COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 283 431
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 150
В началото на ваксинацията във Великобритания, може би периода декември-април 2020 се поставяше каквато ваксина има. Не е вярно, че възрастните са ваксинирани с Файзер. Слагаха се наред, каквато ваксина е налична. Мисля че април месец излязоха със становище, че на хората под 40 годишна възраст ще се поставя само Файзер. Така, част от хората под 40 г. бяха с поставена Астра (ако са били с някакви показания за поставяне на ваксина по-рано, например с придружаващи заболявания, но все пак вероятно са малка част). Към края на масовата ваксинация през лятото (юни-юли) вече предлагаха на място ако не искаш Астра, да ти поставят Файзер. Не зная колко Модерна е поставена, но мисля, че не са много с тази ваксина. Масово са използвани Астра и Файзер. Джонсън мисля, че все още не се внася, въпреки че е одобрена.

# 151
"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/10/26/prof-vitanov-realnata-broika-na-novozarazenite-e-9000-dushi-na-den.508188

# 152
нас  няма кой друг да ни спаси, освен Мутафчийски

От какво точно "да спаси"?
Какви правомощия има?
Няма никакви правомощия, към момента си е лекар и шеф на ВМА..Но можеше примерно да бъде помолен от правителството да помага и да взема решенията по управление на епидемията, по подобен начина са направили правителството на Португалия...М/у другото той е много подходящ също и за здравен министър, мое мнение...

Той е генерал. Радев също е генерал, обаче - защо не поеме управлението на пандемията той? Всъщност пое го - един антиваксър назначи друг антиваксър за министър на здравеопазването. И лавината не само тръгна, ами набра такава скорост, че скоро няма да спре. И сега ще си търсим другия генерал да ни спасява, щото този генерал не може да ръководи дори жена си, камо ли държавата. Ето това се случи. Та идеята не е просто да се сложи генерал да ръководи пандемията, а да се сложи правилния генерал.

Това по повод днешните бройки, които са абсолютен рекорд на починали от началото на пандемията. А дори не сме стигнали пика! Направо не искам да си представям какви ще са цифрите следващия вторник. И, ако управляващите продължават да бягат от отговорност заради прословутите избори, просто не знам до къде ще го докараме.

# 153
  • Шотландия
Скрит текст:

От видеото, което се пусна по-горе на ББС - призив на премиера на Кралството - хората, които вече е предложена, т.е. им е дошъл редът и имат право на бустер (трета доза), да я приемат като начин да се предотврати следващ локдаун. Учените призовават да се приготви план Б, който да е готов за прилагане, ако се наложи:
- връщане на задължителните маски на обществени закрити пространства,
- КОВИД-паспорти (в Англия тази идея беше отхвърлена) и
-отново да започнат да работят от вкъщи тези, които могат.

Аз оценявам това видео високо, на фона на това, че по принцип смятам политиката на Б. Джонсън в Англия за недостатъчно ограничаваща КОВИД. За да излезе БоДжо и да разпространява личен негов призив по социалните медии, значи работата е сериозна. Припомням, че в Кралството тя е сериозна точно заради грешките на правителството - в началото БоДжо разправяше небивалици за стаден имунитет, постигнат по естествен път - много бързо се разбра, че това няма как да стане, но за жалост, за това време КОВИД здраво се разпространи и започна ужасът. След това се въведоха няколко локдауна, като целта им беше ДА СЕ СПРЕ НАТИСКЪТ ВЪРХУ БОЛНИЦИТЕ, които почнаха да издъхват (както в България) и не по-малко важно - ДА СЕ НАПРЕДНЕ С ВАКСИНАЦИЯТА. За рекордно кратко време бяха ваксинирани всички рискови групи и населението, по групи по възраст - от най-възрастното към най-младото, по график. Избор на ваксина никога не е имало, тя беше определена по възраст. На най-възрастните - Файзер, под 60 или 65, не съм сигурна - АЗ, на най-младите - Модерна. За рекордно кратък период много голям процент - над 60 % беше ваксинирано и тогава БоДжо махна мерките, то и случаите бяха много спаднали. За жалост, се оказа, че младежите не се ваксинират толкова охотно и оттам нататък ваксинацията се затлачи и изостана. Децата тръгнаха на училище без ваксини. През цялото време тестването остава едно от най-високите в Европа, дали не е и най-високото.

Ако се налага затваряне (локдаун), но през това време нищо не се прави по ваксинирането, ще се влиза от локдаун в локдаун, защото нивото на тежко заболелите ще се покачва след отварянето и пак ще претоварва болниците.

И една статистика - смъртност по седмици в момента.

България - 118 при 6.8 млн. население
Обединеното кралство - 135 при 68 млн население
Шотландия - 17 при 5.5 млн. население

Давам я за сравнение, защото смятам, че в Кралството не се справят по най-добрия начин, учените бият тревога и искат да се връщат мерките в Англия, в Шотландия е въведен КОВИД сертификат и освен това, в няколко района специалисти от армията вече помагат в службите с линейките и при тестовете, защото здравната система се затруднява, при натоварването вече две години.

И както не са достатъчно добри нещата, като сравня с България.... ме е страх да се прибера.....

# 154
  • Шотландия
В началото на ваксинацията във Великобритания, може би периода декември-април 2020 се поставяше каквато ваксина има. Не е вярно, че възрастните са ваксинирани с Файзер. Слагаха се наред, каквато ваксина е налична. Мисля че април месец излязоха със становище, че на хората под 40 годишна възраст ще се поставя само Файзер. Така, част от хората под 40 г. бяха с поставена Астра (ако са били с някакви показания за поставяне на ваксина по-рано, например с придружаващи заболявания, но все пак вероятно са малка част). Към края на масовата ваксинация през лятото (юни-юли) вече предлагаха на място ако не искаш Астра, да ти поставят Файзер. Не зная колко Модерна е поставена, но мисля, че не са много с тази ваксина. Масово са използвани Астра и Файзер. Джонсън мисля, че все още не се внася, въпреки че е одобрена.
Благодаря, коригирах се. Явно съм направила неверен извод. На всички мои по-възрастни близки им сложиха Файзер, но те бяха в началото на графика. По-късно, когато дойде моя ред, когато попитах за Файзер, ми казаха, че не са я виждали с месеци. С Модерна е мой близък на 30 г., в Англия, само това са му предложили, но може би само това са имали. Вече има и препоръки за отделни групи, сложих ги в предишния си пост.  И тук:
Скрит текст:
В момента казват, че повечето хора могат да приемат всички ваксини, на бременни и под 40 обикновено предлагат Файзер или Модерна, на тези под 18 г. само Файзер. Двете ваксини засега трябва да са от една и съща ваксина, освен ако човек е имал сериозен страничен ефект от първата доза (например, силна алергична реакция към първа доза), тогава може втората да е друга. Чакаше се изследване дали по принцип е добре да се смесват. 

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 10:10 от *Мила*

# 155
Нали превзеха МОЛ-а с байраци и възрожденски песни . Другото не е важно .

Реалните починали са 2 пъти повече от "официалните" .
В Сърбия са 4 пъти повече .
Нали модерните възрожденци са в мола със знамена в ръце.  Пеят хората :"Напред науката е слънце". Аз очаквах да сме доста зле днес, даже не съм изненадана.

Науката? Сериозно? Тези, дето не вярват в науката и във ваксините? Тези, дето не правят разлика между РНК и ДНК пеят за науката? Лелеее, така не се бях смяла от много време.

А по повод изказването на онази "учителка" - направо още сега да пали джапанките и да напуска, да си остава вкъщи и да си преподава на отрочето без да се замисля, защото на нас такива малоумни преподаватели не ни трябват да обучават децата ни. И всички такива, като нея.

# 156
Нямам думи - моя близка още не е оздравявала от ковид и пак започна да пише глупостите с експерименталните ваксини. Grinning Няма оправия. Няма по-тествана ваксина и лекарство и пак си върви тази мантра с експерименталното. Колко говорене падна с нея, но и болна продължава да не мисли трезво.

# 157
За Яна Шишкова най много ме изумява, че тя знае китайски, може да черпи информация от източника на всичко. Интересно защо е на тази позиция.
Много хора се страхуват, аз съм сред тях. Не вярвам и на институциите. Мисля, че целокупното население е така. Вече, зависи под влияние на този страх кой какви решения взима.

# 158
  • на пистата
Lady,разликата в тези генерали е,че единият е лекар а другият летец!

# 159
Никъде другаде при над 1000 заразени на 100 хиляди население не правят концерти на закрито.
Ние ще влезем в учебниците скоро как не трябва да се действа по време на пандемия.

# 160
За Яна Шишкова най много ме изумява, че тя знае китайски, може да черпи информация от източника на всичко. Интересно защо е на тази позиция.
Много хора се страхуват, аз съм сред тях. Не вярвам и на институциите. Мисля, че целокупното население е така. Вече, зависи под влияние на този страх кой какви решения взима.
От какво ви е страх? Вас, другите хора.
Че ще мутирате от ваксините, че ще се разболеете до 5 години.
Защо хората не ги е страх, че ще загубят съпруг,  баща, майка. Че самите те могат да не прескочат ковида и да оставят деца сираци.
Защо не ги е страх, че след Ковид може да се носят последици с години. Всичко това е много по страшно, от всички измислени последици от ваксините.
Няма никакво рационално мислене. А вече има достатъчно информация за последствията от ковид, като смъртността е зловеща. Аз такава смъртност от ваксини не виждам.

# 161
  • София
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pri-nov-covid-pik-lokdaun-parvo-z … si-stoyat-vkashti

При над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000 локдаун за неваксинираните и вечерен час за възрастните.

# 162
Поискаха ми серификата днеска, след като си го имам вече 6-7 месеца сефте. С доста неохота и само го погледнаха (малко кафене) но все пак не очаквах.

# 163
Направо се шокирах от копираното мнение на "учителя" Яна Шишкова (специално я проверих къде преподава, за да си отбележа по възможност да предотвратя среща на децата ми с нея).

"...Ние учителите сме готови да напуснем, което обезкръвява системата точно от онези, които биха могли да предадат на следващите поколения борбеност, мъдрост, разбиране за глобалните процеси, които движат нашия свят..."

Направо нямам търпение децата ми да пораснат достатъчно, че да могат сами да си слагат филтър за такива хора, които за мое нещастие са намерили място в българското образование. Ще е едно добро стечение на обстоятелствата, ако системата на образованието се отърве от тази дама - ако рече да си изпълни "заканата".

# 164
Фрау Клау, от всичко страх. От вируса, от ваксините, от теста. Според мен хората, ако наистина не ги е страх от вируса, ще се тестват. Ама не искат, дори да е безплатно. Защото може да излезе положителен. Да ги затворят, да се разболеят и т н . Не съм психолог. Но според мен маниакалното отричане всъщност е страх. Няма какво друго да е. Тук идва ролята на държавата. За съжаление ние няма какво да гледаме ни Португалия, ни Швеция, ни Азия. Мерките като мерки сами по себе си не са магия, защото трябва определени неща покрай тях да са налице. Самосъзнание, доверие в институциите, организация, комуникация, медии и прочие. Даже Турция и Русия не стават за сравнение.  Ние трябва да си се сравняваме с балканите. За съжаление май балканите са цъфнали, та вързали като цяло. Не знам какво е решението. Психолозите ептен млъкнаха или дават великия съвет да не се гледат новини. И до там.
Разсъждавам си просто какво може да се направи. Аз всички лични предпазни мерки съм взела. Те са недостатъчни, но както каза дъщеря ми, няма как да се ваксинирам и заради другите.

Общи условия

Активация на акаунт