Мама вече не се клатушка, а малко СЕПТЕМВРИйче в ръцете си гушка!

• 20 542
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Петя, как разбра, че са зъби? И моето много се лигави понякога, но бях чела, че в началото един вид не са усвоили напълно рефлекса за поглъщане и затова много лиги отделят. Възможно ли е?
Ръцете са му постоянно в устата.

# 91
  • София
Те сега си откриват ръцете. Лапането им освен опознаване, може да означава - глад, зъби, нервност, дори рефлукс, общо взето всичко 😂

# 92
Ще имаме ли право на тази помощ данъчно облекчение от 450 лв на дете като сме в майчинство? Не намирам никъде описано майчинството да е пречка, но счетоводителката твърди, че не мога да ги получа аз, трябвало мъжа ми и т.н...

# 93
Докато сме в майчинство все пак не ни се удържа данък, така че зависи откога си в болничен и колко е удържания данък за годината. Това точно счетоводството могат да ти кажат или сама да провериш по фишовете си.

# 94
  • КиТ
Можеш и ти,подаваш данъчна декларация и там отбелязваш,че не си ползвала облекчинита.Има тема във форума казва се Майчинство счетоводство Simple Smile.Иначе,ако ще подаваш само декларация май по-добре бащата да я подаде!
Аз съм болничен до 25 декември,реално ще съм по майчинство 7 дена....

Ето го и разяснението от Пантера:
"Всеки може да подаде ГДД, просто за работещите на трудов договор не е задължително подаването ежегодишно, за разлика от тези получаващи и други доходи.
Тези, които са в болничен или майчинството през декември не подават към работодателя, а пускат ГДД, за да ползват облекчението."

# 95
Само че, ако тя подаде е възможно да не й стигне данъчната основа  (която е 4500 за едно дете) за да й върнат 450 лева.Затова казвам, че има значение откога е в болничен и може би наистина най-добре мъжа й да подаде, за да вземат цялата сума.
Аз също препоръчвам да се прочете темата в подраздел Бъдещи майки, момичетата обясниха доста неща.

# 96
Harmonies е права. Аз бях в болничен от средата на Февруари и съответно нямам как да искам да ми връщат пари.

# 97
Само че, ако тя подаде е възможно да не й стигне данъчната основа  (която е 4500 за едно дете) за да й върнат 450 лева.Затова казвам, че има значение откога е в болничен и може би наистина най-добре мъжа й да подаде, за да вземат цялата сума.
Аз също препоръчвам да се прочете темата в подраздел Бъдещи майки, момичетата обясниха доста неща.
Вярно ли е това, че поне 4500лв трябва да имаш за данъчна основа?

# 98
  • София
вярно е.
От сайта на НАП:

Данъчното облекчение за деца се прилага като сумата от годишните данъчни основи за 2021 г. се намалява със:

4500 лева – при едно ненавършило пълнолетие дете;
 9000 лева – при две ненавършили пълнолетие деца;
 13 500 лева – при три и повече ненавършили пълнолетие деца.
Данъчното облекчение се ползва в този размер включително за деца, които са родени или са навършили пълнолетие през 2021 г.

# 99
  • КиТ
А да зависи от кога си болничен,аз излязох юли месец  и също така получавах и допълнителни плащания(така или иначе съм задължени да подам Данъчна декларация)тъй че в тоя случай щом е от февруари мъжът да подаде Simple Smile

# 100
Някои може ли да постне линк към Майчино счетоводство, тъй като не го намирам. Преди я следях, но сега не. Да се образовам малко по темата, тъй като за сега не ми става ясно. Не се връщат пари от месеца на раждане, а не за цялата година.

# 101
По спомен темата беше “Майчинстовото счетоводно”, но нямам линк, преди доста време бях гледала.

# 102
  • КиТ
Ето е темата: https://m.bg-mamma.com/?topic=1358570 питах специално за това там.
Но защо от както се роди детето,гледа си цялата година...цяла година си плащал данъци,пък вече когато се е родило детето дали февруари,дали март или септември това мисля не е важно...важното е,че имаш дете.

# 103
Момичета, малко извън темата с данъците...
Бебка кашля, усеща се, че е от сополки.
Сутринта ще я заведа на лекар, нооо сега ми е страшно притеснено. Освен физ разтвор с какво друго мога да й помогна?

# 104
  • София
може би да опиташ да дръпнеш сополи...

Общи условия

Активация на акаунт