Нещо смешно, което децата казаха - 13 тема

• 66 334
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Синът ми (4 и два месеца)
- Мамо, ти приличаш на баба.
- На коя баба, нс твоята ли?
- Да, ама и на стара баба приличаш.. и се подхилква

Вчера си намери един стар телефон с копчета, без батерия, без нищо, оставен за него да играе,  сложил си го на ухото и води оживен разговор. Не му обръщаме внимание, но по едно време с баща му чуваме следното :
- А, как така, не може така, брат!
И двамата се споглеждаме и прихваме да се смеем, защото баща му изключително рядко ползва този израз, може би ако говори по телефона с някой само.

От Лидл му купих пудинг за първи път онзи ден. Пита ме какво е това? Обяснявам, че е вид крем, който се нарича пудинг. Вчера
- Мамо, може ли да идем пак до Лидл да ми купиш вид крем? Шоколад и ванилия искам!
Отне ми малко време да зацепя, че е запомнил “вид крем” вместо пудинг.

# 526
Вчера правим диктовка с "почти на осем съъъм", реших да грабна просто една книжка от рафта и да му диктувам, хванала съм "Дядовата ръкавичка", диктувам-пише, диктувам-пише, тук-там ме пита за някоя дума, която не знае, по едно време стигам до думата "плаха" (плахата душица беше съчетанието), питам го (на шега повече)
- Нали знаеш какво е "плаха"?!
И той без да се замисля:
- Да, козина....
Тъкмо отпивах глътка кафе, която познайте къде отиде 😆😆😆 така не бях се смяла скоро на бисерите му 😆😆😆
После ми обясни, че му звучи като "пухкав" 😆😆

# 527
  • Пловдив
Още не са ги научили добре думите, да. Щерката вчера пита "какво стърчи?", имайки предвид стържещ звук.
И пак тя: "как така - носи вода с кофа, не се ли казва кофа с вода?".

# 528
Хаха, наистина, по-правилно е кофа с вода, отколкото вода с кофа. Simple Smile

# 529
И двата израза са правилни, зависи от ситуацията.
Тя върви по улицата и носи кофа с вода. - Акцентът пада върху кофата, в която може да има вода, мляко, а може и да е празна.
Тя носи вода с кофа, за да полее градината. - Тук смисълът е, че носи вода. А дали я носи с кофа, с лейка или в шепи, вече е въпрос на подробности.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 11:18 от Как' Сийка

# 530
  • Пловдив
Точно така, и двата са правилни - според акцента, нюанса.

# 531
С мъжът ми водим разгорещен спор. Пристига 4 годишната ни дъщеря от другата стая и пита: Вие заща се карате? Казвам й, че не се караме, а просто водим спор. Тя ни поглежда и казва: Аматьори! 🤣

# 532
А, какво иска да каже? 4-годишно да знае какво е "аматьори"...?Rolling Eyes

# 533
Чуват разни неща ,копират, понякога се получава точно на място.

# 534
Дъщеря ми е доста будно за възрастта си дете ( в момента е на 4,5 год.), от малка използва сложни думи за повечето деца. В случая й беше ясно, че един спор може да се води и с по-спокоен тон, затова ни нарече аматьори, знае и значението на думата, затова я използва на място 😄. Мога да дам пример и с това, че никога не ми е задавала въпросите: Какво е това? и Защо?, сякаш знае отговорите сама. Една вечер ми каза, че един ден ще построи стълба до луната и ще отиде там, а не ме попита защо е толкова далече от земята. Казах й, че всичко е възможно стига да го иска достатъчно силно. 😉 Не знам, просто някои деца са такива или се раждат така, а може да има значение и това, че я родих на 37 г., а синът ми на 41г.( в момента е на 10 мес.) 😊. Ще пускам бисери и от него след време 😆

# 535
Да, има деца, които наистина са по-будни, и това че са такива не прави родителите по-вманиечени на тема "Моето дете ще стане вундеркинд от две годишно", виждам го нагледно при моите деца, синът ми е на 7,5г, проговори малко по-късно от останалите деца, но сега си е наравно с всички връстници по всичко, дъщеря ми е на 3,5г но тя пък проговори много рано, още на няма и 2г си казваше цели думи, което ме изумяваше, като сравнявах с батко й ми се струваше УАУ. Тя в момента говори като голям човек, говорим си с нея като с голямо дете, използва думи, които са и за мен понякога странни от къде ги знае, аз не съм ги използвала, може би батко й когато си упражнява четенето на глас тя запаметява знам ли....
Вчера например, докато излизахме за разходка, батко й поиска сладолед, и преди аз да си отворя устата, че не може по три сладоледа на ден, тя го сочеше с пръст и дуднеше: Аааа не можеее, ти яде вече, ще ти се пукне корема иначе.... 😆 (Понякога ми звучи като дърта свекърва)

# 536
Тригодишното току-що пуска компютъра на дядо си /старичка и бавна машина/ и го чувам от другата стая, че си приказва "офф ТОЗ компютър много е бавен.. оххх че бавно зарежда.. охх ТОЗ компютър вече прекалява ооо "
и ръкомаха и прави отчаяни физиономии
Joy

# 537
Да, има деца, които наистина са по-будни, и това че са такива не прави родителите по-вманиечени на тема "Моето дете ще стане вундеркинд от две годишно", виждам го нагледно при моите деца, синът ми е на 7,5г, проговори малко по-късно от останалите деца, но сега си е наравно с всички връстници по всичко, дъщеря ми е на 3,5г но тя пък проговори много рано, още на няма и 2г си казваше цели думи, което ме изумяваше, като сравнявах с батко й ми се струваше УАУ. Тя в момента говори като голям човек, говорим си с нея като с голямо дете, използва думи, които са и за мен понякога странни от къде ги знае, аз не съм ги използвала, може би батко й когато си упражнява четенето на глас тя запаметява знам ли....
Вчера например, докато излизахме за разходка, батко й поиска сладолед, и преди аз да си отворя устата, че не може по три сладоледа на ден, тя го сочеше с пръст и дуднеше: Аааа не можеее, ти яде вече, ще ти се пукне корема иначе.... 😆 (Понякога ми звучи като дърта свекърва)
Хахаха 😂, далеч съм от мисълта, че детето ми е вундеркинд. Ако беше така сега щеше да може да пише, чете, свири на пиано, знае поне един език и т.н. 🤣Като много други деца се развива по-бързо за възрастта си, може да е само период. Знае се, че момичетата са по-адаптивни и бързо развиващи се от момченцата. Всичко е индивидуално, децата са различни.

# 538
Аматьор е любима дума и на моето дете. Реди пъзели от малък и аз все му казвам, че ние не сме аматьори и няма да гледаме картинката на пъзела, а ще редим без нея.

# 539
Пазарувам вчера ,а малкия 8г. звънни на пожар ,вдигам а той ми казва ,, Мамо бързо ми донеси паспорта ,, 😀.  Бях в шок има само задграничен паспорт ,но за какво ще му трябва.  Прибирам се а той още от вратата в новата ми игра иска твоя акаунт и моя паспорт 😀 email  и password 😀 😄

Общи условия

Активация на акаунт