Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 844
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
Какво значи да си пазиш мястото? Има два договора за едно и също нещо. Което едно и също нещо очевидно няма да се ползва и на двете места. И са сключени два договора с ясното съзнание, че единият ще бъде прекратен в далечно бъдеще без дори да е започнал да се изпълнява.  
В застраховането има правило, че дори и да си платил застрахователна премия два пъти за едно и също нещо, обезщетение ще получиш само веднъж.
Общо взето госпожата се възползва от дупка в правилата, а не защото ги спазва коректно.

Сърбят ме ръцете да напиша на Питагор едно "любовно писмо", в което да им предложа да си решат този проблем, като искат по-голяма първоначална вноска или да сложат неустойка за безпричинно прекратяване на договор. Защото това е не само проблем на резервите, но е и на самото училище. Уж са приключили процедурата и им се явява някой като Магнолия, който е прежалил едни 550 евро, за да си пази и в двете училища мястото.

В случая изобщо не става въпрос за сблъсък на две различни мнения. За друго става въпрос. Да не се повтарям.

И наистина, хайде да не намесваме деца, защото аз заради интерес на деца реагирах остро.

Магнолия, така както се възползваш от плюсовете на темата, е редно и да изтърпиш минусите. Т.е. получи си инфото за изпита, а сега е ред да изтърпиш и чуждото отрицателно мнение за поведението ти.
А пък мен ме успокоява, че по-голямата част от мненията се покриват с моето. Това ми вдъхва надежда, че все още има нормалност.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 10:19 от Fancy

# 631
  • Отвъд алеята зад шкафа
ЧУ би трябвало да са наясно, че родителите си пазят място за някакъв период. В 7 клас ЧУ с гимназии имат същата практика - започват прием от пролетта, приетите деца плащат такса за записване, която губят, когато юли месец решат, че в ДУ е по-добър вариант. А ЧУ си удължават приема до попълване на местата. Единствено АК, наясно с тази практика, целенасочено са изнесли записването след 1- во класиране за ДУ.

# 632
Кои частни гимназии? АК няма такава практика.
А и това за което ти говориш, Гадамер, е коренно различно от конкретния случай.
През годините в темата е имало още един подобен случай. Но тогава потребителката беше съвсем коректна. Тя си беше платила първоначалната такса в СС, защото изпитът в НУКК беше много по-късно. Детето влезе в НУКК и родителите предпочетоха да прекратят договора със СС и да го запишат в НУКК. Но ситуацията беше съвсем различна и коректна. Няма два договора, няма пазене на място в две училища едновременно. И пак трудно прежалиха мисля 1000 евро.
Сега разбирам смисъла на по-голямата първоначална вноска в СС.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 09:19 от Fancy

# 633
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Златарски, Софтуни....Заплаща се немалко капаро.
Практиката в АК е точно такава, каквато казах - изпит в края на март, резултати в средата на април,  краен срок на записване - точно един ден след 1-во класиране за ДУ, което е юли. Иначе и те могат да приберат немалко пари от такси за пазене на място.

Ами нали това е идеята на заплащането на част от таксата? Ако се запишеш, не я губиш. Ако се откажеш - гориш с парите.

# 634
За мен най-големият проблем е, че имаме огромни образователни неравенства и от там се стига до такива крайности.
Училищата записват в регистъра децата явно при стартиране на учебната година. Ако го правеха директно, нямаше как да има два договора.

# 635
  • София
Да, ето как някои ЧУ имат обратната реакция - улесняваме ви, не целим да ви вземем парите. СС и Питагор могат да вземат пример, вместо да се надцакват за сметка на родителите.
Госпожата каза, че има причина. Каква е ние не знаем и дали е основателна не знаем, не каза "не мога да реша", а "имам причина". Може да има информация за нещо случващо се в училището, може да има възможност да се премести на една пресечка от Питагор и да спести пътуването на детето, може съвсем друго да е, ние не знаем и смятам е коректно да не разпитваме и да приемем преценката на човека отсреща. Не можеш да съдиш някого, когато не знаеш всички факти и не си в неговите обувки. И аз не считам за коректно пазенето на място на две места и то за дълго време, но ако госпожата си има причина, то тя може да е уважителна и кои сме ние да я съдим. Според мен забележката "не ми се струва правилно това от Ваша страна" е достатъчна.

Магнолия, попитаха ви коя е детската градина, има добра успеваемост, може ли да споделите, за да преминем към по-конструктивен разговор?

Предложението за отделна тема за кандидатстване в СС и Питагор е много на място. Наистина няколко месеца годишно темата се залива само с тази информация.

# 636
  • Отвъд алеята зад шкафа
С ДУ го няма този проблем, защото системата е централизирана. Ако заемеш едно място, освобождаваш друго. Няма как да си едновременно на 2 места. АК много добре изчакват, защото иначе ще запишат много деца още април и ще ги загубят юли.

