Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 999
  • 751
  •   1
Отговори
# 420
Да, това ядене е като за първокласник, съгласна съм с natka.
Протеинът е крайно недостатъчно за възрастна жена, мазнината също. Основно е зеленчуци, треви и птича храна. От това меню, хранително е само яйцето и пилето, ама защо без кожа? Ако е купешко и мазнинки няма много, които да пусне в бульона. Другото са някакви следи от протеин и много, много баластра.

# 421
На мен подозирам, че може кафето да ми вдига инсулина. Няма как да тествам, но имам следните наблюдения.
Преди, като млада и вероятно здрава и много слаба след пиене на кафе жестоко съм се разтрепервала, нещо като хипогликемия ми е било всеки път усещането. Особено ако съм пила кафе на гладно.
Сега не се разтрепервам, но като съм си мерила КЗ ми прави впечатление, че сутрин на гладно е една стойност и после, ако пия кафе (не е чисто, със сметана е) КЗ се понижава. Ясно, че сметаната е инсулиногенна, но и с масло е ставало така. Ако не пия кафе от сутринта до обяд КЗ няма да мръдне ако Работя, щото седя на едно място. Та може и да има някакво влияние при някои хора.

Иначе инсулиновият отговор е различен на всеки човек, както и повишаването на КЗ. Пример - ям зеленчукова супа с тиква, тиквички, лук, моркови, домат и т.н. с Делишо (сирене от ферментирало кашу) и се будя с ужасяващата КЗ 6.0 (щях да се гръмна що я ядох тая тиква…). Ям пита, торта, баница, хапки, торта, пия вино и шампанско  и т.н (на сватбата ни) и се будя с КЗ 5.3 като не съм се движила изобщо. Моето обяснение е, че първата вечеря е имала много за мен въглехидрат, но не толкова, че да предизвика особен инсулинен отговор. Втората почерпка е очевидно много по-тежка като въглехидрати, вредни храни, захар, алкохол … ама с тая захар тялото бълва инсулин и панически сваля някак. КЗ при тоя необикновен прием на въглехидрат за мен

Чията е основно мазнини и протеин, а не въглехидрат и то хубави омега 3 мазнини, а не омега 6. Засища за часове. 1 яйце е недохранване…

# 422
Не считам сметаната в кафето за инсулиногенна...тя е предимно мазнини...

# 423
  • Paris, France
Минерва, чията не е никакъв проблем, напротив. Desii_123 е обяснила ползите. Започни да си мериш протеините и да ядеш по 2-2.5г протеин на кг чисто тегло! Едно яйце не е закуска. Моята е 5 белтъка с 4-5 жълтъка и някакви зеленчуци.

От кафето има и ползи. В него има ниацин, антиоксиданти, които отмазняват черен дроб, та ако не ви вдига КЗ и инсулин, не го махайте заради глупавото проучване с литър кафе. Ако направя проучване, с което докажа, че след чист протеин се вдига инсулина (вярно и нормално), ще спрете ли да ядете протеин? Инсулинът ще падне до време, но после тялото ще разгради мускули и ИР ще се влоши в дългосрочен план.

Desii, в зеленчуците е имало ВХ, а фврментиралото сирене може при тебе да е инсулиногенно. Алкохолът при много хора сваля КЗ..... до време. При мене не, за съжаление. Бернщайн го препоръчва като еднократна стратегия. И не забравяй, че покрай сватбата си излизала, къпала си се и трила, обличала, гримирала и мръднала насам натам. Кумулативния ефект също влияе.

# 424
Аз в тия ми млади години когато прекалявах с кафета го пиех и с доста захар... На сегашния ми акъл и това бих отчела като фактор че след някое време съм се разтреперила, когато ми се случи. Тогава го отдадох на кафето само, че аз си злоупотребявах наистина с него.

# 425
Джереми нещо не ще да отговаря. Много несериозно.

На мен пък за закуска ми стига 1 яйце с малко масло.

Деси, кафето е кофеин все пак. Притреперва ти от него, а не от висок инсулин. Влияе на нервната система.
Винаги може да се тестваш. Не яж нищо сутрин, джурни едно кафе и да видиш.
Хората са различни, може просто да не го понасяш кафето.
С една позната скоро си говорихме. Тя така преди години е спряла кафето. Много и претрепервало и не се чувствала добре. Мъка и е било, много обичала кафе. И наскоро жената от която купува кафе за семейството и е предложила да мине на арабика, а тя е пила робуста. Много е щастлива сега, че може да пие кафе. Няма проблеми.
Иначе кафето принципно може да вдигне кортизола, оттам и инсулина. Ама колко пък кортизол се отделя от 1 кафе. Може и при всеки човек да е различно. Според мен нервната ти система играе в случая.
Ама като не ти харесва, не пий. Или мини на арабика.

