Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 155
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 140
Намерих

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 19:51 от Дъждец

# 1 141
А дали е възможно тестовете да се осигурят от училищата без обществена поръчка, на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 и чл. 14 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение? Така, както направи МЗ?

# 1 142
Мен лично ме заболя главата, докато четях последните 8-10 страници - наистина все едно и също се пише, но явно отговорите не се четат с разбиране и съответно не се асимилират. Искам да попитам тези, които сочат с пръст ЧУ - защо или по-точно с какво ви дискриминираха те? Намерили са си начин хората да пуснат запитване до родителите, те от своя страна са изразили готовност да заплатят тестовете и работата е станала. Вместо да се види, че това е хубав пример в правилната посока, тук се вадят от девет кладенеца вода как постъпката била незаконна. Да, има дискриминация към децата, но тя не е поединично нито към децата от ДУ, нито към децата от ЧУ. Тя е генерична (обща) и не е от вчера, а вече от година и малко. Ако държавата си беше свършила работата, макар и ограничавайки се с поставянето на точни и ясни срокове кога, къде, как и какво, а не да се правят гръмки изявления и предизборни трикове, нещата щяха да са коренно различни. Не можете ли да разберете, че напрежението се създава от абдикиралата политика, отказваща да поеме отговорност за случващото се? Направо се изумявам - в темата пишат хора, които са наистина интелигентни, а се водят нападки на чисто битово равнище - кой ми пипал кукличките, кой ми играл с парцалките.

Аз искам да поздравя ЧУ, че бяха първата крачка към по-добрата промяна и всъщност на тяхната смелост и дързост се дължи и по-късната заповед на МОН за държавните училища - че ако намерят начин да осигурят тестове за учениците, също имат право да продължат с присъствен учебен процес. Реално малко са държавните училища, които биха имали възможността да направят това, но винаги може да се помисли за набавяне на сумата било то чрез дарения, било то чрез спонсорство. Въпреки всичко има семейства, които са на прага на бедността и не биха могли да си позволят да отделят сума и за тестове, предвид факта че цените на всичко стремглаво се покачват и се върви към яка инфлация. Затова е добре да се изготвят някакви анкети/списъци, в които всеки да отбележи дали ще му е по силите да заплати конкретната сума пари, изчислена за тестове за месец. И евентуално да се обмисли по какъв начин да се покрият разходите за децата в неравностойно положение. Начини има, въпросът е да има желание. И много правилно някой беше написал - държавата се е превърнала не в майка за децата си, а в мащеха, за съжаление. Имаме страхотна страна, с вековни традиции, красива природа и славно минало, но липсата на адекватно управление е потресаваща. Надявам се след предизборната еуфория да се състави активен и работещ кабинет, да се обърне внимание на проблемите и да се осигури достъп на децата, искащи присъствено обучение, както и качествено дистанционно обучение на тези, които предпочитат дистанционния вариант.

# 1 143
  • София
А дали е възможно тестовете да се осигурят от училищата без обществена поръчка, на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 и чл. 14 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение? Така, както направи МЗ?
Според мен може. Случаят попада изцяло в хипотезата на Чл. 13, ал. 1, т. 1. /медицински изделия, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки/ и т. 2 евентуално.

# 1 144
Ох, на мен пък ми омръзна вече с тия ЧУ и техните възможности, сигурно си има теми за тях.

Министърът, струва ми се изясни въпроса, становището на училищата също е обосновано за мен

Освен всичко останало не в разумно и всички деца да тръгват наведнъж. Идеята пък родителите да спонсорират тестването и да се създават прецеденти кой може, кой не може, кой социално слаб е безумна.

Това е процес, който просто трябва да се управлява от държавата и всичко друго ще създаде хаос от който едва ли някой ще извлече полза.
Да стискаме палци наистина да се успокоят нещата, защото изобщо не сме изпълзяли от мазалото.

# 1 145
Съвсем може, но при ДУ водещ е принципът на предпазливост и това е напълно нормално. Малко съгласуване, за да няма последващи атаки очаквам лично аз.
Все пак се гони и 50% съгласие на родителите и все пак има бюджет, въпрос на някакви малко дни е да се случи задвижване.

# 1 146
Завиждам на оптимизма на някои, както и на слепотата на други. Няколко прости факта - пэрво, нова заповед няма и действията на който и да е директор са малко пребързани. Второ, чакаме нова заповед, не защото родителите в ЧУ имат пари за тестове, а защото държават позволи да има прецедент на база материално състояние -> достъп до училище и се вдигна шум. Ако ЧУ тихо си учеха, даже нямаше да се коментира защо държавата е мащеха. Трето, омбудсманът се намеси, което всепак нещо говори, нали?  Крайните оптимисти да попитам - хипотетично, ако излезе заповед в петък, примерно, кога мислите, че директор Х ще е сварил да направи обществена поръчка, да има фирма, да получи доставка? Седмици... Та прах в очите е това, и който не го засяга агресира срещу останалите, които все пак искаме децата ни да са на училище.

# 1 147
  • София
Добре, министърът няма да пусне нова заповед. ДУ ще останат на ДО до след нова година.
Сега доволни ли сме? По-леко ли ни стана? Не мога да повярвам колко е важно всички да са равни!?! Защо?
Пак да попитам, с какво това, че тези които се организират и могат да минат на ПО, но не минават, щото трябва да сме равни, помагат на останалите?
Ми, ще чакаме...държавата! Егати и държавата, без извинение! Ама такава сме си я заслужили, щото все назад трябва да дърпаме всичко...

# 1 148
Завиждам на оптимизма на някои, както и на слепотата на други. Няколко прости факта - пэрво, нова заповед няма и действията на който и да е директор са малко пребързани. - първата заповед, т. е. насоките, утвърдени с нея, са напълно достатъчни. Декларирането на предстоящи изменения е по-скоро акцент върху това, че МОН непрекъснато работи по въпроса за присъственото обучение.
 Второ, чакаме нова заповед, не защото родителите в ЧУ имат пари за тестове, а защото държават позволи да има прецедент на база материално състояние -> достъп до училище и се вдигна шум. - държавата позволи на онези училища, които имат възможност, да върнат учениците си присъствено в училище ( между другото как така, според теб, хем няма нова заповед, хем вече имаме позволение? )
Ако ЧУ тихо си учеха, даже нямаше да се коментира защо държавата е мащеха. - но ситуацията щеше да е същата. Или, ако си заровим главата в пясъка и не я виждаме, всичко е наред?
Трето, омбудсманът се намеси, което всепак нещо говори, нали? - в личната ми класация омбудсманът е между Марияна Николова и -273, 15 градуса по Целзий.
 Крайните оптимисти да попитам - хипотетично, ако излезе заповед в петък, примерно, кога мислите, че директор Х ще е сварил да направи обществена поръчка, да има фирма, да получи доставка? - МЗ закупи тестове без обществена поръчка. Обсъдихме го малко по-нагоре.
Общо-взето ситуацията силно ми напомня как преди месеци едни привърженици искаха ДО за всички, щото видите ли, ако е само за техните деца, а останалите са присъствено, няма да е достатъчно качествено.

# 1 149
И тогава нямаше значение кой какво иска и сега няма, само някакво празнодумство си разиграваме.

# 1 150
  • София
Аман от борци за справедливост. И омбудсмана се бил намесил… И къде беше същият този омбудсман когато за децата от ЧУ няма пари за постъпване в 1 и 8 клас, които се отпускат за ВСИЧКИ ученици в ДУ? Или когато с години на ЧУ не се изплащат осигурените от бюджета средста по “Парите следват детето”? Защо не протестирахте тогава?!
Очаквам утре да протестирате, че сте дескриминирана, защото моят работодател ми плаща всяка година допълнително здравно осигуряване и профилактичните прегледи, а вашият не.
Не мога да повяреам до къде стигнахме

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 21:46 от rosi_ta

# 1 151
  • София
Току-що класната на дъщеря ми им е съобщила, че директорът на училището /ДУ/ вече е поръчал тестове, така че поне 8 клас ще тръгнат на училище от понеделник.

Tess'O, преди да се пише, е добре да се прочете какво е писано по-горе.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 22:05 от sanaka

# 1 152
  • София
Санака, браво!
Дано повлечете крак, та и ние след вас! 🤗

# 1 153
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ее, Санака, как сега вие ще тръгвате в Испанската, а в нашата гимназия ни стон, ни вопъл. Не е честно пък, чувствам се дискриминирана. Я бъдете солидарни и откажете ПО-то.

# 1 154
  • София
В ЕД още няма нищо. Това е съобщение от класната в групата на класа. Пу-пу!

Общи условия

Активация на акаунт