Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 308
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Бери плодове (малини, къпини, ягоди, боровинки) + сметана и ядки си е повече от приличен десерт и може и два пъти седмично. Много по-добре от всякакви печива. Знам, че не е това въпросът, но аз подсладител никакъв не препоръчвам. Според мен са вредни всичките.

# 556
  • София
И според мен са вредни и като цяло трябва да стоим настрани от сладкия вкус, независимо как е постигнат.
85% шоколад взимам и аз, ако много заритам.

# 557
Елора, вдига ми кз веднага. От 4,6-7 стигам до 5,4-5,5. Както когато ям овесени ядки например. И то за дълъг период от няколко часа. Затова търся вариант веднъж седмично да си правя десерт, които да не е с еритритол и стевия.

За мен подсладителите са изкуственяк. Ако ще ям нещо, по-добре с кафява или кокосова захар. И то малко количество.
Идваше тук един тип да хвали еритрола и как не вдигал ни кз, ни инсулин. Ама ето на, явно не е така.
Разбира се, важно е и какво друго е имало в този десерт.
В първия пост съм сложила рецепти на два десерта. Само с банан са.
Правя ги като съм в мц.
Въпреки, че съм на либерално нв, ми е абсурдно веднъж в седмицата като теб да си правя десерти. Трябва да коригираш това. Съсипваш си режима.
Само на мц, не ми трябва друго. На теб също. През останалото време си имам натурален шоколад 85%. Една опаковка ми стига за дълго. По 1-2 блокчета и то не всеки ден. Този на Лидл назад 85% ми харесва.
И Невена беше писала, че какъвто и ще да е подсладител, самия сладък вкус предизвиква хормонално отделяне.

# 558
Елора, вдига ми кз веднага. От 4,6-7 стигам до 5,4-5,5. Както когато ям овесени ядки например. И то за дълъг период от няколко часа. Затова търся вариант веднъж седмично да си правя десерт, които да не е с еритритол и стевия.
Аз както споменах тортата, която правих с еритритол и само режимни съставки не ми е вдигала КЗ, засичах, защото я хапвах за обяд няколко пъти....просто никой не искаше да я яде, защото изобщо не беше сладка...накрая я изхвърлях..... после бях пробвала 1 път в чай..една лъжичка....но не усетих грам разлика/а уж казват че била едно към едно със захарта/.....и мен ме бяха засилили, че е напълно безвреден, но след повече четене и аз се отказах от този подсладител.....да не би нещо друго да ти вдига КЗ? С какво съчетаваш еритритола?

Охххх, хапнах едно квадратче черен шоколад......много беше приятно...удържах да не си чупя второ..........страх ме е да не се пързулна с такива нещица....Confused

# 559
  • Paris, France

"Кето" десерти не правя, защото ме мързи. На мене 2 квадратчета черен шоколад от 85-90% са ми идеални като десерт и ги ям всеки ден като ям кето, след вечеря от салата и някакво месо, риба, яйца итн. Мога и 4 квадратчета да изяждам без поразии, но са си поне 300 калории, та не ги ям всеки ден. Понякога го ям с ядки.

Бях все още ИР, но отслабнала, когато почнах да ям по парче торта или сладкиш всеки ден за да си докарам цикъл. Избирам си някаква торта от около 500 калории, изяждам си салатата и манджата, тортата и тръгвам да ходя бързо и ходех 2 часа, 3 часа, понякога 4 часа. Не ми влоши ИР изобщо и даже леко го подобри. Единственото условие беше всичко да е чисто, без хидрогенирани мазнини, тортата да не съдържа повече от 50г ВХ и така. Огромната салата от около 300г маруля, примерно, сваля гликемичният товар и индекс на оплюсканото и спомага да се напълни стомаха и да се заситим с по-малко торта.

Ядях и меласа, че поне е пълна с витамини, пак след салата.

Парче от тази торта ти е 3 часа ходене:

https://www.e.leclerc/fp/chocolat-noir-85-cacao-100-g-equador-3564700257647

Имам си свински ден и предишният ден постя.

