Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да сменя ли специалността?

 • 2 120
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте! В момента уча счетоводство и финанси в Стопанския факултет на СУ, втора година съм. Започнах специалността с желание, имах интерес към сферата, подготвях се година и половина по математика, за да ме приемат, обаче в последствие започнах да се усещам като човек, който не е за работа в сферата на парите и бизнеса. Напоследък наистина се замислям дали да не се преориентирам към медицина или дентална медицина, тъй като изпитвам огромно уважение към тези професии, интересни са ми, а в училище винаги съм била на ниво по биология и учех бързо ( по химия обаче имам доста пропуски, защото така и не я имах за приоритетен предмет в гимназията). Та, аз сега съм на 20 години, едва ли ще успея да се подготвя за тазгодишните изпити, но обмислям догодина дали да прекъсна финансите и да започна усилена подготовка, като работя почасово и поемам разходите за курсове. Въпросът ми обаче е дали си заслужава наистина и дали не е твърде късно? В момента се намирам в една наистина объркана ситуация и никога не съм била толкова разколебана, в гимназията много исках да работя във финансовата сфера, но в университета някак си се разочаровах и не знам дали не е заради ковид ситуацията и цялото това онлайн обучение. Засега споделих раздвоението си само с баба ми и според нея накрая “ще падна от два стола”.Ще се радвам да прочета Вашите съвети. Simple Smile

# 1
 • СИ
 • Мнения: 1 749
Ако твърдо искаш медицина, трябва да се подготвиш за тежки приемни изпити. С пропуските по химия няма да ти е лесно. Ако все пак те приемат, следват 10 години сериозно учене и безпаричие. Да го имаш в предвид.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 522
Ако материята, която учите, не представлява интерес, то няма смисъл да продължавате. След това се предполага и да работите с това. Валидно е за всякакви специалности, не само за конкретните.

# 3
 • СИ
 • Мнения: 1 749
И друго... Добре, че уважаваш тази професия. Готова ли си да работиш с болни и стари хора? Медицината не е само да стоиш в топло кабинетче и да мериш кръвно, докато изписваш антибиотици за настинка. Има много тежки специалности и отделения. Хора всякакви. Размазани в катастрофи, пребити, нарязани, с начупени ръце, крака и глави. По спешни кабинети и реанимации имаш ли представа, какво точно е? На места е много тежка смрад и мизерия.

# 4
 • Мнения: 1 122
Препоръчвам ти да поразпиташ близки и приятели за професията на лекар. Въобще не е лесна, дори следването не е лесно, а то е капка в морето. Цял живот учиш, нямаш много свободно време, да не говорим като имаш деца, че си е цяло жонглиране с времето. След акто завършиш ще се наложи да специализираш още няколко години. Финансово не е никак леко. Мнгоо често  докато другите почиват, ти си на график и през празниците.
Това разбира се е най-благородната професия на света и ако ти идва отвътре нищо не може да те спре. Още повече ако веднъж си започнала нещо и после си решила за медицина. Обикновено такива хора обичат работата си и я вършат с удоволствие. Все пак трябва да имаме и прекрасни лекари,  на които да разчитаме  Simple Smile
Но пак казвам- събери мнения преди да вземеш решение. Смяната на професия не е нещо необичайно за нашето време,  това да не те притеснява. По-скоро същината на работата на лекарите. Има и по-леки специалности, но доскоро стигнеш до там да го караш по-леко минават едни 10 години.
Каквото и да избереш ти желая успех и нека да бъде професията на живота ти!  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 9 958
Препоръчвам медицина, пред счетоводство. Ако можеш да издържиш и има кой да те издържа, разбира се.

# 6
 • Мнения: 468
Не сменяй специалността,приета си,вече учиш,може би ти е трудно заради онлайн обучението и това те разколебава,но ще свикнеш с новото положение,нещата ще си дойдат на мястото.Медицина се влиза много трудно,иска се солидна подготовка,няма да имаш много време да учиш и работиш.Специалността е тежка, обучението скъпо и работа и медицина по време на следване е непосилно.Счетоводството е малко скучна и монотонна работа,но не е много натоварваща,може да си работиш и от вкъщи, братовчедка ми е счетоводител и е споделяла,че са натоварени през определен период на месеца,през другото време е по лежерно.Успех каквото и да решиш!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 3 598
Моят съвет е да продължиш със специалността и после да надградиш с магистратура, свързана със здравен мениджмънт или друго в сферата на здравеопазването, но не чиста медицина.
Знанията по счетоводство и финанси са безценни във всяка сфера и с малко повече проучване на възможностите в различните висши училища, ще намериш пресечната точка.
В едно здравно заведение освен лекарската работа, която е основна дейност има куп други позиции в мениджмънта, от които зависи финансовото състояние на здравното заведение, и те не са за лекари, не са им профила на и образованието.
Не се отказвай, захванала си сърцевината на всяка стопанска дейност и имаш време да прецениш накъде да надградили.
Пожелавам ти успех!

# 8
 • Мнения: 4
Благодаря Ви много за отделеното време! Тези месеци ще се опитам да реша, просто медицината ме изкушава, със сигурност предпочитам да се занимавам с точни науки. Математиката ми върви, но технологичните ми умения не са на високо ниво, а това си е от значение, ако ще се занимавам с финансов анализ, където конкуренцията е голяма. От няколко седмици работя като сътрудник в счетоводна кантора, но не мисля, че е моето нещо. Все пак ще си дам още малко време. Отново много Ви благодаря за съветите!

# 9
 • СИ
 • Мнения: 1 749
Благодаря Ви много за отделеното време! Тези месеци ще се опитам да реша, просто медицината ме изкушава, със сигурност предпочитам да се занимавам с точни науки. Математиката ми върви, но технологичните ми умения не са на високо ниво, а това си е от значение, ако ще се занимавам с финансов анализ, където конкуренцията е голяма. От няколко седмици работя като сътрудник в счетоводна кантора, но не мисля, че е моето нещо. Все пак ще си дам още малко време. Отново много Ви благодаря за съветите!

Технологичните умения може да се подобрят. Както всяко едно нещо. Става с четене и практика. Навсякъде има конкуренция и никъде няма лесно, освен ако не получиш готов и развит бизнес в наследство или много имоти.
Счетоводството е малко суха и доста гадна работа. Но ако я овладееш и разбереш, може да изкарваш прилични пари. Успех...!

# 10
 • София
 • Мнения: 7 522
Разликата между счетоводство и финанси е голяма. За второто се изисква повечко математика, а на днешно време и повече технически умения за обработка на данни. Финансите са интересна дисциплина за хората, които искат да се занимават с това. И при тях се иска последващо учене, за да отговаряте на изискванията. Но това няма нищо общо с работата в счетоводна фирма, ако от там си вадите изводите за типа работа.
Имате време, помислете добре, защото ми се струва, че преценката за никоя от дисциплините не е особено реална.

# 11
 • Мнения: 485
Моят съвет е ако ще е медицина, по-добре да е сега. Ако практикуване на медицина не ти харесва, след около 6 г следване ще си намериш административна позиция. Ако контакта с хора не ти харесва специализираш рентгенология или клинична лаборатория. В сферата на медицината има място за всички. Можеш и директор на болница да станеш. Пак с медицина. Можеш и в клинични изпитвания да работиш, или пък да станеш генетик. Уловката е да издържиш шестте години учене. После има и специализация, но тогава вече и работиш. Не пречи и след това магистър счетоводство да запишеш. Но ако решиш обратното, ще бъде доста по-трудно.  Само дано не се замисляш за медицина заради модата, защото ми прави впечатление, че повечето млади искат да учат медицина.
П.п. Много медици не харесват химия. А и тя се учи стига да намериш кой да ти я обясни. Здравен мениджмънт има полза да се учи само ако си лекар или медицинска сестра. В противен случай няма да ти послужи за нищо.

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 09:15 от Tina*

# 12
 • Мнения: 5 202
Има причина да се кандидатства с химия за медицина. Ако не разбираш химията, не се пробвай изобщо. Може да направиш голяма беля.
Завършù счетоводството и виж  магистратура за здравен мениджмънт.

# 13
 • Мнения: 47
Като човек завършил финанси и работещ може да се каже по специалността бих каЗала, че и двете специалности счет. и финанси са относително скучни. Но има търсене, спокойни са и относително добре платени (покрай многото аутсорсинг центровете). Същинска позиция “финансов анализатор”, който да аналиЗира акции облигации, да прави портфейл- почти не се намира в БГ. А и да намериш само ще анализираш данни и ще репортуваш на взимащите решения.
Ако ти липсват ексел познания има много клипове в интернет, сама може да се научиш. Аз така направих.
Денталната медицина ми звучи добре, по-малко отговорно, пак търсено. Сам си определяш графика..
Но наистина е хубаво да разпиташ някой завършил медицина/дентална медицина.
Ако аз сега трябваше да избирам какво да уча щях да избера маркетинг. И тогава ми мина през ума, но...

# 14
 • Мнения: 5 337
Не мога да коментирам дали да смениш една специалност с друга, но възрастта определено не трябва да те спира. На 20 години си, за какво трябва да е късно?! Целият живот е пред теб!

Общи условия

Активация на акаунт