Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако в близост до жилището, което планирам да купя, има офис сграда, която постоянно създава шум?
Кои институции са отговорни за справянето с проблемите с шума в жилищните райони?
Имам ли право да предприема правни действия срещу шума от съседната сграда?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако в близост до жилището, което планирам да купя, има офис сграда, която постоянно създава шум?
Ако планирате да закупите жилище близо до офис сграда с постоянен шум, важно е внимателно да обмислите дали можете да се справите с шума. Много хора препоръчват избягване на покупката на такова жилище, особено ако шумът е дразнещ. Шумовете от околната среда могат значително да повлияят на качеството на живот и дори ако не надвишават законовите ограничения, те пак могат да бъдат досадни. Потребителите на форума предлагат вместо това да потърсите признати институции за справяне с проблема или да обмислите алтернативни жилища, които предлагат по-тиха среда.
-
Кои институции са отговорни за справянето с проблемите с шума в жилищните райони?
Основната институция, която отговаря за измерването на шума и прилагането на разпоредбите, е Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Те могат да извършват измервания и при необходимост да издават предписания на собствениците на съответните сгради. Въпреки това процесите по жалби и разрешения понякога могат да бъдат продължителни и не винаги ефективни.
-
Имам ли право да предприема правни действия срещу шума от съседната сграда?
-
Какви съвети можете да ми дадете относно закупуването на жилище в шумна среда?
-
Как мога да разбера дали шумът ще ми пречи, преди да купя апартамент?
Само за съпоставка ще кажа, че в момента още по близко до въпросния мол се строят блокчета.. Още на зелено са продадени, но собствениците да си мислят.