Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 144
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 470
При нас си е направо дилема как да купиш / да се тестват с тестове по 70$ всеки.
Тъкмо обявиха, че в Сряда идват новите ваксини за пет годишните и клиниките ще започват работа с децата тогава..

# 1 471
  • София
Никой не казва, че е лесно да се осигурят тестове. Едва ли са го решили от днес за утре, а сигурно са го умували още от момента, в който стана нясно за тестовете при малките, а за големите и дума не издумаха.  Самият министър каза, че твърде рано е изтекла идеята което училище осигури тестове да пуска и големите присъствено. На всичко отгоре не бързо се е разчуло за конкретното ЧУ, което е издействало промяна на заповедта.

# 1 472
По-лесно е да се намерят за частно училище няколко хиляди теста, отколкото няколко милиона с обществена поръчка за държавните.  А и ако го формулират като дарение - всеки родител да донесе по 10 теста - са подсигурени до Нова година. Отделно и директор на ЧУ може да е по-мотивиран да осигури ПО, отколкото да прибере комисионна.

# 1 473
Държавните са по обществена поръчка и големи количества. Частните могат да поръчат откъдето си поискат. Може и родители да са се задействали да стане бързо поръчката и вносът.
Представям си как отива директор на ЧУ до аптеката и казва 500 теста, моля (това е за 1 седмица).

Защо да отива директор? В Увекинд директорката разказа как децата от вкъщи са си ги донесли. И честно казано, доколкото имам информация за училището, никога не биха си свили от печалбата, за да платят тестове.

# 1 474
  • София
ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ОБЯВЕНО С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 13 МАРТ 2020 Г. И ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ
Чл. 13. (1) (Доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2020 г., в сила от 18.07.2020 г.) По време на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и три месеца след нейната отмяна разпоредбите на Закона за обществените поръчки не се прилагат при:
1. закупуване от възложителите на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки;

# 1 475

Защо да отива директор? В Увекинд директорката разказа как децата от вкъщи са си ги донесли. И честно казано, доколкото имам информация за училището, никога не биха си свили от печалбата, за да платят тестове.

Някое конкретно училище или по принцип? Ако е по принцип не бъди толкова сигурна. При нас искаха да купим тест само за първия ден. След това училището щеше да осигури, ако не бяха върнали ЧУ отново на ДО. Само защото някои гръмогласни майки си помислиха, че децата са им дискриминирани.

# 1 476
  • София
Дамм, и цъфнахме и вързахме, само за да сме равни. Вместо да се борим да има за всички, сега всички доволно ще седят у дома, а в министерствата няма да си дадат зор, защото всички СА равни. Ако пропускаха изключения, щяха да се постараят в кратък срок да уеднаквят условят. Сега ще гоним михаля. Уеднаквиха ги от раз.

# 1 477
  • София
По-лесно е да се намерят за частно училище няколко хиляди теста, отколкото няколко милиона с обществена поръчка за държавните.  А и ако го формулират като дарение - всеки родител да донесе по 10 теста - са подсигурени до Нова година. Отделно и директор на ЧУ може да е по-мотивиран да осигури ПО, отколкото да прибере комисионна.
Всяко ДУ можеше да се самоорганизира, както би направило всяко ЧУ. Обществена поръчка не е необходима.

# 1 478
Тъкмо щях и аз да питам не е ли възможно всеки родител да носи тестове? Явно така са го организирали в Увекинд, което ми се струва най-лесно, но може би излиза по-скъпо.

# 1 479
  • Отвъд алеята зад шкафа
Писах на директорката на нашата гимназия да се размърда малко. Трябва някаква инициатива. Досега само пуска заповедите и казва, че до излизането на нова заповед учениците са вкъщи. Егати пасивността. Няма анкета към родителите, няма анкета за това колко деца имат зелен сертификат. Ей това е държавната анминистрация! Поне директорите на големите гимназии, ако се активизират и вземат да ръчкат в Министерството, може да има някакво раздвижване.

# 1 480
Gadamer....ти пък! Изобщо нямам вяра в администрацията.
Преди три години, чужда фирма предложи да финансира техникум в София /от тези дето едва събират ученици/. Имаха бюджет от 50000 Евро за учебната година с идея да обучат специалисти. Директорката не си мръдна пръста за да не би евентуално да й се разклати стола.

# 1 481
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми е ваксинирана. Изумителното е, че никой не го интересува това. Няма една скапана анкета аджеба колко ученици са преболедували или са вакнинирани.

# 1 482
Дъщеря ми е ваксинирана. Изумителното е, че никой не го интересува това. Няма една скапана анкета аджеба колко ученици са преболедували или са вакнинирани.

Така де. Именно.
Като сложим в уравнението и факта, че някои учители са против ваксини и маски, директорът и да пуска анкети-все едно...

# 1 483
  • София

Дам, така е! И понеже никой не се интересува от хората, които направиха нещо, за да се промени ситуацията, и всички трябва да сме равни, аз съм на път просто да тръгна през просото, без да ме интересува училище, мерки, тестове... нищо! Поне някакъв стимул да имаха хората... Добре, че не ваксинирах детето в началото на учебната година, че щеше да му мина "срока на годност" в седене вкъщи, както стана миналата година с грипната ваксина.
Ако видя, че трайно ги връщат, ще го ваксинирам. Подозирам обаче, че е по-вероятно да навърши пълнолетие преди това.

# 1 484
  • София

Дъщеря ми, както и около 70% от съучениците във випуска и са ваксинирани. Преподавателите и персонала са с близка до 100% ваксинация. От администрацията на училището казаха, че имат готовност със тестове, че са пратили запитване до МОН и в момента, в който получат потвърждение ще пуснат децата. И анкета пуснаха, и Декларация за съгласие за тестване, организират поредната кампания за ваксиниране на деца и родители и НИЩО.  От МОН мълчат и гледат да не ядосват майките и татковците на “дискриминираните деца”, вредните синдикатите, мързеливите директори и прочие.
Приказката защо само до казана с българи в Ада няма дявол-пазач се оказва много вярна.

Общи условия

Активация на акаунт