Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗДРАВОСЛОВНА И БЕЗОПАСНА СРЕДА ЗА БЕБЕТО - КАКВО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ?

  • 537
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11
Здравейте!
Откривам тази тема, защото е важна. Може всеки да сподели своя опит и познания по нея.
Започвам с подтема, която е супер неизвестна сред бъдещите и настоящи майки.

Преди години за първи път срещнах научна информация за това, че децата са по-уязвими от излъчванията от безжичните джаджи и други устройства, създаващи електромагнитни излъчвания (мобилни телефони, рутери, антени на мобилните оператори, бебефони и мн. други). Но твърде малко хора знаят за това как биха могли да ги използват по-безопасно и да предпазят своето бебе от негативното им влияние.
Следя научната информация и препоръки по темата за безжичните микровълнови излъчавния и здравето на бременната и децата и ще споделя неща, които смятам, че ще са полезни. Дано повече бъдещи родители имат полза от споделеното по-долу.

ЗА ЗДРАВЕТО НА РОДЕНИТЕ И НЕРОДЕНИТЕ БЕБЕТА И БЕЗЖИЧНИТЕ ДЖАДЖИ
Още през 2000 г. „Докладът на Стюарт“ от Независимата експертна група на Обединеното кралство за мобилни телефони посочва, че децата могат да бъдат по-уязвими от ЕМП от всички други възрастови групи. Те заявяват, че „децата са изложени на електромагнитни вълни за по-дълъго време от живота си в сравнение с възрастните, а също тяхната нервна система е в процес на развитие. Главата на децата поглъща много микровълново излъчване тъй като проводимостта на тялото на децата е по-висока поради по-високото съдържание на влага и йони в сравнение с възрастните.

Новите научни изследвания потвърждават пак това, както се вижда от статия от 2020 г. озаглавена:
ЕФЕКТИ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА ОТ ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ПОЛЕТА
Ключово съобщение на тази научна статия от 2020 г.:

· "Нервната система на децата е по-уязвима от въздействието на електромагнитни вълни, отколкото възрастните.

· Излагането на електромагнитни полета (ЕМП) сред децата трябва да бъде сведено до минимум.

· Според Международната агенция за изследване на рака ЕМП вероятно са канцерогенни и това не бива да се пренебрегва или тълкува с пристрастия.“

Източник:
Moon, J. H. (2020). Health effects of electromagnetic fields on children. Clinical and Experimental Pediatrics, 63(11), 422.
Прочетете повече от нея сами тук:
https://www.e-cep.org/journal/view.php?doi=10.3345%2Fcep.2019.01 … hqEES493z-_qOAuJs

ИЗЛАГАНЕТО НА ВИСОКИ НИВА НА БЕЗЖИЧНО ИЗЛЪЧВАНЕ ПОКАЧВА РИСКА ОТ СПОНТАНЕН АБОРТ
Изследване на учени установява повишен спонтанен аборт при ПО-ВИСОКОТО ПРЕНАТАЛНОТО излагането на електромагнитно поле с нейонизиращо излъчване (ЕМП - то се създава от мобилните телефони, кулите на мобилните оператори, Wi-Fi r др.).
Учените пишат:
Независимо от това, връзката между експозицията на магнитно поле и риска от спонтанен аборт остава до голяма степен неизвестна и пренебрегвана. Ние проведохме това проспективно кохортно проучване сред голяма популация от бременни жени, за да проучим допълнително дали излагането на MF нейонизираща радиация по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт.

Вижте цялото изследване тук:
https://www.nature.com/articles/s41598-017-16623-8
..............

УЧЕНИ: „ИЗЛАГАНЕТО НА БЕЗЖИЧНА РАДИАЦИЯ НА ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СТОТИЦИ ПЪТИ ПО-НИСКО ОТ НАСТОЯЩИТЕ ГРАНИЦИ “
Рецензирано проучване (1) на Работната група по околна среда (РГОС) препоръчва въз основа на здравето по-строги стандарти за излъчването от безжични устройства.

