Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 671
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Оценителите са двама. Единият не вижда корекциите и оценката на другия. Евентуално при голяма разлика в точките, някой ( или и двамата) трябва да промени своята. А и там има по-конкретни критерии. Преди разпознаването на литературната фигура изрично присъстваше в тях. Вече не е така. Дадени са примерни насоки за размисъл, основно се оценяват - целенасоченост, пълнота, езикова компетентност ( правопис, пунктуация, граматични норми, изказ).

# 466
Да ви кажа, от доста време не смея да се включа - само като чета за тия синекдохи, метонимии и прочее фигури, ми става тегаво.

Младежът ги учи със сигурност и на уроците, и в училище (в училище по-скоро ги изпитват на тях, разчитайки, че някой друг им ги преподава качествено). Като всяко друго нещо и това може да се научи, но набутването на всевъзможни чужди думи в писания по български език и литература е в самата си основа свръхпротиворечиво.

Казусът е подобен на наименуването на делото на тези, дето искали да изчистят българския език от чуждици, със звучната "българска" дума пуризъм, както забеляза синът ми (това в учебника по български).

Иначе и по история учат с нишка на порицание как някои българи през Възраждането се гърчеели. Е, сега в самата учебна програма "е заложено" яко да се българеем. Пак в учебника по български недоумявам защо присъстват думи като саунд, куул и стайлинг. А също и задача за сравнение на нещо си в българския и в английския. Ами да дадат и за китайския - на мен лично ще ми е интересно.

Иначе този учебник (на БГ учебник по български) като цяло ми допада. Поне след като една година младежът бори този на Просвета.

По литература е на Булвест. Отнякъде имам в електронен вариант този на Рива - в пъти по-добър е. Съветвам сина да учи от него. Но като стават разминавания между двата учебника, преподаденото в училище и на уроците, да се чудиш на контролни и изпити какво да правиш. Имаш в главата си 2-3 варианта за верен отговор, ама не знаеш кой да изпишеш.

Да минава тая година, че не се трае. Сякаш целта е докато дойдат матурите, и деца, и родители да се отвратят до такава степен от образованието, че да им е все едно как ще се развият нещата.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 20:31 от bedrjih

# 467
  • Пловдив
Хора,бива ли такива неща в петък вечер да пишете? Половин бутилка Кианти отиде докато ви чета. Другата половина ще я изпия от самосъжаление май. И пи нас се учат въпросните фигури и се споменават в тезите. Това на уроците. В училище такива неща не се споменават,а за тези не се е чувало даже.

# 468
Така си е - срамота е!
В петък вечер животът е хубав!

# 469
  • Пловдив
Сега погледнах споменатия линк от първа страница как се пише теза. Ами да ви кажа, точно така ги учат в училище. За първото изречение, от коя част са думите, за изразните средства и какво показват, какво подсилват, какво внушават, накрая обобщение и т.н. Не взимам отношение дали това е правилния начин, но понеже се спомена за проверяващите на НВО, нашата учителка е ъъъ.. сертифицирана проверяваща за всички класове, и тя ги изисква от седмокласниците. Сигурно оценява според изискванията и няма да отнема точки за липса на изразни средства на НВО-то, но е факт, че ги преподава и ги учим сериозно.

# 470
И при моята девойка тезите на курса така ги карат да ги пишат - произведение, автор, от коя част на произведението, изразните средства, внушения и заключително изречение. И правят доста тези и преразкази за домашно, което винаги се проверява и се връща с чек лист - критерии за проверката и присъдените точки по разбивка. Така поне е ясно къде нещата не са съвсем доизкусурени и трябва да се работи. Но това на курса, в училище нещата са доста по-лежерни.

# 471
За разведряване на обстановката ще допълня, че някои от изразните средства звучат като лоша или обидна дума. Идват ми наум някои фразеологизми с благозвучната "синекдоха" (абстрахирам се от буквалното й значение):

Дреме ми на синекдохата.
Синекдоха ти на устата.
Дърта синекдоха/ дърт синекдох.
На синекдоха ще ми станеш.
На баба ти синекдохата.
Мъчи се като грешна синекдоха.
Да бе мирно седяло, не би синекдоха видяло.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 23:55 от bedrjih

# 472
Ъъъ.... що беше туй синекдоха?Sleeping
Иначе по въпроса за учебниците- голям разнобой имат. На едно издателство пише едно, на друго друго. Преструктурирани по различен начин, в никой няма цялата пълна информация. За да се събере възможният обем се налага да се гледа поне от 2-3. Това преди години като подготвях на баткото теми по биология го разбрах. Сега продължава да е същото. Даже има диаметрално противоречаща си информация в някои, вярно, рядко, но има.
Това, че единия проверяващ не вижда какво е оценил другия е чудесно, ако наистина е така. Според мъж ми, при КСК било обичайна практика от години един да проверява, а втория само да пише оценка около първата, в диапазона под нужното за арбитраж. И така реално има само един прочит на работата. Бързо и лесно- за проверяващите. А потърпевшите- да синекдохат супата!
С новата заповед за удълженото извънредно положение има ли някой представа как ще се проведат олимпиадите? Ще искат отрицателен тест от лаборатория или нещо друго ще е? Онлайн на включена камера не е много ОК, като знам какви експерти по помощните средства има.

# 473
  • Сф
Последните страници изобщо не разбирам какво приказвате. Simple Smile Но детето стана току- що и се похвали, че снощи е имало изпит в някакъв голям сървър и е станала админ. Още малко ДО и ще стане и мод ImpSmileySmiley

# 474
  • в очите на дъщеря ми
Последните страници изобщо не разбирам какво приказвате. Simple Smile Но детето стана току- що и се похвали, че снощи е имало изпит в някакъв голям сървър и е станала админ. Още малко ДО и ще стане и мод ImpSmileySmiley
И аз, и аз Пюр,🤔🤔🤔 все едно на китайски ми говорят.....обачИ, току що проведох следния разговор с прекрасната.."Маме, когато в клас и на частния урок, отработвате тезите за изразните средства говорите ли"?.. 🙄🙄ииии оооо отговорът е "Дааа"! Туш....😅😅

# 475
  • София
Мамин златен съобщи, че тези метонимии и сене-какво-беше ги учили още в 5-6 клас 🧐, ама той още ги бъркал и не са му ясни 😤.
В школата са им направили подсказки за някои тези - какви високопарни слова да ползват за всяка от тях. Чета, чета ...и си мисля, освен да ги назубри, друг полезен ход няма. Нито един нормален човек, бил той и писател, не пише чак такива безумия...

# 476
А аз да си кажа честно, нищо не разбирам, получи 4 - ка, за първи път правили  - отговор на литературен въпрос, затова и давала толкова, доказателствената част била слаба, в увода не се пише къде е роден, а мойта ми каза че преди това им казала да ги пишат тези неща, плюс това, решила точно тогава да препише от някакъв сайт. Тук си признавам че не ми харесва туй преписване, ноооо, в случая, след като е преписала от там, как така пък излезна че не е както трябва. Незнам, тегля му една м...а, и една черта, пък каквото стане, с грешки или без, все ми е тая.
От другата седмица искат да ги пускат на ротация, без да бъдат тествани, докога ще е така не се знае, щели да си учат по графика от миналата и тази седмица, понеделник и четвъртък, заради малките които ги тестват, часовете им почват в 8:30, а през другите три дена от 8:00, като часовете са по 30 мин., а междучасията през двата дни са по 10 мин, а през другите три дена са по 20 до 3 - ия час и след него мисля че бяха по 10 - 15 мин., ако не се лъжа, голямото междучасие през трите дена им е 35 мин.. Ако има родители които не желаят детето / цата им да бъдат присъствено, да подадат заявление до понеделник, естествено аз реших да си я оставя у дома, на това лошо време което се задава, при този график на часовете, и на фона че децата ще са шумни, учителите цял час вместо да преподават ще им четат конско, и поне 10 - 15 мин. ще има проверка за отсъстващи и домашни, не виждам смисъл да се разкарва до там, и заедно с нея една тежка раница, две седмици преди да ги пуснат ДО, всеки ден се оплакваше че гърба и кръста я болят. Ако знам че това присъствено ще е за по - дълъг период от време, и че часовете ще се провеждат нормално, щях да я пусна, но това иди - доди, не ми харесва. Да видим само дали ще я включват в часовете, или ще е като глас в пустиня, при всички случаи ще си пише уроците, ще си прави разни домашни, пък докъдето го докара. Важното е да сме живи и здрави, както ние, така и всички вие.

# 477
  • Пловдив
Тони, какви са тези свободни съчинения по колко минути да са часовете и междучасията при вас Rolling Eyes
В Пловдив също заболеваемостта падна под 500 и няма да се учудя, ако в неделя вечер ни съобщят, че тръгваме присъствено в понеделник. Пуснаха ни анкета, за да се види колко деца от класа са със сертификат и дали има някой против тестването. Така че очаквам да се случи нещо другата седмица.
 Както ми се мярна нещо из нета - Учениците се надяват на щадящи тестове и по останалите предмети в училище - или поне по математика Blush
За олимпиадата по математика учителката казала, че ще е присъствено, както и класната работа по математика на следващия ден. Онлайн състезанията ги отписахме и тази година. Просто нито тръпка има, нито опит се трупа, нито резултатите ще са реални.

# 478
  • Майничка
Моята се е разготвила като за световно. Де да беше толкова усърдна и със задачите!
Нищо не се чува за тяхното училище.

# 479
  • София
И у нас днес децата готвиха. Някакви рецепти от интернет, но много вкусно им се получи, пък и аз съм доволна, че ме отмениха. Само чистенето след готвенето им е проблема. 😁
Ученето се случи след като повиших децибелите. 😤

Общи условия

Активация на акаунт