Коледа 2021/2022

  • 98 267
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 840
  • Бургас
  • Мнения: 666
Малка част от готовите джиниджифилови сладки. Сърдитите са дело на сина ми, каза че те били тийнейджъри преди класна по български  Simple Smile

# 841
  • София
  • Мнения: 12 258
Здравейте! Тази година съм решила да заложа отново на бейби щолени, меденки и за разнообразие ще добавя портокалови сладки с шоколадов чипс. Мога ли днес да замеся всички сладки и да ги съхранявам в хладилника като най-много до 2-3 дни ги изпека?
За протокола правите уникални неща и не знам коя от всички рецепти да избера за НГ 🥰
Можеш да ги оставих в хладилника.

# 842
  • Мнения: 2 276
Здравейте момичета и Пейчев,

похвалвам се, че днес най-накрая 80% от тазгодишните сладки отпътуваха за България,

Скрит текст:
заедно с всички подаръци за близките, включително и две печки Flushed, защото две къщи имат нужда, пък не им е точно приоритет в момента. И така, нашите и сестра ми ще получат от мен като подарък два много запазени Бош и Сименс печко-екземпляра на старо, заедно с по една веселяшка тениска и шоколад. Направо камък ми падна от сърцето, защото транспортът нямаше как е нормален куриер очевидно, имах уговорка с човек, който е супер мега точен и многократно ползван, но заради адски задръствания по празниците се забави много и имах опасения ще стигне ли всичко преди Коледа. Е, днес дойде, взе всичко и дори ще помогне на майка ми за качването на печките, ако пристигне докато баща ми се случи на работа... Честно, едва днес се почувствах в отпуска, макар последният ми ден за тази година да беше в петък...

Понеже фамилията у нас са малко пощеливи, както се казва в моя край, т.е. постоянно нещо сладичко им се хапва и нямаше да има до Коледа сигурно 😃, освен тяхното кашонче с 2,5кг сладки, има още едно отделно кашонче-изненада с бележка "отворете всички заедно на Коледа", където ги чакат още толкова. 😃 В Коледното кашонче съм скрила и скрийншот на моя полет, който намерих неочаквано и ще се върна на 30.12. 😃 За съжаление майка ми е разбрала по други канали и няма да я изненадам, но днес много се зарадва, като разбра, че е вярно. 😃

В бързането да подготвя всичко, имам само 2 снимки от опаковането, да видите данданията и за каква мануфактура говоря😃, но идните дни ще подредя тукашните 20% останали за нас сладки в хубав поднос и ще снимам по-човешки, обещавам. 😃

Отчитам се тази година с малко над 9кг сладки между собственоръчно мъкнене на печки (с половинката, нямаше избор горкият), измисляне и опаковане на подаръци за всички и, разбира се, че винаги така става - 11 и нещо часови работни дни в последните седмици.

Но когато искаш да зарадваш някого, винаги се намира начин. 😃

И така:
- 228 рохлички на Наталина
- 318 мини щоленчета на Лабрекс
- 317 бадемово-кайсиеви пръчици
- 58 зеброви бисквитки с портокал/какао кафявата част и ванилия за бялата
- около 110 какаови топчета (шоко-нус-кугелн на нудел33)
- шотландски шортбред - 96, направих ги с печати, а не с формата по рецепта, чудесно  понесоха печатите
- пиратски сладки / ангелски очи - 100+ броя
- 112 единични / 56 слепени линцера на Наталина и още около 15 бисквитки за слагане в/у чаша (едни специални шлицове им се режат да се закрепят на ръба на чашата, аз имам готови формички) от същото тесто

Прави общо почти 10кг или 1228 сладки приблизително. 😃

Това ще е тази година, за толкова ми стигна времето.





С уморен поздрав от затоплил се Мюнхен,
Криси 😃
Може ли рецепта за шотландските шортбред и аз искам да ги направя с печати.

# 843
  • София
  • Мнения: 12 258
......................
Може ли рецепта за шотландските шортбред и аз искам да ги направя с печати.
SHORTBREAD - ОРИГИНАЛНАТА ШОТЛАНДСКА МАСЛЕНА БИСВИТА
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/shortbread.html

# 844
  • Мнения: 4 002
А имаш ли записана рецептата, че няма как да я сваля от видеото?

Това е рецептата за меломакароните, но е хубаво да се следи и видеото. В настройките могат да се зададат субтитри за автоматичен превод на български.

Скрит текст:
МЕЛОМАКАРОНА
(за около 80 бройки)

СИРОП:
500 мл вода
800 г захар
2-3 пръчици канела
3 зрънца карамфил
1 портокал, разделен на две
Мед – около 3 препълнени супени лъжици
Вари се не повече от 5 мин., докато захарта се разтопи. Отнема се от котлона, поизчаква се да спре да кипи и тогава се добавя меда. Сиропът се оставя да се охлади за поне 3 до 4 часа.

ТЕСТО:
Смесват се отделно сухите съставки:
1 кг брашно и 200 г семолина (фин грис), но аз сложих само брашно – около 1100 г пое.

И отделно мокрите съставки:
400 мл портокалов сок
400 мл олио
180 мл зехтин
50 г пудра захар
½ ч.л.смлян карамфил (начуках малко в хаванчето, защото при нас не се продава смлян)
3 ч.л. препълнени канела (и повече не пречи)
¼ ч.л.индийско орехче
Настъргана кора от 2 портокала (в Лидл има биопортокали, които ползвам винаги, когато в рецептите се предвижда настъргана кора)
1 ч.л. препълнена сода бикарбонат
В друго видео видях как същият готвач опитваше мократа смес, преди да добави содата, и каза, че трябва да си я нагласиш да ти е приятна на вкус. Той добави още канела мисля, а аз – още малко пудра захар.

Смесват се сухите и мокрите съставки и се месят за много кратко – 10-15 секунди, само колкото да се размесят, защото иначе мазнината започва да се отделя.
Сладките се оформят (хубаво е да имат някакви резки или дупчици с вилица, за да попие по-добре сиропа) и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса за 25 мин.
Съвсем горещи от тавата се слагат в студения сироп за максимум 30 секунди и се вадят да се отцедят. Не трябва да са много напоени, за да не почнат да се ронят. Целта е да са хрупкави отвън и меки и сиропирани отвътре. Между печенето на отделните дози сиропът се държи в хладилника, защото сместа започва да се затопля от сладките.
Поръсват се с малко мед (аз не сложих) и орехи.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 16:08 от GG_BG

# 845
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
rosi09, може би наистина е от по-голямото количество. Аз забърках две дози и забелязах същото. Пропуснала съм миналата година съвета с водата, сигурно не съм имала този проблем. Сега разделих тестото на 6-7 топки и всяка я поразточих между два листа от хартията , с която са увити готовите кори за баница. Може и м/у две найлонови торбички. Отдолу и отгоре-малко брашно или нишесте. Изрязваш фигурките, слагаш ги в тавата за печене и вземаш следващата топка с остатъците от първата. Като е между двете хартийки, не залепва тестото нито по дъската, нито по точилката.

# 846
  • Мнения: 4 002
rosi09, както и по-горе са ти казали, причината е в месенето повече от необходимото. Теста, в които има по-голямо количество течна мазнина - олио или зехтин - почти не трябва да се месят, а буквално само да се съберат съставките.  В моята рецепта с видеото готвачът изрично предупреждава за това и казва не-повече от 10-15 секунди месене. Иначе става нещо като пресичане на тестото и мазнината не успява да се свърже с друггите съставки.
За съжаление не знам как би могло да се поправи тестото.

# 847
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
Леле, Криси! Скри ми  шапката! Неуморна си и съм Сигурна, че семейството ти оценява всичкия този труд.
Всички сте прекрасни, толкова ми е уютно във форума. 🥰

Kūčiukai - традиционно литовско ястие. Не можах да пропусна и тази година. Хапнахме си за закуска, но като че ли вкъщи аз съм им най-големият фен.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 21:11 от DespicableMe

# 848
  • Мнения: 1 484
Голямо сладкоправене при всички. Аз съм готова с меденки и меломакарона. В хладилника чакат теста за джинджифилови бисквити, карамелени бисквити, холандски коледни сладки, ричарели, ментови елхички.Утре ще пека и в сряда украсявам.
Чудя се да добавя ли и някоя друга немаслена бисквитка, че мъжът не им е голям фен.

# 849
  • Русе
  • Мнения: 6 357
Локумките са готови

# 850
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 982
Уау,  Криси. Останах без думи.

# 851
  • Мнения: 902
Записвам се в прекрасната тема скромно🙂
Ванилени кравайчета в различни форми. Звездите са идея на 7 годишната ми дъщеря:

Локумки с мас, станаха много меки и вкусни, едва ли ще изкарат до Коледа

Правих и напукани сладки, но забравих да снимам и те заминаха😁

# 852
  • Мнения: 13 424

Канелени гъбки

# 853
  • Мнения: 2 816
Трюфел бисквитки на Пепи с добавка от скълцани лешници....щях да слагам и портокалова кора, но забравих. Нищо, свършиха, на втората доза

Снежни топки по рецепта на баба, всяка година ги правим ....и те свършиха 😅. Половината с локум, половината с орехи

# 854
  • Русе
  • Мнения: 6 357
Вече съм набрал скорост - бисквитки Husarenkrapfen

Общи условия

Активация на акаунт