Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 312
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, изостанала съм тези дни с четенето, но се впуснах в другото четене с новата книжка Код Диабет.....на др.Фънг....много , много ми харесва....Ако някой не е разбрал за нея, препоръчвам я...а имам още 2 на същият автор Simple Smile
Аз днес без да искам направих фаст....или както там му казвате Simple Smile
От миналата седмица си прехвърлих тренировките от канго/пилатеса във фитнес зала с инструктор......няколко дена бях като Робокоп Simple Smile но вече съм добре. Тази сутрин се наложи да отида малко по-рано на тренировка, в 8.30ч защото имах записан час за фризьор от 10 ч....та хукнах сутринта и съвсем не се сетих че няма да закусвам този ден.........Да кажа как беше КЗ....сутринта в 7:00ч - 5.3......в 12 на обяд се прибрах...КЗ- 5.3......Докато се чудих да ям ли...да не ям ли/......си направих едно кафе с малко мляко и така си останах с кафето и без хапче за деня........По-късно мерих пак КЗ-5.6......Пия доста вода, не съм гладна...и се чудя кога да ям? След като снощното ми хранене беше в 18ч. наближавам 24 часа...така ли се смята? След малко пак ще меря КЗ че ми стана интересно.....След силовите във фитнеса, пращя от енергия:))))))))Знам само че трябва да е много лека вечерята след фаст....Правилно ли съм разбрала? Моля за някой съвет Simple Smile

Редактирам....КЗ преди 5 мин- 3.9......

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 17:34 от Азара

# 286
Дам, на Фънг книгите са добри.
След 24 часов фст, можеш да си ядеш нормално. При по-дългите над 72 часа се налага по-голямо внимание.
Ако изчакаш още час-два, КЗ може да се е качила малко.

# 287
Nevena Virolan, твоето мнение беше това, което търсех. Важна информация и добре обяснена. Благодаря за думите, наистина ме мотивираха и усмихнаха! За мен ти си човекът, който е излекувал ИР и силно се надявам и аз да се похваля с това някой ден ❤

Който се интересува - 4 тренировъчни дни
Понеделник рамо + трицепс
Вторник гръб + гърди
Четвъртък крака
Събота корем + кардио
Тренирам на гладно, след всяка силова правя и 25 мин на кростренажор умерено темпо. Вървя по средно 9000 крачки на ден.
Закусвам късно, най-често 200 гр кисело мляко с ленено семе, една шепа сурови ядки и 2 бразилски ореха.
Задължително веднъж в седмицата вечерям сьомга и още веднъж друга риба.
Хляб, картофи, ориз съм ги забравила.
Протеинов шейк ИЗОЛАТ понякога, смутита със спанак, бадемово мляко и замразени горски плодове. Фастъчен тахан на Балчо, когато много пригладнея. На обяд и вечеря само готвено, без джънк. Плодовете съм ги забравила, освен пресни боровинки.Това е от мен Simple Smile Не твърдя, че съм запозната на 100% карам го на интуиция.

# 288
Днес си сърфирам аз из нета и попадам на поредната малоумна статия.
Заглавието беше нещо от рода на "Ето коя закуска ще намали и регулира кръвната ви захар" Нещо такова.
Отварям и познайте каква е закуската.
Скрит текст:
Стафиди

tooth

# 289
А бе какви стафиди, какви 5 лева? Тия нормални ли са? То грозде не трябва да се яде при хора с метаболитни проблеми, те стафиди...

# 290
Nevena Virolan, твоето мнение беше това, което търсех. Важна информация и добре обяснена. Благодаря за думите, наистина ме мотивираха и усмихнаха! За мен ти си човекът, който е излекувал ИР и силно се надявам и аз да се похваля с това някой ден ❤

Който се интересува - 4 тренировъчни дни
Понеделник рамо + трицепс
Вторник гръб + гърди
Четвъртък крака
Събота корем + кардио
Тренирам на гладно, след всяка силова правя и 25 мин на кростренажор умерено темпо. Вървя по средно 9000 крачки на ден.
Закусвам късно, най-често 200 гр кисело мляко с ленено семе, една шепа сурови ядки и 2 бразилски ореха.
Задължително веднъж в седмицата вечерям сьомга и още веднъж друга риба.
Хляб, картофи, ориз съм ги забравила.
Протеинов шейк ИЗОЛАТ понякога, смутита със спанак, бадемово мляко и замразени горски плодове. Фастъчен тахан на Балчо, когато много пригладнея. На обяд и вечеря само готвено, без джънк. Плодовете съм ги забравила, освен пресни боровинки.Това е от мен Simple Smile Не твърдя, че съм запозната на 100% карам го на интуиция.
аз точно това се чудих....как е най- добре да се тренира...на гладно или след закуска? Закусвам основно заради метформина, който трябва да пия сутрин и вечер....закуската ми е или яйца(под всякаква форма) + зеленчуци, или си правя хлебче на микровълнова с ленено семе, или бадемово брашно....За сега са ми доста умерени тренировките, но все пак днес ми беше едва 3та тренировка...

