Нашите цветя - обща тема 12

• 34 825
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Онзи ден купих луковици шафранов минзухар, но бяха покълнали вече,все пак ги насадих.Сгреших ли, да купя ли още ако не са скрити вече?

# 121
  • София/Варна
Супер си направила. Според мен няма проблем, че са били тръгнали.

# 122
Здравейте,
Не открих по-подходяща тема за моя въпрос. Прибрах от офиса едно полу-умряло изоставено цвете и искам да го съживя. Най-напред да кажа, че съм абсолютен лаик в отгледането на цветя. Мисля, че е Фикус Бенджамин, но не съм сигурна. Ще прикача снимки на растението. Бихте ли ме посъветвали:
- Kак, кога и къде да го подрежа - Не знам дали е подходящ сезона в момента за подрязване, но то изглежда потресващо. Всичките му клонки са супер малки, тънки и меки. Има много на брой тънки и изсъхнали, които според мен няма как да се съживят. Листа има тук там. Искам по-скоро да стане като дръвче със стъбло и корона, а не като гигантски храст. Попитах за информация в магазина, от който е купено преди няколко години, те ми казаха да отрежа от цветето толкова, че да остане 1/3 от него, но ми се вижда много драстично, а и не знам къде точно да режа.
С какво да го наторявам? - Вкъщи имам Тор за листно-декоративни растения (палми, фикуси, папрат, бамбук, бръшлян и др.) на Лактофол. Щом пише и фикуси в скобите - предполагам е подходящ?
- Кога и дали да го пресаждам? - Саксията на цветето в момента е с диаметър 32 см и е висока 32 см. В офиса ми казаха, че последно е пресадено края на Юли. Почвата изглежда добре, мекичка и.. не знам какво трябва да ѝ се гледа на нея, за да се прецени Grinning

Снимки на цветето:

Според вас има ли шанс горкото да се превърне в нещо такова:

# 123
  • Карлово
поподрежи го и опитай да ми преплетеш клонките.
Ще стане като 2-то растение. Сложи го на слветло.
Аз имах един преди много години и не беше на светло, една зима му опадаха всички листа. През пролетта го поокастрих и стана красавец.

# 124
Фикус бенджамин е, да. Спокойно можеш да отрежеш всичко което не ти харесва като качество на клонките и листата. 1/3 скъсяване звучи добре. Ще изкара нови издънки при това до няколко седмици и ще стане по-кичесто с времето, ако го подрязваш редовно.
Така като на снимката точно няма да можеш да го сплетеш вероянто, защото подозирам в основата вече се е втръдила дървесината, но от някаква височина където са по-меки израстъците, ще може. Не връзвай много стегнато и за дълго време, защото кората е мека и лесно остават отпечатъци, от връзване.

Не е капризно растение изобщо. Обича слънце, но не го изпържвай много близо до южен прозорец все пак.
Обича да е влажно, не мокро. Ако много го засушиш, може да му опадат листата.

Аз имам две малки дръвчета, които отглеждам за бонзаи. Торя с каквато тор имам, не са придирчиви. Отрязаните клонки, може да сложиш във ваза с вода, ще пуснат корени и ще може да си го размножиш.
Няма нужда да го пресаждаш, но ако искаш да си поиграеш, може да му подрежеш и корените в съответствие с големината на короната, която ще запазиш.
Дойде верикосъма. Страхотен е! Оказа се, че няма да ми изпратят мократа пръчка, а аз заподозрях, че ще е така и успях да намеря на прилична цена резник с корени и листа. Не очаквах, че ще е с толкова корени. Направо е разкошен. А също, понеже от доста време се чудя на един вариегатен сингониум, а там от където взех филодендрона имаха и такъв резник, реших че е знак от някъде и отнесох един. Той също е в отлично състояние с много корени и новорастящо листо.
Като бонус са ми изпратили едно бебе филодендронче, което обаче не разпознавам като вид. Прилича на розовата принцеса по начина на разтеж, та съм сигурна, че е филодендрон, но до там, та ако някой може да помогне, ще съм много благодарна.

Ето малко снимков матрЯл:

Косъма - двете листата са без никакви дефекти и има нов разтеж.
Скрит текст:

Сингониум албо
Скрит текст:

И неизвестния филодендрон
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 16:53 от Миоки

# 125
  • София
Здравейте, виждали ли сте някъде във физически магазин такива стойки?

В икеа има като лявата. В бяло и в черно.

# 126
Миоки, филодендрона ти е malay gold. Също го имам. Харесва по-слабо осветени кътчета.

Аз мога да се похваля с един подарък от ММ. Страшно много ме зарадва, обожавам растения с голеееми листа. Трябва да му търся хубава голяма кашпа Simple Smile
Alocasia Regal shield

И едно цъфнало коледниче в жълтооранжавеникаво. Изкарало е доста пъпки

# 127
Благодаря ти, Lollo.
Алокасията ти е много хубва, честита!  И аз харесвам големи листа ама нямам къде да ги отглеждам Simple Smile Иначе тези стават доста големички от това което съм виждала в нета.

# 128
Миоки, от къде се сдоби с тях Simple Smile
Аз днес си припознах една коледна звезда , не съм гледала до сега надявам се да не я уморя бързо Simple Smile

# 129
# 130
Разкошни коледни (пардон, Thanksgiving cactuses Wink )!
Моите са напъпили. Като цъфнат, ще ги покажа Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 20:20 от Happy Mijjj ツ

# 131
Heart Eyes Happy Mijjj, много е красива стрелицията Simple Smile! Моля те кажи как я гледаш, в каква пръст я засади?
Леле, Добри, ужасно завиждам за красотите с които си заобиколена Wink Revolving Hearts, прекрасни са!
Миоки, направо нямам думи, много са хубави и екзотични Heart !
 Май ще се отписвам от любимата ми тема, каквото видя и искам всичко да притежавам, но ще ме изгонят вече Stuck Out Tongue Winking Eye!

# 132
Да, thanksgiving са, по е като гледам сравнението на 3 те вида. И винаги цъхфтвт по това време. И двете са от Кауфланд мисля. По-долу на масичката имам класическо Коледниче.

# 133
Миоки, от къде се сдоби с тях Simple Smile
От един местен (UK) сайт са - някаквъв малък частен бизнес, намерих ги в нета докато търсех по-евтин вариант, че се оливат нещо с цените.

# 134
Аз пък се влюбих в този сингониум албо 😍 Но ще изчакам няколко години да им мине модата на вариегатните растения, за да се сдобия. Миналата година гледах в един разсадник супер мини резниче на вариегатна монстера, цената беше 250лв 🙄

Не знам как различавате коледниче от великденче или тенксгивенче Grinning

Диди от маркетплейса във фейсбук съм си поръчвала по-екзотични филодендрони и други изгъзици

Общи условия

Активация на акаунт