Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 935
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 770
  • София

Дъждец, не се прави задължително. Просто ежедневието на направилите грешния избор се прави толкова некомфортно, че да размислят. Това в момента се прави в Европата, в някаква степен (по-малка) - в Русия и... не е някакво ново откритие. По Татово време, примерно, казармата всъщност не беше точно задължителна. Младеж можеше да откаже срочна военна служба на основание религиозни или лични философски подбуди (да декларира, че е пацифист). Можеше да избере алтернативна служба - но не 2, а 5 години и толкова... непривлекателна, че меко казано малцина биха го направили (примерно в работа в леярните на Кремиковци, в най-вредните за здравето и тежки условия). А после... ами, после това остава в постоянното досие - и на кой знае колко по-добра работа не може да се надява направилият грешен избор младеж. Чувала съм, че е имало и такива... но никога не съм познавала такъв, нито пък някой, познавал лично такъв. Когато цената на грешния избор е висока го поемат само наистина най-дълбоко религиозните / убедените.

Дидева, това са псевдорешения с много краткотрайно действие. Ще се пуснат учениците на 250 и след месец ще са отново 900. Какъв е смисълът? И кой плаща тази цена? Лекарите, получилите трайни увреждания и умрелите в този период. Щом вирусът няма да си отиде да разчитаме на временните случайни спадове за кратки прозорци на реално обучение е несериозно. Не можем вечно да живеем в такова махало - и да, именно "вечно", "за винаги". Няма да се махне, колкото и да ми се иска.

# 1 771
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
.....а интернет пази история, та се вижда колко бурно се защитаваше ДО, колко упорито се говореше за бациларници...

И защо да не се защитава ДО при определени достигнати състояния на здравната система?
И защо продължаваме да рием с краченце и да настояваме, че в училищата няма заразяване?
Заради някакви резултати, незнайно доколко адекватни от тези щадящи тестове, които според специалисти показват вярно само при много висок вирусен товар, но за други не щем и да чуем.
Няма нужда да ни поникват крила толкова устремно в момент, в който се случва нещо ужасно около нас и
да се правим на чукнати, че при доскороиното неправилно отношение (а и честно казано за мен и сегашното е проформа) училищата бяха сериозно място за разпространение. Както и всичко друго, което се прави тотално през пръсти и без контрол.
Да, бациларници са, както всяко затворено помещение, в което са наубтани много хора.
Да, ДО смъква часто от товара от плещите на тези, от които се очаква да ни спасяват.
И да, за нашата държава е така. Държавата, в която на най-много хора им е през хурките какво се случва и едновременно с това най-много умират от тоя вирус.
Че това, което написах ще се изтрие ми е ясно, ама разчитам, че интернет пази история.

# 1 772
  • Пловдив
Как точно трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако родетелите му нямат пари за тестове. И се намира в затънтено село без читав интернет. Не ми отговарайте. Темата е била за личната драма, а не за обществената полза. Нереално е при тези нагласи на възрастните, относно ваксините, децата да бъдат ваксинирани точно от тези възрастни. Но нас като общество не ни интересуват тези неща.

# 1 773
  • Sofia
Нашето училище явно не иска до връща децата, тъй като снощи пуста анкета за наличие на сертификат, а срокът за попълването й е днес в 10 ч. Кой ще има време да пуска антитела?

# 1 774
  • София
Как точно трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако родетелите му нямат пари за тестове.
А как трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако всички около него го сочат за виновник за разпространението на заразата и само него лишават от естествената му среда на битуване?

# 1 775
При ясни правила, ще има еднакви критерии за всички. Но няма. Няма и да има. Дискусиите в темата са излишни. Всякави лицемерни изказвания как всички деца са равни, увиснаха на простора. Да, не са равни. И това съм го писала. Много, много интересен материал за психолози и социолози.
Категорично децата не са равни!
Моите не са получили една стотинка от държавата за образование.
Имаме платени 30 учебни години. Децата ми не са равни с циганчетата, които получават детски, нито с всяко едно дете от ДУ.
Но за сметка на това аз съм по-равна от циганите за вноса в държавната хазна.

