Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 312
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
Как реши, че не е имала хиперинсулинемия? На базата на какво?
Да е давала изследвания? Не мисля.
И не мисля, че 1-2 пъти в годината човек да си гледа кз и инсулин в лаборатория е кой знае каква загуба. Даже напротив.
Разходки може и после да прави. Не е драма изпускане на една разходка. Светът няма да свърши.
Аз не я слагам в никакъв калъп. Казвам и да си следи стойностите.
Ти и слагаш и определяш диагнози просто ей така защото си решила.
Един човек може години да има стабилни нива и да е слаб, но после нещата може да се променят.
Органите не са вечни и не е коректно да казваме кой  какво никога не можел да има.

# 301
охххх, цял ден се опитвам да пиша.......и все нещо ме разсейва.....
Невена е права, защото и двамата ендокринолози потвърдиха, че панкреаса ми е бил временно блокирал/ ако мога така да го кажа/ Втория доктор каза, че над 15 КЗ, панкреаса спира да произвежда инсулин, а в болницата ми правиха изследвания и гликирания ми хемоглобин беше 13%, затова й ме пуснаха на инсулин веднага...за да падне по-бързо КЗ. Но предвид най-старите ми изследвания от преди 5 год/които  изрових сега/....съм била с КЗ 6.80 на гладно, и вместо да ме насочат към ендокринолог още тогава......кардиоложката ми изписа Бизогама заради учестения пулс....и така съм си развила диабета.........храненето ми никога нее било здравословно, и да... още тогава вече бях почнала съвсем да качвам кг/не че някога съм била слаба/...нямах никаква физическа активност.....все бях изморена....градих кариера.....и не се замислях за здравословното си състояние....
Да, да .....няма веднага да спирам хапчетата, като сваля още малко -и затвърдя КЗ под 5..ще мисля да намялм дозата...Ще се опитам и да агитирам ендото да помага.....Инсулина и другите неща обмислям да пусна към края на декември или началото на януари/да минат 3 месеца от както съм само на хапчета/....обременяване с глюкоза на този етап изобщо не обмислям.....
Доста се охарчих покрай този проблем....лекарства, изследвания, допълнителни прегледи.....тест лентите за глюкомера/50бр/ ми стигаха за 1 седмица в началото.....Освен това доста ме прецакаха с болничния..../ само 6 дена ми отпуснаха/ а след като излязох от болницата и започнах да свалям кЗ зрението ми се замъгли много, и обикалянето по очни лекари не само че не даде никакъв резултат, ами и всички ми изписваха различни диоптри очила....още една камара пари на вятъра Sad Зрението ми започна да се възстановява месец след това....Разочаровах се напълно от всички доктори....
Елора, ти сега изобщо ли не приемаш метформин? Само добавки ли пиеш?

Невена, нагледах се на завистливи физиономии.......но като цяло да, много съм различна сега, самата аз не мога още да свикна с новото си тяло:)))) Има още какво да се желае разбира се...Не помня кога съм мерила последно талията 88 см, но днес я мерих и вече е 85 см:)))
Благодаря за съветите:)

# 302
Познато чувство е това с докато свикнеш, ама пък е хубаво, нали? Grinning
Спомням си аз като минах на режим, при мен промяната беше по-бавна и особено в началото че аз направих сравнително плавен преход с храненето. Няколко месеца по-късно започнах да се изненадвам като минех край едно голямо огледало вкъщи - бях свикнала дълги години да виждам една доста по-голяма жена в него. Кантар нямам, а и беше хем лято когато човек ходи с по-малко и по-свободни дрехи, хем тогава не работех и съвсем на хлабави одежди го бях ударила като бях все вкъщи. Така че и по дрехите дето иначе и малко промяна се усеща, нямаше как да забелязвам. И изведнъж отивам към банята и мярвам в огледалото един несвойствен силует Grinning Първите пъти съм се спирала и съм се смяла на глас като стана така.

# 303
При мен кетото започна да работи отново. Даже не точно кетото, а въглехидратите около 30-40 грама. Кз сутрин е 4,9. След хранене варира до 5,2. Това е един час след това.

Аз чета книга за омега. Много ми стана интересно, че се препоръчва прием на коензим Q10. Вие приемате ли?

