Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 894
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Като изключим голямата радост и гордост, е некоректно да държите до пролетта място, за което друго дете би се радвало. И приветстваме поредния СС фен, не че са ни малко, но колкото повече, толкова повече. Явно има защо.

Аш, не се впрягай😀

Мястото в Питагор няма да остане незаето. Дали сега веднага или пролетта - мястото ще се заеме бързо.  Чудесно училище е. СС харесвам повече по много причини, а желанието на детето да учи там още отпреди ме притесняваше, защото не знаех дали ще иска да отиде на друг изпит (Питагор). От градината често при хубаво време се разхождет и извън градината и често минават оттам и явно е виждала дечица да играят или да излизат, не знам точно, но и нейни приятели от градината искат да учат там и явно говорят за училището. От нейната група в градината на този изпит в училището кандидатстваха 5 деца, от които само тя няма братче или сестриче учило в градината. На другите 4 дечица техни братчета и сестрички учат сега там и явно доста се говори за училището и тя слуша. Нарича го “Софийското училище” и е много щастлива, че са я приели.
А що се отнася за гордост от това, че е приета и на двете места - сигурно всеки родител се радва на успехите на децата си. Някак закономерно и нормално ми се струва. Другото не би било добре. Не това е причината да запазя още 2-3 месеца мястото в Питагор. Обичам да имам вариант “Б” винаги Simple Smile

Между другото, освен на Крокотак, има едни много приятни книжки на Марион Билет със занимателни задачи - лабиринти, откриване на разлики, смятане, очертаване на симетрични картинки и т.н. https://www.book.store.bg/p187309/napravi-si-sam-nindzhi-stikeri … marion-bilet.html
Не съм ги заглеждала до сега, но ще купя една такава книжка за забавление, защото това, което остана от Крокотак за решаване мисля, че не е за възрастта им в момента. Другите книжки вече са решени почти и мислех да купувам нови и забавни.
Ето това съм набелязала също

# 571
Мястото ще се заеме и напролет. Но аз не ви разбирам. Нали сте направили избор? Какво има да чакате? Редно е незабавно да го освободите, за да може друго семейство да се успокои. Некоректно е подобно поведение.

Не искам да съм на мястото на родителите на резервите. А и имайте предвид, че те ще трябва да търсят прием в друго училище, докато вие се накумите да освободите полагащото им се по ред място.
Доста егоистично поведение.

# 572
  • София
Аз пък много "харесвам" използването на думата "преса" Wink

# 573
Не разбирам вариант "Б" за какво е и какво ще се промени до пролетта, за мен е некоректно също. Ако и пред мен има този избор сега, ще взема решение и освободя едното място.

Дано дъщеря ми не е в резервите на СС, че ще си изям ноктите от чакане Grinning

# 574
  • София
Не искам да съм на мястото на родителите на резервите. А и имайте предвид, че те ще трябва да търсят прием в друго училище, докато вие се накумите да освободите полагащото им се по ред място.
Доста егоистично поведение.
Не приятно да квалифицирате така. Егоизъм няма. И разбирам родителите, които чакат детето да бъде прието. Аз също чаках и също се притеснявах, та ми е ясно за другите родители че е същото. И може би ще го освободим по-рано, но не защото вие обиждате и това е променило мнението ми. Имам си мои причини да изчакам.

Аз пък много "харесвам" използването на думата "преса" Wink

Една от най-често използваните думи по отношение на обучението в академичния тип училища. Различни родители, различни изисквания към училищата.

# 575
  • София
Допълвам се по отношение собствеността ня училището - не съм проследила кой купил или продал банката майка - преди бяха австрийска банка, сега може би са немска, няма значение това. Училището изглежда добре, но ще мине доста време преди да има точни и реални отзиви за него.
Това, че не поставят оценки не съм го видяла, но то няма как да стане от 5 клас нагоре.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 07:57 от Фран

