Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 411
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
При ферментацията голяма част от въглехидратите в кашуто изчезват (микроорганизмите, които предизвикват ферментацията се хранят със захарите). Продуктът е много хубав и вкусен - http://delishu.com. Аз харесвам натуралното, няма много въглехидрати, няма никакви добавки и е много приятен вкуса.
Невена, за Делишото, явно не е било инсулиногенно, щото щеше да смъкне КЗ. По-скоро и то леко я вдига, но леко.
А за сватбата ясно, аз целенасочено преди почерпката цял ден не ядох нищо. Но и друг път след ядене на баш най-лоши неща, основно торти сутрин се будя с добра КЗ. Просто захарта активно бута инсулина и той сваля КЗ, докато зеленчуците, колкото и въглехидрат да имат, явно тялото (панкреаса) не ги отчита толкова. Това естествено не означава, че ще предпочета торти пред зеленчуци Wink

Елора, аз вече от много време пия кафе на гладно и не треперя изобщо. Реално, като се замисля, аз като млада пиех кафето си с толкова захар, че лъжичката да стои права. Ефектът по-вероятно е бил от захарта, а не толкова от кафето. Толерансът ми към кофеин вече е огромен - до преди 2-3 г. пиех по литър шварц или по 5-6 еспресо кафета на ден бе особени усещания, освен че вреди на съня (а това е голям проблем).  Поради редица причини го намалих драстично, но и сега да изпия голямо количество кафе, няма вероятно да му реагирам много… На мен ми харесва основно вкуса, затова сега след кофеиновото кафе понякога пия безкофеиново по Swiss water технология за пречистване или цикория (предписана ми е за чревния микробиом, но е като нес кафе на вкус, че и полезна Simple Smile ). Много се радвам, че вече не съм “зависима” от кафето, преди и глава ме болеше, ако не пия …

# 436
Деси, много е важно това уточнение за захарта в кафето Grinning

# 437
Ох, момичета, много ви благодаря.
Чета аз една книга, ама не знам откъде я намерих, може и от тази тема, ще се върна в началото да погледна. Д-р Джейсън Фънг - "Затлъстяване", харесва ми идеята му.

Петкратното хранене се опитвам целенасочено да го правя от година, не ми е в стила изобщо. Ами защо, разбрах, че 'трябвало' да се закусва ... брррх.

Малко е месото някак си заради мазнините, че и холестерол висок имам. Ще се насоча към включване на повече месо и яйца.

Инак уж броя калории, към 1300 са, ама дали ги броя правилно не знам ... Гладна съм си, знам, че не е ОК, но ме хвана паниката и зор - бързо да свалям...

Сменям сега - ще пъхна 3 хранения в 8 часа ... закуска, обяд и вечеря и 16 часа фаст.

Ще чета още за чията значи, че напоследък си я ям за закуска с киселото мляко, ама то кисело мляко нали не може, та ... ще мисля с какво да я правя.

# 438
И мен вече не ме боли глава ако не пия кафе, а не съм намалила количествата. Не знам каква може да е конкретната причина, но е факт. Преди, само това беше негативното което усещах. На съня никога не ми се е отразявало.

Минерва, чети, книгата е хубава. Не ти трябват 5 хранения на ден. Не си кърмаче, нали? Grinning

Броенето на калории е без никакъв смисъл. Първо калория е мерна единица за топлина, отделена при изгаряне дадена субстанция  в камера. Въглищата и дървесината отделят доста калории, но ако ги ядем, няма да ни донесат никаква енергия. Второ, нямаш идея колко от поетата храна отива за изграждане на клетки, органи и системи, колко отделяш като топлина и колко отива за енергия и колко изхвърляш в тоалетната. Въобще калорийната теория за биологични нужди, е крайно време да умре.

# 439
По принцип млечните действат провъзпалително, но чак пък да не може да ядеш кисело мляко… ако нямаш непоносимост си е напълно приемлива храна. Ти си има и ползи от него -естествени пробиотици Simple Smile. Редувай ту яйца, ту мляко с чия, ту нещо друго.  Аз изобщо не закусвам, но редовно едно от храненията ми е с мляко и чия.
Изобщо не е вярно, че трябва да закусваш. Ядеш ако/когато си гладна. Едно солидно ядене, не бебешки порции или две такива на ден. Ако пък си много гладна 3 макс. на ден (аз съм по-лакома в някои периоди от цикъла…), без междинни яденета. Много ясно, че ако ядеш през 2 часа по малко, ще си все гладна. Прочети Фънг и ще разбереш защо. Всяко хранене вдига инсулина, той ти пали глада, а при ИР искаме да го поддържаме нисък този инсулин точно. При нисковъглехидратно хранене човек не прегладнява -тялото се научава да си гори мазнините и не ти пука дали ще ядеш след 5, 10 или 20 часа.