И в този момент изобщо не ме интересува как ще се чувства дете у дома, за което родителите му нямат пари за тестове. Тези родители не ги интересуват мойте деца.

Това е в момента единственият вариант за да се върнат децата в училище.

# 1 776
  • Пловдив
Абсолютно по същия начин ще се чувства, а ако съседчето ходи, а то не, вероятно още "по-добре" ще се чувства. Моето дете не се чувства виновник за разпространението. Но и аз не съм му вменявала подобни мисли и чувства. Знае, че това един ден ще приключи. Приема го като изпитание, което трябва да се премине и т.н. Но аз говоря точно за онези деца, които ще останат вкъщи, облъчени от посланията на възрастните. И извън средата на собствената възраст.
Чудесно. Аз също нищо не получавам за детето си. И плащам за учители. И не, не става въпрос само за децата от ромски произход.

# 1 777
Не мисля, че толкова много хора ще се затичат по лабораториите да тестват два пъти в седмицата децата си, всъщност това според мен е доста по травмиращо преживяване, само като погледна опашките аз се травмирам.

Та може би е излишно да се вживяваме по въпроса кой има и кой не пари за тестове.

# 1 778
Вътрешното ми усещане е , че ако направят тестове за антитела на всички ученици,  мин 50% ще имат такива.
Аз това от един месец го повтарям.В големите градове който иде до лаборатория , ще вземе ЗС, но колко ще поискат да идат?
 Появи се друг проблем. ПО е свързано с по-рано ставане, мръзнене по спирките, доста  време за път и присъствено изпитване и контролни...все неудобства, които оказва се някои тийнейджъри   желаят да си спестят на всяка цена. Изненадата за мен идва от подкрепата на родителите им.
 Нещата стигат и по-далеч. Децата ни са разделени на два лагера ...точно като нас- възрастните.

С това право на избор съвсем я закъсахме...

# 1 779
В класа на големия има 11 от 26 деца със ЗС, днес пуснах и на него антитела (той боледува преди 1 год), но класната ги подарила,  че няма как да преподава на половината присъствено  , а на останалите дистанционно и това в тяхното училище няма да се случи. Затова и школо мълчи!
Не се и налага нищо особено да се случва и не е въпрос на личен избор на училището - при наличие на 50+% ученици, отговарящи на критериите за присъствено, се провежда присъствено обучение и учителят преподава на тях. На останалите - дистанционно по по-облекчен модел, а не както когато всички са в ОРЕС.

Аз не съм съгласна да се дискриминират останалите 50% от децата! Училището или МОН или МЗ или дядо Коледа да им осигури тестове, за да могат всички да учат. Какво е това безобразие половината, или почти половината, да са затворници у тях си? Егати и равнопоставеността, нямам думи!
за учителите може да има тестове, за да работят и живеят нормално. А за децата ни, не може да има тестове. Щото са втора, трета или пета категория хора ли?

# 1 780
Спор няма, че тестове трябва да има за всички. Не само за учителите и до 4 клас.
Но до сега не чух някой да задава въпрос на министъра, защо тестовете започнаха да се поръчват ноември, а не август.
От опита на други държави в ЕС от миналата учебна година се видя, че това е може би единствен вариант децата да посещават училище в относително обезопасена среда(заедно с другите мерки). Тези са министри от май. А Денков се гласи да продължи в министерството. Някой трябва да ги попита защо спаха цяло лято та не изработиха стратегия и начин децата да нямат нито ден онлайн обучение. Защо чакаха пика(който по собствените им думи беше предизвестен) за да започнат поръчките на тестове. В момент когато всички останали държави вече бяха направили и платили техните поръчки и ние трябва да чакаме за да изпълнят и нашите. Защото това не са поръчки за 50 000 бройки, а за милиони. А и самият Денков се изпусна веднъж, че за доставчиците ние сме несигурен и непредвидим клиент. Т.е. не знаем какво и кога искаме.

