Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 913
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 800
  • София
Естествено, че ще приключи. Никоя пандемия не трае вечно.

Това е изключително... смешна обосновка.  ......
     Морбили, рубеола, скарлатина, грип - продължават да си съществуват, никога не са били "приключвани", няма и да бъдат.
  Тези кога са били пандемия

Вероятно още от установяването им. Но съществуват отпреди СЗО, че да бъдат определени надлежно като такива. Тези ги няма навярно само на Антарктида.
Една болест се превръща в пандемия, по определение, щом прекрачи от един континент на друг.

dazel, и сега не мрем като мухи. Умира малък процент от заразените. И ако не си в този процент... не умираш. Е, има и трайни последствия за преболедувалите, но това не е съществено. И от морбили не се "мре като мухи", и от скарлатина и, колкото и да те учудва, туберкулоза или чума. Детският паралич също всъщност се преживява от голям процент от заразените.
За да се овладее първо е нужно такива екзотични мнения като "с ваксини, ама да се ваксинират всички други, само аз / децата ми да бъдем оставени да преценяме" трябва да бъдат разглеждани като напълно неприемливи. Те СА такива, но обществото, особено напоследък, е по-скоро толерантно към особеностите - и това в много случаи е добро... но не точно в този.
Разбирай, ще се овладее СЛЕД като всички деца и възрастни бъдат ваксинирани. При това не само у нас - всички. И да си завираме главите в пясъка... това няма да помогне на никого.

О, и... "За винаги" НЕ означава 100 години. Означава "за винаги". До момента като гледам са няколко стотин хиляди години, не 100. Да се надяваме, че имаме поне още толкова напред...

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 14:39 от katiABV

# 1 801
  • София

Впрочем, не отговаря и на реалността - ВСИЧКИ пандемии (с изключение на испанския грип, който не е бил зооноза и е особен случай, както и наняколко, които просто не придобиха кой знае каква заразяемост като Сарс 1) са траели вечно - или докато са били прекъснати от масови ваксинационни програми. Пр. вариолата, траела от дълбоката древност до ~80, приключена с масови ваксинации. Чума все още има, все още се появяват случаи, тя е зооноза, но не се предава респираторно, така че някои прости правила на поведение помагат. Детският паралич, който можеше да е унищожен, все още взема жертви поради разни преценящи в индия. Варицелата би могла да бъде унищожена, ама и там има съображения. Морбили, рубеола, скарлатина, грип - продължават да си съществуват, никога не са били "приключвани", няма и да бъдат.
[/color]
И кои от изброените са пандемии в момента? Кое от тях е било ПАНДЕМИЯ "завинаги"? Нали сме наясно с разликата между пандемия и единични случаи като онзи в Китай, който си нахранил кучето с умрял мармот и хванал чума?

ПП Като гледам последния ти пост, май не всички сме наясно.

# 1 802
  • София

Санака, пандемия означава да е прескочило континент и да е активно / заразяващо много хора. Но описаните от мен не са приключени, а само овладени - т.е. нивата се държат достатъчно ниски само и единствено в резултат на постоянна активна масова ваксинация. Ако се прекрати ваксинацията в световен мащаб в рамките на няколко години ще се разраснат. Приключена е пандемията от вариола, понеже не е нужна ваксинация, за да няма заразяване, другите са овладени, неактивни... не несъществуващи.

# 1 803
dazel, детето в затънтеното село се чувства така вече три години, защо сега, когато се заговори за тестове се загрижихте за него. ....
в много села и сега има условия да се учи и се учи ( по общини бройките не са такива като в София), но сега са засегнати интересите и на родителите основно в големите градове и те изведнъж се сетиха, че има деца, на които достъпът до образование съвсем не им е равен като на останалите...
Ножицата-достъп до образование  не е между града и селото, а между  децата на хората чиито доходи трудно покриват нужното за да съществуват и децата на хората, които успяват да се справят. С поскъпването на живота все повече деца биват отглеждани като стока( така на село наричат животинките).

Напоследък много се говори за бейби бум-а у нас. Достъпна ли е информацията колко от майките са под 18г?

# 1 804
  • София
Другите просто съществуват, но не са и отдавна не са били пандемия. Пандемиите приключват. Всички пандемии в историята досега.

