Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 887
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Е ако нямаше далекопровод ще изберете ли това училище?
Ако имаше два ФЛ с единствена разлика със или без далекопровод, вероятно бих избрала училището без.

Доп.: имам първокласник, сега е ноември месец - чете, пише. От ПУК излязоха смятащи до 10.

# 526
Е, ние го избрахме за няколко години и прекрасно разбирам Мецан с разказа му за Дойче шуле. 😂 Въпросът с далекопровода бях повдигнала в контекста на изграждането на новата му база, но явно още си карат в Макси.

# 527
  • София
[
Доп.: имам първокласник, сега е ноември месец - чете, пише. От ПУК излязоха смятащи до 10.

Помня, че преди години, може би 5-6, когато момичето на приятелката ми го приеха в СС и на въпроса й “Какво да очаква от детето при завършване на ПУК й отговориха следното, което ми направи впечатление и съм го запомнила дословно. “При завършване на ПУК детето ще може да пише и чете на български и английски”. Тя беше скептична, но при завършване на ПУК това беше точно така. Е, да чете на английски предполагам това, което е съвсем начално ниво, не да чете публицистика, разбира се. 😀

# 528
  • София
Да, и на английски чете и то много хубаво.

# 529
Аз съм на мнението на Силвиана и бих избрала училището с по-чист въздух. Например Еспа дори не отидохме да го разгледаме именно заради локацията.

В Лозен имаме приятели и като сме ходили на гости зимата, не се диша от сажди.
Около СС също съм го наблюдавала понякога, но в тези случаи цяла София е под пелена. В останалото време поне изпаренията от автомобилни газове са спестени там.

# 530
[

Помня, че преди години, може би 5-6, когато момичето на приятелката ми го приеха в СС и на въпроса й “Какво да очаква от детето при завършване на ПУК й отговориха следното, което ми направи впечатление и съм го запомнила дословно. “При завършване на ПУК детето ще може да пише и чете на български и английски”. Тя беше скептична, но при завършване на ПУК това беше точно така. Е, да чете на английски предполагам това, което е съвсем начално ниво, не да чете публицистика, разбира се. 😀

Дъщеря ми е двуезична и говори на английски, но все още не може да пише. Мисля, че ако започна да я уча и на това, съвсем ще объркам писането на български. В момента на български пише с печатни букви. Трябва ли да може да пише всички букви ръкописно преди първи клас?

# 531
  • София
Negroni, не трябва. Само печатно пишеха в ПУК.

# 532
Съветвам ви да обърнете основно внимание на български и математика. Това е по-важното. Английски е достатъчно да знае буквите и елментарните неща, като цветове, цифри и някои основни реплики.

# 533
Аз бих избирала училище според локация за периода 1-4 клас.
Красна поляна ми е далеч и не бих избрала Питагор, ако имах малко дете. СС също.
Ето, че всеки си има мнение по този въпрос.

# 534
Е, при условие, че 119 -то е до нас може би било тема за обмисляне. Но нещата дори в начален курс са много динамични. В настоящата ситуация никое добро ДУ не е тема. Като не говорим за кои да е ЧУ.

# 535
Честито на приетите! Трудно решение ви предстои! Между Питагор и СС решението определено не е лесно!
Мона Лиза, чудесно е, че сте взели решение! Дано да е вашето място. Училището наистина е много хубаво, излъчва уют.... най-важното дава качествено образование.
За въздуха в района на СС не мога да дам оценка, работим и дъщеря ми учи в центъра, където хич не е  добре. Определено не съм фен на близостта на "Питагор" до булеварда, заради колите и шума. Но моите впечатления са, че проблемът за някои кандидати с локацията на "Питагор" далеч не е въздуха, а по-скоро профила на част от живущите в района... И за да сме честни, ако се водеше "елитен" район, ако ще и лилав на райета да беше на картата, щеше да е приемливо... но всеки си има критерии...

Bundle of love, все пак са ви се обадили. Чудесно! Как мина втория кръг?

# 536
Е, при условие, че 119 -то е до нас може би било тема за обмисляне.
Така е. Аз съм го писала ен пъти това и вече си омръзнах на самата себе си.
Пак бих избрала за начален етап 119-то.
И друг фактор-провив съм целодневния престой на малко дете в училище, което и да е то.

# 537
  • Blondeville
От много познати го чувам това, че до 4-и или дори до 7-и клас няма значение училището и е рано да е частно, държавното в квартала си било ок. Естествено, сигурно има значение и кое е кварталното.

Аз съм на точно обратното мнение. В тази възраст се изграждат навиците, развива се любознателността, учи се неусетно, но и се полага стабилна основа от знания. А и средата в ЧУ е по-различна, създава се усещане за общност, принадлежност. И се учи повече. В ДУ, точно като в ДГ се върви с едно усреднено темпо, което по-скоро е в плюс на изоставащите, отколкото на изпреварващите.  Отделно, че сега са малки и впечатлителни, и ми се иска да е минимизиран шансът за тормоз и лош пример. Ясно, че не всичко е цветя и рози и в ЧУ, но поне за мен плюсовете са много повече.

Отделно след 7-и клас едно дете от ЧУ има много по-солидна подготовка и съответно шанс за прием в добра гимназия.

# 538
Най-малкото 5-7 клас е силно препоръчително или СМГ, НПМГ, или ЧУ.

# 539
Училище избираме по знанията и възможностите който дава.
Ресторант по качеството нанхраната.
Хотел по качеството на въздуха.

Има училища с чист въздух и това не са нито СС, нито Питагор.
А пък това дето детето избира училището -направо ме хвърли в музиката. Трудно е явно на някой хора да понесат родителската отговорност.
Моите избират в 7 клас.
Когато знаят какво могат.

Общи условия

Активация на акаунт