Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 831
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 950
Не, не възнамерявам да ровя темите от 2 години, за да издирвам кой кога и какво е казвал - който има нужда и желание да търси обвиняеми може да го направи, поне няколко теми с множество продължения имаше в този период по въпроса за училищата, присъствено / неприсъственото образование... И за това как децата се разболяват от маските, как през тях преминават вирусите, но не и кислорода / CO2 и всички останали безумия. Който желае и страда от излишно много време за губене - да търси.
В такъв случай предходното Ви мнение олеква. При това доста.
Аз такива крайни мнения каквито твърдите (без никакви мерки), не помня, но може и да греша. Затова помолих да цитирате, при това много(то) хора, не един или двама.
А особено пък през последната година, всички сме ЗА мерки в училищата и ЗА безопасна среда.

# 1 951
  • София

Не съм конкретизирала годината. Не съм чела подробно през цялото време темите, но дълбоко се съмнявам ВСИЧКИ да са за осигуряване на безопасна среда. Като не съвсем свързан, но показателен факт мога да спомена, че на първата РС в елитна софийска гимназия се намери майка, която да се изправи и да попита директора (след обяснение на заповедта за носене на маски - заповед на министъра, не на директора) нали няма да се спазва това и ще се носят маски в краен случай под носа. Форумът... е по-голям. Сигурна съм, че и други са попадали на такива постове - в стил "аз съм я/го инструктирала да слага маската под носа и да диша през носа". Но едва ли някой нормален човек би си пазел такива постове за цитиране при нужда.

# 1 952
  • София
Не смея да се зарадвам, докато не стане факт, но СМГ, прави същото, което и Испанската 🙂
Получихме анкета за тестване на децата два пъти седмично в изнесена лаборатория в училището.
Ако се съберат достатъчно съгласни родители, децата може още в сряда да са на училище 🙂

# 1 953
  • София
Не, "твоята" учителка нищо не рискува. Но директор, нарушаващ заповед на министъра - да. Видя колко бързо и лесно се отърваха от неудобен директор на НЦЗПБ и такъв на Пирогов. За някакъв си там директор на гимназия, при това с доказано административно нарушение... хич няма и да се замислят.
[/color]
Знам, че въпросът ми е безсмислен, преди да го задам и че няма да получи смислен отговор, но вса пак, би ли посочила точно коя заповед на министъра би нарушил директор, който направи същото като директора на Испанската и в какво ще се състои административното му нарушение?

# 1 954
А с какви тестове се тестват децата в изнесената лаборатория? Антигенни тестове, които се регистрират в системата, или щадящи тестове от одобрените от министерството?

# 1 955
  • София
От нашата гимназия ни вопъл, ни стон. Децата сами са се преброили и според тях минимум половината имат сертификат. Но засега от гимназията не са ни питали нищо. В другите 12ти класове не знам как е.

# 1 956
  • София
Антигенни тестове.

# 1 957
Антигенните не се броят към щадящите нали?
Чудя се, защото получихме анкета за сертификати и съгласие за тестване с щадящи тестове. Значи не става въпрос за изнесена лаборатория, а за тестване в училище.

А ако дете излезе положително в изнесената лаборатория какво се прави, в смисъл - потвърждава ли се с ПСР, или направо РЗИ слага всички под карантина.

# 1 958
  • София
В изнесената лаборатория се правят същите тестове, които се правят и в "стационарната" лаборатория. Не мисля, че нещо трябва да се потвърждава. Вашата анкета явно е за тестването с неинвазивни тестове, което ще се провежда в училище с тестове, доставени от МОН. Ако някога ги доставят.

# 1 959
  • София
А с какви тестове се тестват децата в изнесената лаборатория? Антигенни тестове, които се регистрират в системата, или щадящи тестове от одобрените от министерството?
Ако въпроса е към мен, не съм сигурна все още с какви тестове ще ги тестват. Лабораторията е Кандиларов. Вероятно утре ще имаме повече информация. За мен лично вече няма значение какви са тестове. Искам само да са присъствено.

# 1 960
  • София
Утре в 12 часа ще има протест между МС и президентството против пародията с тестовете и условията за ПО. Не е антиваксърски протест тип, нека всичко да е като преди, съвсем принципно. Сподели ми го колега социолог и го споделям и тук за информация. Не е политическо събитие.

# 1 961
Много благодаря за отговорите относно тестовете в изнесените лаборатории. Имам само един въпрос още - щом са като в друга лаборатория непълнолетните трябва да са с родител, нали?

# 1 962
  • София
Имам само един въпрос още - щом са като в друга лаборатория непълнолетните трябва да са с родител, нали?
Хм, това е много добър въпрос 🤔
В съобщението нищо не се споменава, че ще е необходимо присъствието на родител, но може би наистина ще трябва за непълнолетните.

# 1 963
  • София
Нали сте дали вече съгласие за тестването?

# 1 964
  • София
Не, "твоята" учителка нищо не рискува. Но директор, нарушаващ заповед на министъра - да. Видя колко бързо и лесно се отърваха от неудобен директор на НЦЗПБ и такъв на Пирогов. За някакъв си там директор на гимназия, при това с доказано административно нарушение... хич няма и да се замислят.
[/color]
Знам, че въпросът ми е безсмислен, преди да го задам и че няма да получи смислен отговор, но вса пак, би ли посочила точно коя заповед на министъра би нарушил директор, който направи същото като директора на Испанската и в какво ще се състои административното му нарушение?

Ами аз всъщност го бях обяснила... Целият проблем е, че няма сила, която да задължи родителите да плащат за посещаване на децата им на училището. И родител, заявил, че ще тества детето / децата си може във всеки момент, в който му хрумне, да се откаже или просто да пропусне. Времето е лошо, детето се е успало, парите не стигнали... няма значение. Детето си остава у дома, санкции, отсъствия или каквото и да било за него няма и не може да има - родителите просто не са длъжни да платят. А в момент, в който се окаже твърде ветровит ден и контролно... могат да се окажат и повечко деца така останали. Толкова, че отишлите на училище да са под 50% в някоя паралелка - изискуемият минимум според заповедта. Какво да прави директорът тогава - да върне отишлите ли? И не ми казвай, че никой няма да уволни директор заради такава клопка - и пенсиониран проф. дмн от световна величина, обичан директор на институт, поради навършена възраст досега никога не е имало и на никого не би хрумнало, че изобщо е възможно да се случи. Оказва се, че важното е дали си симпатичен на настоящия министър, който и да е той, а не дали основанието е безумно - достатъчно е да е формално отговарящо на възможното.

Общи условия

Активация на акаунт