Изследването, публикувано в списанието Environmental Health, разчита на методологията, разработена от Агенцията за опазване на околната среда, за оценка на рисковете за човешкото здраве, произтичащи от излагане на токсични химикали. Учените от РГОС са приложили същите методи за радиочестотно излъчване от безжични устройства, включително мобилни телефони и таблети.

РГОС препоръчва на Федералната комисия по комуникациите или FCC да коригира своите ужасно остарели здравни стандарти за безжично излъчване, последно преработени преди четвърт век, много преди безжичните устройства да станат повсеместни, силно използвани уреди, синоними на съвременния живот.

Препоръката се основава на данни от забележително проучване за 2018 г. от Националната токсикологична програма на САЩ, едно от най-големите дългосрочни проучвания (2) за въздействието върху здравето на безжичната радиация. Учените смятат за необходими както технологични промени, така и промени в поведението на хората, за да се постигнат много по-ниски нива на излагане на безжични излъчвания, особено при малките деца.

ПРИЛОЖИМА ПРАКТИЧЕСКА ПРЕПОРЪКА НА УЧЕНИТЕ:
Прости действия, като например държане на безжичните устройства по-далеч от тялото, предлагат незабавен начин за намаляване на излагането на безжично излъчване за потребителя.

Източници:

1. Uche, U.I., Naidenko, O.V. Development of health-based exposure limits for radiofrequency radiation from wireless devices using a benchmark dose approach. Environ Health 20, 84 (2021). https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-021-00768-1
2. Landmark Federal Study: ‘Clear Evidence’ Linking Cellphone Radiation to Cancer
https://www.ewg.org/news-insights/news-release/landmark-federal- … D01DyFOlRxFNkosCo


Илюстрация: от статията на Uche, U.I., Naidenko, O.V. Development of health-based exposure limits for radiofrequency radiation from wireless devices using a benchmark dose approach. Environ Health 20, 84 (2021).
https://www.e-cep.org/journal/view.php?doi=10.3345%2Fcep.2019.01 … q08Xhdxm5moXLjBOw
............

БЕЗОПАСНА СРЕДА ЗА БРЕМЕННИТЕ
„Бременните жени трябва да се предпазват, като намаляват излагането си на безжични и електромагнитни полета, доколкото е възможно."

Проучване показващо драстично увеличение на синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, свързано с излагането на електромагнитно излъчване, потвърждава онова, което десетки други проучвания са посочили по-рано при животни. Излагането на електромагнитни полета по време на бременност би могло да увреди мозъка. Излагаме на риск всяка бременна жена, ако не успеем да обърнем внимание на тези проучвания върху животни “, заявява епидемиологът по Здравеопазване на Девра Дейвис и президент на Environmental Health Trust.
„Проектът BabySafe на повече от 250 акушер-гинеколози,  призовава всички бременни жени да намалят излагането на корема си на безжични устройства.“

КАК ДА НАМАЛИТЕ  ИЗЛАГАНЕТО на ЕМП във вашия дом

Eлектромагнитните полета (ЕМП) от електрониката и уредите намаляват бързо с увеличаване на разстоянието от тях. Експертите са по-малко загрижени за кратките експозиции на ЕМП, с които се сблъскваме всеки ден, но много по-загрижени за дългосрочните хронични експозиции, като ежедневните експозиции на работното място или всяка нощ.

Ето няколко начина за намаляване на ежедневната експозиция:

• Не почивайте с лаптоп или електрическо безжично устройство в скута си. Дръжте електрониката (лаптопа) на маса до вас и по-далеч от скута Ви.

• Не спете в близост до зареждащ се мобилен телефон или зареждащ лаптоп или цифрово устройство. Винаги зареждайте устройствата далеч от местата за спане / живеене и за предпочитане през деня. Зареждането генерира високи ЕМП в близост до кабела, както и батериите могат да се запалят по време на зареждане.

• Не използвайте мобилен телефон, докато се зарежда, тъй като ЕМП е високо. По същия начин - опитайте се да използвате вашия лаптоп на батерията, а не докато зареждате. Винаги изключвайте лаптопа, след като се зареди.