# 637
Според мен забележката "не ми се струва правилно това от Ваша страна" е достатъчна.

Щеше да е достатъчна при един друг тип отговор от потребителката. В случая мисля, че и към настоящия момент не е.
"Основателна лична причина" за неспазване на елементарни морални норми? Моля ви!
Но хайде да прекратим.

# 638
  • Blondeville
Оставяйки настрана пазенето на мястото при взето решение, различните периоди на прием и същевременно краткия срок да запишеш детето след прием (между 3 дни и седмица), предполагат, че има вероятност за преконфигурация след като приемът приключи навсякъде. Или детето трябва да бъде записано в училището с най-ранен прием и да не се пробва другаде?

# 639
  • в страната на чудесата
Блонди, тук разискваме случай, в който има прием и подписани договори в две училища. И етиката да го правиш.

# 640
Оставяйки настрана пазенето на мястото при взето решение, различните периоди на прием и същевременно краткия срок да запишеш детето след прием (между 3 дни и седмица), предполагат, че има вероятност за преконфигурация след като приемът приключи навсякъде. Или детето трябва да бъде записано в училището с най-ранен прием и да не се пробва другаде?

За съжаление през годините "надцакването" и издърпването на приема става все по-ожесточено. Тази година го направиха Питагор. Предишни години го е имало в други училища. Това изобщо не е от полза за децата.
В случая се прави това, което по-горе описах като конкретика. На Питагор "входната" такса по тези причини е ниска. Но някои хора просто злоупотребяват с това.
Единствено коректно поведение има АК, макар и срокът от 1 ден също да е екстремен. Но все пак го има.

# 641
  • Отвъд алеята зад шкафа
Опитвам се да сравня с приемите след 4 клас. В Питагор има брой места и 3 изпита, в което са видими резултатите на кандидатстващите. Изпитите са в края на учебната година. Започват попълването на местата от горе надолу. Има срок на записване. Като не се запишеш, звънят на следващите в списъка по резултати. Вероятно я има същата практика за капариране на място, защото се чакат резултатите от СМГ и НПМГ. В СС не се знае нито колко деца кандидатстват, нито какви са им резултатите, не знам как процедират с договорите и резервите. Но резервите в Питагор са наясно с чакането и че ще отпаднат деца на по-късен етап, защото се чака класирането за ДУ.

# 642
Не се разбирате от дума. Ето ви още една смислена причина- жената има по-голямо дете и ще изчака да види къде ще бъде прието то. Или най-доброто приятелче на детето не е кандидатствала за ранния прием в СС.

Фенси, сигурна съм, че Питагор изобщо не са наясно с този хипотеза и Магнолия е първият им клиент, който го прави.

Айде да не дъвчем морала така наедро. За никого не е ценно подобно повтаряне на едно и също.

# 643
  • Blondeville
Аз се опитвам да вникна в смисъла на това издърпване на приема и какво ще спечелят Питагор от рано подписани договори, които да се развалят януари например. Ще задържат депозитите, ок. Но как точно ще са спечелили по отношение на привличане на “топ” кандидатите, ако са имали договор с тях едва за няколко месеца. Все ми се струва най-логично всички кампании по прием да са да речем в един месец, да имат срок от седмица за решение и това е, после ако има нужда втори тур/резерви. Така и при рокади в последния момент, пак ще има достатъчно време за нов прием/резерви при нужда, но поне ще се знае, че за месец/два кампаниите ще са приключили и няма да се очакват изненади. А сега тепърва предстои през януари още един прием в СС. Има 2  месеца дотогава. Не знам в другите училища кога са приемите, но имам усещането, че едни депозити ще си се въртят постоянно…

# 644
Опитвам се да сравня с приемите след 4 клас. В Питагор има брой места и 3 изпита, в което са видими резултатите на кандидатстващите. Изпитите са в края на учебната година. Започват попълването на местата от горе надолу. Има срок на записване. Като не се запишеш, звънят на следващите в списъка по резултати. Вероятно я има същата практика за капариране на място, защото се чакат резултатите от СМГ и НПМГ. В СС не се знае нито колко деца кандидатстват, нито какви са им резултатите, не знам как процедират с договорите и резервите. Но резервите в Питагор са наясно с чакането и че ще отпаднат деца на по-късен етап, защото се чака класирането за ДУ.

За СС мога да говоря с някаква давност. Т.е. с уговорка, че сега може да има малки промени.
Провежда се 1 кръг. Имат долен праг на точки, под който децата не продължават. Минава втори кръг на групи. От всяка група има приети или неприети. Звънят. Не е задължително уведомлението за прием да е чак след като са приключили всички групи. От всички групи има деца, които са със сатус резерви. На тях не им се обаждат, но ако родител се обади ще му кажат, че е резерва. На тези резерви се обаждат само, ако някое дете от приетите не подпише договор в срок.
Аз лично не знам някое училище да обявява брой кандидатстващи и да класира публично при подбор за ПУК и 1 клас.

Общи условия

Активация на акаунт