Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 655
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Резултати от анкетата при нас към днешна дата - в прогимназиален етап има 30 деца с валидни документи. Гимназиален етап - 38. Не са попълнили всички. Но дори и да го направят, едва ли ще има клас, който да покрие изискването за 50% преболедували/ваксинирани.
Така че, големите си остават у дома.

# 556
Току що погледнах в школо- нищо ново по темата.

# 557
Нас днес в спешен оперативен порядък ни питаха дали сме съгласни на тестове в училище. Да не са пристигнали тестовете от МОН?

# 558
В темата за дистанционното Дидева е пуснала това:  
не мога да го копирам директно:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1381214.2040
Четете да четеме, че нещо съм затормозена с тълкуването.

# 559
  • Сф
Нищо не ни питат и нас. Да се похваля с 1 ва шестица по любимата ми Wink математика.На контролно.Доживях Simple Smile

# 560
И нас никой нищо не ни пита.Никой нищо не ни осведомява .Сега сме ДО за седмица после незнам.Днес доживях и тест по технологии и предприемачество да правя.Но него оставих сам след 2 ката .за това че нямаше тиймс на телефона и правиха тест присъствено но теста в тиймса,по време на час .Имаше 10 двойки и всички си мълчаха.Имаше двойки и затова че си без телефон и с паднала батерия.И да си призная преписах от учебника.Еййй такава ни е всичката.

# 561
  • София
Санака, виждам, че гостуваш в нашата темата, дано не си губиш времето с нас.
Разкажи за Испанската, доволни ли сте като цяло, доколкото съм те чела, да, не съжалявате за избора си, но ей така, още веднъж да ни го напишеш и за нас, тук списващите.
Седмокласните теми са ми интересни и гостувам, ако не ме изгонят. Joy

Доволни сме от Испанската, да. Ръководството, организация и комуникация са на ниво. Преобладаващо добри учители. Чудесна атмосфера.

# 562
]ОТ фБ

"С министър Денков говорихме за това, че ако не могат да се осигурят достатъчно тестове, другата възможност да се върнат учениците на училище е да отпадне изискването за тестове", заяви Кацаров. "Това е възможност. То крие риск за здравето на децата, за здравето на учителите и за разпространението на инфекцията, но това е възможност, определено".
"Това може да се случи, ако не са осигурени достатъчно тестове за следващата и по-следващата седмица. Ако не получим доставките, които очакваме и ако експертите на министерството на здравеопазването, тъй като аз не взимам еднолично решения, преценят, че рискът не е прекалено голям за здравето на учениците и учителите или за епидемичната обстановка в страната", обясни Кацаров.

# 563
  • Разпиляна във въображението
При нас нищо не питат още. Явно ще продължаваме да сме ДО.

# 564
Освен това ОРЕС децата нямат право да задават въпроси, да бъда питани и т.н, камо ли да си направят презентациите. И доколкото това не ме дразни при брат й, за нея не съм съгласна.
И аз знаех и мислех така, но днес се оказа точно обратното. Снощи я предупредих че може днес да я изпитат по История ( явно има някой който е болен при таз годишната учителка, и днес им беше тази от мин. година ), почва часа, и веднага се почна от диването, включи си камерата, букви няма да гледам, хайде сега ми кажи еди какво си, после и зададе още 2 - 3 въпроса, на едните отговори, на други не. Има учители искат да си включи камерата, други пък не я карат, дават и задачи за изпълнение, съответно трябва да ги прати, което си и прави. Чудихме се дали на тази или на другата да прати дадената задача по История, реши да я прати на днешната.
Бях споменала че нашите минават на ротация, тази седмица са 7 - те и един от 5 класове, другата ще са пак онлайн, подадох и заявлението още в петък, когато ни уведомиха че може, попълних само заявлението и на причини писах - здравословни, и другото беше за устройствата и камерите, че трябва да и ги осигуря. Нищо друго не са искали. Тръгнаха без да ги тестват, без ЗС, без нищо. От двете паралелки, само мойто диване си е у нас, другото дете си у тях по здравословни сериозни причини, горкото, няма избор.
Вчера и днес се нагледах и наслешах на какво ли не, в такава среда и на мен би ми било да слушам и помня уроците, пък какво остава за другите. Днес даже мина проверка за маските, за малко да ги изловят. А на последното междучасие пък, не разбрах кои са били, но отишли в стола и почнали с някакви пръскала, да пръскат малките ( от първи клас ) във стола, учителката по ИИ ( душа човек ) влезна с гръм и трясък - буквално, малко след нея и учителката на първолаците. После вашата уч - ка се извиняваше без причина на мойта, че е трябвало да бъде свидетел на това нещо. А бе, пълна лудница, викам на диването - добре че те оставих вкъщи, така поне няма покрай тях и ти да го отнасяш. Иначе от петък - събота, всеки ден, почнаха да валят оценки. Само се чудя в петък когато ще им даде тест по Физика, дали и мойта ще прави, един вече пропусна, но сигурно ще и го даде идните дни.

