Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 284
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
E, ако ти е наред желязото, напълно достоверен си е. Също така, при завишено желязо може да е по-хубав, отколкото е в действителност. 😉

# 616
Nevena Virolan, благодаря за цялата тази информация!Ще и полезно за много от нас,които се сблъскваме тепърва с ИР.

# 617
Невена, очаквам съобщението ти Simple Smile

Аз исках да попитам за Рей Пийт. Много хора са минали от нв-ВМХ към неговият режим. Какво е вашето мнение. Според него не въглехидрата, а мазнините са причина за ИР и като цяло за възпалителните процеси в тялото.

Много информация чета и се обърквам. Май е време да спра да чета. Аз не вярвам, че с ядене на въглехидрат ще се подобри състоянието. Може би и защото години наред не ям, но чета опита на други хора. Понякога полезен, понякога объркващ.

Какъв му е режимът на този?
Но това за мазнитите е меко казано безумно.
Ама пробвай да ядеш без мазнина.
Много бързо получих инсулинов глад и изядох де що видя храна.

А чията момичета. Смилате ли я?

# 618
Е, те могат и да пречат мазнините... ако ги ядеш с хляб/картофи/ориз Grinning Или там с друга въглехидратна храна.
Това и Невена все го повтаря, комбинацията от двете е гадна и вредна и едното бива да се махне. Това че се получава по-добре и по-лесно с махане на въглехидратите отколкото на мазнините е отделна тема, аз също предпочитам да не се мъча щом има как.
За възпалителните процеси също не е грешно, само дето не са всички мазнини така но пък тези дето вредят са много масово използвани.

# 619
Може и да се бъркам, ама май Рей Пийт препоръчваше някакъв веганизъм?

# 620
Чудно ми е каква е логиката тялото да трупа мазнини за черни дни а не ВХ щом са толкова проблемни мазнините според този. А също и защо има незаменими мастни киселини и нито един незаменим въглехидрат. Явно телата ни са глупави.

# 621
Уж обобщение някакво на това което препоръчва Рей Пийт 😆
https://xenobg.com/ray-peat-dieta/
Вижте точки 5 и 6!🤣 Признавам, аз четях горе-долу съсредоточено до "картофите са източници на полезни/добри белтъчини"...😅 По-късно може да събера сили да осмисля и останалото...мернах в точка 6 нещо, че плодовете помагали да се намали холестерола, но може и да не съм видяла добре.

# 622
Ауу, ама предупреждавай да си плюем в пазвата преди да го отворим тоя линк де Joy
Кликнах аз, превъртях напосоки и по средата на екрана ми се появяват следните слова:
8. „Ежедневната диета, която включва двa литра мляко и литър портокалов сок, осигурява достатъчно фруктоза и други захари за обща устойчивост към стрес, но по-големи количества плодов сок, мед или други захари могат да предпазят от повишен стрес и могат да обърнат някои от установените дегенеративни състояния ”
Едвам сварих да ударя хикса, не мога... Не искам да знам какво друго ядат на такъв режим и дали им остава време да ядат и друго с тия литри мляко или само си висят в тоалетната и си мислят че се "прочистват" и стават устойчиви на стрес...
Ама как нацелвам и аз първо най-голямата щуротия от нещо да ми скочи в очите първа. Поне се надявам тази да е най-голямата де, нямам нерви да прочета и останалото.
Може и да е по-балансирано, може и да става за напълно здрави хора, ако изобщо има някой такъв. Но за нас дето сме кацнали в тая тема със сигурност не е.

# 623
А в групата му има толкова много жени, чиито коментари чета, че нввмх не им се е отразила добре, включително Анелия от нввмх темата, която беше дълги години на режима. Четох и за други жени, които също дълги години се подвизаваха в темите и в групата във фейсбук.

Аз не мога да повярвам, че мазнините пъти нввмх предизвикват проблеми. Но пък да се озоват при Рей си е от крайност в друга крайност. Не разбирам и се поизморих да чета честно казано. Ще следвам тялото си.

При ъози Рей пият и някакви жлези, прогестерон и.. казват, че ниските въглехидрати отключва ли ИР и проблеми с щз.

Не трябвало да се пропуска закуска. Примерно Ани пише, че е пропускала и в следващия момент чета, че не е.. малко ми е двузначно.

Аз не закусвам от години, но не мисля, че кма връзка с отключване на ИР. А там това твърдят също като ги чета.

# 624
Не съм запозната в детайли, може пък и да не е толкова зле колкото звучи на пръв поглед, а аз втори си признавам че не хвърлих. Точно крайно ми се видя.
Хората не сме еднакви, това си е естествено, няма и как да е една "рецептата" за здраве за всички. Дори и за един и същ човек в различни моменти от живота му.
За момента ВМНВ работи за мен, като не съм много стриктна и не гоня много ниски въглехидрати като за кето. Ако след време се наложи, ще търся друг вариант. Ама ще е защото при мен вече не работи, не защото е спряло да върши работа на някой друг.

# 625
Порпрехвърлих го тоя линк... дам, баба ми само кокосово масло и миди е яла както и изолиран желатин и портокалов сок.
Не яжте захар, обаче яжте/пийте нишесте и фруктоза, които се разграждат до прости захари в организма - мда, логика направо та дрънка. Дори да приемем, че НВВМХ не е за всеки, то това, което прочетох, е някакво извращение.

# 626
Е, не разбрах с какво е толкова полезна за устойчивостта към стрес тази фруктоза...Познавам доста хора които са си точно стресирани докато похапват "белтъчинни" картофи и пият сок и много прясно мляко...Да, има разлика от прясно изцеден сок и домашно мляко до купешките им варианти (редакторът винаги ме поправя на "кучешките варианти"😆), отчитам това. Но тези количества ми се струват прекалени, ако предположим, че методът на Рей Пийт наистина включва това...Също това в началото за 100-те грама желатин 🤢🤮 Не знам колко стомаха трябва да имам, за да консумирам на ден 2 л мляко, 1 л портокалов сок, 100 грама желатин и отделно друго...Последният да затвори вратата, както се казва. 😁
Преди време в темата май имаше един потребител който правеше реклама на този режим и постоянно обясняваше колко вредно е месото и колко са ок портокалови сок, картофите, млякото и сиренето...Дано не се бъркам. 🤔
Иначе, да, отчитам и факта, че може ВМ-НВХ да не се отразява добре на различните хора. Или пък същите тези хора, в различни етапи от живота си, да имат различни потребности (вкл. и от вгх). Дори и различни предпочитания. Може и да им се отразяват добре и други видове хранене. Но колко от тях са с ИР не е ясно.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 14:41 от dolce miele

# 627
Най-весело е, като някой каже, че Вмнвх " не му се отразява добре" . Като си помисля,че и 100 г въглехидрати е нисковъглехидратно....
А във "Въведение в Нввмх" от Андреас накрая дори пише " ако не можете без хляб, хапнете малко с богата гарнитура от яйца, масло, шунка, кашкавал и....".
Аз "зрях" 3 години за Вмнвх, притеснявах се за холестерол. Колко прочетох за това време не е за разправяне. Е, реших се и си реших проблемите.
Всеки да си търси "неговата" истина. Метод "проба-грешка" е най-успешен. Колкото и да обясняваме и споделяме е само наливане от пустото в празното.

# 628
Долче, сигур желират и млякото, и сока с толкова желатин, после могат с вилица да си ги ядат Joy Не знам къде ще намерят място и за картофи и знам ли какво още, ама пак е вариант. Ох, то не е смешно. Може пък наистина да не са пререзказали добре в тая статия, все пак знаем колко изкривено се представя и ВМНВ в доста от публикациите. Дано да е така.

# 629
Допускам, че ако има "разместени" някои други хормони (освен инсулина), може и ВМ-НВХ да не е удачно. Вероятно тогава е нужно да са по-ограничени мазнините за сметка на повече вгх. Нещо като Зоната. Но наистина, и 100 гр вгх минава за нисковъглехидратно хранене, особени при здрави хора. Аз казвам ви, трябва да се постарая доста с режимна храна, за да надскоча 100 грама. А съм изчислявала и в приложение- дори и с изяден сладолед на клечка в редки случаи, пак не стигам 100-те гр. Значи...трябва да си хапне човек варива, хляб, ориз, картофи...някакви такива неща, за да е над 100 гр вгх!
Междудругото...тази седмица има "кето хляб" в Кауфланд, на прИмоциЙя! 😆 Около 190 грама за няма и 5 лева- далавера, а? 😜

ОМГ, а редовната му цена?! А като си помисля, че пакет 200 гр бадемово брашно в Лидъл е само 3,99 лв, 1 яйце е 20-30 ст и колко пъти мога да си правя нвх "хляб" за сумата от 5-7 лева....😝
Натка, дано да не е точно така...Но защо ли си мисля, че едно време потребителят ни препращаше към същите линкове (а дали не е и авторът)? Пък и май имаше и нещо за спорт (ама ми се струва странно да се тъпче човек със захар и фруктоза от мляко и портокалов сок+ желатин, а след това да трябва да спортува много, за да ги гори). Не че спортът е нещо лошо, напротив- ама не мисля и, че е нужно човек да му робува чак. Чела съм някъде из темите и за хора на нвх режим, а сутрин стават в 4 или 5, за да спортуват по час или два. Всеки ден. Някои даже и двуразово (за сметка на нормален сън, естествено). Ами, за мен това е прекалено и е по-близо до професионален спорт.
П. С. Охххх....пишело , че кето хлябът бил..."без глутен"! 😆😆😆 Подсетете ме за кето хляб който съдържа глутен? Не казвам, че няма, но аз не се сещам...Изключвам разните "режимни" нишестета като тапиока, маниока, нахутено брашно...но май и те са без глутен?🤔
П. С. 2. Тези обобщения на методът на Рей Пийт са от сайт, който май продава добавки, вкл. и някакви кето-нещо си такива...Не разбирам противоречията, но май има доста такива...Всички вгх, които не идвали от захар, можели да хранят бактерии в червата (а захарта не?🤔)...

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 14:51 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт