за 10-15мин,след това се залива с охладеният сироп,важно е да НЕ се залива гореща баклавата,а топла.Да допълня-преди да се залее със сиропа,баклавата може да се поръси с 100гр смлян шам фъстък,а каймак може да бъде заменен със заквасена сметана.

# 631
  • София
  • Мнения: 12 259
.............................50мин.Изпечената баклава се оставя на стайна температура за 10-15мин,след това се залива с охладеният сироп,важно е да НЕ се залива гореща баклавата,а топла.Да допълня-преди да се залее със сиропа,баклавата може да се поръси с 100гр смлян шам фъстък,а каймак може да бъде заменен със заквасена сметана.
Ами не е точно така със заливането гореща със студен сироп. Всяка годена правя баклава, тук момичетата я знаят и някои са я правили, уникално добра е, от гръцки кулинарен  сайт е, и е точно гореща със студен сироп, но последните, които гледах и при гърците и при турските кулинари  има баклави, които се заливат горещи и с горещ сироп, така че е много важно да се чете рецептата.
Тази която смятам да правя тази година е точно от 46 листа и се залива със 700 грама масло, ядките са ясни, и се залива с горещ сироп в/у горещата току-що извадена баклава.

# 632
  • Мнения: 4 400
Пуснала съм рецептата така както са ми я дали и съответно съм я направила следвайки точно указанията. Сигурна съм, че има много и различни варианти, аз споделям моя опит и смея да твърдя, че се получи страхотна.

# 633
  • Мнения: 1 432
Рецептата, моля!

# 634
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Здравейте,  някой има ли изпитана рецепта за арменски сладки и за локумки?
Аз съм фен на арменските сладки топчета с локум. У нас винаги изчезват най-бързо, макар че са изключително лесни за приготвяне и с малко продукти.
Най-близки на вкус до купешките ми се получиха по тази рецепта- мисЛя че се казваха бирени топчета (имам я написана, затова не слагам линк):
1чч олио (или 50:50 с мас)
2чч брашно
1/2 чч бира
1 бакпулвер
Всичко се смесва,правят се топчета, в които се слага плънка (локум, орех, сладко, а може и в солен вариант). Пека ги на средна скара, 180 градуса ~15-20’ - докато леко порозовеят. Още горещи се овалват в пудра захар.
Пробвала съм и по-сложни и завъртяни рецепти, но не се получават хубави като тези.
 Тази рецепта печели палмата на първенството.

# 635
  • Мнения: 4 400
Бирените сладки са на почит в къщи само, че вместо в пудра захар ги потапям в захарен сироп и след това овалвам в орехи. По този начин сладката не става хрупкава, а мекичка. Най-вкусни са след ден, два.

# 636
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Ако се използва олио или свинска мас и не се препичат винаги стават пръхкави.
Ако се замени олиото с масло, е възможно да се втвърдят - маслото по принцип прави по-твърда текстура.
Но пък с орехи отвън ще са също много вкусни.

# 637
  • Мнения: 8 536
Бирените сладки на Вещица са ми много любими. Рецептата я имам от стара кулинарна книга и ги правех още като ученичка. Пробвала съм и други локумки, но тези са ми фаворит.
П. П. Правя ги само с олио, пръхкави стават.
Мисля тази година да ги направя, че отдавна не съм.

# 638
  • Мнения: 4 400
Аз също ги правя с олио и стават пръхкави, просто ако се потопят в захарен сироп омекват и стоят влажни без да са мокри. Не знам дали обясних добре 😃. Важното е, че и в двата варианта са страхотни!

# 639
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 171
И у нас не се харесаха напуканите сладки. Но пък много харесаха едни, които правих само веднъж преди много време и сега ми напомниха - на монаха или нещо подобно. Трябва да ги изровя, има ги на първа страница, и да ги направя. Помня само, че в началото бяха по-вкусни, така че трябва по към празника да се правят.

Редактирам се - бисквитки на отшелника на Umbra. На първа страница са бисквитки (подходящи за греяно вино). Това колко е вкусно!

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 09:56 от lulumba

# 640
  • Русе
  • Мнения: 6 363
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_14.html

Кокосови трюфели


# 641
  • София
  • Мнения: 12 259
Това са друг вид маслени бисквитки с червени боровинки с нишесте и оризово брашно.  Пуснала съм и друг вид бисквити с червени боровинки, също маслено тесто, но определено има разлика между двете рецепти, тези са по въздушни отвътре и това се дължи  основно на нишестето. Бисквитата е много хубава

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/
а това тесто отлежава в хладилник -

и ще се превърне в ето това , но довечера ще ги оформя
Скрит текст:
и още един модел ще направя, все още не зная кой и ще е до тук, достатъчно ще е тази година, само три варианти, а стига толкова.

# 642
  • Мнения: 268
Момичета, моля за съвет. Почти всички "рохлички" ми се начупиха. Къде сбърках?

# 643
  • София
  • Мнения: 2 985
Момичета, моля за съвет. Почти всички "рохлички" ми се начупиха. Къде сбърках?

Не съм от най-големите специалисти в темата, но прява рохлички всяка година. Много са чупливи и трябва много внимателно да се взимат от тавата и да се поставят в пудрата захар една по една. Освен това гледам да не ги правя много големи.

Обаче децата обожават да се чупят рохлички, защото имат причина да ги изядат преди Коледа.Smiley

# 644
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Влизам да си похваля кухненския робот. Гледайте какви гладки теста замесва.
Ако някой още не си е избрал коледен подарък, давам идеи... Smiling ImpSmiling ImpSmiling Imp



Тук вече реших да го озоря, сложих му 1100 грама продукти за тесто, твърдо, т.е. тежко, отне му точно 3 минути, ето тук натиснах с пръсти, за да се види, че няма бучки.





И едно предложение за зимна салата от мен, скоро правих у нас: агнешка маруля/валериана, спанак, краставица, авокадо, портокал, нар, козе сирене, микрозелении (в случая: кресон), дресинг (горчичен, но и с последното домашно босилеково олио, затова и силният цвят)

В случай, нали, че някой иска нещо разтоварващо по празниците. Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 18:20 от chrissy

Общи условия

Активация на акаунт