Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 712
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Това го нямам, но имам решенията на Книга на ученика на същото издателство. Някой ако има нужда да свирка.
Имам също и абонамент за domashno.bg - решения на задачите от учебника, уч.тетрадка на доста от издателствата. Освен по математика, има ги и по физика и химия.

# 166
  • София
Моят днес повика баща си да му обяснява нещо по математика, че не го разбирал. Щом се е стигнало до там, значи нещо го е закъсал. По едно време чух ММ да казва: "ама ти отново правиш грешки при разкриването на скоби и изкараването на множител пред скоби". Това разкриване на скоби, още от трети клас го мъчи и от тогава сигурно 10 пъти сме го обяснявали и все има случаи да бърка. Какво толкова сложно има, не разбирам? Иначе ги е наредил четири 6-ци по математика, ама как става като прави такива елементарни грешки - не знам.
Основно го е закъсал по биология. Не му е на сърце този предмет и то не заради учител или нещо неприятно, просто този тип знания не го влекат. А преди малко погледнах и според школото иде ред на проверка и контрол върху едноклетъчни. Та му го казах и показах. Той въздъхна тежко, но каза, че ще преговаря през уикенда.

Аз не знам с тестовете как ще е. Като цяло хич не ми се вярва, че ще се стигне в момента до такива действия, предвид протестите на родители. Но ако аз съм класен ръководител бих сондирала настройките на родителите (те и без това го искат от тях) и ако усетя, че някой от тях е за съвстно и отговорно правене на тестове, бих му поверила отговорността той да тества детето си (поне неговото, ако разбира се е това е административно позволено).
Моето дете е ваксинирано, но аз лично бих се радвала да му правят редовно тест, за да съм наясно. Да ми дават тестове 2 пъти седмично безплатно е бинго за мен. И предпочитам да съм сигурна, че тези тестове не са изхабени в некадърно пробовземане. Защото ако класният ръководител или мед. сестрата е против тестването на децата като лично мнение, то е ясно че ще претупват нещата.

# 167
  • Сф
Охо, днес светна двойка по английски в Школо
. На домашно. Аз мълча. Моята , хъка мъка , объркала се на устното в часа , дрън дрън. Оказа се, призна, че не го е погледнала, очевидно на прима Виста не е успяла да се справи и са я хванали. Очакваше да се карам. Нищо подобно. Казвам , всъщност това е една много добра оценка за теб, крайно време е да разбереш,  че аз няма да съм вечно в твоя живот и да те бутам и помагам. Много добре знам, че ти си ок по английски, което значи че не си погледнала изобщо. За да си го позволиш , явно още не е дошло времето мила моя, щом имаш двойка. Така че, проблема си е твой, лично твой! И не можеш и гък да ми кажеш пък за госпожата, защото аз много добре знам как преподава и колко е стриктна. Сигурна съм, че оценката ти е напълно заслужена! Честито, продължавай така , щом искаш да останеш в училището.Пукна се от яд и от срам ...така , така..да се замисли малко..

# 168
  • София
Това разкриване на скоби, още от трети клас го мъчи и от тогава сигурно 10 пъти сме го обяснявали и все има случаи да бърка. Какво толкова сложно има, не разбирам? Иначе ги е наредил четири 6-ци по математика, ама как става като прави такива елементарни грешки - не знам.
И моят син беше така до началото на тази година. И минусите отпред го бъркаха. Откакто тръгна на курса нещата се изясниха, защото решава повече задачи отколкото преди. Трябва да се решават задачи за тренинг и правилото става рутина.
Относно тестовете за вируса в училище, аз също съм навита да ги правим у дома.
Но от друга страна може би ако децата ги правят сами ще се научат на отговорност - това е доста пожелателно.
Аз като знам, че в нашето  училище някои учители открито показват пред децата негативното си отношение по повод ваксините, не знам колко ще участват в процеса и ще следят за правилното тестване. Същото важи и за някои родители - може въобще и да не направят теста в къщи и крайният резултат ще бъде нулев.

# 169
  • в очите на дъщеря ми
Такааа прекрасната мъчи "На прощаване".....ако може някой да ми сподели, какъв е очакваният положителен резултат от зубренето наизус на това произведение, ще му бъда много благодарна.....

# 170
Аз пак казвам,че при нас нищо не ги карат да учат наизуст,не зная кое е по-добър вариант!Водят записки,като папагали-тема,мотив,лирически говорител,герои и автор.Но да се опитат да тълкуват и от къде и защо би следвало и/или да извадят извод-йок.За домашно има да напише две тези(задължителни) и една-пожелателна.Вчера ми сервира,че е готов,отварям и о чудо,всичко написано ,точно,вярно и изчерпателно.Напекох го и се оказа,че г-жата от уроците му ги издиктувала,за по-бързо.Издивях,обадих се да видя как така се пише теза от нея,без обяснения и чак ми се обиди.Еми ако трябва ще я сменя,аз такива мечешки услуги не толерирам,че и да си ги плащам!Още ме държи,но днес ще ги сътворяваме заедно и отново по правилата,дадени в учебника.

# 171
  • София
Такааа прекрасната мъчи "На прощаване".....ако може някой да ми сподели, какъв е очакваният положителен резултат от зубренето наизус на това произведение, ще му бъда много благодарна.....
Мамзел, при нас никой не я напъва да го учи (училище или курс), а собствената й майка😀. Първо, да дълго е, но е някак много логично подредено, като история, и се учи лесно. Тая надежди, че като го научи, ще може по-добре да вникне в смисъла на творбата. Друго - Хайдути съм го отписала за научаване, и се надявам, знаейки “На прощаване”, да може да различи на изпита двете произведения😂. И последно - да си потренира мозъчето и паметта.Wink
За протокола -още не е научила и 1/2. Всеки ден ми обещава и все нещо спешно й изниква. 😠
Пише по един преразказ седмично, но за сега не виждам особен напредък. Изказът й е…трагедия. Тезите ги пиша аз с нея. Първо тя написва нещо, което аз почти никога не одобрявам и после започвам едно по едно да анализирам изреченията, да коригирам, а тя ме гледа с очи, изпълнени с неразбиране и досада.Simple Smile

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 10:59 от Skiorche

# 172
  • София
И аз искам да научи стихотворението, за да тренира памет. А и да може да познае цитат, ако се падне на изпита.
Задната ми мисъл обаче е - по-малко време за игри на комп/тел Rolling Eyes

Skiorche, и при моята наблюдавам подобно нещо - беден речник, лош изказ. За тезите ме разпитва - съчинявам няколко изречения устно и я оставям да се поти и да пише сама. После учителкта лекинко я насмита, защото не са добре нещата.

# 173
  • Пловдив
В пети клас учиха наизуст "Хайдути". Мисля, че още го помни, защото правиха някакви видеозаписи и доста се постара тогава. Сега също учат и вече разбирам, че много помага. Примерно двете стихотворения на Добри Чинтулов много си приличат и съвсем възможно е да се объркат, ако се падне такава теза. Моята се справя с тезите. Общо взето следва един и същ модел - какво да е първото изречение, какви са изразните средства, какво внушават и накрая нещо обобщаващо Smile Като започне да ги къдри едни такива .. експресивния глагол в градация.. метафората в инверсия .. етимологичната фунция и т.н. Smile Звучат високопарно, но са ѝ влезли в речника и си ги ползва. А и последния път имаха 6 тези за домашно. Сега разбрах, че за утре имат още 6 Joy
По математика сме мноооого назад. Мислех, че госпожата ще запрепуска през материала, за да настигнем това, което е по програма, но явно тя си държи на упражненията и още са на тъждества и многочлени.

