Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 700
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Тонка*, тези на Донка Кънева са с обяснения, анализи и упражнения. Другите две са тестове по формата на НВО, а последното са само тестове .
Ако от школата дават по много тестове и материали не нужно да се купуват допълнителни, но аз съм на принципа - да има. Innocent

# 391
  • София
Ние го закъсахме по БЕЛ. Имали тест върху "Немили недраги" и моят забил втора 4-ка. А уж всичко беше разбрал. На курса все още са на Ботев, защото след "На прощаване" минаха на "Хайдути". Вероятността на ПИ в четвъртък да изкара повече от 5 е много малка.

# 392
  • Сф
Ох, ние пък с английския пак. Значи, днес понеже отиде да спи на долния етаж при приятелките и я изпитах по английски. Върви и, но откакто са ДО ,нищо не поглежда и се ядосвам и нищо не знае.от урока . Разбрах бързо защо има 3 Ка последно.
И с мм си говорим, как ще успее да остане в училището , как няма да и стигне бала,  къде ще я пращаме??? Имаме си семейна шега с фризьорския техникум. Никой да не се засяга.Бала там е 190 някъде примерно.
И мм започва да разсъждава...личи му 😂. Какво е лошото на маникюристка? Ето, аз по стечение на обстоятелствата съм строител. Маникюристка е нещо като строител, ама за жени, като мен, връх на професиите! Аз казвам, не иска там, по - добре 3 та сменна ( това е славна работническа гимназия в Сф, дала ценни кадри) поне да работи като не и се учи! И той пак се замисля ..Ми да , аз съм завършил там, има всичко- проф.спортисти като мен ( преди е бил и за да пътува навън с отбора  и да работи ) е записал там , бременни, наркомани, отказали се при това,  далавераджии, чейнчаджии, музиканти , всякакви,  дори политици !! (Единствено,че няма да видите да казват,че са завършили там). Иначе е най- елитната гимназия по нашите земи ! Приключи той. Съгласих се . 😂🤣🤣🤣🤣

# 393
  • Пловдив
Дойде и моя ред да разбера какво е теза и има ли тя почва у нас. Аз съм на 52-образованието ни е застинало във времето на моя пубертет.Това какво е искал да каже автора ми е травма от детството. Пътеката е същата само дето тази думичка я изпускат. Стоя и искрено се чудя дали кръчмата е ниско долу,защото това е бил единственият подходящ имот за кръчма с добър наем, или защото Вазов показва ,че са отритнати от обществото. Тази липса на мисъл ме побърква. Отново заучени чужди мисли. Ми то когато имаше отговор на литературен въпрос беше по-добре. Поне се научаваха да мислят, да структурират текст и обогатяваха речника си.

# 394
  • София, в момента в любимото ми село Железница
renydent ммм да Рени. Изцяло подкрепям това, което си написала. Изпадам в тих ужас като чуя теза. Учителката от уроците пожела да купим някаква книжка със 150 тези. Осмелих се да разгърна и да прочета нещичко и аз. Смело мога да кажа, че и половината думи не знаех. Не съм сигурна, че карайки децата на назубрят кой автор какво е написал и какви синекдоха, метафора или едикакво си е написал наистина ще ги накарат да размишляват сами, да анализират и НАИСТИНА да МИСЛЯТ.

# 395
И ние стигнахме до тезите и изпаднах в потрес. Направо ги отписах точките от тезата, няма шанс да сътвори нещо подобно на дадените примерни в учебника. Ще залагаме на тестовата част и колкото толкова, защото и преразказите не са му силната страна и въобще...

# 396
  • София
На моята директно й заявих, че тезите се учат наизуст. Особено за стихотворенията. Не че не може за едно нещо да се пита по няколко различни начини. Но пак въртиш/сучеш и стигаш до един от няколкото 'добре известни' варианта за отговор...
Да де, зубраческа работа.

# 397
Така е, тезите трябва да се забранят със закон в този им вид.... Разбирам да държат да знаят метафора или сравнение, ноо анафора, етимологична фигура и т.н. за какво са им, ума не ми го побира... Все пак става въпрос за 7 клас, който иска да навлиза дълбоко си има филологии за тази работа... Аз много харесвам есетата, но е субективно за оценяване и според мен заради това не го слагат..., а и не е по-лесно за писане.... но за мен поне е по-полезно ...

# 398
renydent ммм да Рени. Изцяло подкрепям това, което си написала. Изпадам в тих ужас като чуя теза. Учителката от уроците пожела да купим някаква книжка със 150 тези. Осмелих се да разгърна и да прочета нещичко и аз. Смело мога да кажа, че и половината думи не знаех. Не съм сигурна, че карайки децата на назубрят кой автор какво е написал и какви синекдоха, метафора или едикакво си е написал наистина ще ги накарат да размишляват сами, да анализират и НАИСТИНА да МИСЛЯТ.
Ако това е вярно - от уроците е настоявано да се купи такава книжка, тогава реторично питам за каво са тези уроци - иначе нещата ще се сведат наистина до наизустяване на материал и хоп - точките са гарантирани, но тази книга дали е минала през качествена порверка, или просто е на пазара, а на него има всичко.

# 399
  • Пловдив
Да се напише едно хубаво есе е далеч по-трудно, отколкото да се кажат три-четири изречения за съответното произведение. Есето дава свобода, но и за него си има правила, структура, която се спазва, трябва да има цялостност. Доколкото помня и в него има оформена теза, която после си аргументираш. Не мисля, че е по силите на повечето седмокласници.
Погледнах преди малко споменатата книжка 150 тези онлайн. Не мисля, че може и трябва да се учат наизуст. Но приблизително могат да напишат със свои думи нещо подобно. Това пак си е разсъждение и начин да се научат да оформят прилични няколко изречения. За изразните средства е бонус точка.

# 400
  • Пловдив
Вариантите са стотици и няма как да се научи наизуст всичко. Просто се преповтаря, което пак опира до това да научиш една обща теза за либето и майката и все ще си уцелил. Въпросът е дали наистина Ботев е имал това предвид. Откъде знаем и на кого го е казал? Никъде, ама никъде в На прощаване не виждам, думичка за това как либето страда, за това ,че представата й за семейство е разрушен, че го подкрепя и тн. Ако за всичко това говори една сълза…. Ега ти фантазията. Не желая детето ми да мисли по шаблон. Братята били освен родните му братя и сънародниците му. Дали?!? На кого го е казал Ботев или само гадаем? Брррр обичам точните науки!

# 401
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Ако това е вярно - от уроците е настоявано да се купи такава книжка, тогава реторично питам за каво са тези уроци - иначе нещата ще се сведат наистина до наизустяване на материал и хоп - точките са гарантирани, но тази книга дали е минала през качествена порверка, или просто е на пазара, а на него има всичко.
Да права си. Напълно наясно съм с възможностите и на детето и на учителката. Принципно разчитам на нея за българския и изчистване на пропуските там. Преразказите и тезите почти съм ги отсвиркала. Колкото толкова. Както се бъзикаме - Важното е да сме живи и здрави. Училища бол, няма да свърши света ако не е ТУЕС или Джонката.

# 402
  • Сф
Ох Рени, и на мен винаги ми е било странно какви теми се развиват ,кой какво искал да каже,пък не го казал, но бил искал автора да загатне и безброй обяснения от развиващия тезата. Спомням си,някъде в 8 ,9 клас, учителя ни даде да пишем "Какво е личност"? Тогава нямаше есета май, съчинение беше. Само аз написах, че всеки човек е личност , ценен ,подлежи на уважение и тнт. , Допринася за обществото. Е ми 3 Ка. Не било вярно.Личности били изявени хора- Ботев,Г. Димитров и тнт .
Ама сега май ги учат по моя начин, изпреварих времето просто 🤣 Не пипам учебниците сега вече на щерката обаче , по бел и литература, да не сгафя пак, я на преразказ, я на друго.
Моята излезе. Вика, научих си, знам си. Утре има контролни по химия и физика. Знаела си ..Днес имало по математика, сега разбрах. Доволна била, лесно било, разлагане на многочлени.. Тя уж решавала, обаче и дали две задачи, тя дала няколко..и така кервана си върви. Честно да ви кажа, очаквах повече от учителите на това ДО. Май са вдигнали ръце и те . Пфу..преговорихме думите за сетивата на английски само . Някакъв безумен урок за глухи,слепи, липса на вкус, миризми и подобни. И вика , ей колко съм проста, в GTA все си викаме " дефни се"( заглуши се).
Та, малко от малко напредваме по всичко 😂

# 403
От утре ни връщат присъствено на ротационен принцип.
Интересно - в съобщението от директора пише " в безопасна среда", а класната казала, че няма да им правят тестове...

# 404
  • София
Май правят тестове, ако заболеваемостта е над 500/100000 и въпреки това се ходи на у-ще.

Тук, в Сф., е 750 някъде.
Скоро под 500 няма да падне. Не се чува нищо за тестове или поне нашата класна не е казвала.

Общи условия

Активация на акаунт