# 440
Да, точно. Редувай.
Понякога закусвам с чия и мляко, понякога кисна чията само във вода. Друг път ще ям яйце с масло, или само шепа сурови ядки. А понякога хич не закусвам.
Сутринта съм станала към 9, изпих си чаша топла вода. Две кафета съм изпила общо за два часа. Изядох ябълка след водата. И още не съм гладна. Ама ще ям сега.

# 441
Здравейте момичета,
Какво можете да ми кажете за резултатите

# 442
Здравейте,

минавам да отчета резултати след 3 месеца спазване на НВ-ВМХ. Ще помоля за коментари:
КЗ: от 7,2 на 6,0
Гликиран хемоглобин: от 5,6 на 5,2
Инсулин на гладно - от 5 - 8,9
Свалени килограми: от 80 на 72, като последния половин месец основно задържам

С глюкомер в къщи на гладно меря около 5,2 - 5,3 явно не са особено верни.

Имам изписани лекарства при първите изследвания, но реших да пробвам само с хранене и спорт. Има някакво подобрение. Чудя се обаче дали само храненето е достатъчно или трябва да се включа и лекарствата?

Благодаря

# 443
Да попитам и аз, тъй като не мога да се свържа с лекаря.
При направени изследвания миналата седмица инсулин 19.2 - коментирахме го 😀. Бяха пропуснали в лабораторията да изследват кръвната захар. Отидох на ендокринолог и т.н.
Обаче днес пуснах това, защото ме човъркаше, че няма захар.

Как да приема стойността на инсулина 🙄?
Някъде има грешка или?
От вчера спрях сладко и ограничавам въглехидратите. Но няма как да е от това, така че не съм на диета. Започнах да пия и неофирмин /ендокринолога го изписа/, но снощи изпих първото хапче.

# 444
sladko, я пак пусни и старото изследване. Имаше ли изследван гликиран хемоглобин?

Роси1608, инсулинът ти е висок. Това с химикал захарта ли е? Ако да и тя е висока. Оплаквания какви имаш?

odense, ако имаш прогрес, както изглежда, аз бих задържала с хапчетата. КЗ се мени доста динамично, така че глюкомерът ти не е непременно неточен. Инсулинът се е качил, но това може да е моментната снимка, не означава непременно, че тенденциозно се е качил. Гликиран ХБ имаш ли изследван?

# 445
sladko, я пак пусни и старото изследване. Имаше ли изследван гликиран хемоглобин?

Роси1608, инсулинът ти е висок. Това с химикал захарта ли е? Ако да и тя е висока. Оплаквания какви имаш?

odense, ако имаш прогрес, както изглежда, аз бих задържала с хапчетата. КЗ се мени доста динамично, така че глюкомерът ти не е непременно неточен. Инсулинът се е качил, но това може да е моментната снимка, не означава непременно, че тенденциозно се е качил. Гликиран ХБ имаш ли изследван?

Благодаря за коментара!
Да имам гликиран хемоглобин - от 5,6 на 5,2 е паднал.

# 446
Ти ще прецениш в крайна сметка, но на този етап, аз бих си ги спестила. Така или иначе изведнъж няма да стане, с или без хапче, а те самите не са без странични ефекти.

# 447
Нямам гликиран хемоглобин. Трябва ли ми?

# 448

Миоки,
да това е захарта.Рабирам че имам инсулинова резистентност, за сега ми казаха да мина само на диета и движение и след 6 месеца ако резултатите не са ок ще има и лекарства. И сега се чудя от къде да започвам?...Някакви добавки,витамини дали да пия? Започнах и вит.Д защото и той ми е нисък, но не попитах дали трябва и нещо друго.....
Относно оплаквания освен че съм лакома за сладко като звяр , все ми е студено, все ми е отпуснато и такива дребни неща.
Ще Ви бъда благодарна за съветите, които бихте могли да ми дадете!

# 449
sladko, хубаво е да го имаш. Дава нивото на гликиране на протеините или средното ниво на глюкозата в кръвта последните около 3 месеца.
В една лаборатория ли са правени изследванията?
Може и да има грешка. Пусни пак инсулин и глюкоза на гладно след седмица-две.

Роси, имаш, да. Опитай само с диета и движение - винаги това съветвам аз лично. За добаките Невена е спец, аз пия само вит.Д. Вдигни солта, за да избегнеш възможно най-много страничните ефекти на адаптацията, ако минеш на НВВМХ. Вит. Д е добре че си започнала. Няма нищо което трябва да вземеш, да пиеш непременно. По-скоро е след като започнеш, ако имаш нужда от нещо, тогава. С други думи, на този етап нищо наложително. Най-важното ти сега е да махаш неща, не да добавяш.

Общи условия

Активация на акаунт