# 576
Smirk Satisfied

Ох, ще се наложи да се допълня, защото пък вие сте се допълнили горе.
Прокредит никога не са били австрийска банка. НиКоГа. Grin https://www.procreditbank.bg/bg/za-nas/akcioneri
Преди да станат Прокредит, стартираха от проект за финансиране на малки предприятия чрез IPC и KfW, плюс EBRD. Проект осъществяван чрез БНБ и две други големи търговски банки. После осъществяваха дейност в Евробанк и накрая взеха лиценз за Прокредит. https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/prokredit-bank-poluc … shtanie-za-licenz
България им беше пилотната държава, след което си развиха бизнеса и другаде, но не и в Австрия. Wink https://www.procredit-holding.com/

Говоренето с тържествен и убедителен тон не винаги означава, че се говорят истини.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 16:50 от Fancy

# 577
  • София
Smirk Satisfied

Прокредит никога не са били австрийска банка. НиКоГа. Grin https://www.procreditbank.bg/bg/za-nas/akcioneri
Преди да станат Прокредит, стартираха от проект за финансиране на малки предприятия чрез IPC и KfW, плюс EBRD. Проект осъществяван чрез БНБ и две други големи търговски банки. После осъществяваха дейност в Евробанк и накрая взеха лиценз за Прокредит. https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/prokredit-bank-poluc … shtanie-za-licenz
България им беше пилотната държава, след което си развиха бизнеса и другаде, но не и в Австрия. Wink https://www.procredit-holding.com/

Говоренето с тържествен и убедителен тон не винаги означава, че се говорят истини.
Ох, последното е много точно казано. И в пълна цялост се отнася за вас. Навярно аз съм била в заблуда за собствеността на Прокредит и това е от напълно маловажно значение. Не знам, а и не ме интересува коя банка, чия собственост е. Не знам защо, но винаги съм мислила, че са били австрийска банка, което явно не е така. Това какво значение има толкова както за самото училище, така и за самата банка.
Тук от значение е доколко би могло да е добро училището, с начина на обучение и средата, което предлага.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 17:14 от Мagnollia

# 578
Smirk Satisfied

Ох, последното е много точно казано. И в пълна цялост се отнася за вас. Навярно аз съм била в заблуда за собствеността на Прокредит и това е от напълно маловажно значение. Не знам, а и не ме интересува коя банка, чия собственост е. Не знам защо, но винаги съм мислила, че са били австрийска банка, което явно не е така. Това какво значение има толкова както за самото училище, така и за самата банка.
Тук от значение е доколко би могло да е добро училището, с начина на обучение и средата, което предлага.

Магнолия, щом собствеността е маловажна, защо изобщо и по д....ите го споменахте и изтъкнахте? Или когато нещо е в позиция да ви квалифицира като осведомена е важно, но когато се окаже, че не сте чак толкова осведомена, то рязко става маловажно?!?!?!
А иначе за кое да е училище е от съществена важност чия собственост е. Защото собственикът е този, който задава каква политика ще следва училището. На печалбарството или на истинските функции на едно училище.

До тук ми посочете една неистина, която съм казала. Може ли? След като казвате, че репликата с пълна сила важи за мен.

# 579
  • София
Удивителното, е че дори не изпитвате неудобство и оповестявате, че ще блокирате две места едновременно публично и без грам смущение. Което вече е проблем. За ценностната система.
И аз не съм сигурна кое ме притеснява повече - некоректното безпричинно блокиране на мястото или фактът, че се споделя публично без каквото и да е притеснение.

# 580
  • София
Ами притеснявайте се спокойно за моето некоректно поведение, ваша воля. Не искам да влизам в тона ви и да приемам позиция на защита, защото не намирам за нужно да защитавам мнението си.

Fancy, училището е собственост на Прокредит Груп. А дали банката е австрийска или немска е без каквото и да е значение. Собственикът е същия, независимо от неговата националност. Айде да спрете толкова да се впрягате по д….ите 😀😀😀

# 581
Каза, че е впечатлена от училището в Банкя Дени Дидро и обмисля да го запише там. Базата била разкошна, метода на преподаване й допадал, чистия въздух и среда също. Разгледах училището. Ново и интересно ми се струва, но е прекалено ново и неясно като подход на преподаване и обучение. На моя приятелка нейна близка (малко като ЕЖК звучи 😀) тази година е преместила детето си от СС там. Причините са често изтъкваните, няма да повтарям. Доколкото разбрах от нея, директор на училището е бившата собственичка на Свети Георги, която го била продала преди много години (нито знам коя е, нито кога е продала училищата, само споделям казани думи), но собственици на училището са Прокредит банк (но австрийската банка, не българската). Склонна съм да повярвам на последното, защото банката е по-различна, навсякъде в сградата на централата на банката в БГ има библиотеки, от където можеш да вземеш книга да метеш в къщи, като сам запишеш това в таблет до книгите.

Fancy, училището е собственост на Прокредит Груп. А дали банката е австрийска или немска е без каквото и да е значение. Собственикът е същия, независимо от неговата националност. Айде да спрете толкова да се впрягате по д….ите 😀😀😀

Удивителна метаморфоза само за някакви си минути.

Принципно, дори и да обясняваме безброй пъти и с различни думи колко едно нещо е неправилно и неморално, това нещо няма как да бъде разбрано от човек, който е убеден в собствената си правота. И то убеден от позицията на собствения си егоизъм.

# 582
Магнолия - явно имате причина да го правите, но  за мен лично първоначалното решение къде да бъде детето ми (ако е прието на двете места) е трудната част, лично аз взема ли решение за нещо, го следвам без колебание... но хората сме различни....Детето Ви се е настроило, че ще учи в СС, харесва го, вие също, ще е с приятелчета там, качествата на училището са ясни....
Предвид че децата са ПУК, възможност за промяна ще има и за следващата учебна година, когато вече ще имам впечатления от първо лице за нивото, организация, среда и т.н. и честно независимо дали е Питагор, СС и т.н. ще сменя училището без колебание, ако не съм удовлетворена. Да, това носи негативи за детето, не е най-приятното нещо да се сменя училище, но пък ако идва от ПУК в СС/Питагор има достатъчно възможности.
И всъщност не с цел оправдаване, за всички на които им предстои избор между двете училища би било полезно да споделяме какво накланя везните в едната или другата посока... разбира се, че това е нещо субективно, породено от лична емоция, но може да помогне на достатъчно лутащи се хора.

В тази връзка колко е капарото в СС? Знам, че се внася част от сумата, но не знам дали е сходна или не с тази в Питагор....
И друго нещо се сещам - децата в СС и в Питагор една класна ли имат от 1-4 клас, подобно на ДУ или схемата е различна?

# 583
Магнолия - явно имате причина да го правите, но  за мен лично първоначалното решение къде да бъде детето ми (ако е прието на двете места) е трудната част, лично аз взема ли решение за нещо, го следвам без колебание... но хората сме различни....Детето Ви се е настроило, че ще учи в СС, харесва го, вие също, ще е с приятелчета там, качествата на училището са ясни....
Предвид че децата са ПУК, възможност за промяна ще има и за следващата учебна година, когато вече ще имам впечатления от първо лице за нивото, организация, среда и т.н. и честно независимо дали е Питагор, СС и т.н. ще сменя училището без колебание, ако не съм удовлетворена. Да, това носи негативи за детето, не е най-приятното нещо да се сменя училище, но пък ако идва от ПУК в СС/Питагор има достатъчно възможности.
И всъщност не с цел оправдаване, за всички на които им предстои избор между двете училища би било полезно да споделяме какво накланя везните в едната или другата посока... разбира се, че това е нещо субективно, породено от лична емоция, но може да помогне на достатъчно лутащи се хора.

В тази връзка колко е капарото в СС? Знам, че се внася част от сумата, но не знам дали е сходна или не с тази в Питагор....
И друго нещо се сещам - децата в СС и в Питагор една класна ли имат от 1-4 клас, подобно на ДУ или схемата е различна?

В СС имат една класна от 1  до 3 клас. В ПУК са други. А от 4-ти започват с много преподаватели.
Доколкото помня в Питагор само в ПУК са с една учителка. А от 1 клас са с много по всички предмети.

# 584
  • София
В СС са с една класна /по подобие на ДУ/ 1-3 клас, която им преподава по БЕЛ, МАТ, ЧП и ЧО. По английски, музика, физическо, рисуване имат отделни учители. В 4-ти клас започват с прогимназиалните учители по отделните предмети.

Общи условия

Активация на акаунт