Многодетни мами 5

• 12 630
  • 273
  •   1
Отговори
# 195
wright, това е от сайта на община Велико Търново - Наредбата за местни такси http://www.veliko-turnovo.bg/obs/obs1999/Reshenia/naredba_taksi.htm

(4) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в Общината, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

(5) Не се заплаща такса за:

деца сираци, децата, чиито родители са над 71 % инвалидност, децата на загинали в изпълнение на служебен дълг; деца на неизвестни родители, деца на загинали при производствени аварии и бедствия
децата с тежки хронични заболявания, посочени в списък, утвърден от министъра на здравеопазването, настанени в санаториални (оздравителни) детски заведения или групи или с решение на РЕЛК.
трето и следващо дете на многодетни родители последните плащат такса за първото дете в половин размер, а за второто в четвърт размер.

Надявам се, че всичко е добре с Робин. Hug

# 196
Цвете аз ще дойда на пресконференцията. Нека обаче ако е възможно да се срещнем поне един път преди нея, за да си поговорим. Какво стана с ПиАр-ката?

# 197
Непременно ще се срещнем преди пресконференцията.

Сега пък получих писмо от PR-ката. Тя ни съветва да насрочим пресконференцията за друг ден, защото на 21.11. имало друго събитие и нямало да ни отразят. А сега, де?

# 198
Хей, има ни в доклада "е-България" за 2006г. на Фондацията за приложни изследвания и комуникации!
Споменати сме в частта от виртуалност към реалност.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=140770.40

В мнението на CTramell кликвате на втората страница, към края е споменат и "Пълна къща"-Клуб на многодетните родители. Много е ситно и трудно се чете, но ни има!

# 199
Непременно ще се срещнем преди пресконференцията.

Сега пък получих писмо от PR-ката. Тя ни съветва да насрочим пресконференцията за друг ден, защото на 21.11. имало друго събитие и нямало да ни отразят. А сега, де?

А кой друг ден предлага?

# 200
Не предлага друг ден, а и не можем да отменим датата преди да говорим с Ева, все пак те я запазиха от тяхно име. А Ева в момента е в Белгия. В понеделник ще говорим на среща на УС, ако се е върнала, разбира се.

# 201
Дилянче, дано нищо му няма на Роби! Не се притеснявай! Дано си оправиш и нещата в ДГ и да постъпят съвестно и да не плащаш нищо за децата си! Защото като 3 и 4-то не би трябвало да плащаш докато не завършат ДГ!
Аз за Йоан нищо не плащам, независимо,че Вили и Рая вече са ученици! Може би зависи от много неща - всеки сам си тълкува законите за съжаление в Б-я, но дано тези мами,които си имат проблеми с ДГ - да ги нямат и те да се разрешат възможно най-добре за тях,т.е. да не плащат пълна такса!

nadiaeuro въпроса за смъртта е много деликатен и според мен зависи от темперамента на самото дете. Напр. аз бих казал,че дядото е на едно друго място и когато тя малко порасне - аз ще я заведа там. Но че от това място той няма да дойде никога отново, за съжаление,но когато порасне детето - ще отидем двете и ще и разкажа много,много неща за дядо! По принцип съм на принципа - истината и само истината,но такава,че детето да може да я смели. И да не забравяме,че децата помнят и ако излъжем един път - след това само ще лъжем! А и понякога забравяме какво сме излъгали! Незнам в къщи, когато има такава тема и смъртта си говорим. Не е приятна,но е част от живота!

мама със седемте деца не беше ли с един дълъг ник, сега не се сещам точно - с мъжа й и двамата са българи, но живеят в Америка и децата са негови, нейни и общи? Къде попадна на този постинг?

Ника бе нещо от рода на иданараиза или нещо подобно - не се сещам сега! А и бе особено! Да - значи децата са така - 3 негови от първия брак,а 4 техни общи! Избягали са от Б-я точно заради подмятания за многодетството, осигуряване на финанси, имах им и снимка,защото  бях писала на ЛС на въпросната мама-/съмнявате ли се изобщо в мен,че няма да и пиша???/. Спря да пише тук във форума, защото била обидена - на кого и на какво  - незнам!

