Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 822
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 965
  • София
Не, "твоята" учителка нищо не рискува. Но директор, нарушаващ заповед на министъра - да. Видя колко бързо и лесно се отърваха от неудобен директор на НЦЗПБ и такъв на Пирогов. За някакъв си там директор на гимназия, при това с доказано административно нарушение... хич няма и да се замислят.
[/color]
Знам, че въпросът ми е безсмислен, преди да го задам и че няма да получи смислен отговор, но вса пак, би ли посочила точно коя заповед на министъра би нарушил директор, който направи същото като директора на Испанската и в какво ще се състои административното му нарушение?

Ами аз всъщност го бях обяснила... Целият проблем е, че няма сила, която да задължи родителите да плащат за посещаване на децата им на училището. И родител, заявил, че ще тества детето / децата си може във всеки момент, в който му хрумне, да се откаже или просто да пропусне. Времето е лошо, детето се е успало, парите не стигнали... няма значение. Детето си остава у дома, санкции, отсъствия или каквото и да било за него няма и не може да има - родителите просто не са длъжни да платят. А в момент, в който се окаже твърде ветровит ден и контролно... могат да се окажат и повечко деца така останали. Толкова, че отишлите на училище да са под 50% в някоя паралелка - изискуемият минимум според заповедта. Какво да прави директорът тогава - да върне отишлите ли? И не ми казвай, че никой няма да уволни директор заради такава клопка - и пенсиониран проф. дмн от световна величина, обичан директор на институт, поради навършена възраст досега никога не е имало и на никого не би хрумнало, че изобщо е възможно да се случи. Оказва се, че важното е дали си симпатичен на настоящия министър, който и да е той, а не дали основанието е безумно - достатъчно е да е формално отговарящо на възможното.

Кати, 50% не се ли отнасят за съгласието, което позволява ПО, а не до това колко деца са се явили в началото на деня?

# 1 966
Децата, които не са се явили в началото на деня би трябвало да имат бележка за отсъствие, не е ли така? Или пък могат да се присъединят към другарчетата си, които са ДО?
Катя задава доста уместни въпроси. Родителят е дал принципно съгласие, но какво включва то? Да изпрати детето в училище за тестване, това е ясно, а в случая с изнесената лаборатория какво се включва? Декларацията задължава ли родителя да си заведе детето в лабораторията, има ли такава сила и описано ли е по колко пъти и докога се задължава да го води? И има ли въобще законна сила такова съгласие? Ако реши, че днес не иска да го води какво става?

# 1 967
  • София
Скрит текст:
Не, "твоята" учителка нищо не рискува. Но директор, нарушаващ заповед на министъра - да. Видя колко бързо и лесно се отърваха от неудобен директор на НЦЗПБ и такъв на Пирогов. За някакъв си там директор на гимназия, при това с доказано административно нарушение... хич няма и да се замислят.
[/color]
Знам, че въпросът ми е безсмислен, преди да го задам и че няма да получи смислен отговор, но вса пак, би ли посочила точно коя заповед на министъра би нарушил директор, който направи същото като директора на Испанската и в какво ще се състои административното му нарушение?

Ами аз всъщност го бях обяснила... Целият проблем е, че няма сила, която да задължи родителите да плащат за посещаване на децата им на училището. И родител, заявил, че ще тества детето / децата си може във всеки момент, в който му хрумне, да се откаже или просто да пропусне. Времето е лошо, детето се е успало, парите не стигнали... няма значение. Детето си остава у дома, санкции, отсъствия или каквото и да било за него няма и не може да има - родителите просто не са длъжни да платят. А в момент, в който се окаже твърде ветровит ден и контролно... могат да се окажат и повечко деца така останали. Толкова, че отишлите на училище да са под 50% в някоя паралелка - изискуемият минимум според заповедта. Какво да прави директорът тогава - да върне отишлите ли? И не ми казвай, че никой няма да уволни директор заради такава клопка - и пенсиониран проф. дмн от световна величина, обичан директор на институт, поради навършена възраст досега никога не е имало и на никого не би хрумнало, че изобщо е възможно да се случи. Оказва се, че важното е дали си симпатичен на настоящия министър, който и да е той, а не дали основанието е безумно - достатъчно е да е формално отговарящо на възможното.

Кати, 50% не се ли отнасят за съгласието, което позволява ПО, а не до това колко деца са се явили в началото на деня?

Ами не, няма отношение към съгласието за тестване за ПО, щото тестове, осигурени в съответствие с т. 20 буква "а" от заповед... дрън-дрън, на ЗМ, няма. А формулировката на тази хипотеза е "когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване". Но в тази ситуация в този момент с такъв документ ще разполагат по-малко от 50% от учениците в дадената паралелка. И докато директорът, разрешил ПО за нея в дадения ден всъщност не носи никаква вина, носи пълната отговорност и като нищо може да си отнесе каквото наказание хрумне на някой министър, зам. министър или н'ам си кой.

Последна редакция: вт, 30 ное 2021, 07:53 от Фран

# 1 968
Децата, които не са се явили в началото на деня би трябвало да имат бележка за отсъствие, не е ли така? Или пък могат да се присъединят към другарчетата си, които са ДО?
......
 Ако реши, че днес не иска да го води какво става?
Подобни въпроси могат да бъдат зададени и във връзка с прословутите щадящи тестове, а те се прилагат от известно време на практика.

# 1 969
Така ли се прави, когато няма 50 процента - връщат учениците? 

Никой няма да тръгне да уволнява директори.

# 1 970
  • София

Дидева, в другата хипотеза се иска да е създадена организация за провеждане на място на изследване. Не непременно да са били извършени изследванията в указания ден. Освен това от родителите не се очаква да заплащат или да извършват други неща, т.е. даването на съгласие може и да е обвързващо, поне за някакъв промеждутък от време - т.е. не може да се обадят по телефона и да кажат "ми... изтече срокът на изследването, пари нямам, к'во прайм ся?" Т.е. там организаторите са си административно защитени.

За това как никой няма да тръгне да уволнява директори... Какво да ви кажа - на никого и през ум не би хрумнало, че може да бъде уволнен, пардон, пенсиониран директор на институт при навършени години. Винаги, ама винаги има продължения. Ама нА, случи се немислимото - какво ви кара да мислите, че не би могло да се повтори по същия начин, ако някой министър не харесва някой директор? Чувалът вече е отворен, много котки могат да излизат от него.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 20:06 от katiABV

# 1 971
  • София
Преди да издаде заповед за ПО за конкретни паралелки, директорът е събрал декларации с изявено съгласие за това и наличие на ЗС/ респективно съгласие да бъде представен сертификат за лабораторно изследване. На тази база има издадена заповед, по силата на която така съгласилите се трябва да се явят в училище в съответния час. Няма разписани правила за такива случаи, това е прецедент, но според мен, в случай, че някой от заявилите ПО не се яви, останалите ученици не трябва да се връщат, а на него да му се пишат отсъствия. Тепърва ще възникват такива казуистики и ще трябва да се решават, но административни нарушения и основания за уволнение на директор в тези случаи, категорично няма.

# 1 972
Това със синият текст е доста удобно. Дългичко е за скролване, но в някакъв момент свършва мъката и следва нещо разумно и ясно за четене.
Ирис, в изнесените пунктове е възможно да се тества и с щадящи, и с другия вид, който също не е травмиращ.

# 1 973
  • Ямбол
Днес при нас възникна друг казус. Понеже сме на ротация, тестват се само колегите и непедагогическият персонал. Първи ден - всички отрицателни. Да, ама колегите зададоха въпроса - след като ми е направен тест, нямам ли право на сертификат поне за 48 часа?

# 1 974
  • София
Лиляна, зависи къде е направен тестът. Ако е в регистрирана лаборатория, резултатът се въвежда в националната система и има сертификат. Ако се тестват с всякакъв друг тест  - закупен от аптека, от ведомството и т.н. - няма зелен сертификат - важи само за мястото където е направен. Не може да се ползва на кино, например.

# 1 975
  • Ямбол
То е ясно, но остава усещането, че трябва да си платиш по-скъпо, ако си отрицателен, макар и с един и същ тест. Не е в лаборатория, но е от медицинско лице. С какво лабораторията е по- от друг вид тестване. Не ми отговаряйте, че много отклоних темата. Все пак учителите сме здрави, тествани и ваксинирани, остава и децата да се задържат здрави. Днес класът ми беше пълен, всички много се зарадвахме и не се стърпях да ги прегърна. Те всъщност бяха толкова бързи, че нямаше как да избегна прегръдки.

# 1 976
А когато в дадено училище има ротация, учениците тестват ли ги с безплатни тестове от държавата?

# 1 977
laurentin, не, не се тестват

# 1 978
Т.е. когато големите минат в ротация и нямат тестване, би следвало да спре и тестването при 1-4 клас. Това обяснява защо не се купуват тестове. От МЗ и МОН разчитат на естественото спадане на заразените . За моята област се очаква от понеделник да тръгнат някои випуски.

# 1 979
  • София
Те докато тръгнат, и ето ти коледна ваканция. Имат три седмици учене.

Общи условия

Активация на акаунт