Ха, вярно, че чията била основно мазнини и протеини. Не съм чела много за нея. Знам, че е полезна и е за хора с ИР.
Имам чия, чат пат я ям. Или в кисело мляко или във вода. В интерес на истината засища, ама не както ако изям пържолка със салата Grinning

natka, и аз съм злоупетрябавала с кафето. 3-4 двойни в младите си години за определен период. Притрепервах я Grinning Та го намалих постепенно. И нещата се оправиха.

# 426
На всеки количеството кофеин дето толерира е различно. Че и на един и същ човек в различна част от живота му. На който не му е добре след изпито кафе, не може ли просто да не го пие? Пък каквато и ще да е причината в случая.

Елора, аз също го бях спряла тогава, то и без това вече почти не ме събуждаше сутрин, а го пиех в количества дето си ме изнервяха... освен че тогава не можах да се пречупя да не му слагам захар и то по много. Бях го сменила със зелен чай че той също ободрява, но няма другите ефекти на кафето, в чая си пък никога не съм слагала захар. За мен това беше единственият начин да я избегна. Ама и дълги кафета пиех, те са си горчилка. Сега съм се поправила по всички параграфи и нямам дертове с кафето.
Липсва ми зеленият чай, обичам го и него. Ама и той, и кафе ще ми дойдат много. А да не пия кафе за да пия чай няма да стане, не съм такава Grinning Единствено бих се прежалила ако ме почерпят някъде с висок клас зелен чай дето ще ме е яд ако пропусна. Ама това едва ли да стане в този ми живот, предимно с други неща са почерпките.

# 427
Натка, представих си как те черпят със зелен чай 😅😅😅 По-скоро с друго питие ще е 😜
Деси, това ферментирало "сирене" тофу не се ли прави от...соя? 🤔
Някой има ли желание да преведе тази статия? На мен ми изскача прозорец и нищо не виждам...иска да разблокирам нещо което аз не искам да правя 😃 Относно VLCKD е или нещо такова...как да загубим 20 кг мазнини и нито 1 кг мускули...
https://www.uppers.es/salud-bienestar/nutricion/dieta-cetogenica … 8_3236897097.html

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 23:07 от dolce miele

# 428
  • Paris, France
Покрай natka и Елора пробвах една арабика, пратена от свекърите. Много е ароматна, страхотно омирисва цялата къща ма кафе, но не ми засища нуждата от горчивина и изпих сама пакета от 250г за седмица, а все ми се пиеше кафе. Сега минах на смес от 50:50 робуста и арабика и съм доволна.

На мене от черен чай почва да ми трепери някой клепач. Не знам от кофеин ли е или от друго, но не понасям чай. Много обичам ментов чай, полезен е за прекомерно окосмяване, ИР, стомах, но го обичам пенлив, както го правят в Мароко, а това не може да се постигне без захар.

dolce, сиренето на Деси е от кашу, но има и соево.

# 429
Кашуто не е ли пак въглехидрат? 🤔

# 430
Невена, черният чай си е силен стимулант, може да бъде по-силен и от силно кафе.
На вкус поне аз не съм се впечатлявала от някой черен. Чист не ми е интересен, а като е смесен с нещо за аромат то другото го превзема и няма смисъл.
Зеленият ободрява без да ти се разтрепери всичко и да ти се разхлопа сърцето. Освен че си е и полезен доста. И за мен качествен зелен чай е много вкусен. Не ми беше проблем да си пия него тогава като бях решила да не пия кафе. Макар че пиех сравнително нисък клас де, наистина хубав чай е труден за намиране, а и цената му не ми харесва хич.
Чиста арабика и аз не бих пила, хем аз не обичам кафето ми да горчи кой знае колко. Пробвай някое по-тъмно изпечено, това също го прави по-горчиво по принцип.
Билкови пия почти всякакви и по всяко време, тях изобщо не ги броя даже. На предишната ми работа свикнах да държа в кабинета си кана за гореща вода и кутии с билкови чайове и си правех често, че иначе не пиех кой знае колко вода докато съм там. Добре ми идваше, както беше свързано и с много говорене.
За чай от Ройбос (т. нар. червен чай) съм срещала твърдения че е полезен при ИР, аз си го пиех просто защото ми е вкусен - харесвам го и горещ, и охладен за лятото.

# 431
И рой бос и хъни буш ги дават за ИР и метаболитни проблеми.

Някой назад писа, че яйцата си ги прави колкото да не са сурови.
Аз пък като правя омлет доста ги препичам. Обичам ги препечени. Но не знам дали тази по-дълга обработка не им вреди.