Не ти е зле КЗ, можеш да си позволяваш изцедено кисело мляко с мед и орехи или бисквити с меласа, даже със захар, но аз бих ги изключила до пълно стабилизиране под 5.

А стевия, от пишещите тук може да си позволи само Азара,  защото за нейния нисък инсулин може да е полезна.

От всички фруктози, еритроли и стевии, най-безвредното за нас си остава захарта, но трябва да се спре и после да се внимава.  

Печивата от мазнина и ВХ - захар и брашна си остават най-инсулиногенната храна и е добре да не ги ядем често.  

А, да ти кажа, че получих писмо от тебе, но не мога да го отворя и прочета, защото пак ми е скапан Chrome, а от другия браузер не се отваря нито като натисна на името, нито като избера да се отвори в друг прозорец.Като си легнат домашните ще пробвам от компа и ще ти отговоря.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 23:40 от Nevena Virolan

# 560
1 блок от Лидл шоколада е доста голям блок. Не е като стандартните шоколади. Аз него го деля на 4.
Та не знам при вас как е.

Невенче, и мен ме мързи принципно. Ама на мц не мога. Та затова и нещо бързо спретвам.
Едно време не ми го побира акъла как съм прекарвала един тон време в кухнята за правене на разни въглехидратни манджорляци и торти.
А по поводи си има веган торти, които също не ми се отразяват зле. Даже за празниците ще си поръчам една малка.

Другата причина поради която използвам понякога меласа или кокосова захар е, че искам организма да се учи да се справя с нея. А тия новопоявили се подсладители са ми тъмна индия. Освен това моето тело е видяло през годините страшни работи. И предвид режима, на мисля, че ще го уплаши нисковъглехидратен сладкиш с банани или веган торта веднъж в месеца.
Стевията поне е единствения натурален подсладител, ама не е за мен.

# 561
  • Paris, France
Азара, твоят инсулин е нисък и консумация на подсладители няма да ти го вдигне както на нас. Ако ядеш стевия даже ще ти пада КЗ. Еритролът действа на допамин и от там обърква мазнините.

А парче черен шоколад можеш да си ядеш всеки ден, даже 2, няма да обърне каруцата. 3-5г ВХ има в 2 квадратчета. Това да ти е кусура!

1 блок от Лидл шоколада е доста голям блок. Не е като стандартните шоколади. Аз него го деля на 4.

Кой шоколад от Лидл? Аз си купувам от собствената марка на Льоклерк и Линдт, 85%. По 100 грама са и двата. И двата са разделени на 10 квадратчета, в 5 реда от по 2 или 2 колони от по 5. 10г е едно квадратче и около 70 калории.

# 562
Аз наблюдавам при мен откровено “извращение” на вкуса. Вече в повечето време сладко не може да ме изкуши, много пъти ми става и гадно от твърде силно усещане за сладост. Шоколадът винаги ми е бил топ. Това, което сега ме изкушава са плодовете, направо ми изглеждат като създадени в рая (то си е така де Wink един вид). Ароматът им и вкусът наистина ми са ми многократно по-впечатляващи от всеки сладкарски шедьовър, а това е супер странно, защото плодове никога не съм обичала. Все насила са ме карали да ги ям, а сега…. Обичайно ги избягвам де, но от време на време като някой около мен яде много ми лъхне, съм опитвала и все едно не съм аз. Само дето и от по-сладките плодове ми е много сладко да ям много - някои са ми прекалено сладки. Сега последно открих, че помелото много ми харесва. Та се замислям, че вече ако толкова искам сладко ще предпочета шепа малини, парче портокал или 2-3 зрънца грозде, вместо сладкиш. Сега с нашите опити за бебе не съм кусвала над 3 седмици вече плод никакъв и днес мм като яде грейпфрут до мен направо беше мъчение- толкова вкусно миришеше, а всъщност мразя грейпфрут 😂

На линд шоколадът от 90% е много по-добър от този от 85% - много повече какаово масло има и така вкъсът е много по-богат и не е стипчив. Аз съм от едно време съм маниак на тема шоколад и чета етикетите - колкото по-мазен и с повече какаово масло, толкова по-добре. Какаото е “отпаден продукт”, ценно е маслото

# 563
Азара, твоят инсулин е нисък и консумация на подсладители няма да ти го вдигне както на нас. Ако ядеш стевия даже ще ти пада КЗ. Еритролът действа на допамин и от там обърква мазнините.

А парче черен шоколад можеш да си ядеш всеки ден, даже 2, няма да обърне каруцата. 3-5г ВХ има в 2 квадратчета. Това да ти е кусура!

Кой шоколад от Лидл? Аз си купувам от собствената марка на Льоклерк и Линдт, 85%. По 100 грама са и двата. И двата са разделени на 10 квадратчета, в 5 реда от по 2 или 2 колони от по 5. 10г е едно квадратче и около 70 калории.
12,5 грама го дават 1 квадрат от този на Лидл дето е на снимката по-горе. 125г е целият шоколад, разделен на 10. Не са особено малки квадратчета, а и вкусът е доста наситен. На мен обикновено едно ми стига, рядко ям и без това но още по-рядко ще изям две, изобщо не си го слагам на сърце. сега чета на гърба - 1 такова квадратче има 2,7г въглехидрати, от които 1,6г захари. Как ли пък няма да тръгна точно за тях да се тръшкам дали ще са 1 или 2...

# 564

Ей тия. И двата ги имам.

То и на Линд е що годе голям блока като на тия от Лидл. На Линд също деля 1 блок на 4. И изяждам 2 от тия чупените, затова и явно ми стига за дълго.

# 565
Това са и моите любимци от Лидъл. 😍 Стига ми по едно квадратпе 10-12,5 грама. Рядко го деля, а още по-рядко ям по две...Имам периоди в които изобщо не ми се яде шоколад...
Деси, да не си бременна, а? 😉
За подслаждане на сладкиши предпочитам шоколад, плод, малко кафява захар...Но по-рядко ям такива (гледам да се вместват в режима); не всяка седмица, а по повод предимно. Малката има рд другата седмица примерно...😉

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 08:04 от dolce miele

# 566
Момичета, свалих гликирания хемоглобин от 6.48% на 5.00%, витамин Б12 го качих от 294 pmol/L през март на 575 pmol/L без капки, таблетки, инжекции и т.н. (референтни стойности: 200 pmol/L - 600 pmol/L), витамин Д - от 20 nmol/L през февруари, 2020 год. и 58 nmol/L март тази година на 85 nmol/L (референтни стойности: 50 nmol/L - 160 nmol) - знам, че трябва да се вдигне още и продължавам да работя по въпроса, TSH ми е точно толкова, колкото беше и през март - 1,6, общият ми холестерол обаче е 5,4 mmol/L (референтни стойности: < 5,0 mmol/L), HDL холестеролът ми е в нормата - 2,2 mmol/L (референтни стойности: > 1,2 mmol/L), LDL холестеролът също ми е в нормата, но е на границата - 2,9 mmol/L (референтни стойности: < 3 mmol/L), триглицеридите ми са 0,6 mmol/L (референтни стойности: <2 mmol/L) - те поне са ок.

Дайте ми идеи, съвети и препоръки как да сваля общия и LDL холестерола. Innocent Да спра напълно сирената и да огранича яйцата може би? Въпреки че аз и сега не ям кой знае колко...

Отказах и кафето, между другото, защото четох, че сте писали, че вдигало инсулина. Sad

За сладкишите, понеже гледам, че тях сте коментирали в последните страници - аз ям 2-3 парченца черен шоколад (85% или 90% какао) почти всеки ден. Благородно завиждам на тези от вас, на които вече не им се яде сладко - аз мога да изям притеснително големи количества шоколад, сладолед, торта, бисквити, мъфини, понички и каквото друго се сетите. С желязна воля и самодисциплина съм и вероятно никога повече до края на живота си няма да си го позволя, но е факт, че често се сещам с носталгия за дните, в които бързите въглехидрати ми бяха 80-90% от дневното меню (ако въобще подобен начин на хранене може да се нарече "меню" всъщност).

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 08:18 от Cinderella789

# 567
  • София
От всички фруктози, еритроли и стевии, най-безвредното за нас си остава захарта, но трябва да се спре и после да се внимава.  

Преди години нямаше масово диабет и затлъстяване. Но тогава всички сладкиши, включително и купешките, се правеха със захар, а не с глюкозо-фруктозни сиропи и други гадости. И се консумираха рядко, поне в моето семейство.
И децата не висяха по цял ден пред екраните, а бяха навън.

# 568
Нати, права си...за рецептите, не се бях замисляла, че не е интересно да си снимаш пържолата със салатата Simple Smile На мен закуската ми е най-важното хранене за деня, и там много ми е едноообразно....все яйца...та вчера експериментирах с едни солени мъфини....получиха се мнооого добре. Пиша рецептата, ако някой има желание да ги пробва; 1 яйце, 1 с.л крема сирене/ аз ползвам козе/ 1 ч.л бадемово брашно, 1 ч.л хуск, бакпулвер, сол, 1 ч.л краве масло/разтопено на МВ/парченца гауда, малко червена чушка и маслини/днес си добавих и копър/....омесва се всичко и сипвам в две силиконови формички и пека във фурната за около 30 мин/ не успях да ги засека/ на 200 градуса.гледах докато се изпекат от горе......

Иначе отчета от вчерашното квадратче шоколад - сутрешна КЗ 4.8  Simple Smile)))

# 569
Момичета, свалих гликирания хемоглобин от 6.48% на 5.00%, витамин Б12 го качих от 294 pmol/L през март на 575 pmol/L без капки, таблетки, инжекции и т.н. (референтни стойности: 200 pmol/L - 600 pmol/L), витамин Д - от 20 nmol/L през февруари, 2020 год. и 58 nmol/L март тази година на 85 nmol/L (референтни стойности: 50 nmol/L - 160 nmol) - знам, че трябва да се вдигне още и продължавам да работя по въпроса, TSH ми е точно толкова, колкото беше и през март - 1,6, общият ми холестерол обаче е 5,4 mmol/L (референтни стойности: < 5,0 mmol/L), HDL холестеролът ми е в нормата - 2,2 mmol/L (референтни стойности: > 1,2 mmol/L), LDL холестеролът също ми е в нормата, но е на границата - 2,9 mmol/L (референтни стойности: < 3 mmol/L), триглицеридите ми са 0,6 mmol/L (референтни стойности: <2 mmol/L) - те поне са ок.

Дайте ми идеи, съвети и препоръки как да сваля общия и LDL холестерола. Innocent Да спра напълно сирената и да огранича яйцата може би? Въпреки че аз и сега не ям кой знае колко...

Отказах и кафето, между другото, защото четох, че сте писали, че вдигало инсулина. Sad

За сладкишите, понеже гледам, че тях сте коментирали в последните страници - аз ям 2-3 парченца черен шоколад (85% или 90% какао) почти всеки ден. Благородно завиждам на тези от вас, на които вече не им се яде сладко - аз мога да изям притеснително големи количества шоколад, сладолед, торта, бисквити, мъфини, понички и каквото друго се сетите. С желязна воля и самодисциплина съм и вероятно никога повече до края на живота си няма да си го позволя, но е факт, че често се сещам с носталгия за дните, в които бързите въглехидрати ми бяха 80-90% от дневното меню (ако въобще подобен начин на хранене може да се нарече "меню" всъщност).

На мен ми се струват много хубави стойностите. Перфектни триглицериди, tsh, В12… изобщо супер.

Миоки, не съм бременна, а необяснимото очарование от плодовете ми е поне от лятото 😂

Общи условия

Активация на акаунт