Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 858
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Сериозно ли избирате само по 1 критерий Simple Smile
Евростар е давал много знания и възможности, ама не знам някой от тук дали би го избрал, ако съществуваше.
А и двете сравнявани училища очевидно дават и знания, и възможности Wink

# 541
  • София
Дъждец, НПМГ на базата на какво го слагаш? Те първа година приемат 5-7 клас, нямат традиции. (Чисто любопитство, може да имаш някакво вътрешно инфо ) или имаше предвид ПЧМГ?

# 542
Ние минахме през това миналата година след като детето ми не беше прието в ПУК, идвайки от една чудесна, но не и "академична" немска детска градина:) Имахме късмета да попадне в училище със страхотен преподавател в ПУК и при кандидатстването за 1 клас го приеха и в Питагор (миналата година приемът заради новото училище беше много голям, не помня точна бройка, но около 60 деца) и в СС. Налагаше се и допълнителна работа вкъщи, но в тази възраст децата вече усвояват нещата много по-лесно и бързо, особено, ако имат и добра основа от училище/детска градина. Важното и при двата изпита според мен беше добра концентрация и бърза работа, а това се случва с упражнение. Със сигурност не са искали да чете гладко или да смята до 20, но е добре детето да може да пише, да отделя думи в изречение, да решава разнотипни задачи с числата до 10. За наша радост нямаше изпит по английски език. Виждайки какво е нивото сега в СС, съм сигурна, че нямаше да се справи като тогавашните пукчета. Пишете ми спокойно, ако ви интересува нещо повече:)

Здравейте! Виждам, че повечето от вас, с деца в СС и Питагор, са кандидатствали за ПУК. Има ли някое дете, което да е кандидатствало директно за първи клас? И в двете училища свободните места за първи клас са около 15, така че ще е доста трудно. Дъщеря ми е в частна детска градина и честно казано бях решила да я запиша в ДУ след това. Започвам да се разколебавам, обаче, и се оказва, че след като не е била приета в някое от добрите частни училища още от ПУК, съм свела шансовете й до минимум Sad Ако все пак има някой от вас с опит в такава ситуация, бихте ли ми казали какво биха изисквали като умения - трябва ли да може да чете гладко, смята до 20 и т.н.? Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 01:29 от LeeLu

# 543
Bundle of love, все пак са ви се обадили. Чудесно! Как мина втория кръг?

Нещо не мога да им хвана логиката на викането на толкова много деца на втори кръг. Ние бяхме в петък и май пак са били доста групи дечица. Тя каза, че в нейната група са били две момчета, и 2 момичета. Дъщеря ми беше доволна, върна се с 3 конеца на ръката, търсили са съкровища, препитвали са ги да запомнят 5 предмета, да ги нарисуват и да си измислят приказка с тях, имало и  първи и последен звук, и нищо друго не можах да изкопча. Дано бързо има отговор, че умирам от вълнение

# 544
Bundle of love, все пак са ви се обадили. Чудесно! Как мина втория кръг?

Нещо не мога да им хвана логиката на викането на толкова много деца на втори кръг. Ние бяхме в петък и май пак са били доста групи дечица. Тя каза, че в нейната група са били две момчета, и 2 момичета. Дъщеря ми беше доволна, върна се с 3 конеца на ръката, търсили са съкровища, препитвали са ги да запомнят 5 предмета, да ги нарисуват и да си измислят приказка с тях, имало и  първи и последен звук, и нищо друго не можах да изкопча. Дано бързо има отговор, че умирам от вълнение

Звучи забавно и не особено трудно и стресиращо, което пък е прекрасно! Стискам палци! После ще падне голямо мислене, ако са приети и на двете места...

# 545
Рейни, НПМГ имам предвид.  мисля, че ще се справят и след 5ти клас.
ПЧМГ също го слагам, но то е към ЧУ, а исках да кажа, че след 4ти клас положението в много ДУ не е розово и прогимназиите  с приемен изпит са добра алтернатива на ЧУ.

# 546
А нивото на английски език в Питагор как е?

# 547
Здрвейте, не съм писала до момента, а само ви следя.. Детето ми вече е 5 клас и от тази година е в ПЧМГ..
живеем в квартал, в който държавните училища меко казано не са желани и твърдо мога да заявя, че уроците по мат, английски, храната и частната занималня струват колкото ЧУ, които коментирате.. Ако сега върна времето назад и детето имаше нужните качества/ способности.. моето ги нямаше тогава Simple Smile задължително бих се насочила към СС или Питагор.. Виждам разликата в увереността на децата, които са били в Питагор и моето.. а за знанията по английски няма смисъл да коментирам..
Констингента в Красна поляна е ясен.. но децата не напускат училище поне до 4 клас сами.. та какво значение има кой е отвън..Да не говорим, че там не е толкова опасно, колкото в странно за тези, които не сме свикнали:)
Въздуха е гаден в цяла София, но на малко места има измврвания.. Дамата, която беше писала, че живее малко по- нависоко и вижда целия смог е права.. Зимата най- мръсно е около Павлово и нагоре..Красна поляна и Надежда и тн са ясни..но замисляме ли се какво е около Орлов мост../ там бяхме малки когато спряха да го мерят..Децата ни живеят тук и за съжаление дишаме един и същ въздух..
Ако детето избере училище трябва да е според нагласата на детето и интересите/както и родителя..

# 548
Оф бе, айде стига с това натоварване в СС. Учи се нормално, нищо екстремно. Домашните през уикенда за 1 клас не ги знам, но за втори са по една страница на предмет.
От позицията на родител на шестокласничка мога да кажа, че до 3 клас е песен и забава.

Преди време тук написаха, че и в ПБ се учи стабилно и родители са доволни. Но в темата сме поне трима с личен опит и само се подсмихваме на такива изявления.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 00:53 от Fancy

# 549
При нас всички деца, които дойдоха през годините, се справяха отлично. Явно при подбора успяват добре да преценят.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 00:59 от Дъждец

# 550
И ние сме такива, а и всички дошли след нас са си ок.

# 551
Пипи, засега всичко е ок. Първите седмици бяха по-тежки чисто емоционално, защото си харесваше много предишното училище и преживяваше раздялата с учителката си и с приятелите от класа. Ако бяхме питали него, нямаше да се премести никога, но това премина сравнително бързо. С натоварването няма проблеми, домашните не са обемни (обикновено 1-2 стр. от някое помагало по математика, 1-2 стр. по български и още 2-3 по английски+ учене на думи) и както сам разбра след 1-2 съсипани уикенда, с добра организация се пишат още в петък, за да минават от ред и да има свободни почивни дни. Най-много време отнема ученето по английски, но ние имаме доста да наваксваме. Хубавото е, е че за момента има желание и не се обезкуражава, надявам се много да продължи да е така.

# 552
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като човек с опит в ДУ, определено смятам, че в ЧУ натоварването е много по-голямо. Дали децата свикват е друг въпрос, но със сигурност се учи много повече - и като време от деня, и като сложност на материала.

LeeLu - изпуснала съм, но от ДУ или от ЧУ се преместихте?

# 553
  • София
Оставаше при деца с подбор да не издържат на по-голямо натоварване! Високи резултати стават с по-голямо натоварване с деца, които могат да издържат по-голямо натоварване. Иначе нещата се чупят - или децата не издържат и започват поведенчески проблеми и недоволство, или резултатите не са толкова високи, колкото е заложено.

# 554
  • Blondeville
И аз мисля, че подбират деца, които да вървят със съответния темп и да се справят лесно. Затова и натоварването не ме плаши. Синът ми вкъщи постоянно ни преследва да решаваме загадки, кръстословици, да пишем, да учим нещо. Откакто ходи и на уроци по английски няма търпение да си направи домашните като се прибере. Та до 4-и клас той надали дори ще го приема като натоварване или задължение, а като бонус Grinning Същата бях и аз в началното училище, нашите чак им беше досаден моят ентусиазъм да си пиша по 5 пъти домашното докато не стане перфектно Joy

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 09:17 от blondie_anna

Общи условия

Активация на акаунт