# 1 805
  • София

Санака, представи си, че в световен мащаб започнем да преценяме да не ваксинираме децата п/в морбили. Ще има ли пандемия? Тезата тук е, че е нужно просто да се изчака, не е нужно да ваксинираме децата, тя пандемията ще си изчезне, понеже те пандемиите си приключват. Би ли се съгласила с такава теза? Аз тъкмо с това не съм съгласна - пандемиите не си приключват, овладяват се. С активни действия от цялото човечество.
И да не забравяме, никога да не забравяме, че шепа преценящи индийски шамани са виновни за ужасно много детска смърт и инвалидизиране...

# 1 806
  • София
mamamari, това няма да се обяви. Но на фона на бейби-бума е редно да се даде възрастов анализ на майките и сравнение от предходни години.

# 1 807
  • София
Кати, тезата, твоята теза беше, че тестовете ще се правят завинаги, защото пандемията ще продължи ЗАВИНАГИ. Оттам тръгна целия разговор. Нито едното от тези ти две твърдения няма потенциала да се окаже вярно.

# 1 808
Темите "пандемията ковид" и ваксинация са на друго място. Моля ( за пореден път), потребителите, за които тези дискусии предстваляват интерес, да се преместят доброволно към съответните подфоруми.

# 1 809
  • София
Страшен цирк спретват в момента МОН и МЗ.

Според МЗ:
https://news.bg/health/mz-obyavi-osigureni-sa-testove-za-vsichki … -na-godinata.html

А това е според канала на МОН:
⚠️ Общо 164 300 теста за ученици има в момента в склада на БЧК в с. Лозен.

ℹ️ 50 000 от тях са доставени преди малко.

➡️ МОН очаква с нетърпение обещаните от министъра на здравеопазването 1 милион теста, които, според него, ще пристигнат днес.

😂😂😂
Управление ли е, да го опишеш!
Бях чела някъде, че тези двамста не се обичат хич, те и администрациите им. Вече съм склонна да повярвам...

# 1 810
  • София

Санака, ако оставим нещата без активни действия (тестовете са някакво действие, но по-скоро само частично, компромисно) няма да има никаква причина за промяна в заразяемостта. И така ще продължим да си караме - някоя и друга седмица присъствено, големи периоди дистанционно, обучение с крайно съмнително качество и разчитане на родителите на практика да осигурят реално получаването на знания. Не знам дали това те устройва, струва ми се, че по-скоро не, за мен със сигурност вече е крайно неприемливо. Неправенето на нищо, снижаването с надеждата да подмине, не води до никъде. Вече го пробвахме този подход поради липсата на друг избор, скоро ще станат две години и видяхме до какво води...  и не си представям да има такъв родител, на когото резултатът да се харесва. Според мен просто е абсолютно наложително да опитаме с активни действия - и да видим този нов подход къде ще ни отведе. Т.е. възможност за присъствено обучение поне за онези, които са готови да го изберат (да придобият зелен сертификат). И да, задължително трябва да е комбинирано с истинско, а не хартия ползване на ЛПС (не, не кондоми Wink )
Впрочем, подозирам, че МОН в момента е горещ картоф, който никой истински не иска... и в такъв смисъл е твърде вероятно Денков да остане.

# 1 811
  • София
Класът на осмокласника ще учи присъствено от понеделник.

# 1 812
Класът на осмокласника ще учи присъствено от понеделник.
Браво на испанската гимназия. Flowers Hibiscus
Разкажи повече.

# 1 813
Темата отдавна не е интересна, чета я информативно, но става и все по-малко информативна. След новината, че медицински персонал  работел слугинска работа вече съвсем спирам да я следя. В нея пишат само любителите на ПО на всяка цена. Бъдете здрави.

# 1 814
  • София
Фран, връщат се класове от 8, 9 и 10 клас ( от тези випуски по два класа са останали ДО),  всички 11 и 12 клас са ДО. Децата, които остават в къщи от присъствените класове са прибавени в групите на класовете ДО.
Тестове ще се правят в изнесена лаборатория на територията на училището в понеделник и четвъртък от 7.30 до 12.30 (първа смяна са само 4 класа при този вариант), започват в осем. Мисля, че ще тръгнат нещата. Шапка им свалям.
А от моите любимци 91 НЕГ ни вест, ни кост. (Не че се бутам голямата да е присъствено).

Общи условия

Активация на акаунт