Нашите цветя - обща тема 12

• 34 813
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
  • София/Варна
За мен логиката е, че трябва да се следват естестените условия. Т.е. трябва си им вода , за да се развиват.

# 676
Аз не съм отглеждала , но имах приятелка , която въртеше бизнес със зюмбюли по 8 март и от нея знам , че за да се разцъфтят за празника ги садеше втората половина на декември. За съжаление само саденето декември ми е останало в главата , не мога да споделя как протича отглеждането  , но тя отглеждаше огромни количества и имаше оранжерия за целта.

# 677
Аз всяка година около февруари купувам две-три саксии с луковици. Наливаш много вода и растат и цъфтят много бързо. В стая, на топло.

# 678
Здравейте,
Не открих по-подходяща тема за моя въпрос. Прибрах от офиса едно полу-умряло изоставено цвете и искам да го съживя. Най-напред да кажа, че съм абсолютен лаик в отгледането на цветя.
Скрит текст:
Мисля, че е Фикус Бенджамин, но не съм сигурна. Ще прикача снимки на растението. Бихте ли ме посъветвали:
- Kак, кога и къде да го подрежа - Не знам дали е подходящ сезона в момента за подрязване, но то изглежда потресващо. Всичките му клонки са супер малки, тънки и меки. Има много на брой тънки и изсъхнали, които според мен няма как да се съживят. Листа има тук там. Искам по-скоро да стане като дръвче със стъбло и корона, а не като гигантски храст. Попитах за информация в магазина, от който е купено преди няколко години, те ми казаха да отрежа от цветето толкова, че да остане 1/3 от него, но ми се вижда много драстично, а и не знам къде точно да режа.
С какво да го наторявам? - Вкъщи имам Тор за листно-декоративни растения (палми, фикуси, папрат, бамбук, бръшлян и др.) на Лактофол. Щом пише и фикуси в скобите - предполагам е подходящ?
- Кога и дали да го пресаждам? - Саксията на цветето в момента е с диаметър 32 см и е висока 32 см. В офиса ми казаха, че последно е пресадено края на Юли. Почвата изглежда добре, мекичка и.. не знам какво трябва да ѝ се гледа на нея, за да се прецени Grinning

Снимки на цветето:

Според вас има ли шанс горкото да се превърне в нещо такова:

Здравейте отново и Честита нова година на всички! Nature Star2
Преди около 2 месеца писах за един тъжен фикус, който искам да спася. Поорязах го, наторих го, стои на светло и го поливам според описанията в интернет. Всичко се развиваше супер, пусна нови малки клончета, поникнаха доста нови листенца. Тъкмо започнах да си мисля, че може и да го спася и се появиха малки изсъхнали точици по някои листа. Не на всички клончета, но мисля, че се увеличава броя на листата с точки. Не намирам информация на какво могат да се дължат и какво трябва да направя, за да спра появата им. Ще прикача снимки. Имате ли идея на какво се дължат и как да се справя с тях? Worried

# 679
Прилича ми на поражения от някоя гадина. Огледай добре за фини паяжини и пълзящи твари. Може би е добра идея да третираш превантивно със сапунена вода и някакво олио. Не знам колко е голямо растението в момента, може да се наложи да бършеш с разтвора листата 1 по 1, но първо установи дали има нежелани наематели.

# 680
Прилича ми на поражения от някоя гадина. Огледай добре за фини паяжини и пълзящи твари. Може би е добра идея да третираш превантивно със сапунена вода и някакво олио. Не знам колко е голямо растението в момента, може да се наложи да бършеш с разтвора листата 1 по 1, но първо установи дали има нежелани наематели.
Около 170-180 см е високо. Сега го огледах цялото, няма нито паяжинки, нито буболечки. Ще избърша листенцата, сега проверих в какво съотношение се разтваря сапуна. Специално олио за цветя ли се използва, ако да, то какво е, как се казва, че да го потърся?

# 681
Ползват масово масло от нийм (мирише гадно), но може и обикновено олио, ако нямаш друго.

# 682
  • Мадрид / София
Олиото е растително, а сапуна натурален (не химически, като верото) за да не изгори листата.
Според мен е гъбично.

# 683
  • София/Варна
Щом не виждаш буби и пайжинки, може наистина да е гъбично. Аз бих напръскала със сода за хляб във вода и малко сапун за прилепител.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 13:16 от Gerundiq

# 684
За луковиците - поливай, поливай.
И сз едно време мислех, че зимата не се полива в градината…
Но вече имайки градина - реално само януари - февруари май не поливам.

# 685
Най накрая цикламата ми цъфна Simple Smile

.
 И след три дни с температури м/у 17-20 градуса

.

# 686
Ейй Нат,каква е богата твоята циклама! 😍 Супер. Моята е една пършива.. 😃 Но пък цъфти и тя.

# 687
Ени, благодаря Simple Smile, лятото беше останала без листа и мислех да я хвърлям. Стоеше в един ъгъл на терасата и като почна да се захлажда я полях и тя взе да пуска листа. Много обичат студ, за разлика от мен Wink.

# 688
  • Пловдив
Нат, супер са!
А от къде купуваш тия хубави кашпи? Simple Smile

# 689
Mystic, благодаря! Тези ги бях купила от Лидл- цикламени, розови и бели, от време на време пускат хубави. При нас много трудно намирам хубави порцеланови или керамични кашпи. Оня ден си купих една розова от Пепко, като на Desito Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт