Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 941
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Taka излиза от писмото на МОН за ПО до РУО - едновременно наличие на следните условия - тестове, декларация на родителите, персоналът със зелен сертификат или съгласие за тестване.
получихме го в Школо, търся линк в МОН да го споделя.
Допълвам - ето това получихме https://www.mon.bg/bg/news/4466

# 196
Това ми се струва по-разумно. По мои наблюдения, ако до 2- 3 седмици понамалеят болните, много родители ще си пуснат децата.
Все си мисля, че не се обявява пълно затваряне САМО заради изборите и балотажа
Не е само заради това. Ако се затворят всички и всичко, ще  замре ваксинацията, защото всеки (или поне колебаещите се) ще си каже “защо да се ваксинирам, като нямам привилегии и съм в локдаун”.
Искат да накарат хората да се ваксинират, затова са и ЗС. Обмислят да въведат и още ограничения за неваксинирани, но засега не смеят, а и няма как да ги контролират. Прозрачни са, а и преписват от светлите европейски примери.
Това е. И след изборите ще е пак същото. Освен върху ваксинацията, локдаунът удря и върху бюджета, а там пари за обезщетения няма. Каквото успеят да насилят хората да поемат сами като плащане (тестове) и усилия (самолечение, учене с децата), това ще е.

# 197
Като гледам тази декларация на МОН  е само за съгласие да се тестват децата.Няма опция не съм съгласен.Та според вас родителите които не са съгласни просто няма да попълват  декларацията ли?
Родителите, които не са съгласни децата им да се тестват, пишат декларация в свободен текст.

Цитат
Аз не искам да преподавам на две места и нямам нужда да легализирам нежеланието си. Ако някой иска да ми вмени допълнителни задължения, е свободен да го направи. Но не мисля, че желанието/нежеланието на родителите е законова предпоставка за вменяване на допълнителни задължения. Директорът има правото да ми издава заповеди, а аз имам правото да оспорвам тяхната законосъобразност.
Кой какво иска и не иска не кореспондира със законовите разпоредби. Има разписани законови основания за ОЕСР. А освен права съответните директори и учители имат и задължения.

# 198
  • София
Да, има разписана наредба за обучение от разстояние в електронна среда (ОЕСР), което е два вида - синхронно и несинхронно.

# 199
  • София
Абсолютен цирк е тази история, нямам дете от 1-4-ти клас, та с интерес ще гледам как ще завърши всичко. На пръв поглед повече родители са готови да тестват децата им, не са само 10%. Явно някои класове ще учат, други не. Дано да дойдат и тестовете.

# 200
  • София
Получихме писмо от класната
           В класа ни има 25 ученика, което означава (според изпратената ни заповед от МОН), че при подадени  поне 13 декларации за съгласие от Ваша страна, бихме могли евентуално да върнем желаещите в училище (при отрицателни резултати от тестовете). Останалите ученици ще продължат в дистанционно обучение. Ако подадените декларации са под 12, всички си оставаме на обучение в електронна среда.

# 201
  • София
Получихме писмо от класната
           В класа ни има 25 ученика, което означава (според изпратената ни заповед от МОН), че при подадени  поне 13 декларации за съгласие от Ваша страна, бихме могли евентуално да върнем желаещите в училище (при отрицателни резултати от тестовете). Останалите ученици ще продължат в дистанционно обучение. Ако подадените декларации са под 12, всички си оставаме на обучение в електронна среда.
Очакват ви интересни няколко дни във Вайбър. И на мен ще ми е интересно да споделиш резултата.

# 202
Моите са големи, но и аз ще наблюдавам с интерес какво ще се случи с това тестване. Струва ми се, че са избрали възможно най-сложните тестове, по видяното в клипчето. Лично за мен е смущаващо това изискване за 30 минути от хранене и пиене на вода. За моите деца би било невъзможно за спазване. Хайде, да речем, че ще тръгнат гладни за училище, но нали зъби мият сутрин. То си е все едно си пил вода.

# 203
Аз не го разбирам да са гладни и жадни, а да е минало 30 минути оттогава. Или?

# 204
  • Варна
Е да де. Ние живеем на 5 минути от училище. Моят става буквално в 7 - 7:05, вкарва закуска до 7:20-7:25 и се изстрелва на училище. Да не е ял половин час преди теста означава да отиде гладен и жаден. Другата опция, да става в 6:30, за да закусва дори не подлежи на коментар. Ако се тестваха вкъщи поне това неудобство щеше да отпадне, но така... Не знам, песимист съм относно реализацията на идеята, въпреки че съм за тестовете. Другото - и на мен от клипа ми се сториха прекалено сложни за изпълнение. Все пак някак допускам, че децата ще се научат сами да си ги правят в някакъв момент.

# 205
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Като гледам тази декларация на МОН  е само за съгласие да се тестват децата.Няма опция не съм съгласен.Та според вас родителите които не са съгласни просто няма да попълват  декларацията ли?
Родителите, които не са съгласни децата им да се тестват, пишат декларация в свободен текст.