• Вградените будилници, свързани с електрически кабел и безжични будилници в радиоприемници могат да имат интензивни ЕМП, така че заменете такива будилници с алармен часовник с батерия. Това ще намали експозицията ви през нощта.

• Не спете с глава или тяло близо до стена, на която има електрически панел, електромер или електрически уред от другата страна.

• Изключете електрическите уреди и електрониката като телевизори и микровълнови фурни, когато не се използват. Това намалява ЕМП и също така намалява консумацията на енергия. Лесен начин да направите това за електрониката е да я включите в един разклонител, който лесно можете да изключите.

• Извадете електрониката от спалнята - особено около леглото и детското креватче.

• Избягвайте да спите с електрически одеяла и подложки за отопление; ако използвате електрическо одеяло за предварително загряване на леглото, изключете го от контакта преди сън. Ако го изключите само без да прекъснете електрическото му захранване ЕМП ще продължи да присъства докато спите.

• Не стойте близо до микровълнова фурна, когато е включена. Още по-добре е да използвате фурна с обикновено загряване.

• ЕМП от електрическото окабеляване могат да бъдат намалени, ако нощем включите превключвател, прекъсващ електрическите вериги в близост до спалнята.

• Намерете уред  за измерване на магнитното поле в дома си (или потърсете човек, който има такова устройство и може да измери ЕМП). Ако вашите ЕМП измервания показват високи нива във вашия дом, може да се окаже неправилно окабеляване, което електротехникът може да поправи. Често прости корекции могат значително да намалят експозицията на ЕМП.

• Правете измервания в дома си, ако живеете в близост до електропроводи, тъй като нивата могат да бъдат високи в цялата къща от ЕМП, излъчвани от електропроводи с високо напрежение.

Източник: https://ehtrust.org/study-finds-non-ionizing-radiation-during-pr … 3_m8qqwnmKs9nKLL8


....

НАЙ-ВАЖНОТО - НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, А СЕ ОБРАЗОВАЙТЕ ПО ТЕМАТА И НАПРАВЕТЕ, КАКВОТО МОЖЕТЕ ЗА ПО-БЕЗОПАСНАТА СРЕДА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ!

Повече ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ за това как да използвате по-безопасно безжичните си устройства може да намерите

- На БЪЛГАРСКИ език тук:  
https://www.facebook.com/pages/category/Health---Wellness-Websit … -111245073931002/

- на АНГЛИЙСКИ език  от сайта на една от най-активните научни ораганизации за безопасна среда тук:
https://ehtrust.org/everyone/

Първи стъпки в самообразоването за безопасност на английски: https://ehtrust.org/educate-yourself/10-things-you-can-do-to-red … from-cell-phones/
  
)

Ако има интерес, ще споделя още полезни неща по темата.

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 19:36 от agita

# 1
  • Мнения: 11
ЗА ЗДРАВЕТО НА РОДЕНИТЕ И НЕРОДЕНИТЕ БЕБЕТА И БЕЗЖИЧНИТЕ ДЖАДЖИДЕЦАТА И БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ СА НАЙ-УЯЗВИМИ ОТ БЕЗЖИЧНИТЕ ИЗЛЪЧВАНИЯ
 
Според Международната агенция за изследване на рака
„средното излагане при деца, изложени на излъчването от мобилни телефони, е два пъти по-високо в мозъка и 10 пъти по-високо в костния мозък на черепа им, в сравнение с употребата на мобилни телефони от възрастните”

Множество проучвания показват, че радиацията на мобилния телефон прониква по-дълбоко в мозъка на децата ( Fernandez-Rodriguez 2015 , Fernández 2015 , Mohammed 2017 ) в сравнение с възрастните.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПАМЕТТА
Проучване от 2018 г., което изследва излагането на безжична радиация в мозъка на тийнейджъри от мобилни телефони, установи, че тийнейджърите, които използват мобилни телефони до главата си, са намалили показатели за паметта след една година.
 
WI-FI ОТ ТАБЛЕТИТЕ
Що се отнася до екраните, изследванията също така са установили, че Wi-Fi радиацията от таблетите прониква по-дълбоко в мозъка на децата (Ferreira 2015) .

