Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 928
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 785
  • София
Скрит текст:
Някак не е уместно, да влетиш в темата, без да си чел и да познаваш потребителите, които пишат, мненията им, нагласите им, както дори и ваксинационният им статус и да пишеш мнения, с които да даваш съвети!
Ваксинирани сме. Друго?
Митева, да не си Денков под прикритие? Joy

Или Лоска Simple Smile Или някоя, която иска другите, в случая децата да я пазят Simple Smile
Ох, изпреварили са ме Simple Smile

# 1 786
  • София
Е, стига сте трили забавните неща, де!

# 1 787
Как точно трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако родетелите му нямат пари за тестове. И се намира в затънтено село без читав интернет. Не ми отговарайте. Темата е била за личната драма, а не за обществената полза. Нереално е при тези нагласи на възрастните, относно ваксините, децата да бъдат ваксинирани точно от тези възрастни. Но нас като общество не ни интересуват тези неща.
dazel, детето в затънтеното село се чувства така вече три години, защо сега, когато се заговори за тестове се загрижихте за него. Повтарям се за последен път - още през пролетта на 2020 казах, че много деца са не застрашени, а реално отпадащи от образованието и то не само от малцинствата, обяснявах и за психическите последици и за социалните - освен нападки ( изключвам няколко потребителя) и обвинения, че съм безсмъртен, безотговорен индивид друго не срещнах.
в много села и сега има условия да се учи и се учи ( по общини бройките не са такива като в София), но сега са засегнати интересите и на родителите основно в големите градове и те изведнъж се сетиха, че има деца, на които достъпът до образование съвсем не им е равен като на останалите...

Защото досега никой не беше предложил такава глупост - родители да плащат тестове, или да водят децата си в лаборатория два пъти седмично.

# 1 788
  • София
Как точно трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако родетелите му нямат пари за тестове. И се намира в затънтено село без читав интернет. Не ми отговарайте. Темата е била за личната драма, а не за обществената полза. Нереално е при тези нагласи на възрастните, относно ваксините, децата да бъдат ваксинирани точно от тези възрастни. Но нас като общество не ни интересуват тези неща.

Ще се почувства ваксинирано и предпазено, щастливо посещаващо училище с приятелите си. Като десетки милиони деца по света вече. Хайде стига тръшкане и търсене на драма там, дето я няма. Достатъчно истинска драми има... Как се чувстват децата, останали сираци поради липса на ваксина - дали понеже още е нямало, дали живеят на места, където няма достъп, за разлика от комфорта тук, няма значение. А как се чувстват родителите, останали без деца, понеже не са имали опцията да ги ваксинират? Ако се чудиш опитай да потърсиш онзи баща, чийто син умря от ковид след абитуриентския бал в самото начало и го попитай. За децата, които ще бъдат ваксинирани в името на това всички да имаме шанс за по-нормален живот не се тръшкай толкова.

Моето дете не се чувства виновник за разпространението. Но и аз не съм му вменявала подобни мисли и чувства. Знае, че това един ден ще приключи. Приема го като изпитание, което трябва да се премине и т.н.

И защо го лъжеш? Няма да приключи. Не и ако всички - всички хора по земята, не само привилегированите  - това сме ние, со все цигани и всек'ви - се окажат включени в усилията... Просто няма да приключи. Честно казано изобщо не ме интересува как се чувства твоето дете - интересува ме каква е обективната реалност. Ако ти вменяваш на детето си фобия от ваксини... това е само твой и негов проблем. (това май е ново състояние... не фобия от игли / инжекции, а от ваксини. хм)

mamamari, не, всъщност не са разделени на 2 лагера като нас, те са значително по-разумни и ... спокойни, поне според моите наблюдения. Има такива, които предпочитат единия или другия вид, но в никакъв случай не се вкопчват като удавници в "правото" си да настояват на желаното.

Спор няма, че тестове трябва да има за всички. Не само за учителите и до 4 клас.
Но до сега не чух някой да задава въпрос на министъра, защо тестовете започнаха да се поръчват ноември, а не август.

Напротив, има спор. Според много хора тестове, платени от държавата не трябва да има за никого (за малките ученици още известно време навярно, но те току-що изобщо влязоха в допустимите за ваксинация). Нито за големите ученици, НИТО за учителите. Само дето с учителите е по-трудна работа, понеже ако някои деца не присъстват учебен процес с останалите може да се осъществява, а без учители... трудна работа. Затова и те са компромисно включени... Не понеже е редно, а понеже е неизбежно за момента.
Ако бях хазартен тип... какъвто не съм... но все пак... бих предположила, че точно този вариант е бил заложен. Затова не са поръчвани тестове от лятото. Никога не е било предвиждано да се купуват тестове за всички за вечни времена...

Iris04, така е, права си - не е. Не е достатъчно средство, за да се върнем към нормалното... Но е стъпка, без която изобщо не може да се мине - доказаха го онези преди нас.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 12:35 от katiABV

# 1 789
Темата за съжаление вече не е интересна с появата на Кати АБВ... Как може да има такива хора, обладани от неистовото желание да скапят всичко и всички...

# 1 790
  • София
И няма как да приема, че ваксината е единствен избор за присъствено обучение за непълнолетни деца, когато в Европа фактите сочат друго и се осигурява алтернатива, а именно - тестове. След като смяташ, че ваксините са единственото решение, ваксинирай детето си или децата си, ако имаш повече от едно, нямам против. Но не се опитвай да налагаш възгледите си на околните, защото става някак паразитно, досадно и отегчаващо.

Тук не става дума за налагане на МОЕТО мнение над твоето, а за налагане на решението на ОБЩЕСТВОТО на отделните индивиди. Нещо, което се прави постоянно по всякакви въпроси - започвайки от максимално допустимите скорости при шофиране (ще намериш дори повече хора, които не са съгласни с тях, отколкото несъгласни с ваксините) и продължиш през дупченето на билетче в ГТ или плащането на данъци.
В случая за година и половина не се измисли друго решение - и дори не решение, а път към решение. И затова поголовно правителствата започват непопулярни стъпки към налагането на това единствено решение.
Общественото образование, разбери, е преди всичко обществена услуга. Не богопородено право, не манна небесна, а именно обществена услуга. И в замяна обществото иска разни неща от онези, на които я предлага. Да имат всички детски ваксини, да посещават редовно часовете... а вече - и да имат тази ваксина. За останалите се осигурява някаква компромисна форма на обучение (ДО) - и това, бих предсказала, също е временно. Това право на избор на родителите, де...

# 1 791
,,

Популизъм в действие.

# 1 792
Защо да е популизъм, още от началото казаха, че ще получат допълнително заплащане и така е редно, всеки, когато му възлагат допълнителни ангажименти трябва да получи и съответното заплащане.
Това не е кой знае каква сума към заплатата.

Скрит текст:
И няма как да приема, че ваксината е единствен избор за присъствено обучение за непълнолетни деца, когато в Европа фактите сочат друго и се осигурява алтернатива, а именно - тестове. След като смяташ, че ваксините са единственото решение, ваксинирай детето си или децата си, ако имаш повече от едно, нямам против. Но не се опитвай да налагаш възгледите си на околните, защото става някак паразитно, досадно и отегчаващо.

Тук не става дума за налагане на МОЕТО мнение над твоето, а за налагане на решението на ОБЩЕСТВОТО на отделните индивиди. Нещо, което се прави постоянно по всякакви въпроси - започвайки от максимално допустимите скорости при шофиране (ще намериш дори повече хора, които не са съгласни с тях, отколкото несъгласни с ваксините) и продължиш през дупченето на билетче в ГТ или плащането на данъци.
В случая за година и половина не се измисли друго решение - и дори не решение, а път към решение. И затова поголовно правителствата започват непопулярни стъпки към налагането на това единствено решение.
Общественото образование, разбери, е преди всичко обществена услуга. Не богопородено право, не манна небесна, а именно обществена услуга.
И в замяна обществото иска разни неща от онези, на които я предлага. Да имат всички детски ваксини, да посещават редовно часовете... а вече - и да имат тази ваксина. За останалите се осигурява някаква компромисна форма на обучение (ДО) - и това, бих предсказала, също е временно. Това право на избор на родителите, де...
[/color]

Няма такова нещо, моля ти се недей да всяваш излишно смут в темата. Даже няма достатъчно одобрени ваксини за деца.

Всички възрастни втасахме да се ваксинираме, та ще задължаваме и децата.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 13:16 от Iris04

# 1 793
  • София

А ти колко ваксини смяташ да сложиш на детето си!?
Щото аз лично на един брой / вид  съм се спряла...
Не ми е нужно непременно да има 50 различни, от които да избирам, ако съм съгласна с едната налична.
И не, не се задължават - децата пък най-малко, решението не е тяхно, мнението им не се взема дори за информация. Стимулират се - родителите, не децата - с възможността децата им да посещават присъствено часовете. Отново казвам - това е обществена услуга. И да, обществото има право да иска нещо в замяна. Не неразумни неща, а такива, които са свързани също с оцеляването на обществото - детските ваксини, редовното посещаване, редовното учене (поне достатъчно за преминаване от клас в клас)... и вече - и тази ваксина.

# 1 794
Популизъм е защото 1. Сумата е незначителна; 2. Обявяват я като нещо кой знае какво, на фона на ревове, че пари за тестове няма и вадят от пари за ремонти.
Така противопоставят учители и родители.
Отделен въпрос е Янка Такева и нейните вопли, че учителите не са слугини да вършат работата на среден медицински персонал.

