Интересни фамилни имена

• 36 814
  • 479
  •   1
Отговори
# 105
Чапразлиев
Кадийски
Тумбов, Тумбев и Тумбалов
Мърмърова
Анигностов
Боруджиева
Бургуджиева
Ковачеви
Чунчев
Златарови и Сребреви - харесват ми
Дишкова
Дишлиева
Оманова - казва, че е единствената с тази фамилия в страната

# 106
Дама от морето, излиза, че сме съгражданки Simple Smile повечето от изброените фамилии са на хора, които се знаят в региона, някои познавам лично - Шерлетови, Бозаджиеви, Чапразлиев, Дросеви, Суанска. Дросьо е често срещано име в Странджанско и нищо чудно да произлиза от Андрос - Дрос - Дросьо. Анигностев - от Анигности, Анагност - също гръцко име, нямах търпение да му търся значението, но ето интересен сайт :  http://www.sotiroff.net/rechnik1.htm. Много от имената и фамилиите в този край, както и самият диалект, имат гръцки корени или са изменени думи.
Към дамите от Пловдив - не мога да не спомена известните светила в правото - дядо и внук - Галилей Хайверов, чиито имена лично прочетох в стар телефонен указател в далечната 1988 г. заради бас с приятели юристи.
В Шоплука много от фамилиите произлизат от съкратените малки имена - Гелев от Геле/Ангел; Йотов - от Йото/Панайот, Антов - от Анто/Атанас (моят прадядо е също Анто), Марков - Марко/Марин, Маринко. Редица кратки фамилии също са характерни за региона - Цалов, Цеков (идва от Цвятко, Цветан), Гетов, Гатов, Гюров, Кутов, Кусев, Пешев, Пецов и т.н.
В Поморие, Созопол, Царево, Ахтопол и Несебър много фамилии са с гръцки произход - Карулеви, Пирулеви, Хрисопови, Леонидови, Пинелови и т.н. Срещала съм Тетрадови - и едва ли идва от "тетрадка", по скоро от тетра в смисъл на четири-... нещо си.
Много интересна тема, момичета, благодаря ви!

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 03:36 от Анонимен

# 107
  • София
Гелимачев
Прамстарска
Арабов

# 108
  • Пловдив
Шущарков, адвокат от София.

# 109
Плашимечкова

# 110
Develfen, от Бургас съм.
Сетих се за едни Кесови, които познавам. Вчера срещнах фамилията Боримечков.

# 111
Известни софийски фамилии са били Губиделникови и Тъпчилещови.

# 112
Мангалски
Шокайски
Гемеджиеви
Варджийски

# 113
Мангалски
Шокайски
Гемеджиеви
Варджийски
1. От мангал, пособие за отопление с живи въглени. Най-вероятно идва от занятие, занаят на някой прадядо.
2. Гемиджия - от гемия, идва от занаята.
3. Варджия - човек, който прави вар.

# 114
Фамилии на лекари и зъболекари:
Чумпилева
Кокарешкова
Хариева
Керековски
Сапунджиев
Платиканов
Платникова
Папанчев
Папуров
Чамурлийски
Каназирев
Костуркова
Чуперкова
Паламудова
Карашмалъков
Бобонкова
Фъртунов

# 115
  • Под Сините камъни
В нашият град има фамилия Мухтарови
Синът ми има приятел с фамилия Диамандиеви
Личната лекарка е с фамилия Шишкова
Зъболекар от нашият град Саров

# 116
  • Пловдив
"Чуперко" мисля, че е някакъв вид дребен кромид лук или пък малки глави, преди да станат големи, не съм сигурна.

Платиканов (професор по медицина от Варна), всеки път се хиля, е същият, когото Нова телевизия го беше кръстила Каил Касимм - така бяха изписали "името" му в репортаж от болницата за случая с експлозията в Хитрино. Защото на вратата на кабинета му бяха изписани тези две абревиатури. Първото е Клиника по анестезиология и интензивно лечение, второто - катедра по нещо си.

По повод Мухтарови - имах съседи Михлюзови. Не че значенията са сходни, а звученето. Децата и внуците им, разбира се, Иванови. Wink

Дръндев. Добавям го заради "Дневникът на един дръндьо". Секретарката на адвокатската колегия в Пловдив преди много години се казваше Дръндева. Беше 50+, обаче бащата на една съученичка, адвокат, вече не е жив, я наричаше "госпожица Дръндева" с ударение някак си и на госпожица, и на Дръндева. После срещнах и други с това име. Не знам откъде произлиза.

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 11:09 от Магдена

# 117
Да, виждала съм на живо мангал - в музея,
 и зная, че фамилията идва от печката. Гемеджиеви е с  E в случая, зная за гемия и за фразеологизма"Потънали му гемиите", сега добавям и фамилия Гебеджлиеви.

# 118
За фамилия Пиперков, миналата година четох, че изобретателя на чушкопека се казва Пиперков. Толкова тематично се е насочил човека Joy

# 119
Мухтаров идва от мухтар, по турско е било длъжност. Кмет на малко населено място.
Без значение е дали е с Е или И в Гемеджиеви, произходът е един.
Михлюзови... какво да кажа, ясно е. Мързелив си е бил някой предтеча, чак прозвище му е останало, оттам и фамилното име.

Общи условия

Активация на акаунт