Ох, а за месенето какво да ви кажа!!! И аз месех преди,но сега ...просто съм изцедена и предпочитам да съм с децата и Лъчо отколкото с брашното.... Когато мога да избирам - винаги предпочитам домашното, но когато нямам .... магазина! Времето понякога ми е толкова ценно, че ..... съм купувала и полуфабрикати, и готови храни. Дояжда ми се и чипс да си призная,въпреки че зная за всичките му вредности и други вредности ми се дояждат за съжаление, то си ми и личи,че съм ящна.....

Но моето мнение е - че за да спазваш здравословен начин на живот - трябва да разполагаш с време, със спокойствие, с пари! Диетичните продукти са скъпи, не винаги се намират, а и трябват хубави изпитани рецепти! Доколкото е възможно в нашето семейство сме намалили употребата на някои меса, други пък въобще не консумираме, гледаме да сме сред природата, но си признавам за един мой голям грях - когато ми се е насъбрало много и на душата, и на физиката - го удрям през пръсти и живея по инерция,докато се съвзема. Искам да попитам - Само аз ли съм така? Има ли и други като мен? Че понякога се притеснявам за мен самата и се плаша от себе си!

В тази връзка искам да попитам Неви и wright семействата им - вегетариански ли са или веганти? Благодаря!
Цоцоланке, кажи моля те. И още за картата, тя за теб ли е , или за децата?

Цвети, картата транспортната е за мен, за нас многодетните - до живот! За едно пътуване в двете посоки с влак и същото положение - с автобус,независимо частен или не. С тази кърта можеш да бъдеш и сама,т.е. и без децата и да не се бърка с карта Семейство,която си издават БДЖ! А за транспорта - тук до 4кл. общината дава безплатна карта на всяко дете за градския транспорт!

Какво друго да ви пиша????? С мама сме добре! Горката усещам я,че не и е много комфортно,защото е чуждо и непознато място за нея, няма познати съседки и пр. ,но се държи! А и е трудно да се оправя в моята кухня.... Свиква с печката на газ, страхува се от парното,но..... дано свикне бързо! Днес следобед имахме спортен полуден. Разхождахме се из парка, въздуха един хубав..... добре беше! Сега дори съм гроги все още от изминаващия ден, вкл. и емоционално!

Освен да ви пожелая - лека нощ! Илина, благодаря за ЛС! А колежката, за която фактически се интересувах, всеки момент  заминава в Италия! Одобрили са я с пълна стипендия!

Хайде до утре! Спокоен и щастлив почивен ден!

Забележете докато съм писала - в темата има 4 нови отговора!!! Лелелеле

# 202
"Пълна къща"-Клуб на многодетните родители. Много е ситно и трудно се чете, но ни има!

Чете се, чете се! Да ни е честито!   newsm44 smile3501 cheers

# 203
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Леле Дидка  ooooh! колко много си писала  smile3523 явно добре ти се отразява престоят на мама у вас newsm53
...въпросното семейство с многото деца беше свързано с един огромен скандал,който се вихреше тук на страниците на форума-съпругът беше извел своите деца от първият си брак без знанието на майката,после последва плюене по майката на децата му,коментари и какво ли не ..въобще доста неприятна история...последно уж трябваше да се върнат децата на майка им...но незная какво се случи...пък и ние тук  Thinking какви съдници можем да бъдем и чия страна да вземем,когато не знаем къде и каква е истината всъщност.
wright не се притеснявай ...щом изследванията са добри значи няма нищо страшно HugОбади се, ако идвате към Горна Оряховица
....а в детската градина Павел ходи напълно безплатно  Naughty неплащам никаква такса
....сега започвам да готвя,че по обяд ще ходим на сбор в селото на бабата и дядото на приятелката на Павчо  kissКато метна тенджерата на котлона ще седна малко да поуча,че направо ми прилошава като гледам календара  dontknow колко малко време ми остава за подготовка.
Момичета-четох за Коледният базар-ще се опитам да се включа с нещичко,идват ми разни идейки ,а и ще се опитам да дойда тогава..на 17 декември
Хубав почивен ден...аз го уплътнявам вече wash cook smile3529 hang  Stop а после newsm01 cheers cook