Цитат
Аз не искам да преподавам на две места и нямам нужда да легализирам нежеланието си. Ако някой иска да ми вмени допълнителни задължения, е свободен да го направи. Но не мисля, че желанието/нежеланието на родителите е законова предпоставка за вменяване на допълнителни задължения. Директорът има правото да ми издава заповеди, а аз имам правото да оспорвам тяхната законосъобразност.
Кой какво иска и не иска не кореспондира със законовите разпоредби. Има разписани законови основания за ОЕСР. А освен права съответните директори и учители имат и задължения.

Хубавото е, че класната на малкия ми син, въпреки, че явно показва колко предпочита присъственото обучение за пореден път доказа, че на първо мясо я е грижа за учениците - за всички, без значение избора им (който всъщност реално е на родителите им). Както миналата година, тя реално ще държи включена връзката с класа, който евентуално ще е присъствено с тези, които са дистанционно. Това ще е в полза и на децата, които по друга причина не са в клас, но не биха искали да губят материал. Това миналата година беше определено от директорката на училището като разлигавяне на родителите, а не като грижа за всяко дете.
Няма да участват паралелно децата в порцеса, т.е. в повечето случаи само ще слушат, освен когато не е отделено специално време за участието им, което е обяснимо - трудно е наистина да успее и на двата фронта да е еднакво адекватна.
Това, че учителката на детето ми е такава помогна за следното - въпреки, че Андрей е ходил присъствено на училище горе-долу само първия срок на първи клас, той има изградено уважение, отношение и любов към учителката си (която по стечение на обстоятелствата им стана класна един ден преди да обявят извънредното положение). Това за мен е по-важно и от обучението, с предизвикателствата около което бях наясно и имам възможността да се справя.

# 206
Цитат
не разбирам натиска за тестове на всяка цена и превръщането на училищата в лаборатория. И то най-често идва от хора без деца в начален курс, които за момента няма да са потърпевши
Зависи какво се разбира под потърпевши. Всички ще са потърпевши, ако продължаваме да живеем, несъобразявайки се и врещейки против мерките, вместо против вируса.

Цитат
Образованието е безусловно право и ценност
Животът е безусловно право и ценност.

# 207
  • Ямбол
Е да де. Ние живеем на 5 минути от училище. Моят става буквално в 7 - 7:05, вкарва закуска до 7:20-7:25 и се изстрелва на училище. Да не е ял половин час преди теста означава да отиде гладен и жаден. Другата опция, да става в 6:30, за да закусва дори не подлежи на коментар. Ако се тестваха вкъщи поне това неудобство щеше да отпадне, но така... Не знам, песимист съм относно реализацията на идеята, въпреки че съм за тестовете. Другото - и на мен от клипа ми се сториха прекалено сложни за изпълнение. Все пак някак допускам, че децата ще се научат сами да си ги правят в някакъв момент.
Оф, браво, 30 минути са ви по-важни от качествено обучение.
За съжаление масово тези, които отказват, разсъждават точно така, как така ще им пипат детето, как така ще го карат да се тества, как така, ще го държат гладно, как така ще му създават огромния дискомфорт да стане 30 минути по-рано.
Другата част под подобни извинения крият истинската причина - страх от карантина.

Мисълта ми беше, че искат да легализират нежеланието си да преподават и на деца в класната стая присъствено, и на деца, които са у дома. Иначе съм наясно за проблемите, които някои учители и директори създаваха на родители, дръзнали да поискат ОРЕС.
Аз не искам да легализирам нищо. Аз не желая да преподавам по този безумен начин, а и нямам необходимото за да го осъществя. Когато бяхме на ротация и се случеше да водя ДО часове от училище, връзката беше ужасна и половината час заминаваше в опити изобщо нещо да чуя или мен да чуят, ако се зареди всичко. При наличието на ученици, които се обучават от дома си, докато другите са на училище, няма да мога да имам връзка с тях, и ще се принудя, просто да им изпращам материали, а да проверявам знанията им извън часовете, за което отново никой няма да ми плати. Така както в момента не ни плащат допълнителната работа, заради някой, който не искал да става половин час по-рано, образно казано.

# 208
  • София
Не може заради фасоните на родителите учителите да стават луди калинки и да се разкъсват между присъствено и синхронно дистанционно. Миналата година беше екстремно и се наложи да го правят, но тази година има тестове и сме във вихъра на епидемията. Щом има възможности за тестване - децата се тестват. А самите тестове са доста неподходящи и организацията не е посто нула, а под нулата.

# 209
Оф, браво, 30 минути са ви по-важни от качествено обучение.
За съжаление масово тези, които отказват, разсъждават точно така, как така ще им пипат детето, как така ще го карат да се тества, как така, ще го държат гладно, как така ще му създават огромния дискомфорт да стане 30 минути по-рано.
Другата част под подобни извинения крият истинската причина - страх от карантина.

Има и още една причина - страх от разболяване на детето. Не знам защо се игнорира.
 Нашето близко хлапе няма да го пускат веднага, не са против тестовете, но майка му и баща му са решили, че сега е прекалено рисково.
Има и още деца в класа, които ще са дистанционно, засега не са им казали точно как ще учат.
За втори клас става дума.

Общи условия

Активация на акаунт