Също така прочетох, че кетото може да предизвика възпаление и отключване на ИР, защото има повишен кортизол. Затова се препоръчва нввмх хранене. Тоест, да бе е толкова нисък въглехидрата.

Колко време сутрин след ставане мерите КЗ?
Аз я мерих 5 минути след става е и брше 5,2.
Тази седмица я меря 1 час след ставане и прием на кафе и е 4.7-4,9.

Не знам кога отчита правилно.

Вече спя и повече, та може би има връзка ори нен кортизола и високата кз. Не е само до храна.
Ще пробвам и при въглехидрати около 50-60 как ще е кз.

Чета много и за зоната. Има ли тук подобрили ИР със зоната?

# 304
Азара, а на мен ендокринолог ми е казвал, че от хиперинсулинемия панкреаса може да спре да произвежда инсулин. Дори преди години като лежах в болница заради кръста имаше жена на инсулин, която се чудеше  как може преди години да е имала страшно много инсулин, а сега да няма и да трябва да си бие инжекции.
Към момента са ти казали, че нямаш. И това предвид, че не си имала инсулин в себе си. Диагнозата им е предвид сегашните ти изследвания.
Това не значи, че преди 5 години примерно ако имаше изследвания, нямаше да покажат друго.
Доста се превзети такива заключения. И на мен редовно при кз 5 и 100 кила ми казваха, че пращя от здраве.
На 20 години може да си пращяла от здраве. Редно ли е тогава на базата на добри изследвания лекар да твърди, че никога нищо няма да ти се случи? Обратното също е валидно.
Както и да е. Ти си преценяваш какво ще правиш и какви изследвания ще пускаш. Важното е,че си променила храненето си.
Иначе от 2019 лятото някъде спрях глюкофажа. Бях на 2000 на ден.
Имаше потребители тук ми казваха, че може да имам влошаване и да си помисля за спиране, но предвид ниските стойности на кз и инсулин нямаше как да пия хапчето. Пък и на мен това ми беше идеята, да го махна.
За щастие нямаше повишаване. След това винаги всичко си беше в норма.
Имала съм някакви залитащи моменти. Примерно дни с повече в и сладки неща. Но дори и тогава кз си ми беше в норма, инсулина също, но малко по-висок. М/у 5 и 6. Иначе ми м/у 4 и 5 на гладно.
Тази есен пропуснах да се боцна. Хвана ме мързела, а трябва все пак да ги следя тия неща + и щитовидната трябва да видя.

# 305
Натка...така е...а като знам как се бях затворила...не исках да излизам никъде, за да не ме гледат хората.....ужас....много се бях предала....не можех да намеря никаква мотивация да подхващам поредната диета, от която ще сваля кг, но после ще кача с поне 5 горница, защото се провалях няколко пъти, и винаги ще помня последващото разочароващо чувство на провала....така че, живота ме хвана, и здраво ме разтресе.....за да се взема в ръце най-накрая.....

Елора, страхотен резултат.....Simple Smile Поздравления.. Доста път си изминала и ти....по едно време четох старите теми, и си спомням как настояваше да пиеш кафето си с мед Simple Smile Радвам се, че открих навреме форума с тази информация

Лея, и аз бях чела из темите за Кю 10....но четох и негативни мнения за приема му, дано някой знаещ се включи с повече разяснения....аз пия омега 3 сутрин и вечер иначе. Меря КЗ веднага след ставане....това ми е най-важното....Simple Smile За кафето бях питала доктора, като бях чела че е инсулиногенно...а той каза че било точно обратното...но честно казано не знам на кого да вярвам, и какъв ефект има в действителност...при мен не оказва никакво влияние на КЗ...за инсулин нямам съвсем представа....
ВХ така и не се научих да броя.....хич ме няма със смятането като цяло...творческа личност съм и много скарана с математиката....имам дни обаче, в които съм сигурна че са ми в много намален съства наистина.....днес например съм закусвала с 1 варено яйце + кафе с малко мляко, на обяд крем  супа от тиквички и морков с хлебче от ленено семе на микровълновата....вечерята вероятно ще е салата......