# 204
Здравейте,
Случайно попаднах на тази мама в "Хайде да се запознаем" но постинга беше от 2005 год. мислех да ви изненадам, ама забравих че сте ветеранки и нищо не мога да скрия. Не знаех че има изобщо някаква история от преди, просто 7 деца си е подвиг.
Цоцоланке мерси за отговорчето, но за съжаление при нас тази екстра няма да свърши работа, не знам дали я и  има( с картата . С Каро си ходим до ущето което е сравнително близо, но Сами ходи чак в центъра всеки ден, а на тренировка в Лозенец, които са далече. А и тея билети по 70 ст. единия newsm78.
Цоцоланке, ти да не си мислиш че сме светци, та се терзаеш? И ние купуваме чипс и др. гадости, но гледам да ги огранича до рядкост, 1 на 2-3 мес. Докато бяха малки децата ми беше лесно, не ги вземах, Сами докато тръгна в първи клас не беше пил кола.... Но сега се влияят от другите деца , имат свои пари и не мога да ги спра. Обяснявам и предупреждавам непрекъснато, дано има ефект. Според мен и те не харесват много от нещата но стадото както знаете налага своето. Гледам в къщи поне да няма такива работи и затова се старая толкова с готвенето, за да усетят разликата. Понеже тати е по запален и от мен и те не смеят да кажат нищо, но съм сигурна че предпочитат мазни сандвичи и пица.  Та така за здравословното гледам да им осигуря най доброто, а своя път ще си го поемат така или иначе и те ще си решат.
Диянче, от както мама дойде един път писа (макар и много) , нямам навика за скайпа и все забравям да го пускам. А пък и той само ми се блещи - Искаш ли ъпдейт, искаш ли тва, онова? Остави ме на мира! Едвам и така те разгадах! - Му викам аз.

# 205
КлангГ не се притеснявай за кърмата. За бебето е много по-важно майката да е спокойна, а при теб - и за другите деца. Въпросът е само да не остане гладно, но при хора като нас - с опит, мисля, че няма такава опасност.
Аз също не можах да кърмя децата си, но само при големия не бях разбрала, че е гладен и той отслабна. При другите нямаше проблеми - дохранвах ги с адаптирани млека. Давала съм и кърма от други хора - познати. Ако уредиш нещо с банката за кърма - там поне я изследват и стерилизират, но си мисля, че не си струва разправията. 

# 206
Диянче, от както мама дойде един път писа

Писа един път....... То в службата сега знаят,че има кой да гледа децата и ме изцеждат като лимон - най-редовно оставам извън работно време! И се прибирам гроги... А и мама така прибира нещата в къщи,че не е по моя вкус! И днес запретнах ръце след като се прибрахме от балета - да сложа малко ред! Иначе сега мама къпе децата,а какви проблеми имах с парното.... добре,че девера си беше в къщи за да оправим нещата! в 16ч закусво-обядвах!

мами, да знаете какво ще е времето в петък и събота? Смятаме да отидем на мини екскурзия до Мелник! А да ви се оплача - колежката,с която най-много се разбирахме - тази седмица лети за Италия за да учи там 1 година! И аз направо осиротявам!!!! Толкова ще ми е мъчно и самотно без нея...... И толкова много бяхме свикнали една с друга...... Много се радвам за успехите и,но ми е и малко мъчничко....

Лека вечер!

# 207
Нещо интересно за четене, ако евентуално ви е останало свободно време:  Mr. Green

Сладката професия

Или защо да си домакиня вече не е срамно, а напротив, разказва Силвия Петрова от сп. "Анна"
01.11.2006
Беше време, когато жената трябваше да притежава едва ли не способностите на Супермен, за да бъде призната от обществото като пълноценна и успешна.

Социализмът умело вкарваше нежните създания в рамката "труженичка, общественичка, майка". А резултатът от така наречената еманципация се изразяваше в двойно повече труд - на работното място и вкъщи.