# 565
  • Пловдив
Вчера следобяд ни съобщиха, че от днес сме присъствено за една седмица. Връща се преди малко от втора смяна и я питам - Какво става? Имаше се тестове? А тя ми отговаря - Днес нямаше, но утре имаме по математика, в петък по български, в събота пробен по български, в понеделник класно по математика, във вторник класно по български, в сряда е по физика, но вече онлайн.
Ейй, не стига присъствената седмичка за всички тестове 🤪 Щадящите няма да ги дочакаме, затова мощно инвазивни по всички предмети 🤭

# 566
  • Варна
При нас децата са от утре на училище, на ротационен принцип, за две седмици без тестове, защото в община Варна заболеваемостта била спаднала. Съобщиха ни го едва преди няколко часа.

# 567
  • Пловдив
Някой беше писал за ОРЕС, че децата не ги изпитват и не взимат участие. ТОВА НЕ Е ВЯРНО. Може би се бъркат нещата с асинхронното дистанционно обучение.
Взимат си участие и си ги изпитват от- до. Много често даже, когато учителят даде нещо  за упражнение и децата пишат в тетрадките, такава разходка спретват на дъщеря ми по учебния материал, че свят й се извива.

# 568
Пак четох насоките,
Скрит текст:
4. Изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове за CОVID-19
4.1. Присъствен образователен процес в училищата/ЦСОП, които се намират на
територията на община с достигната 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 население
може да се провежда при едновременно наличие на следните условия:
а) в училището/ЦСОП е осигурено необходимото количество неинвазивни бързи
антигенни тестове за COVID-19, включени в Общия списък на взаимно признати бързи
антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС. Тестовете се
осигуряват със средства от държавния бюджет за всички училища/ЦСОП – институции в
системата на училищното образование на територията на Република България, като за
частните училища се допуска и те сами да осигуряват тестове, отговарящи на изискванията в
точка 6 от Покана за закупуване на бързи антигенни тестове на Министерството на
здравеопазването;
б) при наличие на най-малко 50% от учениците в паралелката с изразено съгласие за
провеждане в училището или в домашни условия – за учениците със специални образователни
потребности, два пъти седмично на изследване за доказване на COVID-19 чрез неинвазивен
бърз антигенен тест и/или с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на
антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване съгласно изискванията,
въведени със заповед от министъра на здравеопазването. Присъственото обучение е само за
учениците с изразено съгласие и за тези с валидни документи;
в) в училището/ЦСОП е създадена необходимата организация за провеждане на
изследване за COVID-19 два пъти седмично в училището или в домашни условия – за
учениците със специални образователни потребности, с неинвазивни бързи антигенни тестове
на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал, които присъстват в
училището/ЦСОП, с изключение на тези, които притежават валиден документ за ваксинация,
преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване
съгласно изискванията, въведени със заповед от министъра на здравеопазването.
4.2. Съгласието по т. 4.1., б. „б“ за малолетните ученици (до навършване на 14 г.) се
изразява от техните родители, а за непълнолетните ученици (след навършване на 14 г. до
навършване на 18 г.) – от тях и техните родители.
и
4.5. Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
а) В училищата/ЦСОП на териториите на общини с достигната 14-дневна заболяемост
между 250 и 500 на 100 000 население, но не са изпълнени условията на 4.1., буква „а“,
обучението се осъществява за 50% от паралелките в училището/ЦСОП по график за ротация,
утвърден от министъра на образованието и науката.
Звучи като " може с тестове, може и без, все ни е тая дали има подписано съгласие или не" - в частност в точката с ротацията. Иска се съгласие за тестуване, но не се иска съгласие за присъствена ротация в усложнена епидемична обстановка с повишена заболеваемост. Съгласие за един прост неинвазивен тест без последици, и липса на търсено такова за смело нагазване в нетестувана общност. Или декларация в стил, че при такава и такава епидемична обстановка пращаме децата на свой риск, срещу наш подпис. Не знам как е юридически, но информираното съгласие им измива ръцете после, ако нещо стане. Ама то няма да има тестуване, както се вижда и няма какво да стане- криенето почва пак отначало. Всъщност на по-големите не знам защо да не може с бъркане в носа, не е чак толкова инвазивно- даже могат сами да го правят- просто под око на възрастен.
Щом вариантът остава да се подава за ДО- добре, ще се подава. На първо време има и опция и да извиня отсъствия за една седмица по болест, но при болест включват ли деца на ДО? И не обичам да лъжа.

# 569
  • Пловдив
ra2 ,при нас включват, но знам че не са длъжни. Длъжни са ако са с ковид или под карантина. Имай предвид ,че с подаването на молбата веднага минават ОРЕС. Не е нужно да чакаш-ако днес подадеш от утре са длъжни да го включат. Защо не подадеш за 30 дни само?
Колкото до тестуването, на Запад никой не ги пита-това тук нашето не е демокрация, това е свободия.

Общи условия

Активация на акаунт