# 306
Видях по-назад, че сте обсъждали тренировки и планиране на хранене около тях. Много съм изчела по въпроса за трениране на гладно и има разнопосочни проучвания. Моето мнение е да се тренира в състояние на личен комфорт. Аз тренирам след работа към 5 след като съм обядвала към 12.30. Много рядко ям между обяда и тренировката, просто вече не ми падат батериите, ако не ги зареждам през 2 часа Grinning Мразя да тренирам сутрин без значение дали на гладно или след закуска. Абе обощено по-важно е да се тренира системно, а не дали на гладно или не.
Видях и някакъв тренировъчен сплит някъде, не разбрах пола на потребителя, но аз лично не бих препоръчала подобни тренировки на жена, която няма амбиции за подиум.

# 307
Азара, това с меда е нищо.
В старите ми коментари има мнения как хваля пълнозърнест хляб, елда, кафяв ориз.
Даже наскоро някой го беше лайкнал.
Срамота Grinning

# 308
Азара, много се радвам за резултатите ти! Голям боец си, ще се справиш. Тук всички момичета са пример за мен за силна воля и голям практически пример, че нещата са обратими.

Ае, хора, сутринта по бтв то някакъв професор- кардоилог, препоръча средиземноморската. Твърдо против кето и разправя как бъбреци, всичко се скапвало само от месото. На мен ми беше интересен материалът, ако искате го изгледайте да си кажете мнението. Аз одобрих, естествено, само някои части, които ме устройват 😀
Например каза, че леко пълничките по- добре понасяли лечение на сърдечни проблеми. И че веднъж седмично риба, равно на дълъг живот, а два пъти седмично риба, двойно по- дълъг.
Та така, аз си продължавам на вмнвхх, не съм на кето, а и пусто си ме влече към мръвка, яйца и риби. И сирена и кашкавали. Кой знае ко става с холестерола ми, ама в тази лудница по лабораториите, още не съм ходила да видя какви съм ги свършила за 7 месеца.
И аз бода ли бода с иглата, за да си изучавам кз. Поне съм трайно сутрин ок. 5,2 - 5,3. Уча се да пия вода и какви ли не несъвместими досега за мен неща, оххх. Дърто магаре с младите мулета рита 🤣

# 309
Добре де, как става тая работа хем кето, хем толкова месо че да ти се скапят бъбреците? При баш си кето протеините не могат да са много, камо ли прекалено много че чак пък и бъбреците да ги бърка, това е по-скоро при високопротеинови режими от сорта на Дюкан мисля. Чувал някой нещо там. Ама то не били компютри ами били компоти накрая...
Средиземноморски тип хранене по принцип не звучи зле, балансирано е и прочие, залага на сезонни и местни продукти, порезни мазнини и т.н. То на моменти дори палео храненето може да мине към тая графа, само дето някои по-индустриални храни се избягват и разни такива. Абе поне за мен без да знам всички подробности, общата идея ми се доближава, може и да бъркам и аз. Само че доста хора като чуят средиземноморско и си представят италианска храна и то тази по-популярната от сорта на паста и пици Grinning

Азара, познато ми е и това чувство да искаш да се скриеш от хората чак, но чак такъв късмет нямах аз. Работата ми изискваше да застана пред куп хора всеки ден за няколко часа, после пред други пак за часове и така цял ден. Всичките по-млади и повечето по-стройни естествено. Освен че до мен тогава имаше мъж дето ядеше бисквити и пиеше кола вечерно време и не наддаваше, гадината... и разликите във вида ни ставаха все по видими с годините. А като се взехме бяхме на едни килограми че той си е дребен като цяло. От хора не съм се опитвала да се скрия, но ми ставаше доста нервно ако се правят снимки и няма как да откажа да съм на тях. Още се стряскам ако попадна на някоя от тогава, те и вас биха стреснали ако ви кажа че съм в ранните си 30 на тях, а не доста по-възрастна и изстрадала жена.
Направо си се бях предала, никога не съм била склонна към силни рестрикции в храненето и опитите ми да сваля тегло поне са били разумни. Не че проработиха особено де. Което ме доведе в една от темите от тази поредица, четейки какво ли не от любопитство. Щото от него имах повече отколкото имах кила. Любопитството още си го имам де, но продължавам и до днес да казвам че извадих голям късмет тогава. Продължих да чета и да се разпознавам в разказаното докато не се навих че трябва да пробвам и аз. Да бях го направила по-рано ама на, тогава ми е дошло времето.
Сега се радвам много на всяка такава история за подобрение, основно това ме кара все още да чета темите.