Всички мерки за 50% със сертификат са за да се замаже гафа на МОН. Разбира се, че са все пак някакъв вариант. Но дори до това решение се стигна след натиск от обществеността, а не защото МОН са го измислили.
Първо нямаше пари, после намериха. После нарочно извадиха от парите за ремонти, за да противопоставят пак народа. Че и гръмки заглавия предизвикаха. Но когато безмислено харчеха за "безплатни" почивки лятото, от които множество се връщаха заразени... не се питаше дали има или няма пари. Само защото част от бизнеса натискаше по всевъзможни начини да бъде подпомогнат. Безумци!

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 10:14 от Fancy

# 1 781
дано не го изберат пак, от него материал за министър не става.
тогава щом връщат 50% - за останалите 50% от класа трябва да има тестове.

# 1 782
Трябва, ама то идеята е, че тестове няма. Ако имаше тестове за 50 % на другите така, или иначе нямаше да им трябват, тъй като са освободени.

Друг е въпросът, че и те би трябвало да се тестват, тъй като ваксините не спират разпространението, но този сезон явно ще се правим, че ваксинирането е начинът да се върнем към стария начин на живот, докато не стане окончателно ясно, че не е.

# 1 783
Защо винаги трябва да гледаме в чуждата паничка, след като не сме си оправили първо собствената кочинка? Кои са тези "богати"? Нали не мислиш, че чисто логистично дори хората с повечко пари ще успеят да тестват децата си, при положение, че лабораториите и хората, работещи в тях, не са неограничен брой? Проблемът с осигуряването на тестове и взимането на проби в лаборатории е голям и касаещ всички. Защото има и други хора, които се изследват в тези лаборатории, не са само децата, а персоналът, взимащ пробите, вече изнемогва. Отделно, че повечето деца трябва да имат готов негативен тест в понеделник сутринта, ако са сутрин на училище, как да стане, след като повечето лаборатории отварят в 7:30 и има километрични опашки? Ами колкото и да твърдиш, че действията, които се предприемат, са добре обмислени, аз не мога да се съглася. Създават се редица неудобства, неуредици. И няма как да приема, че ваксината е единствен избор за присъствено обучение за непълнолетни деца, когато в Европа фактите сочат друго и се осигурява алтернатива, а именно - тестове. След като смяташ, че ваксините са единственото решение, ваксинирай детето си или децата си, ако имаш повече от едно, нямам против. Но не се опитвай да налагаш възгледите си на околните, защото става някак паразитно, досадно и отегчаващо.

# 1 784
  • София
Как точно трябва да се чувства едно дете вкъщи, ако родетелите му нямат пари за тестове. И се намира в затънтено село без читав интернет. Не ми отговарайте. Темата е била за личната драма, а не за обществената полза. Нереално е при тези нагласи на възрастните, относно ваксините, децата да бъдат ваксинирани точно от тези възрастни. Но нас като общество не ни интересуват тези неща.
dazel, детето в затънтеното село се чувства така вече три години, защо сега, когато се заговори за тестове се загрижихте за него. Повтарям се за последен път - още през пролетта на 2020 казах, че много деца са не застрашени, а реално отпадащи от образованието и то не само от малцинствата, обяснявах и за психическите последици и за социалните - освен нападки ( изключвам няколко потребителя) и обвинения, че съм безсмъртен, безотговорен индивид друго не срещнах.
в много села и сега има условия да се учи и се учи ( по общини бройките не са такива като в София), но сега са засегнати интересите и на родителите основно в големите градове и те изведнъж се сетиха, че има деца, на които достъпът до образование съвсем не им е равен като на останалите...

Общи условия

Активация на акаунт