Интересни фамилни имена

• 36 818
  • 479
  •   1
Отговори
# 120
А Мурдаров (оня езиковеда) какво ли точно значи? Мурда=лице?

# 121
Сетих се етнолога Гьорг Краев
Бурдаков
Контров
Кондова, учителка ми беше в гимназията
Каров
Цифудин- далечен роднина

# 122
Мундрови
Куртеви
Кюсашки
Бошнякови - има го и Бошнакови
Дрохлеви
Конярски
Пармакови
Белберски
Зеленогорски
Беломорски
Матови - това винаги ми е било много интересно

# 123
Кратунков
Бърдаров
Бандрамалиев
Гюпчанов
Цоцомански - от цоцомани, цигани - мечкари
Липчев / Либчев - видоизменено от Любчев
Вардалиев
Марангозов - от турското марангоз, дърводелец
Лечев - от Лечо, умалително на Желязко
Грухлански

# 124
  • Пловдив
Джаки, да, значенията на мухтар и михлюзин са различни, звученето за моите уши е сходно - звучат ми като "муха". Wink

Матов е от Мато - явно съкратено от Матей.

За Георг Краев - Краев за мен е нормално, нерядко срещано име (може би защото в училището ни още в началните класове имаше другарка - тогава - Краева и ученик Краевски; имало е име Краю), ама има един друг Георг - кметът на Плевен, който е с фамилно име Спартански.

# 125
  • София
Мурдар означава грозен, мръсен.

Матови са от Мато, Матьо, Матю, Матей.

Всички написани си имат съвсем логично обяснение, значение и превод, който лесно може да бъде намерен в интернет.

# 126
  • Пловдив
Фивър, "муНдар" го знам аз онова за мръсния. Мурдар може и друго да значи, не знам.

# 127
  • София
МуНдар е побългареното.
На турски думата е муРдар. На румънски също се ползва.

# 128
Навремето ми вади зъб д-р Дърводелска, познавам адвокат Разбойникова. Супер имена за професиите си.

# 129
Пони69, особено адвоката.
Също се сещам и за Керелови, това е фамилия оцеляла след клането в Батак.

# 130
  • Пловдив
Хаха, а Атанас Разбойников е известна личност от историята, деец на Илинденско-Преображенското въстание. Името е много яко, за адвокат - още повече.

Сетих се, че познавам адвокатка Лизева и съм чувала за друг адвокат Мазев. Нямат общо помежду си.

Керелови са баща и син, да. Има и съдийка Керелска във ВКС.

# 131
  • Крайбрежен район
Бърканичков - сетих се за тази интересна фамилия. Ако някой може да каже значение.

# 132
Гебеджлиеви предполагам е фамилия на хора преселници от Гебедже, старото име на Белослав.

# 133
  • Пловдив
Бърканица не е ли айрян? Самото име не знам дали оттам идва, или от друго.
Бърканичков беше футболист, и аз го помня.
-----
Да, доста фамилни имена така са изгубили очевидната връзка с населеното място след смяната на името му (то за много имена на места по-добре да не ги бяха сменяли, но айде...). В Пловдив има Черпелиеви и Черпелийски, едва по-късно научих, че Черпелии било старото име на село Труд, което в един период се е казвало и Клементина също.

# 134
По някои места казват ,,мътеница" на айряна, но фактически истинската е по-различна, прави се от остатъка след избиване на маслото.
Разликите в някои наименования от чужд произход, се явяват заради промяната (понякога силна, до степен да не може да се установи откъде е) на оригиналите.
Доколкото помня вампор/вапор е название на параход.
Мои роднини са със фамилия Дер(и)мечкови, обикновено се произнася без и-то. Иначе като прякори на цялата фамилия имаме, но не и като фамилни имена (поне аз за които знам).
Да допълня - моминското име на майка ми е Франческа ( може би някъде фигурира и като Франческова ). Родовите - Мандзолови, Мерджани.

Общи условия

Активация на акаунт