Коледа 2021/2022

  • 98 335
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 12 148
Явно само вкъщи се предпочитат с орехи рохличките Simple Smile Преди 2 години пробвах по една доза с лешници и една с орехи, повторих тази с орехите другата раздадох и от тогава не си и правя труд да правя и с лешник.
И аз правя рохличките с орехи.

Спонтанно реших,че мога  да пробвам капучиновите звезди..Та въпросът ми е откъде да купя бадемов марципан?
И как става слепването на звездите?Съжалявам,ако е обсъждано,но не съм ги правила.досега.

# 586
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Скрит текст:
Мацки нещо съвсем забих какво да правя с белтъците от рохличките ( двойна доза ) и линдцер сладките 🤔
Ще направя забравени сладки със сигурност, но съм до там като идеа
П.п преди години правих едни много вкусни - Коледни звезди от бабата на Мишел , намерих им рецептата и ще ги спретна отново

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_10.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/12/blog-post_25.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_23.html

# 587
  • София
  • Мнения: 12 804
Мацки нещо съвсем забих какво да правя с белтъците от рохличките ( двойна доза ) и линдцер сладките 🤔
Ще направя забравени сладки със сигурност, но съм до там като идеа
П.п преди години правих едни много вкусни - Коледни звезди от бабата на Мишел , намерих им рецептата и ще ги спретна отново

За сладки ли държиш да ги използваш?

# 588
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Явно само вкъщи се предпочитат с орехи рохличките Simple Smile Преди 2 години пробвах по една доза с лешници и една с орехи, повторих тази с орехите другата раздадох и от тогава не си и правя труд да правя и с лешник.
И аз правя рохличките с орехи.

Спонтанно реших,че мога  да пробвам капучиновите звезди..Та въпросът ми е откъде да купя бадемов марципан?
И как става слепването на звездите?Съжалявам,ако е обсъждано,но не съм ги правила.досега.
Марципан съм виждала в Кауфланд, понякога има и в Лидл. Тази година така стана, че събрах 3 различни - на Лидл, на Йоткер и собствената марка на Кауфланд. На Лидл изобщо не ми хареса, на Йоткер беше чудесен, собствената марка на Кауфланд още не съм отворила, но може и да я няма в Бг.

Иначе марципана си го точиш като обикновено тесто и го режеш със съответната формичка. Единствено виж дали се разточва с пудра захар, понеже е лепкав - вероятно да, защото ако беше с брашно, то (брашното) би останало сурово.

-------------

JustMila,

Стандартни неща са:
- целувки
- ореховки (може и с друга ядка)

В предното мнение показах рецепта за пръчици с бадеми и марципан, тя е само с белтъци.

Ако ти се заиграва и обичате - френски макарони, там непременно си извади рецептата от Marmottes et Chocolat на Мира, има десетки прекрасни варианти. За макарони обаче ще трябва да попрестоят белтъците за оптимален резултат.

И нещо лесно и бързо, което правих миналата година - angel's food cake. Реално е кекс, просто вместо цели яйца, е с белтъци. Може да му се добавят неща като на обикновен кекс - ядки, плодове....

Вариант е десертът Павлова - ако не го знаеш, нещо като огромна целувка, която украсяваш с плодове, крем, такива неща.

Също, на всеки харесван от вас сладкиш (стига да не е шоколадов, че малко не ми се връзва), може да направиш белтъчна глазура, намирам тук снимки, че така съм подходила миналата година. Не умея да снимам, само да аранжирам, така че не стреляйте по фотографа. 😃



Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 12:38 от chrissy

# 589
  • Мнения: 1 997
Вчера правих капучиновите звезди, марципанът разточих на силиконова подложка със съвсем малко пудра захар, но беше по-сух тази година от обичайното ( от Лидл го купих) и не искаха като друг път да залепват без нищо бисквитките към него. Не ми се правеше айсинг, загрях малко желе от дюли да се втечни, и с него казах тънко с четка и залепих.

Направила съм до момента шоколадови бисквитки с греяно вино, рохличките, масленки, бисквитки с карамел, шоколад и ядки, бадемови сладки, елизенлебкухен, ангелски очи, кокосови сладки, макови сладки със стафиди, линцерите на Наталина и капучиновите звездички, и имам още поне 5 рецепти, които искам да пробвам до Коледа Grinning
Скрит текст:



# 590
  • Мнения: 1 339
Златни сте - много благодаря
Ще спретна бадемовите сладки на Пейчев😉 допадна ми рецептата - благодаря
Сладкиши няма да правя , при наличие на толкова сладки, които ще раздам на поне 80-90% ( затова ги правя, мъжа ми сладко рядко яде) . Солено не съм се замисляла
Макарони веднъж правих само( специална силиконова подложка си купих ) нямаха полички, но на дъщеря ми приятелите ги харесаха.
Марципана за звездите и аз взех от Лидл. Преди години купувах този обвития с шоколад и го “белех” , а съм слепвала и с бял шоколад и смлени бадеми.

Ще импровизирам с формата на бадемовите сладки и ще ги сплескам с печата като тези портокалови кокоски, които правих преди години

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 13:16 от JustMila

# 591
  • При децата ми
  • Мнения: 7 466
Страхотни неща видях! Кои от кои по-хубави и изкушаващи!:smile:

Моля, да ми кажете от всички сладки/сладкиши и т. н. кои стават вкусни, и не са много трудоемки? Спряла съм на тези, които почти всички правите: напукани сладки /видях, че има два вида, може ли да кажете кои са по-вкусни?/, рохлички, ванилени кравайчета и много, много ми се ще да направя вкусни меденки, но при това изобилие от рецепти ми е много трудно да се спра на някоя!:smile: В момента имам бадеми, лешници и орехи.

Редактирам се да кажа, че у дома също така много се тачат локумките. Някъде видях и снежни топки, които много ми приличат на локумки.

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 14:19 от Hrispa76

# 592
  • Мнения: 15 115
Всичко е до вкус. У дома най-много харесваме портокаловите, рохличките, линцерите и септемврийките.

# 593
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Страхотни неща видях! Кои от кои по-хубави и изкушаващи!:smile:

Моля, да ми кажете от всички сладки/сладкиши и т. н. кои стават вкусни, не са много трудоемки? Спряла съм на тези, които почти всички правите: напукани сладки /видях, че има два вида, може ли да кажете кои са по-вкусни?/, рохлички, ванилени кравайчета и много, много ми се ще да направя вкусни меденки, но при това изобилие от рецепти ми е много трудно да се спра на някоя!:smile: В момента имам бадеми, лешници и орехи.

Редактирам се да кажа, че у дома също така много се тачат локумките. Някъде видях и снежни топки, които много ми приличат на локумки.

Хриспа, нашите най-много харесват рохличките, предишни години съм виждала тук хора да ги правят като топчета, те са много лесни.
Много лесни са и мини щоленчетата на Лабрекс, аз ги харесвам.

Всичко, което се украсява или топва в шоколад в последствие, си е по-трудоемко, защото изисква отделно да го пипнеш.

Иначе ако гледаш само самите сладки, общо взето е все тая тези ли, онези ли.

# 594
  • При децата ми
  • Мнения: 7 466
Рецептите за всички тези сладки има ли ги на първа страница? Питам за рохличките, портокаловите, напуканите, щоленчетата на Лабрекс. А, меденки кои препоръчвате?

Dara888, кои са септемврийките?

# 595
  • Мнения: 43 953
Напуканите сладки у дома не се харесаха. Ефектни, но не и вкусни, така ги определиха.

# 596
  • Мнения: 703
И при нас не се харесаха напуканите, нито рохличките. Рохличките стояха до Великден, чак тогава ги изхвърлих.

Ето тук ще си вложа лешниците: http://www.vkusnoteka.bg/2014/08/blog-post_27.html. Мисля да я направя само с лешници и да си оползотворя белтъците. Някой правил ли я е?

# 597
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Това са мини щоленчетата на Лабрекс:

https://bg-mam.ma/p/297129/17297245

Напуканите не се харесаха и вкъщи, рохличките и на мен не са ми любими, но всички около мен много ги харесват. За да ги опиша: имат вкус малко на масленките от едно време - у нас понеже се харесват старите масленки, се харесват и рохличките.

Харесвам аз лично и шоко нус кугелите на нудел 33, но те се топват после всяка в шоколад и не отговарят много-много на запитването на Хриспа за лесни и бързи сладки. Т.е. лесни са, но не са бързи.

А най-любимите ми сладки, откакто ги направих за пръв път, станаха тези - "Ъгълчета Панфорте":

https://www.essen-und-trinken.de/rezepte/88181-rzpt-panforte-ecken

Харесаха се и от традиционалисти, които "такива неща с подправки не обичали", както и от по-приключенски настроени сладкоядци. Simple Smile За тях обаче задължително ти трябва робот, не бих се захванала иначе с месенето, също ти трябват тези вафлени подложки, на немски Oblaten, в България може би може да се заменят с т.нар. вафлена хартия. Без тези подложки обаче, няма как да ги направи човек...

# 598
  • София
  • Мнения: 840
А в къщи напуканите сладки са хит, рядко оцеляват до самата коледа, правя периодично.

# 599
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
И при нас не се харесаха напуканите, нито рохличките. Рохличките стояха до Великден, чак тогава ги изхвърлих.

Ето тук ще си вложа лешниците: http://www.vkusnoteka.bg/2014/08/blog-post_27.html. Мисля да я направя само с лешници и да си оползотворя белтъците. Някой правил ли я е?

Ако обичате меки сладки, ще ви харесат. Това са реално ореховки, но с какао. Важно е да разбиеш добре белтъците до твърд сняг, да печеш в добре загрята фурна и ядките да са ситничко смлени, за да се получи добре и равномерна сместа.

Като съотношение изглеждат добре, откъм захар малко множко би ми дошло, но пък понеже са с какао, вероятно затова е малко повече.

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 15:14 от chrissy

Общи условия

Активация на акаунт