Коледа 2021/2022

  • 98 267
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 900
  • София
  • Мнения: 12 802
Моля ви, много ви моля, дайте читава рецепта за тесто, с което да направя бисквити с печати, пробвах една рецепта, и само се омазах. Сега пека някакви кръгчета, защото ми е жал да го хвърля Sad
Нека спасим Коледа у дома!

200 г масло
200 г пудра захар
1 средно голямо яйце
400 г брашно
1 ч.л. есенция по избор
1 1/2 ч.л. смес от подправки

С тези продукти приготвих моите сладки с печати.
Какви подправки слагате?

1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. от готовата смес за коледни сладки

# 901
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте коледни вълшебници! Sparkling Heart Прекрасни сладки и огромни количества виждам! Свалям шапка, вложили сте огромен труд, усилие, обич!  В тази тема е удоволствие да разглеждаш.
Вече съм по-добре и започнах по малко да се приготвям за Коледа. Изпекох линцери ( по рецепта за бързи линцери) и меденки. С останалите сладки ми помогна свеки, да ми е жива и здрава, защото силите ми бързо свършват.


Ето и част от меденките тази година:



За колежките пък направих тази година фенери, с опит за имитация на дърво.

 



Аз ползвах тестото за линцери на Наталина за сладките с печати.
Тази рецепта ли?

И двете рецепти стават, в Бързите линцери има повече масло и след намазване са до един ден готови за консумация, това е разликата.

# 902
  • Мнения: 4 002
Наталина, прекрасни са!
Меденките се произведение на изкуството. Някой осмелява ли се да ги яде?! На човек сърце не му дава да унищожи толкова труд и старание за едното ядене.

# 903
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Наталина, прекрасни са!
Меденките се произведение на изкуството. Някой осмелява ли се да ги яде?! На човек сърце не му дава да унищожи толкова труд и старание за едното ядене.

Много благодаря, някои си ги хапват, някои си ги оставят за спомен. Имам познати, които имат мои меденки опаковани в целофан 3 и повече години. Естествено не стават за ядене вече. След време им избледняват цветовете и може да ги нападнат молци.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 23:34 от natalyna

# 904
  • София
  • Мнения: 12 148
Наталина отново прекрасни творения!А фенерите са произведение на изкуството.
Бързо възстановяване  на силите и енергията ти!

# 905
  • софия
  • Мнения: 3 068
Последните в списъка ми сладки са готови.

# 906
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Захаросани бадеми /
Gebrannte Mandeln
 
1.   
Скрит текст:
Наливаме 100мл вода в тенджера
2.   Добавяме захарта (180г) и чакаме докато се втечни и може да се бърка
3.   Добавяме бадемите (200г)
4.   Бъркаме (около 3 мин), докато бадемите пусната кафяв цвят, но все още има течност вътре
5.   Сипваме канелата (1с.л.), по желание и ванилова захар
6.   Продължаваме да бъркаме (около 2 мин), докато течността поизври
7.   Намяляваме котлона (захарта ще полепне отгоре и ще стане бяла)
8.   Бъркаме още около минутка (или 2-3), докато и полепналата захар покафевее
9.   Изсипваме в/у хартия за печене да поизстинат и още топли отлепваме едно от друго

Хриси, трябва ли бадемите да са предварително запечени, за да им се поизпари влагата и да станат по-хрупкави?

И по тази рецепта дали ще мога да направя карамелизирани пуканки (без канелата) или някаква друга технология и рецепта има?

Добър въпрос, надявам се chrissy да каже. Мисля да ги направя на 24.12.

А за пуканките ми се струва, че няма да може по тази рецепта. преди много години (била съм ученичка) си правих карамелизирани пуканки, като правих карамел в тенджерка, изсипвах готовите пуканки там и ги разбърквах хубаво.

Извинявайте за късния отговор, момичета. 😃 Така е като посрещаш по два пъти гости за един ден.

В никакъв случай не се запичат предварително бадемите, защото ще изгорят. Понеже цялата процедура отнема към 20 минути и бадемите в това време са на дъното на тенджерата с постоянно разбъркване, те се запичат приятно и отвътре. Дори съм се чудила как би било и дали изобщо ще стане с орехи, които много по-бързо биха се запекли...

При нас карамелизираните ядки до другия ден са се овлажнили и правя само непосредствено колкото ще изядем. Не съм сигурна в България ще издържат ли повече.
Но тук всяка сутрин - и зиме, и лете, като се събудиш, улицата е мокра, без изобщо да е валяло. Влажността си стига 60%...

За пуканките, не съм пробвала, не съм сигурна как е технологията.

# 907
# 908
  • Мнения: 6 173
В Кауфланд или БИЛА има ли бадемов марципан?
В нашето бургаско Метро не са чували за такова нещо, в нито един Лидъл няма, вече не знам къде да търся..

# 909
  • София
  • Мнения: 12 802
Докато търсиш или се чудиш от къде да си намериш можеш да си направиш.

# 910
  • София
  • Мнения: 759


Аз си купих този от Лидл. Беше намален на 1лв и беше вкусен и изчистен на състав.

# 911
  • Мнения: 136
И аз официално слагам край на сладкоправенето тази година, това е крайният асортимент:

Днес тръгваме на коледна обиколка по празниците и ще раздаваме сладки.
Благодаря ви за всички споделени рецепти, трикчета, идеи и вдъхновение!
Весели празници, бъдете здрави!

# 912
  • Мнения: 2 375
Първа порция коледни вълшебства - готови 😋🎄

# 913
  • София
  • Мнения: 6 663
chrissy, благодаря за отговора. Ще ги направя и ще дам отчет. Утре мисля да направя и напуканите сладки и с това ще приключа за сезона Simple Smile

Наталина, радвам се да те видя отново и отново с прекрасни творения.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 16:47 от catty m

# 914
  • Мнения: 2 860
Ето ги моите сладки от тази година, утре ще ги събера да им направя една групова снимка 🙂 Доволна съм от рецептите. Всички са хубави и лесни. Препоръчвам. Ако утре стане баклавата ще я покажа и нея 🙂
Рецепти:
- сладки с печати, слепени с ягодово сладко http://fedorcka.blogspot.com/2016/12/Cookies-with-Cookie-Stamp.html
- италиански коледни сладки - мостачоли https://www.kulinarno-joana.com/2021/12/mostaccioli-italianski-koledni-sladki/
- лекерли (базелски сладки) - https://marmottesetchocolat.com/blog/2011/12/leckerli-de-bale.html
- сладки подкови https://www.cookwithasmile.com/сладки-подкови/
- щоленки  https://www.mycookingcreations.com/2020/12/bocconcini-di-stollen.html









Общи условия

Активация на акаунт