Жената беше длъжна да се труди наравно с мъжа в професионалната сфера, а вечер - на втория "фронт", в домакинството.

Дамите, отдадени само на кариерата си, биваха заклеймявани като озлобени самотници или като лоши майки и съпруги, с други думи, като непълноценни жени. Другият вариант - пълната отдаденост на семейството, също не се толерираше, защото правото на професионално осъществяване се възприемаше по-скоро като задължение.

Днес глобалното общество е на път да развенчае мита за "Супержената". Факт е, че все повече жени избират "професията" домакиня, без да я възприемат като липса на реализация. Напротив, това е техният начин да се чувстват спокойни и уверени.

Важно е да се направи и уточнението, че домакиня в никакъв случай не означава само и единствено занимания с дома - готвене, чистене, пазаруване...

В случая става въпрос по-скоро за лайфстайл, избор, при който жената не робува на стереотипи, а обръща внимание на собствените си желания и комфорт.

Според социологическите изследвания тази група засега е сравнително малобройна, но тенденциите са към нарастване - в последните шест години

броят на жените домакини се е увеличил три пъти.

Тази прослойка обхваща предимно дами, които са материално обезпечени, съпрузите им са в състояние сами да издържат семействата. А най-любопитната подробност е, че процентът на представителките на нежния пол, които веднага биха напуснали работата си, ако нямаха остра нужда от финансови постъпления, непрекъснато се увеличава.

Много често жените, направили такъв избор, са с добро възпитание и образование. И тъй като не са притиснати от материални проблеми, могат да си позволят да живеят по начина, който им харесва - без излишното изнервяне в офиса и капризите на вечно недоволни началници.

Вместо бясната надпревара за издигане в служебната йерархия те избират спокойния живот, в центъра на който е семейството и

развитието на личните им интереси и таланти.

Тази сравнително нова група с удоволствие се грижи за интериора в дома си, отдава се с наслада на грижи за външния си вид, посещава местата, за които "работещите момичета" почти никога не намират време.

Това не означава, че "домакините" са демотивирани, че нямат стимул да се развиват и да работят над себе си. Точно обратното - в много от случаите това е избор, който е резултат от постигане на вътрешна хармония и ясно осъзнаване на целите и желанията.

Защото в крайна сметка амбициите в професионално отношение са част от чертите на характера. И когато отсъстват, това не означава непременно нещо негативно, не е признак за някаква липса.

Изкуството на съвременната жена е да се освободи от предразсъдъците, наслоени от предишните епохи, за да се почувства наистина добре в собствената си кожа - такава, каквато е, а не каквато останалите биха искали да бъде.

Така че, в крайна сметка се оказва, че феминизмът вече не е на мода. Все повече жени избират вместо да се надпреварват с мъжете, просто да се наслаждават на женствеността си. Без да се чувстват виновни от това. Защото времената се менят, нравите - също.

А по всичко личи, че сега настъпва епохата на самоуверените, хедонистично настроени жени, които са наясно какво искат и какви са пътищата за постигането му.

Вижте и тук какво намерих интересни неща ми се струват: http://www.tiabg.com/?c=b&id=19 - това е за родителството . Поровете се и ако искате и в другите категории на този сайт!

# 208
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=815&p=0
Ето това ме разби:  “Третите и четвъртите деца се раждат в многодетни семейства, където условията за възпитание имат редица недостатъци, които впоследствие влияят върху умственото развитие на децата. В действителност детето, родено четвърто по ред има същите умствени способности като първородното дете. Но всички тези деца не са толкова интелектуално развити, колкото децата от малките семейства”, посова Уитмън в публикацията.
В изследването са участвали 3000 семейства.

Интересно как е правен подборът на семействата.
Брат ми е най-малкият в семейството, а смятам, че е най-умният от трима ни.
За моите деца не мога да кажа кой е най-умен - всеки е силен в различни интелектуални области.

# 209
В изследването са участвали 3000 семейства.

Интересно как е правен подборът на семействата.

Това е защото семействата от Пълна къща не са участвали в анкетата,за  да им вържем очите на панделка!!!!!!! Просто ние сме №1 !!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт