Коледа 2021/2022

• 98 241
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 870
  • Варна
Приключих със сладкоправенето за тази Коледа. Равносметката: традиционните от години хрупкави джинджифилови меденки, арменски сладки и линцери. Последните слепих не с традиционното малиново сладко, а с мармалад от ябълки и сливи, актуален за сезона.
Дадох втори шанс на септемврийките на Мики с малко модификации от моя страна (извини ме , Мики Hands Pray)
Новото тази година - Рохличките на Наталина, много се харесаха.
Палмата на първенството, обаче, отива при деугото ново за годината - му(о)стачоли (ПП - уточнявам, проверих - пише се се О - мОстачоли). Уникално вкусни и ароматни, в унисон с Коледното очакване.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 18:12 от BЕЩИЦА

# 871
  • София
Линцер сладки вече слепени

С тези коледарчета мисля да затварям работилницата за тази Коледа

# 872
Май, май това е за тази Коледа.

# 873
Много моля за рецептата.[/quote]
Скрит текст:
Продуктите са половин пакет масло, 3/4чч кафява захар, 1/2чл сол, около 2чч брашно (добавях още), 1 яйце, 1чл сода за хляб, настъргана кора от 1 портокал, сок от половин портокал, ванилия, 1чл амарето/ром (аз ливнах амарето), 2сл мляко, 2сл какао.
Маслото се разбива със захарта, добавя се брашното, содата, портокаловата кора, ванилията (моята беше течна и я добавих после с яйцето), солта и всичко се размачква да стане на трохи, после се претрива с ръце да се наситни. Добавят се яйцето, портокаловия сок, алкохола, млякото и се меси с дървена лъжица да стане хомогенно като тесто. Тука вече добавях брашно на око, може би половин чаша ¯\_(ツ)_/¯ Не трябва да се меси много, като мек пластелин става.
Дели се на две части, едната половинка се слага в купа и към нея се размесва какаото, месиш, сгъваш и т.н. да поеме. Оформят се кафява и бяла топка тесто и се оставят в хладилник да се стегнат леко 30мин, то 1час трябва по принцип, но не ми се чакаше. Разточват се на два "салама" и се увиват двата цвята, идеята беше да станат като есенни листа, такива ми бяха формите, и затова ги увих и сгънах няколко пъти да станат шарки като "мрамор".
Накрая се разточва 5мм дебелина, режат се форми и се пекат към 6-8мин на 180С, много бързо стават, леко се надуват, не се уголемяват много. Излязоха две тави. Отгоре още топли са наръсени с портокалов сок от другата половинка портокал, мацнах го с четка, и са глазирани с гъста смес от вода и пудра захар, накрая са напудрени с какао и още малко захар.

# 874
Медеки - Пейчев

кокосови с лайм и шоколад - Mikkey

слепени с мармалад - fedorcka

със златен сироп
с шоколад намазани:)))

И така..

И до тук със сладките,  излиза нещо готово и друг дъвче, няма край, има и други десерти.
Направих си списък с идеи поне от темата

# 875
  • München, Deutschland
Щефи, страхотно изглеждат - и сладките, и снимките. 😃 Печатите за последните са също уникални. 😃

# 876
  • In transit
Щефи, тия човечета са супер сладурски! Heart Eyes

# 877
И .....последните панетонета за този сезон. Предишните толкова бързо свършиха, че не можах да опитам и аз  Smiley
 Та затова.....

P.s. chrissy Hands ClapHands ClapHands Clap направо ти се възхищавам

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 17:05 от Danifin1

# 878
  • Под сянката на разлистените кактуси
И аз съм горе-долу готова.

Лимонови сладки с рикота

Меденки на Джема

Портокалови с шоколад на Ирина Купенска

Мини щоленчета на Лабрекс

Шоколадови линцери с лешници, ще бъдат слепени с карамел

Има и schoko-nuss kugeln, нямат още шоколад и шам фастък и на нищо не мязат. Довършителните работи делегирам на децата

# 879
И .....последните панетонета за този сезон. Предишните толкова бързо свършиха, че не можах да опитам и аз  Smiley
 Та затова.....
Може ли рецептата. Отдавна съм им хвърлила око.  А твоите са ммммм......

# 880
# 881
  • На брега на реката
Поздравления, момичета! Чудни неща сте приготвили! Възхищавам се, на творенията и желанието ви!

Имам едно въпросче, относно бисквитите с боровинки. Може ли, да заменя царевичното нишесте с пшенично?
Много ми се искаше да ги направя , но не мога да намеря! Вероятно, няма да е същта бисквита! Confused

# 882
  • София
Захаросани бадеми /
Gebrannte Mandeln

1.   
Скрит текст:
Наливаме 100мл вода в тенджера
2.   Добавяме захарта (180г) и чакаме докато се втечни и може да се бърка
3.   Добавяме бадемите (200г)
4.   Бъркаме (около 3 мин), докато бадемите пусната кафяв цвят, но все още има течност вътре
5.   Сипваме канелата (1с.л.), по желание и ванилова захар
6.   Продължаваме да бъркаме (около 2 мин), докато течността поизври
7.   Намяляваме котлона (захарта ще полепне отгоре и ще стане бяла)
8.   Бъркаме още около минутка (или 2-3), докато и полепналата захар покафевее
9.   Изсипваме в/у хартия за печене да поизстинат и още топли отлепваме едно от друго

Хриси, трябва ли бадемите да са предварително запечени, за да им се поизпари влагата и да станат по-хрупкави?

И по тази рецепта дали ще мога да направя карамелизирани пуканки (без канелата) или някаква друга технология и рецепта има?

Добър въпрос, надявам се chrissy да каже. Мисля да ги направя на 24.12.

А за пуканките ми се струва, че няма да може по тази рецепта. преди много години (била съм ученичка) си правих карамелизирани пуканки, като правих карамел в тенджерка, изсипвах готовите пуканки там и ги разбърквах хубаво.

# 883
  • София
Поздравления, момичета! Чудни неща сте приготвили! Възхищавам се, на творенията и желанието ви!

Имам едно въпросче, относно бисквитите с боровинки. Може ли, да заменя царевичното нишесте с пшенично?
Много ми се искаше да ги направя , но не мога да намеря! Вероятно, няма да е същта бисквита! Confused
Царевично нишесте има навсякъде, не знам къде си търсила, но има, ето това търсиш -  С пшенично не съм работила, но може би е същото, но не знам.
Скрит текст:

# 884
  • На брега на реката
Много благодаря, Марчева!

Няма да ми се наложи да пробвам, защото ММ е успял да намери в едно магазинче! Ух, олекна ми! Blush

Общи условия

Активация на акаунт