ХИРЕПАКТИВНОСТ С ДЕФИЦИТ НА ВНИМАНИЕТО
В новопубликуваното проучване изследователите на Kaiser Permanente откриха излагането на електромагнитно поле при бременни жени е свързано с по-чести поведенчески проблеми и хиперактивност в потомстовото (хиперактивност с дефицит на вниманието).

ПОВИШЕНА ЧЕСТОТА НА СПОНТАНЕН АБОРТ
Изследователският екип по-рано е публикувал повторени изследвания откриващи повишен спонтанен аборт.

ПО-ЧЕСТО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И АСТМА В ПОТОМСТВОТО
повишено затлъстяване и астма  при деца, изложени преди раждането си на ЕМП. По този начин ниските нива на ЕМП са от решаващо значение за бременните жени, които сега работят от разстояние.

Източник: https://ehtrust.org/a-low-emf-computer-workstation/


БЕЗОПАСНА ТЕХНОЛОГИЯ У ДОМА

Повече от двеста лекари, учени и специалисти по обществено здравеопазване от цял свят се обединиха, за да изразят загрижеността си относно риска, който безжичното излъчване представлява за бременността, и да призоват бременните жени да ограничат излагането си на безжични излъчвания. 

"Плодът е може би най-уязвими към тези видове негативни влияния на околната среда, когато мозъкът се формира и когато всички системи от органи са в само началото на развитието си. Това е време, когато ние сме може би в нашия най-уязвими етап от развитието си" 
Д-р Хю Тейлър , катедра по акушерство, гинекология и репродуктивни науки, Медицинско училище в Йейл

"След като работих в Националната академия на науките в продължение на 10 години, мислех, че няма да има проблем с безжичното излъчване. Защото ако имаше, аз щях да знам за него, както и всичките ми колеги. Е, напълно сбърках."
Проф. д-р Девра Дейвис

"Когато бебето се развива, в тялото има сто милиарда нервни клетки, всички свързващи връзки, дори през първите няколко месеца от бременността. Нарушаването на тези най-ранни сигнали може да има сериозни последици за по-късния живот."
 д-р Лео Трасанде , доцент, катедра по педиатрия, Медицинско училище в Ню Йорк

Какви безжични неща излъчват ЕМП?

Източник: https://ehtrust.org/educate-yourself/ten-steps-to-safe-tech/

Съвместната декларация
и  всички подписали я може да видите тук: https://www.babysafeproject.org/joint-statement

Научните факти, даващи основание за тази декларация: https://www.babysafeproject.org/science

Проектът BabySafe призовава бременните жени да приемат прости стъпки за намаляване на безжичната експозиция на бебето, включително:
- Изключете мобилния си телефон или превключете на самолетен режим, когато не го употребявате.
- Избягвайте да държите мобилния си телефон или каквото и да е безжично устройство близо до своето тяло.
- Водете разговорите от мобилния си телефон на високоворител или със слушалки с кабел като поставяте телефона възможно най-далеч от своето тяло..
- Заменете безжичните телефонни системи с телефони с кабел, които не се включват в електричеството.
- Избягвайте продължително или директно излагане на Wi-Fi рутери. Не стойте близо до рутера.
- Изключете Wi-Fi рутерите през нощта и когато не ги използвате.
- Изключете Wi-Fi рутерите и се свържете с интернет чрез кабел, когато е възможно.

Научете повече начини за намаляване на излагането на бременната и нейното бебе на  BabySafeProject.org https://www.babysafeproject.org/

ОЩЕ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ
https://ehtrust.org/educate-yourself/10-things-you-can-do-to-red … from-cell-phones/
https://ehtrust.org/educate-yourself/ten-steps-to-safe-tech/

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ФИЛМИ

„Кратко ръководство за безопасност на мобилните телефони“ на Бърт Улф и „Опасностите от радиочестотното лъчение“
https://www.youtube.com/watch?v=5t2pdDYHtnY


Общи условия

Активация на акаунт