Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 855
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Големият ми син миналата година завърши 7 клас в ДУ. Миналата година по едно време направо ми дожаля за него.  Започваше да учи в 7.30 и вечер приключваше в 19.00 , ако имаше уроци, а в дните без такива пишеше домашни, нямаше събота , нямаше неделя ( а в 7 клас му бях спряла курсовете по английски).Надявам се с малкото , в частното училище , като има равномерно натоварване през годините , пресата в 7 клас да на е така силна. Сега (пук)  им дават по една страничка за уикенда, не му тежи , освен ако няма оцветяване- това оцветяване му е супер досадно и много мрънка.

# 556
  • София
И аз мисля, че подбират деца, които да вървят със съответния темп и да се справят лесно. Затова и натоварването не ме плаши. Синът ми вкъщи постоянно ни преследва да решаваме загадки, кръстословици, да пишем, да учим нещо. Откакто ходи и на уроци по английски няма търпение да си направи домашните като се прибере.
И двамата ми сина са точно наобратно на описаното и въпреки това са приети и учат в Св. София Rolling Eyes

# 557
  • Blondeville
Аш, ами те децата няма как да са по калъп Simple Smile

# 558
И моят малкия син въобще не гори от желание да учи, пред алтернативата да си играе или гледа детско , но все пак смята че с времето ще свикне , че преди играта трябва да си свърши задълженията. Така са и повечето деца около мен , особено момчета , даже не се сещам за такова, което да гони родителите си с учебниците 😆

# 559
  • София
Аш, ами те децата няма как да са по калъп Simple Smile
Ами именно Simple Smile

И моят малкия син въобще не гори от желание да учи, пред алтернативата да си играе или гледа детско , но все пак смята че с времето ще свикне , че преди играта трябва да си свърши задълженията. Така са и повечето деца около мен , особено момчета , даже не се сещам за такова, което да гони родителите си с учебниците 😆
Точно това е хубавото на някои ЧУ - че създават навици и донякъде мотивация.

# 560
LeeLu - изпуснала съм, но от ДУ или от ЧУ се преместихте?

Gadamer, премести се от друго ЧУ. Нямаме опит с ДУ или градина,  но може би на ниво ПУК разликите не биха били толкова осезаеми, вероятно само по чуждия език. Дори ми се струва, че понякога деца от държавни градини са доста по-добре подготвени за приема за ПУК отколкото нашите от езиковите детски градини.

# 561
  • София
Има си държавни градини, които подготвят добре децата, но ся рядкост. Частните с насока език по мои наблюдения не го правят.  Има значение и учителката на детето. Факторите са много. Но ние като родители можем да дадем това, което градината не успява, ако е нужно.
Аз от миналата година по това време знаех, че едно от училищата, в които бих искала да учи е СС, затова отидох на отворените врати през октомври. Да разгледам училището и да преценя дали да остане желано. Повечето родители, които бяха на отворените врати ( според мен бяха поне 30-40 човека) питаха предимно какво се иска от децата за изпита, как ще премине, ако дете е под карантина, какъв тип задачи има, колко време детето има за да “реши” задачата. По спомен (мисля, че зам. директорката водеше беседата) казаха, че детето не трябва да чете, да смята. Че едно добро обучение в градината е достатъчно детето да се справи. Това може би е така, зависи от детето. Казаха, че няма никакво значение колко знае детето английски, защото в ПУК почват от 0 всички деца.
Заради пандемията предходната година ролята на градината за знанията на децата е малко спорна, но все пак не е за пренебрегване. Моето дете от средата на юни до средата на септември не е била на градина. Но и да си призная не сме “учили”, освен да рисува, оцветява и спорадично някой лабиринт, логическа задача. Когато в средата на октомври разбрах, че има предварителен изпит в СС започнах почти всеки ден по 20-тина минути да решава книжките на Крокотак и някои задачи от Азбука на мисленето. Не успяхме да минем докрай книжката на Крокотак 5-7 годинки, но там има и неща, които не са за възрастта, като ръкописно изписване на буквите. Но успоредно с това, времето което не беше болна и ходеше на градина учеха доста ( поне записите, които ни изпращаха на проведени уроци това се вижда).
Затова аз мисля, че ролята на родителя не е малка за знанията на децата, поне за миналата и част от тази година. На тази възраст на децата им е забавно да се занимават, повечето помагала са интересни и дори децата нямат търпение да решат загадките. Дори списанието Барби предлага винаги поне по 5-6 неща за решаване, от лабиринт, до откриване на разлики или търсене на скрити предмети. А има изключително интересни книжки с повечето любими на децата анимационни герои като Искрица и Сияйница, Лол, ПЕС Патрул, Колите, Отмъстителите, Замръзналото кралство и т.н. Децата сега могат лесно, забавно и неусетно да учат.