А някой може ли да ми каже след колко време бих могла да пробвам да спирам метформина....или много бързам?🤔месец и половина от както го приемам....

# 291
Азара, ти беше стигнала до диабет, нали?
След колко време не можем да ти кажем, то зависи от стойностите ти и слабеенето.
Какви са ти стойностите сега на кз и инсулин?
Имаш ли още да сваляш?
От колко време пиеш хапа?
И по колко на ден и какъв метформин?

Принципно хапа ще ти държи ниски стойности в един момент с режима.
Но е хубаво и кила ако имаш да се свалят.
При мен стана бързо, че много ми паднаха стойностите.

Следващия път като тестваш кз, виж и инсулина в лаборатория и пиши да видим.
А когато дойде време да спираш, ще трябва много плавно да го направиш.
Пример.
Една седмица на закуска приемаш половината хапче. На обед и вечеря - стандартно.
Втората седмица намаляш примерно обедното хапче наполовина - така седмица.
После вечерното за седмица.
После махаш изцяло сутрешното и така нататък.
Даже предвид историята ти може да го направиш не за седмица, а да вдигнеш от седмица на 10 дни. Да не ошашавиш организма.
Също така нека видим кз и инсулин, ще коментираме, пък ти може и с ендото да си питаш.

# 292
Трениране на гладно препоръчват сециалистите.

# 293
За тренировките аз бих се водила по това как си с енергията. Някои хора не са способни на тренировка без да са яли. Други пък не се чувстват добре да тренират скоро след хранене.
Ти не тренираш с цел че си изяла въглехидрат и да го изгориш, доколкото си спомням. Щото ако беше заради това - тогава ясно че след яденето.
Поне аз като се знам колко съм несериозна, бих се водила по това с кой вариант се чувствам по-добре, че моята мотивация за редовен спорт и без това я няма, да не я подкопавам допълнително... така де, в случай че ме споходи мотивация изобщо Joy Никога не ме държи дълго, та си наблягам на ходене пеша когато и където мога да избегна транспорта и колкото - толкова. Живея в сравнително малък град и повечето места са ми възможни за отиване и връщане пеша, свикнах дори и през зимата в студа да се прибирам пеша вечер. Освен че Габрово не е и най-равнинният град, така че разходките не са ми точно като в парк.
Включително и всичкото ми пазаруване гледам да е от магазини сравнително близо до вкъщи и си нося покупките на рамо, та не е само да вея  крачоли там. С тоя кефир ми станаха тежки торбите всеки път, че нали все купувам и мляко... като натоваря и останалите покупки, зеленчуци и какво ли не и си става натоварване да го понося това всичкото.

# 294
Да, диагнозата е диабет...от 01.09/КЗ 19.78/, бях 2 седмици на инсулин докато излязат резултатите за антитела. После минах на Диапрел по 1 сутрин и Метфогамма 2 х 500 мг/като трябваше да ги увелича на 2 х 1000 мг/след 10 дена/, но с хранителния режим постигнах добри стойности на КЗ и след консултация с ендото спрях постепенно Диапрела и останах на ниската доза Метфогама /2х 500/ Реално от месец и 10тина дена съм на метформина само....Вече не меря КЗ като луда по 100 пъти на ден/ днес по изключение заради непланираният фаст/ ...сега само сутрин , и стойностите са между 4.8 и 5.8. Стриктна съм и нямам ниаккви забранени хранения. Закусвам заради сутрешното хапче, иначе не ми се яде като стана, напоследък започнах да си прескачам обяда и реално имам 2 хранения за деня...не ям нищо в останалото време...Сега като включих и по-добра физическа активност смятам, че още ще се подобрят нещата...щом за месец нормализирах КЗ с минимална доза метформин...не виждам причина да не махна и хапчетата , ще си остана на този начин на хранене...нямам проблем с това. Свалила съм доста кг.....Преди бях 89....първите 10 съм свалила в рамките на около 3 месеца лятото, когато започнах да забелязвам и други симптоми за проблема с КЗ/пиене на безумно количество вода и често ходене в тоалетната/Купих си кантар преди месец и малко/бях 79 кг/ сега съм 70. Корема почти е стопен...имам още малко мазнини и малко повече кожа, която ще прибера с тренировките....талията ми.....не ме хващаше метърчето с което се мерих.....сега е 88см. Но не съм особено висока...1.64 съм....честно казано не знам колко кг трябва да стана/не съм си поставяла крайна цел/....аз и на сегашните кг не помня кога съм била за последно....май около първото раждане преди 16 год. Но, продължавам да си свалям кг без проблем.....
Инсулин никога не съм проверявала...нали съм на метформин и ме посъветвахте да не пускам сега....ще изчакам да минат още 2 месеца/за да станат 3 от както съм на режима/ и тогава ще пусна...гликиран и инсулин....само не ми е ясно колко ще са актуални след като още приемам метформин...Мисля си, че трябва да имам стабилна КЗ под 5/ както казва Невена:)+ още 30 мин/, но това сигурно ще стане като сваля и останалото тегло..и тогава да правя опити са махане на хаповете.....Извинявам се, че ви занимавам с моите лудости, но съм хипер амбицирана.......и се гордея с това, което постигнах до момента Simple Smile)) Най-хубавото предстои.....Искам, да мога и аз да помагам на другите, които се сблъскват с подобен здравословен проблем, защото се нагледах на докторски глупости...и виждам как хората изобщо не са наясно/а и много често не искат/ да променят живота си, за да го запазят качествен...Вие много ми помогнахте в тази група....отново изказвам Благодарности към всички:)))))