# 1 795
  • Пловдив
Естествено, че ще приключи. Никоя пандемия не трае вечно. Ще тръгнат децата на училище. Всички, надявам се. ЕС ще приеме едни единни разпоредби, които ще важат за всички страни. Никой няма ди остави още дълго да бъдем ковид гетото на Европа.

# 1 796
Кати АБВ,
ти обаче гледаш от личната си камбанария. Не вземаш предвид, че има хора/включително много деца/, освободени от ваксини, с лекарска комисия. Обаче - парадоксът е, че никоя комисия не иска да напише, че освобождава конкретно от тази ваксина, болните.
ЗАЩО?
Не ти ли намирисва на нещо "не-както-трябва"? Понеже на мен ми намирисва, тъй като пряко ме касае.

И тогава излиза, че не стига, че си имат проблеми от здравословен характер, ама като не можеш да ги ваксинираш срещу КОВИД, ще си имат и проблеми, свързани с образованието и социализацията им.

Ми не, не мога да приема, че твоето мнение е единственото правилно. Нито на дамата, която гледа в канчето на хората и раздава непоискани съвети.

ЗА ТЕБ И ЗА НЕЯ, това е вярното решение.
ЗА МЕН И ЗА МОЕТО ДЕТЕ - това НЕ е вярното решение.

# 1 797
  • София
Естествено, че ще приключи. Никоя пандемия не трае вечно.

Това е изключително... смешна обосновка. И някак ми напомня на птицата Додо... която никога не е изчезвала... чак докато е изчезнала.
Впрочем, не отговаря и на реалността - ВСИЧКИ пандемии (с изключение на испанския грип, който не е бил зооноза и е особен случай, както и наняколко, които просто не придобиха кой знае каква заразяемост като Сарс 1) са траели вечно - или докато са били прекъснати от масови ваксинационни програми. Пр. вариолата, траела от дълбоката древност до ~80, приключена с масови ваксинации. Чума все още има, все още се появяват случаи, тя е зооноза, но не се предава респираторно, така че някои прости правила на поведение помагат. Детският паралич, който можеше да е унищожен, все още взема жертви поради разни преценящи в индия. Варицелата би могла да бъде унищожена, ама и там има съображения. Морбили, рубеола, скарлатина, грип - продължават да си съществуват, никога не са били "приключвани", няма и да бъдат. Ограничават се само посредством масова ваксинация. Спинът, който не се предава респираторно, продължава да съществува и да инвалидизира цели общности. Туберкулозата съществува и няма да престане да съществува, нищо, че хем има ваксина, хем се поддава на антибиотично лечение... Изобщо не се сещам КОЯ точно пандемия визираш с това предположение за естествено приключване.

rumka833, има такива, да. Когато само те останат неваксинирани - неподлежащите на ваксиниране, те са единици - за тях тестове ще бъдат осигурени. Или (надявам се) няма да бъдат и толкова нужни. Т.е. ще бъдат пазени от останалите. Уверявам те, обаче, че те са последните деца, които някой би пуснал присъствено на училище в тези условия. Те са просто много уязвими, всячески, и изобщо не биха преживели инфекция.

ПП
При невъзможност за ваксиниране поради силна алергия, дори и да е неустановена причината, не разбирам защо лекарска комисия не би го установила. Редно би било да го направи. И да, на тези деца, които са получавали изобщо някога алергичен шок (те са наистина малко!) - да се осигурят пари за тестване. Имам някакъв смътен спомен, че твоето дете беше имало много сериозна реакция след ваксина?.. Може и да греша, отдавна съм го чела. Но да, ако всички, които просто си преценят, бъдат ваксинирани ще е по-лесно да се погрижим за онези, които наистина имат нужда от грижа и нямат никакъв избор и възможност за преценяне. Както е редно... Нали разбираш - в момента говорим за капризи, в твоя случай - за необходимост. Ама не можем да прахосаме бюджета за капризите само понеже има под 0.1% истинска нужда.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 14:17 от katiABV

# 1 798
  • Русе
Естествено, че ще приключи. Никоя пандемия не трае вечно.

Това е изключително... смешна обосновка.  ......
     Морбили, рубеола, скарлатина, грип - продължават да си съществуват, никога не са били "приключвани", няма и да бъдат.
   Тези кога са били пандемия

# 1 799
  • Пловдив
Е, именно. С ваксини или по друг начин, ако измислят такъв, и ковид ще бъде овладян. Къде да се посмеем и ние. Не съм писала да изчезне, а да приключи. Все ще се овладее тази ситуация. Или ти смяташ, че ще продължи още 100 години това да мрем като мухи. Това се има предвид като "приключи".

Общи условия

Активация на акаунт