# 310
Тайс, и аз го гледах сутринта......ама той твърдеше, че при кето ядяли много месо, което не е съвсем вярно....нали ВХ е разликата....месото се яде умерено и при ВМ-НВХ и при кето. Аз също обичам мръвки, но не на всяка цена....гледам да балансирам като цяло....Честно казано, този човечец/кардиолога/ не каза кой знае какво...някак хаотични му бяха приказките.....

В книгата на Фънг за диабета....пише, че прилагат редуване с 24 и 36 часов фаст /на седмица/...за обръщане на диабета....по моите сметки.....ако смятам правилно, излиза е има 2 дена в седмицата изобщо на храна.......ама пусто още не съм я изчела цялата...а 3 дена възможно ли е да се изкара на вода? Някой пробвал ли е? Малко хард ми звучи.....

# 311
  • Paris, France
Как реши, че не е имала хиперинсулинемия? На базата на какво?
Да е давала изследвания? Не мисля.
И не мисля, че 1-2 пъти в годината човек да си гледа кз и инсулин в лаборатория е кой знае каква загуба. Даже напротив.
Разходки може и после да прави. Не е драма изпускане на една разходка. Светът няма да свърши.
Аз не я слагам в никакъв калъп. Казвам и да си следи стойностите.
Ти и слагаш и определяш диагнози просто ей така защото си решила.
Един човек може години да има стабилни нива и да е слаб, но после нещата може да се променят.
Органите не са вечни и не е коректно да казваме кой  какво никога не можел да има.

Не съм решила, че не е имала хиперинсулинемия. В болницата са и направени изследвания на нива на КЗ, кетони и киселинност на кръв и диагнозата, според резултатите е била диабетна кетоацидоза. Това разказа Азара. Причината за кетоацидоза е липса на минимален инсулин. Кетоацидоза, едновременни високи нива на глюкоза и кетони е невъзможно да се случат при висок, нормален или леко понижен инсулин. Това Азара го разказа поне 2 пъти и не си го измислям аз, а и ти го прочете. Диагнозата не съм я определила и сложила аз. Тя е факт и е доказана с изследвания.

Разходки после може и да не прави, всъщност. Разходките са важни сега, в момента и са с цел сваляне на КЗ. Тялото и трябва да се научи да гори глюкоза без нужда от инсулин. Като влезе стабилно в кетоза за какво да се разхожда?

Твърдя, че при човек, достигнал до кетоацидоза, нивата на инсулин едва ли някога ще станат високи, дори и в миналото да са били високи, защото бета клетките едва ли ще успеят да се възстановят до нивата от младостта и.

Пишеш за минало, но при нея то е далечно и няма да се върне. Изследванията на проф. Рон Тейлър доказват, че първо се омазнява черен дроб, а в последствие панкреас. При хора, при които не е имало хиперинсулинемия при започване на отслабването, хиперинсулинемия няма и след него. Те не са склонни към такава, защото генетично са предразположени към повече мазнина в панкреаса, в ембрионалното и фетално развитие са образували по-малко на брой Лангерхансови острови в панкреаса и нови няма как да им поникнат.

Та, продължавам да твърдя, че след отслабване и стабилизиране тя спокойно може да мери само КЗ. Разбира се може да си начеше крастата и да измери един или 2 пъти и инсулин.

Азара не е като нас и съответно нейните голове са леко различни от нашите. Общото е, че трябва да отслабне, спортува и пие добавки като нас, но в някои отношения ще е различна. Тя, например, ще може да си похапва подсладени със стевия нещица и да си я слага в кафето, а ние с тебе не. Всички ИР целим подобряване на нивата на инсулин, но при тебе и мене това означава сваляне, а при Азара покачване. При нея евентуалното понижение ще се отрази на нивата на КЗ при ОГТТ неминуемо, а ти можеш да минеш метъра в началото.

При хиперинсулинемика водещото е инсулина, но при диабетика с нисък инсулин водещото е първо КЗ след ядене, после на гладно, после блокирания итн.

А за познатата ти на инсулин, дето била хиперинсулинемична като млада - никой не твърди, че не е възможно. Ако тя се сложи на добавки и диета, може да махне инсулин, другите илачи и даже да се излекува, но броят на бета клетките в панкреаса и няма да се възстанови до броя, който е имала преди да достигне до нисък инсулин и съответно хиперинсулинемия повече не я грози 😇. Пълно излекуване, обаче, е малко вероятно след дълги години болест.

И това за кетоацидозата ти го обяснявам надълго и нашироко за поне трети път, а и Азара го обясни няколко пъти.

Азара, браво. 🤝 за 85те санта днес. 💐. Хапвай повече протеин за да не разгражда мускул! Гледай да ядеш по поне 100г протеин дневно.

Rayy, преди и след силови ям по 4 яйца, а преди кардио ям и ВХ, освен яйцата. Не се чувствам добре без протеин при силови. Мога да правя кардио без да ям, обаче само ядене на ВХ преди кардио подобрява ИР, та съчетавам приятното с полезното.

таис, по-слабичките по-рядко имат сърдечни проблеми и съответно не им се налага да понасят лечения. 🤩Средиземноморската диета е супер за средиземноморски климат, но на лют студ ВХ от нея идват множко. Да, яденето на много протеин тежи на бъбреците, но само когато са вече много болни или няма достатъчно бикарбонат в кръвта. При държане на pH на урината около 7 си работят супер. При кетогенната диета няма повече протеин, а повече мазнина и тя даже е полезна за бъбреците. Доказано е, че лекува болни бъбреци, от тези, дето са скапани от диабет. Докторът бърка кетогенна с високо протеинова. Високопротеиновите за ИР нищо не правят на бъбреците, защото протеинът е висок като процент, но понеже калориите са малко, като количество е пак нисък, даже по-нисък, отколкото при "нормално" хранене. 100г протеин при диета от 500 калории дневно е 80% протеин. 100г протеин при 2000 калории ВВ е 20% протеин, но и в двата случая бъбреците обработват едно и също количество протеин. Ако се намали протеин от храна, бъбреците пак обработват същото количество протеини, но ги вземат от мускулите ни. При намалени калории и ВХ бъбреците си почиват. И 💐 за хубавата сутрешна КЗ. Браво! Лятото ще е още по-добра.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 19:00 от Nevena Virolan

# 312
Не мога да те разбера. Ту твърдиш, че нямала хиперинсулинемия, сега пък  не си го твърдяла.
Миналото много може лесно да се върне, ако човек се отпусне.
Както и да е. Аз твърдо си стоя зад мнението, че и при изследване трябва да си гледа и инсулина.
Толкоз.

# 313
  • Paris, France
Не можеш да ме разбереш, да. Твърдя, че когато диабетик с нисък инсулин, който е стигал до кетоацидоза тръгне да се подобрява с хранене, спорт и добавки и КЗ не му е съвсем стабилна няма никакъв смисъл да изследва инсулин, а само КЗ, даже при второ и следващо ОГТТ. Също твърдя, че човек, който е тръгнал от сериозна хиперинсулинемия, независимо на кой час, трябва до живот да изследва КЗ и инсулин, а не само инсулин и не само КЗ.

Еееех, де да можеше да се върне миналото! Искам да върна 25 години ама не става, в никакъв план.

С времето болни, престарели клетки умират без да могат да се възпроизведат. Ако живеехме по 120 или 200 или 500 години със сегашната ни генетика, всички щяхме да станем диабетици. Бета клетките намаляват с времето. Едни се раждаме с повече, а други с по-малко бета клетки. Махането на мазнина възражда голяма част от бета клетките ако е имало диабет 2, но не може да ги увеличи.

Някои хора може да се скъсат да ядат ВХ с мазнина, ще станат диабетици, но никога няма да видят инсулин над 20. Това е лимита на техните панкреаси.

А защо всеки трябва да изследва и инсулин когато е на режим и хапче? Не ти разбирам логиката.

# 314
Според това колко е станал нисък инсулина може да прецени дали да спре хапчето.
Така беше и при мен.
Щото кз може да е 4.5, но инсулина да е 15.
Или да е 4.5 и да е спаднал на 5.
Все едно не ми се е случвало.

Общи условия

Активация на акаунт