# 295
Тук не съм съгласна с Невена.
Винаги съм мерила и инсулин.
Дори като бях на хапче. И преди да почна да пия хапче също.
Лоши стойности съм имала и с хапче. Разбира се бях и на грешен режимс уж ниски В.
Точно нивото на инсулин ще ти каже накъде вървиш и дали да го спреш хапчето.
Ти наясно ли си, че много хора с кз 5, че и под 5 имат инсулин над 20 на гладно?
А и няма как да се спре хапчето заради изследвания. Това не е витамин с все пак.
Моето мнение е, че и инсулина  трябва да се види.
Метфогамата която пиеш от 500 може ли да се дели на две?
Инсулина на гладно мисля, че трябва да е под 5 за да пристъпиш към намаляне на метфогамата. Даже 4 на гладно най-добре. Аз го бях докарала до 3,5, че и по-ниска. Инсулин също толкова. И тогава започнах намаляне на хапа и стана ясно и на мен и на лекарката, че хапчето вече не е нужно.
Факта, че си отслабнала също си влияе много добре.
Но предвид ръста и килата мисля, че ти трябва още малко.
Но то това и без хапче може да си го постигнеш. По-важни са стойностите на кз и инсулин за момента.
Предвид високата ти кз преди може би трябва да поизчакаш още малко.
Като се боцнеш другия път пусни инсулин и пиши.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 00:01 от Елора

# 296
  • Paris, France
Елора, при тебе и мене инсулинът е бил висок и съответно ще си го мерим до живот. При Азара инсулинът очевАдно е бил нисък, защото ако беше висок, нямаше никакъв начин да е отслабнала и да е направила кетоацидоза. С или без Метформин, Азара си слабее и измерването на инсулин няма да промени хода на лечението, режима или друго. Нейният инсулин ще излезе нисък, защото тя все още не е отслабнала достатъчно, така че панкреасът и да почне да произвежда достатъчно инсулин. Мери ниска КЗ поради това, че не яде ВХ, спортува и пие Метформин. Тя не е започнала с хиперинсулинемия като повечето от нас и понеже има скици на КЗ, може да си мери само нея. Аз не мога, защото дори като ядях високо ВХ, кръвната ми захар седеше стабилно около 5 и това дори когато ОГТТтата показваха инсулин 80, 75 и 40 на първи час и двуцифрен на втори, а КЗ беше 8, 7.5 и 6 на първи час. Като иде да си измери инсулина, какво? Нали не мислиш, че ниският инсулин ще и даде карт бланш да прояде ВХ и да изхвърли Метформина?

Опитвам се да обясня, че мерим инсулин само когато КЗ е нормална при обичайния ни режим, а инсулинът може да не е. При нея този етап не е достигнат все още.

Аз, примерно, вече не меря Б12, защото отдавна нямам липса, но меря Д3, защото съм все на ръба. Мери се това, което би наложило промяна.

Сега, ако Азара кинтите я бият по главата и има време да ходи сутрин по лаборатории, нека да иде, но това с нищо няма да промени хода на режима и!

Като махне Метформина, приключи с отслабването, стабилизира се, може да иде да си тества инсулин, не само след ОГТТ ами и след риба, боб или каквото реши да яде, защото при един човек се вдигат КЗ и инсулин от едно, а при друг от друго.

Докато КЗ и се променя е по-лесно да мери нея.

Азара, амиии, официално честито 💐. Браво, много си постигнала.

За талията - всеки толерира различно количество коремни мазнини и никой не може да ти каже колко ще толерираш ти. Аз, например, съм силно ИР с талия от 70см и трябва да не надхвърлям талия 65см, но повечето жени минават метъра с доста по-големи обиколки. 88см е много, но с времето ще се намали. Не мисля, че повечето толерираме талии над 75-80см. Ще се чудиш сама как се връщаш към моминската ти фигура. Моята я държа под 65см.

За Метформина - мисля, че си готова да намалиш сутрешната доза, още повече спортуваш. Сега идва студ и зима, но ако свалиш КЗ редовно под 5 си напълно готова да минеш на половин доза сутрин, после през ден и така докато останеш с вечерното хапче. Ти вече си махнала външен инсулин и Диапрел и сегашната ти КЗ, без тях си е много, много добро постижение. Тя е направо идеална, предвид че наскоро си махнала лекарства. Можеш да пробваш в почивните дни да пиеш по половин хапче сутрин и даже да не пиеш ако имаш време да я свалиш с ходене, да закусиш и пак да ходиш.

За мене вече си на 30% излекувана.

Я кажи как реагират колеги, познати на новата ти външност 😇. Сигурно си се и разхубавила.

# 297
Не знам кое е очевадно, но лично аз не бих спирала хапове, без да съм абсолютно сигурна и да го правя на база догадки и предположения.
Инсулина не е 500 лв, а 15.
Не може да знаеш дали не е била ИР. ИР е предиабетно състояние все пак.
Също така да прави огтт при положение, че доскоро е била с кз над 19 е неразумно. Но ако държи, може, но след година-две.
Лично аз бих заложила на експеримент с въглехидратна храна.
Колкото до режима - ясно е, че до живот ще трябва да се пази. Това важи за всички.

# 298
Здравейте. Прочетох доста коментари и се престраших да пиша. Нова съм, ако съм объркала темата - извинете ме. Това са изследванията, които назначи моят ендокринолог. Май съм си с инсулинова резистентност, вие какво бихте ми казали за изследванията. Имам час след седмица.
Бих добавила, че ми направи скенер и каза, че изключва Хашимото и автоимунни заболявания при мен.

# 299
  • Paris, France
Не знам кое е очевадно, но лично аз не бих спирала хапове, без да съм абсолютно сигурна и да го правя на база догадки и предположения.
Инсулина не е 500 лв, а 15.
Не може да знаеш дали не е била ИР. ИР е предиабетно състояние все пак.
Също така да прави огтт при положение, че доскоро е била с кз над 19 е неразумно. Но ако държи, може, но след година-две.
Лично аз бих заложила на експеримент с въглехидратна храна.
Колкото до режима - ясно е, че до живот ще трябва да се пази. Това важи за всички.

Оооох, какво значи да е била ИР? Тя си е ИР и това ясно си личи по КЗ 5.8 на кетогенна диета с прием на Метформин. ИР не винаги е съпроводена с хиперинсулинемия, а хиперинсулинемия тя категорично няма. ИР е и ИР ще си остане в идните 3 или 4 години, но няма да има висок инсулин. Ти я слагаш в собствения ти калъп, в който сме аз, Миоки, dolce miele и повечето пишещи тук, но тя няма нашето предразположение към висок инсулин, а обратното.

При тебе и при мене има тенденция за покачване на инсулин без покачване на КЗ. Съответно мерим инсулин. При нея е имало недостиг на инсулин и съответно собственият и инсулин едва ли скача. Той ако беше висок, нямаше да се окаже с кетоацидоза.

Не съм писала да прави експерименти с ОГТТ и даже експерименти с ВХ при талия 88 и КЗ 5.8 са неразумни и глупави. Дали инсулинът и е 2 или 22 няма значение докато слабее, а и нейният никога не е бил 22, за което мога да си клъцна тиквата.

Реално, понеже е с нисък инсулин, може да изяде някакъв ВХ и да се боцне у дома и по КЗ да види как и действа. Понеже инсулинът и не се вдига кой знае колко, просто ще изпикае излишната глюкоза и няма, като нас, да плаща прегрешението да не се върне в кетоза, с дни, обаче ще си разбрицва бъбреците.

Пишеш, че е 15 лева. Добре, но може да ги даде за нещо полезно и сутринта да се наспи, да походи вместо да закибичи на опашка за лабораторията.

Дарлинг, имаш ИР и хиперинсулинемия. С инсулин на гладно 14 не можех да стана от леглото. Тествай Б12 и Д3 витамини, чети първия пост, купи си магнезий, омега 3 и започвай! Можеш да почнеш да пиеш по 20мл ябълков оцет преди ядене на ВХ докато ги намаляваш. Със стойности като твоите ми отне 3 години да преборя ИР. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт