Коледа 2021/2022

  • 98 418
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 990
  • Мнения: 1 341
И ние ще сме домакини тази Нова година, в новия ни планински дом, като се започне с гостито от утре и ще е и със приспиване и доста работа ще имам в кухнята. Не мислих да правя баклава ( при толкова сладки), но и двете семейства обичат и спретнах една. Стандартните руска и снежанка също. Сега приемам идей за цяло парче врат ( мисля си да го пека с подправки и някаква марината, дълго време- ама какво и колко ) и някаква по лесна гарнитура - картофено пюре например или задушени зеленчуци

# 991
  • под тепетата
  • Мнения: 11 332
За гарнитура веднага ти препоръчвам кореноплодните в плик на пеп-4о, аз го правих за гарнитура на печените пуешки бутчета за Коледа. Бутчетата също бяха в плик в марината с бира и стнаха много вкусни.

# 992
  • София
  • Мнения: 12 817
И ние ще сме домакини тази Нова година, в новия ни планински дом, като се започне с гостито от утре и ще е и със приспиване и доста работа ще имам в кухнята. Не мислих да правя баклава ( при толкова сладки), но и двете семейства обичат и спретнах една. Стандартните руска и снежанка също. Сега приемам идей за цяло парче врат ( мисля си да го пека с подправки и някаква марината, дълго време- ама какво и колко ) и някаква по лесна гарнитура - картофено пюре например или задушени зеленчуци

По-различна гарнитура: Пъстър ориз (Confetti rice)

# 993
  • In transit
  • Мнения: 14 446
Caroline_Bingley,
този десерт става разкошен. Кремообразен, прилича на крем карамел, но с аромат на кафе и амарети. Приготвянето му е лесно и не отнема много време.
Боне Пиемонтезе


и един крем с мляко и Бейлис

# 994
  • Мнения: 8 080
JustMila, шпиковай месото със скилидки чесън, парченца морков и/или кисели краставички. Отвън го натъркай хубаво със сол, черен пипер, сух чесън и подправки по ваш вкус и малко олио, за да залепнат добре. (На нас много ни харесва с Тandoori masala на Rajah. Купувала съм я от Хит.) Сложи в плик за печене, налей чашка вино, бира или просто вода и печи първо на 200 С за около половин час и после на 150 за 2-3-4 часа, в зависимост от големината на парчето месо. Накрая разкъсай плика и намажи с барбекю сос, разреден с малко соев или уорчстър сос, и запечи на 200-220 С, докато хване приятно загоряла коричка. Ако нямаш плик става и в тавичка покрита с хартия за печене и отгоре с алуминиево фолио.
За гарнитура, отново в плик или в тавичка, моркови, картофи, гъби, посоляваш, наливаш кафяна чашка вода, малко зехтин или олио и печеш.
Често сагам двата плика, с месото и със зеленчуците, в една по-голяма тава и пека заедно, като плика със зеленчуците вадя по-рано, че те стават по-бързо. Така спестявам хем време, хем миене на допълнителни съдове Wink.

# 995
  • под тепетата
  • Мнения: 11 332
Точно така направих и аз - двата плика в плитката тава от фурната. Но на моите пликове пишеше да се надупчат отгоре и много добре се изпекоха/задушиха и месото и зеленчуците.

# 996
  • Мнения: 19 489
Благодаря за идеите.
Лошото е, че ще трябва да готвя и за ММ и колегите му в дежурната(полицай е и тая година му е ред да е на работа) и ще падне яко готвене. 😃
Харесах  соленките от предните страници.

# 997
  • под тепетата
  • Мнения: 11 332
Стана ми много мило,Caroline_Bingley! Давам ти идея - направи им рулца Стефани - като голямото, но индивидуални за всеки.
Скрит текст:
Още си спомням спортните празници на полицията( тогава милиция), екскурзиите им семейно. Израснала съм в полицията, мама и татко се пенсионираха след повече от 30г работа там. Бяха много задружен колектив!

# 998
  • София
  • Мнения: 3 332
По същия начин приготвям например джолан, маринован с подправки, мед и горчица. Отстрани в гювеча слагам лук, картофи, моркови, чесън скилидки небелен, гъби и пека на 160 градуса до готовност, обикновено около два часа.

# 999
  • Мнения: 555
peych, много ми харесва сладкиша, който сте предложил, Лондонския квадрат, но не обичам сладка и конфитюри, с какво мога да заменя сладкото. Благодаря. И за да има нещо от мен, питката, която правих за Коледа. Извинявам се че е снимана в тавата, но после нямах възможност да я снимам.

# 1 000
  • Русе
  • Мнения: 6 363
Скрит текст:
peych, много ми харесва сладкиша, който сте предложил, Лондонския квадрат, но не обичам сладка и конфитюри, с какво мога да заменя сладкото. Благодаря. И за да има нещо от мен, питката, която правих за Коледа. Извинявам се че е снимана в тавата, но после нямах възможност да я снимам.


Сладкото почти не се усеща. Но можеш да го замениш с кондензирано мляко или подсладено прясно мляко с малко нес кафе. С тях да намажеш вместо кайсиево сладко. Веднъж бях намазал с кондензирано мляко смесено с махлеб. В къщи им хареса. Трябва да има лека горчивина да компенсира сладостта. Всичко е въпрос на вкус.

# 1 001
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 172
Ооо, много красива питка, esito77!

И аз ще пека цяло парче свинско, но още не съм решила как точно. Често правим такова, та трябва да помисля да е нещо по-различно. И пъдпъдъци в бекон ще има - поръчка на дъщеря ми. За гарнитура едното ще е печен домат с пъдпъдъче яйце в него. Някакво зелено пюре - може би грах. Имам кайма от глиган, но се колебая дали да я ползвам по някакъв начин. Никаква идея за салати нямам. Ще направя варени лилави картофи може би. Но какво друго - не знам. Не и руска салата, че нещо ми писна от нея. За десерт портокалова сладка баница.

# 1 002
  • Мнения: 829
Може ли рецепта за пъдпъдъците и сладката портокалова баница ?
Благодаря!

# 1 003
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 172
Най-после си украсих коледните непланирани меденки.


Малко набързо, ама от сърце. Grinning

donatella, пъдпъдъците не са нищо специално. Плънка - по желание, но да има и нещо мазничко, че са си сухи иначе. Аз ще ползвам тази, която ми остана от пуйката (тоест не се събра и прибрах в хладилник), но ще й добавя малко бекон и сушени манатарки. След което всяко пиле се увива в ленти пушен бекон (овкусява и дава сочност) и се запича.
А гръцката скадка баница се прави от  1 пакет фини кори, който се раделя наполовина. Половината се слагат на дъното на тава, като между всеки две се намазнява. Заливат се със смес като за кекс: яйца, захар, малко олио и кисело мляко, в която на финала са добавени портокалови корички. Няма орехи. Захлупват се с останалите кори, пак леко намазнени. Пече се и след като се охлади се залива със сироп като за баклава, в който има и портокалов сок. Това е.

# 1 004
  • Мнения: 169
Привет и от мен! Наминавам само да честитя Рождеството, а и да се отчета с продукцията: Линцери, Рохлички- 2 дози, портокалови с парченца шоколад, портокалови топки, ричарели- 2 дози, капучинови звезди- 2 дози, браунис с ядки, шприц, меденки, ангелски очи и ментови елхички 😊 Подаръците за близки и приятели бяха чайници, а в тях курабийките

Весело празнуване на останалите празници!

Общи условия

Активация на акаунт