# 562
Магнолия, а вие взехте ли решение? СС ли ще е вашето училище от есента?

# 563
  • Blondeville
Между другото, освен на Крокотак, има едни много приятни книжки на Марион Билет със занимателни задачи - лабиринти, откриване на разлики, смятане, очертаване на симетрични картинки и т.н. https://www.book.store.bg/p187309/napravi-si-sam-nindzhi-stikeri … marion-bilet.html

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 15:09 от blondie_anna

# 564
Между другото, освен на Крокотак, има едни много приятни книжки на Марион Билет със занимателни задачи - лабиринти, откриване на разлики, смятане, очертаване на симетрични картинки и т.н. https://www.book.store.bg/p187309/napravi-si-sam-nindzhi-stikeri … marion-bilet.html

Дъщеря ми също много ги харесва Simple Smile Както и книгата за оригами на Крокотак.

И тези:

# 565
  • София
Магнолия, а вие взехте ли решение? СС ли ще е вашето училище от есента?

Аз харесвам и двете училища, в които е приета, но СС ми допада повече, затова добре дошло е и желанието на детето да учи там. Още повече, че и нейното приятелче от градината е прието и ще са заедно. Ще подпишем договор и на 99% детето ще учи там от следващата година. Оставям, обаче и Питагор, където също имаше срок да подпишем договор и платим резервационна такса и го направихме, до пролетта. Тогава, ако нещо извънредно не се е случило ще освободим мястото си там.
В реда на споменатото по-горе се сещам да допълня, че докато попълвах договора за обучение в Питагор в офиса на училището имаше точно три разговора с родители, чиито деца не са приети. От дочутото, защото разговорите се водеха на съседното бюро, родителите питаха кога приключват изпитите и ще има ли втори изпит/класиране или нещо подобно за неиздържалите изпита деца. Отговаряха им, че има още 2 дни изпити и след като приключат изпитите и се сключат договорите ще преценят дали има свободни места и ще звънят на други деца отново. Според мен някои от децата, които са предпочели СС пред Питагор ще освободят още сега местата или ще го направят на по-късен етап, когато мине и основния изпит в СС през януари.
Има и деца, явили се на изпита в Питагор и не подписали договор, въпреки, че са приети. Вчера бях на детски рожден ден и една от майките сподели, че нейното момче е било на изпита там, но няма да го запише, защото е противник на “този тип” училища, които осъществяват преса върху децата да учат прекалено много и търси други училища. Каза, че е впечатлена от училището в Банкя Дени Дидро и обмисля да го запише там. Базата била разкошна, метода на преподаване й допадал, чистия въздух и среда също. Разгледах училището. Ново и интересно ми се струва, но е прекалено ново и неясно като подход на преподаване и обучение. На моя приятелка нейна близка (малко като ЕЖК звучи 😀) тази година е преместила детето си от СС там. Причините са често изтъкваните, няма да повтарям. Доколкото разбрах от нея, директор на училището е бившата собственичка на Свети Георги, която го била продала преди много години (нито знам коя е, нито кога е продала училищата, само споделям казани думи), но собственици на училището са Прокредит банк (но австрийската банка, не българската). Склонна съм да повярвам на последното, защото банката е по-различна, навсякъде в сградата на централата на банката в БГ има библиотеки, от където можеш да вземеш книга да метеш в къщи, като сам запишеш това в таблет до книгите.

# 566
Като изключим голямата радост и гордост, е некоректно да държите до пролетта място, за което друго дете би се радвало. И приветстваме поредния СС фен, не че са ни малко, но колкото повече, толкова повече. Явно има защо.

Аш, не се впрягай😀

# 567
  • София
За кое?

# 568
Аз не разбирам защо някой би чакал да освободи мястото в Питагор, а не би го направил веднага.

# 569
Формално чия собственост е Дени Дидро няма никакво значение. Българската банка е собственост на Холдинга, който е в Германия. Прокредит нямат банка в Австрия. Още преди две години, когато го започваха, се знаеше, че е на Прокредит. Уж само за деца на служители.
Пооправили са си сайта. Но е смешно да кажат, че не поставят оценки, при условие, че са лицензирани по закон, който има нормативни изисквания за оценяване.  

Не искам да съм мястото на родители, които ще чакат някой да освободи място чак напролет. Никак не е приемливо това. Ако имате избор, е редно да освободите мястото веднага. За да не изживяват стрес и други семейства.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 18:50 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт