COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 308 355
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 20 130
Огромни проучвания за имунитет от инфекция, последвана от ваксина.

Никакви проучвания за имунитет от ваксина (две дози) с последваща инфекция.

Защо?
Аз също се питам. Това вече касае много хора, особено след Омикрон. Питах тук и там, прескачане на въпроса ми.

Пробивът COVID засилва имунния отговор към варианти - включително Omicron
https://translate.google.com/?sl=en&tl=bg&text=Two%20stu … &op=translate

Експериментите показват, че инфекциите със SARS-CoV-2 след ваксинация предизвикват нива на антитела, подобни на тези при хора, чиито инфекции са предшествали ваксинацията им.
Две проучвания предполагат, че „пробивните“ инфекции със SARS-CoV-2 водят до подобрена имунна защита срещу множество варианти на вируса, а данните от едно от проучванията показват, че такива инфекции предпазват и срещу Omicron

# 20 131
Обзалагам се скоро и за съседката Италия Flowers Four Leaf Clover
Италия е хардлайнер по отношение на ваксинацията (чийто инструмент е зеленият сертификат) и правителството има за цел да се ваксинира 90% от населението над 5 години. Сега не намирам от телефона кой сайт имаше графика с тази прогноза, но според актуалните темпове целта от 90% ще се изпълни до 15-20 дни. След това със сигурност може да се очаква да отменят/намалят широката употреба на сертификатите.
Другите мерки... И без това не са много за ваксинираните (като включим и скоро преболедувалите, отиваме над 93% от населението). Носим маски на закрито, на тази мярка тук се държи, но и няма протести по въпроса и ще остане, предполагам. Друго не се сещам какво да ни махат към момента. Разликата биха усетили хора, които в момента са много ограничени, ако нямат ваксина и не са преболедували.

Ето тук е описано много подробно по възрастови групи също, сигурно го знаеш този сайт.
https://lab24.ilsole24ore.com/numeri-vaccini-italia-mondo/

84,80% напълно ваксинирано население над 5годишна възраст. Казват, че с тази скрост 90% ще бъдат достигнати след 19 дни.

# 20 132
Ето неразбиране на въпроса уморява.
Навсякъде говорят за първо прекарана инфекция плюс последвала ваксинация.
Никъде не пишат за първо поставени 2 дози ваксина и последвала инфекция.
Какво по-точно те интересува? Примерно може да се каже зараза с омикрон дава силен имунитет срещу делта, обратното е по-скоро невалидно. Което ни навежда на мисълта, че ваксинираните са толкова защитени колкото боледувалите преди, с някои особености разбира се. Мен лично ме изумява как за 2 години никой не проучи инфектиращата доза - това е много важен момент в процеса на заразяване защото може да определи степента на боледуване. Втори въпрос който така и не получи отговор е какво се случи с аерозолното заразяване - има ли няма ли, какви са механизмите, количества, среда и т.н. важни въпроси.
Иначе омикрон измества делта, няма да има паралелно съществуване на 2-та варианта, това е донякъде добра новина защото още един гаден варант отива на бунището на историята. Това е то еволюцията на вирус, може да се наблюдава в реално време за разлика от други организми развиващи се милиони години.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 16:33 от pehoko

# 20 133
Смъртните случаи се увеличават в 15 щата
https://abcnews.go.com/Health/live-updates/coronavirus/?id=82873081#82928422

Но експертите продължават да предупреждават, че пандемията не е приключила, като страната докладва милиони нови случаи всяка седмица, а 97% от окръзите все още докладват за високо предаване.
Експертите също така посочват, че много американци правят тестове у дома и не представят резултатите си, така че общите суми по случая могат да бъдат по-високи от отчетените.
Смъртните случаи -- изоставащ показател -- остават високи.
Петнадесет щата отчитат най-малко 10% увеличение на дневните коефициенти на смъртност през последната седмица: Аляска, Алабама, Аризона, Калифорния, Делауеър, Джорджия, Кентъки, Северна Каролина, Ню Мексико, Оклахома, Южна Дакота, Тексас, Юта, Вермонт и Западна Вирджиния.

Процент напълно ваксинирани в тези щати - 2 дози:
https://www.beckershospitalreview.com/public-health/states-ranke … ted-march-15.html

Аляска 60%
Алабама 49.9%
Аризона  59.6%
Калифорния 69.9%
Делауер 67.1%
Джорджия 53.4%
Кентъки 56.2%
Северна Каролина 59%
Ню Мексико 69.2%
Оклахома 55.7%
Южна Дакота 59.5%
Тексас 59.6%
Юта 63%
Върмонт 79.9%
Западна Вирджиния 56.6%

# 20 134
Петнадесет щата отчитат най-малко 10% увеличение на дневните коефициенти на смъртност през последната седмица: Аляска, Алабама, Аризона, Калифорния, Делауеър, Джорджия, Кентъки, Северна Каролина, Ню Мексико, Оклахома, Южна Дакота, Тексас, Юта, Вермонт и Западна Вирджиния.
Интересно, Флорида не е в този списък. Чудно каква ли е причината?

# 20 135
При милионите пенсионери там.

# 20 136
Чудно каква ли е причината?
Явно нямат увеличение на смъртността с десет процента, а и изглежда като да е миналата вълната. Или пък другите до момента са отчитали неправилно. Погледнах три графики (Аляска, Джодржия и Алабама), разликата в отчитане на починалите поне визуално е голяма.

Скрит текст:
Флорида

Алабама

# 20 137
При милионите пенсионери там.
Е, май има обяснение. Мои възрастни роднини, живеещи там, са ваксинирани преди година. Не съм питала, предполагам, че са и с бустер. Както казаха - цялото комюнити отидохме заедно за ваксинация.
Докато сестра ми е в Аризона - не искат и да помислят за ваксина. Според нея никой от българската й среда (има много българи във Финикс) не е ваксиниран.
Туната прави изключение, но тя е медицинско лице и има челен сблъсък с вируса на работното си място.

# 20 138
  • София
Ето неразбиране на въпроса уморява.
Навсякъде говорят за първо прекарана инфекция плюс последвала ваксинация.
Никъде не пишат за първо поставени 2 дози ваксина и последвала инфекция.
Какво по-точно те интересува? Примерно може да се каже зараза с омикрон дава силен имунитет срещу делта, обратното е по-скоро невалидно. Което ни навежда на мисълта, че ваксинираните са толкова защитени колкото боледувалите преди, с някои особености разбира се. Мен лично ме изумява как за 2 години никой не проучи инфектиращата доза - това е много важен момент в процеса на заразяване защото може да определи степента на боледуване. Втори въпрос който така и не получи отговор е какво се случи с аерозолното заразяване - има ли няма ли, какви са механизмите, количества, среда и т.н. важни въпроси.
Иначе омикрон измества делта, няма да има паралелно съществуване на 2-та варианта, това е донякъде добра новина защото още един гаден варант отива на бунището на историята. Това е то еволюцията на вирус, може да се наблюдава в реално време за разлика от други организми развиващи се милиони години.

Е, Пехоко, написал съм ясно какво точно ме интересува, в контекста на пуснатите преди това линкове с доказателства.
Иначе за останалото съм съгласен с теб. От 2 години слушаме, че как в UK ей-сега ще заразят 133 доброволнци на възраст между 18 и 33 г. с инфектираща доза, ама....нъц.
Оня ден писаха - заразили ги най-накрая, половината се заразили, другата половина не. Ама не било с Омикрон, а с дивия Ухански вариант, дето вече го няма. Алабализми. Неясно е кво доказаха, че освен че половината се заразили, другата половина - не.

# 20 139
Е, то това няма нужда от доказване.

ПП Ако живеех във Финикс, и аз нямаше да се ваксинирам.

# 20 140

Е, те вече се "ваксинираха", като се заразиха и разболяха... Само се надявам да няма следващ естествен "бустер". И се случи при първото малко отпускане след невероятно пазене почти две години.

# 20 141
  • Под сянката на разлистените кактуси

Защо? Любопитно ми е. Повечето от приятелите ми са ваксинирани също

# 20 142
Защото е топло и защото не е задължително.

# 20 143
  • В заешката дупка
В Исландия случаите растат. Бяхме във високо плато - явно можело и още. Общо 3 000 случая без 3 за вчера, това всички в страната + на границата. За малко перспектива, все едно в България да има 60 000 за един ден.

Мижавките ни вълнички преди и вълнището сега:

Главният ни епидемиолог каза, че покачването не е неочаквано, защото мерките бяха разхлабени, макар и разочароващо, защото е доста. Най-голямото натоварване е в здравните институции и домовете за възрастни, където липсва персонал, който е в изолация. Обмился дали да предлага мерки. Аз се съмнявам мерки да се въведат - няма политическо и обществено желание за това. Всички са настроени за понататъшно разхлабване, светът около нас върви в тази посока и не си представям как Исландия ще тръгне наобратно. 

Не секвенираме вече и както преди всички проби - много са и нямало смисъл. Общо близо 100 000 души в Исландия официално са били заразени с вируса. Това е малко под 1/3 от наслението. Според проучването на deCode и груби изчисления реално са около 2 пъти повче. Очакванията са до средата на другия месец почти всички да сме го минали. Надеждите са изглежда за тогава - да стигнем върха и да се успокоят нещата.

https://www.ruv.is/frett/2022/02/17/thorolfur-telur-ad-hjardonae … -ekki-langt-undan

Общо за 2020 година, когато бяха и първите две вълни, починаха официлано 29 души (транслирано към Бг около 580). През 2021 до декември (началото на Омикрон вълната) - 6 души. От декември 2021 до сега - 23 души (трансл.  към Бг 460.) Ще има още.

# 20 144
  • Буркина Фасо
парите вече привършват, а за нови трябва да има приход.

Общи условия

Активация на акаунт