# 432
Чай без мед или подсладител така и не се научих да пия Angry

# 433
Аз пък винаги съм пила чайовете без захар. Зеленият харесвах с малко мляко. Чай със захар ми е все едно сега да изпия кафе със захар 😆 Освен в много редки случаи- примерно, когато съм била болна ММ ми е правил много хубав чай с лимон и малко захар (черен някакъв) и ми е харесвал конкретно онзи чай по онзи начин (аз по същия начин не успявам да го докарам). Зелен чай обаче ми е адски отвратителен, ако е подсладен! И лимон не търпя много в него...само мляко. Билковите чайове са ми екстра без нищо или с малко лимон. Явно съм свикнала на вкуса им, повечето подсладени чайове са ми блудкави (имам чувството, че пия вода със захар)...
Никой ли не погледна линка по-горе? 🙂

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 21:45 от dolce miele

# 434
  • София
Относно VLCKD е или нещо такова...как да загубим 20 кг мазнини и нито 1 кг мускули...
https://www.uppers.es/salud-bienestar/nutricion/dieta-cetogenica … 8_3236897097.html

Екип от изследователи показа, че много нискокалоричната кетогенна диета има много благоприятни ефекти върху намаляването на мазнините.
Диетолог анализира изследването и обяснява от какво се състои този режим на хранене.
Върши работа? Може ли да се следва в дългосрочен план? За всички ли е?
Загубата на много мазнини и никакви мускули е мечтата на всеки да се подложи на диета. Обикновено се сблъскваме с проблем, когато диетите са хипокалорични, упражненията са ограничени и това води до бързо намаляване на мускулната маса. Има обаче едно изключение, VLCKD или много нискокалорична кетогенна диета, която според скорошно проучване има много благоприятни ефекти за намаляване на телесните мазнини и поддържане на мускулатурата, включващи епигенетични механизми, които са ключови за лечението на затлъстяването. Говорихме с Ксавие Гонзалес, диетолог и диетолог на CreuBlanca, специализиран в клиничното и спортно хранене, за да обясним от какво се състои този хранителен режим, кой може да го изпълни и дали има ужасния ефект на рикошет или не.

Какво представлява диетата VLCKD
Този модел на хранене се основава на много нискокалорична кетогенна диета. „Състои се от нисък прием на въглехидрати: хляб, макаронени изделия, ориз, нишестета, плодове и т.н..., така че тялото да произвежда малки горивни модули в черния дроб, наречени кетони, които се използват като източник на енергия“, обяснява експерт. Кетоните са вид алтернативно гориво за тялото, което то консумира при недостиг на глюкоза в кръвта.

По този начин тялото променя запасите си от гориво, за да работи почти само на мазнини. ! При навлизане в кетоза нивата на инсулин стават много ниски и това позволява активирането на мазнините и тяхното изгаряне да се увеличи! Следователно това е ефективен механизъм за отслабване. „Преди всичко, неговата ефективност е доказана при хора със затлъстяване и спортисти на възраст между 30 и 60 години“, казва Гонсалес.
Въпреки това, този хранителен режим не е достатъчно тестван при хора с чернодробни, сърдечно-съдови и други свързани патологии, с изключение на метаболитни нарушения, при които има проучвания с положителни резултати. „Рискът от този тип диета са последствията върху здравето на организма в краткосрочен средносрочен план, като кетоацидоза, промяна на рН в кръвта, общо неразположение и сърдечно-съдови проблеми в зависимост от вида на прилаганата стратегия. "
Наистина ли се поддържа мускулна маса?
Изследването, публикувано в списанието Clinical Nutrition и ръководено от учени в областта на циберонията, показва, че този тип хранителна интервенция може да предизвика загуба на до 20 килограма, повечето от които висцералните мазнини, които са най-опасните, и да запази мускулната маса. „В допълнение, пациентите, които следват тази хранителна интервенция, показват намаляване на апетита, подобрения в качеството на съня, сексуалната функция и, в крайна сметка, в цялостното качество на живот“, казва Ана Б. Кружейрас, водещ автор.
Гонсалес обаче уверява, че днес няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че няма загуба на мускулна маса. „Повечето проучвания нямат достатъчно голяма извадка, за да могат да потвърдят това. Те дори работят с нискоинтензивна дейност вместо със сила. Поради тази причина не може да се каже, че с този тип стратегия можете да защитите 100% мускулна маса."
Друг проблем, който трябва да имате предвид, е страховитият ефект на рикошет, който се появява, когато насоките не учат за придобиване на добри навици и загубата на тегло и мускулна маса е много бърза. „Ако проследяването на този тип стратегия не е добре обмислено и след това не се проведе добро обучение по хранене, най-вероятно е този ефект на отскок да се генерира“, казва експертът.

Също така имайте предвид, че няма достатъчно изследвания, които могат да определят кетогенната диета като дългосрочен здравословен стил на хранене. „В крайна сметка, и моето мнение е като професионалист, в момента, в който елиминираме или напълно намалим група храни, които могат да ни донесат ползи, има тенденция да струва разходите за генерирането им като навик, тъй като става дума за това да знаем как да яжте всичко с необходимите мерки, за да контролирате здравето и след това му се наслаждавайте. Ясно е, че като краткосрочна стратегия има доказателства, че е полезно, но винаги с много нюанси, като физическата активност, която извършваме, патологичната параметри на който иска да го изпълни, доброто проследяване на професионалист и т.н.“, заключава диетологът.

Общи условия

Активация на акаунт