Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 948
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 755
  • София
Ох, бе! Joy

# 1 756
  • Пловдив
При ясни правила, ще има еднакви критерии за всички. Но няма. Няма и да има. Дискусиите в темата са излишни. Всякави лицемерни изказвания как всички деца са равни, увиснаха на простора. Да, не са равни. И това съм го писала. Много, много интересен материал за психолози и социолози.

# 1 757
Излишният патос не решава проблема.
И не разбрах кои правила не са еднакви за всички. Може ли да дообясниш?

До тук се стигна, защото ония отгоре са ветропоказатели. То не бяха вопли на родители и учители за ваксини, тестване, видове тестове, ротация, плащане на тестове и т.н.

# 1 758
  • Пловдив
Тестове за всички, осигурени от държавата. Оревахме света, че в Европа било така, пък тук не. А, именно! За това говоря от доста време. Как да угодим на всички? Няма как?

Това толкова лесно може да се атакува юредически. Основното образование е задължително. Няма как да те лишат от него. Учителите ще са длъжни да преподават и онлайн, едновременно с присъственото. Хайде на бас дали ще се получи? Ами нямам пари за тест, ваксината за 12-годишни не е задължителна. Цунг-цванг!

# 1 759
  • София
Е, не са равни! Те и психолози и социолози отдавна се изказаха. Бояна не знам колко поста изписа от началото на пандемията, че това се отразява пагубно на децата, особено на тези в рискова среда, които ще изпаднат от системата, от обществото и в бъдеще ще се явят огромен проблем.
Да, имам възможност, логистична и всякаква друга, детето ми има антитела, освен това е на 17.5 г. Ако не по един начин, ще си реша проблема по друг, но ще направя най-доброто за него и ще направя всичко по силите си, за да го върна в училище. Достатъчно солидарна бях почти 2 учебни години.

# 1 760
  • София
Материалът за психолозите е интересен от миналата година, находките са отчайващи, а интернет пази история, та се вижда колко бурно се защитаваше ДО, колко упорито се говореше за бациларници...
Аз поне се отказах, да ви убеждавам, в последиците, достатъчно ми натяквахте, че децата са приспособими, и моето отношение ги бъгва, не можело 6 годишно дете да страда за предишния си живот. Ами явно около мен всички възрастни са такива, защото все по-често ми се налага да консултирам родители, които виждат промени и проблеми. Вярно, хубаво е всички да сме равни, но да сме по-равни е по-хубаво.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 23:21 от magi_sveta

# 1 761
  • София
Тестове за всички, осигурени от държавата. Оревахме света, че в Европа било така, пък тук не. А, именно! За това говоря от доста време. Как да угодим на всички? Няма как?

Това толкова лесно може да се атакува юредически.
Ами, атакувай го де.

# 1 762
  • София
Да, ваксинирани сме. Възрастните. Очакваме децата да понесат бремето на онези безсмъртни възрастни, които не се държат като такива. Като нямаш пари, боцни 12-годишното ти дете, за да върти гюбеци, 40-годишния ти съсед ерген. Яко!

Хм, въпрос на виждане и приоритети - аз моето дете го ваксинирах за негова и наша безопасност, както и поради обществено значимия принцип, че това е единствената надежда за дългосрочно надвещтване над този вирус... а не упоритото му възраждане в нови варианти и, не дай боже, нови щамове... Съседът дори не знам ерген ли е, още по-малко - дали е ваксиниран или дали върти гюбеци.

Къде съм "викала" такова нещо? Викам, че противопоставянето на всичко и отказа за конструктивно мислене ни докарва до никъде и практическата полза е 0. Да, правилното е държавата да осигури тестове за всички деца и всички да ходят на училище. Ама не го прави. ...

На пръв поглед изглежда, че е така, че трябва да се осигури пари за всички, обаче... Да погледнем по-глобално. До какво ще доведе финансирането на тестове? По някакъв начин приближава ли ни към някаква точка, в която може да имаме нормален живот? Не. Означава, че трябва да се ангажираме - ние, всички, не държавата, ние, данъкоплатците - от тук насетне ЗАВИНАГИ да даваме ежеседмично тези пари за тестване. Ама те не идват от небето... те са за сметка на ремонтите, на учебниците, на учебни материали, на... на нещо. И дори и така ще се окажат твърде голям разход, ако наистина са за всички. Можем ли да си позволим? Не. Тогава какъв е смисълът да хвърлим в кофата някакво количество пари като за седмица или две... без никакви по-трайни изгледи за истинско решение? Това е просто кръпка. Ненужна и скъпа такава.

Да, искаме тестове за всички деца. Ама няма. И докато няма е разумно да се ползваме от другите варианти, да, вместо да се инатим. Не всички деца имат телефони, компютри, нови дрехи, разнообразна храна. С тях солидарна ли си или само за конкретния случай се отнася твоята съпричастност? При осигурени тестове за всички деца, пак не са всички в училище, защото има родители, които не са съгласни с тестове. И с тях ли да сме солидарни?

А може би би било редно част от спестените пари да се използват именно за това - да се осигури равностоен достъп на всички деца до ДО когато се налага - до компютър, истински, не нелепи опити за учене от екрана на телефонче някакво, с интернет, през цялото време, не за по няколко часа месечно на заплата...
Към такова искане бих се присъединила - и моето дете няма да намаже с нищо, понеже има техника повече от нужното.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 23:46 от katiABV

# 1 763
  • Ямбол
Нямам задължение да преподавам онлайн, докато другите са присъствено, особено, ако нямам възможност.
Нашата гимназия се подготвя за ротация и силно се надяваме скоро да паднат под 250(в момента са 377 и бързо падат), че да се върнем всички. Тези деца, чиито родители не желаят да ги пускат, ще трябва да се подготвят сами по материалите, които им изпратя, когато връзката е лоша, а тя Е лоша.

# 1 764
Означава, че трябва да се ангажираме - ние, всички, не държавата, ние, данъкоплатците - от тук насетне ЗАВИНАГИ да даваме ежеседмично тези пари за тестване. Ама те не идват от небето... те са за сметка на ремонтите, на учебниците, на учебни материали, на... на нещо.
Няма нужда от драматизации. Нито ще е завинаги, нито ще е за всички. Ремонтите ще бъдат извършени, учебниците и материалите, които са предвидени, ще бъдат осигурени. Е, може би няма да поставят на училищата специални огради, но предполагам, че ще се справим и без тях. Тези 12, 8 млн., които уж отклониха от ремонти, все още не са похарчени. Най-вероятно няма и да бъдат. Коледа наближава, стойностите по общини спадат.

# 1 765
  • София
Таман реших, че за първи път в живота си Кати е написала нормален по дължина пост и тя взе, че дописа чаршафа. Joy 
Откъде дойде това "ЗАВИНАГИ" нямам никаква представа, но парите трябва да се харчат според приоритетите. Струва ми се, че в момента най-важният приоритет е връщането на децата в училище. При всички случаи е по-важен от осигуряване на ключалки, боядисване на стаите или наемане на въоръжена охрана. В този момент. Не че съм особен привърженик на тестовете, но преди известно време, за добро или лошо, станахме част от Европейския съюз и ни се налага да се съобразяваме с някои неща, дори и когато не са особено смислени. Като GDPR например. Joy В същия този Европейски съюз осигуряват ПО чрез масово тестване и е малко наивно да мислим, че тук ще измислят нещо друго.

# 1 766
Според противниците на тестовете каква е алтернативата децата да тръгнат на училище тази учебна година?
Правим ваксините задължителни и този уикенд минават всички, а от понеделник вече са на училище?
В последните години изтекоха милиони за магистрали, стадиони в села с по три баби, псевдо ремонти на язовири и т.н. Как за тях никой не се загрижи, а сега отвсякде се повтаря колко ще се охарчи държавата за децата?

# 1 767
  • София
Не предлагат алтернатива. Не и реалистична такава.

# 1 768
  • София
Означава, че трябва да се ангажираме - ние, всички, не държавата, ние, данъкоплатците - от тук насетне ЗАВИНАГИ да даваме ежеседмично тези пари за тестване. Ама те не идват от небето... те са за сметка на ремонтите, на учебниците, на учебни материали, на... на нещо.
Няма нужда от драматизации. Нито ще е завинаги, нито ще е за всички. Ремонтите ще бъдат извършени, учебниците и материалите, които са предвидени, ще бъдат осигурени. Е, може би няма да поставят на училищата специални огради, но предполагам, че ще се справим и без тях. Тези 12, 8 млн., които уж отклониха от ремонти, все още не са похарчени. Най-вероятно няма и да бъдат. Коледа наближава, стойностите по общини спадат.

Няма изгледи вирусът да се самоограничи когато и да било. Зооноза е. Ще си остане именно завинаги. Не просто докато аз или вие сме живи, докато има дори не просто човечество, но някой от резервоарите ще го има и вирусът - а той се оказа особено приспособим, само хлебарките не са преносители. Т.е. ако се възприеме вариантът "тестове" трябва да се има предвид, че е именно завинаги. Не за тази седмица, не за този месец, не за тази година. А завинаги. Парите, отклонени от ремонти, не са похарчени просто понеже липсват (може би) тестове на пазара. Или във всеки случай не са купени. Но купят ли се за началния курс до края на годината... ами, парите трябва да дойдат отнякъде. От небето, във всеки случай, не валят. За специални огради пари никога не са били предвиждани - по-скоро за ремонт на покриви и течове в детски градини, на порутени фасади и опасни съоръжения по площадките в детските градини. И не, това не са отложени ремонти - ако се съгласим на вариант "тестове", платени от ДБ, ги отлагаме по принцип. Докато, евентуално, родителите по някакъв начин не направят ремонтите - знам ли, някой баща да подмаже керемида, друг да позавие болтовете на старите люлки.Сигурно е много удобно да се замозаблуждава човек, но истината е, че с изчакване и отлагане нищо няма да се реши. Точно както мъртвите няма да се върнат, дори и онези, които е можело и да не умират, така няма и останалите след тях проблеми да се решат от самосебе си. Нито сега, нито после, нито когато и да било.

И понеже, sanaka, споменаваш другите европейски държави - точно това се вижда в решенията им. Независимо от това дали и на кого се харесва или не... всички хора ще трябва да се ваксинират. И отлагането на решението само задълбочава нещата, затова и натискът става все по-силен. Времето за галене с перце, уви, мина. У нас все още сме в маха в противоположна посока на махалото и от фалшива / принудена грижа най-вече за интересите на обществото сме във фаза на грижа само за интересите на индивида и по-скоро действия противно на интересите на обществото, да не би да помисли някой, че... Аз не зная колко време е нормално да трае това, може би е в реда на нещата, но в случая нямаме време да се съобразяваме с естествените нагласи на масите - просто сме притиснати от обстоятелства, които по никой начин няма да се съобразят с народопсихологията ни (или с каквото и да било друго).

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 01:15 от katiABV

# 1 769
Няма изгледи вирусът да се самоограничи когато и да било.  Ще си остане именно завинаги.
Не коментирах оставането на вируса. Коментирах тестовете " ЗАВИНАГИ". И в момента има общини, в които се ходи на училище без тестване. Паднат ли бройките под 500 на 100 К големите минават на ротация без тестване. А Кърджали не тестват изобщо, защото са под 250. Та нито тестването е толкова драматично, нито сумите за неговото осигуряване - колосални.

Общи условия

Активация на акаунт