# 174
  • Пловдив
Аз в Ботев не виждам голямо разнообразие. Три - четири обяснения се въртят във всички цитати. Така че като научиш този златен стандарт си просто идеален.
Да не говорим, че ми е травма от детството какво е искал да каже автора. Преди му викахме анализ сега е теза. Същата тъпотия. Кой може да бъде сигурен, че Ботев под братя е имал предвид сънародниците си . Никой, ама го повторят кат папагали! Цялата тая високопарност ми идва в повече .

# 175
Ако искате можем да обменяме преразкази за сверка. Трябва само текстът да е един и същ. Може пък и да е полезно за децата да видят какво е написало друго дете. А, и да потренират разчитана на почерци. Може пък и да се позамислят за своя.

# 176
  • Mars Hotel
Моята днес имаше пробен изпит по БЕЛ в школата. Каза, че било "много гадно" и текстът за преразказ е бил "ужасен". Имаха 2.5 часа за работа, тя излезе час по-рано. Нямам търпение да видя резултата... Rolling Eyes

# 177
Аз влизам с такъв въпрос. Днес бяхме на виртуални отворени врати в Американския колеж, има ли и други, които ще се явяват и там на изпит?

# 178
Ние пък сега правим тетове онлайн, каквото даде чичко гугъл, почнахме с География, после ще се опитам да пробутам и по История, първия е добре, там знаем какво ще има и че ще е лесен, ама таз История ще ни разкаже играта, каза им само една част върху какво да наблегнат, за останалото каза че щяла да им го даде доста труден теста, и всичките въпроси с отворени отговори, както и годините, като на годините щяла да иска да и ги опишат, ще падне голямо писане. А вчера, най - после ленивеца се ети да ни пише в групата, за да ни информира че още един месец нямало да я има. Че то изобщо да не го беше правила, ние отдавна разбрахме, пък и да беше си казала че е бременна, кому е нужно да крие, рано или късно ще се разбере официално. Само се чудя как ще изкараме този един месец с тази дърта и глуха госпожа, пуска им клипчета, вместо да обясни уроците, после децата искат да имат някакви знания. На тая по ФВС, реших да и се обадя, поговорихме уж, и вчера, незнайно защо, не ги накара да правят упражнения. Диването остана доволно и щастливо, но реших да я преземя, тъй де, и миналата година, след един разговор с ленивеца, два часа не ги тормози, но после почна отново. Та набързо и припомних този момент, тогава се замисли, и констатира - че мама може да се обади, да поговори, но при тази учителка, промяната трае от ден до пладне, и радоста и секна.

ston, идеята ти е добра, само дето моя милост ще трябва да праща чак когато почнат в училище. Мойта си промени почерка, от много ситен и сбит, го направи малко по - едричък, онзи ден като видя как е писала, взе сама на себе си да се чуди как е могла да пише така, та реших да и натрия за пореден път носа, иначе ако и се наложи да пише бързо, става грозен, разкрачен и трудно разчитаем.
И вчера се сетих защо нашата по математика, реши тази година да мине на Архимед, но за къде се е разбързала не зная, дано и остане време и за преговор, че както е запрепускала, до никъде няма да го докараме.

# 179
  • Пловдив
ston, как правите преразказите вкъщи? В смисъл, както е по модел - 15 минути чете текста и после пише, без да си помага с текста, нали? Не знам какви са критериите за добър преразказ, но според мен основно е да използват правилното глаголно време през цялото време. Някъде четох, че ако трябва да се пише в сегашно историческо време, могат да си помагат като си представят, че са коментатори на футболен мач Sunglasses подава, играе, стреля, вкарва и т.н.  Да си кажат няколко подобни думички за да влязат в правилното глаголно време Simple Smile
Почеркът на щерката е добър, чете се. Предпочита да пише печатно, както на английски, но на тестове и преразкази  пише ръкописно, защото нали такива били правилата. По математика също като се старае ги подрежда добре задачите. Като цяло са ѝ прегледни и подредени тетрадките, без да е особено прилежна. Не мога да се оплача.

Общи условия

Активация на акаунт