Интересни фамилни имена

• 36 762
  • 479
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Алиса, по същия начин и на почти същите основания като собственото име се сменя и фамилното ("важни причини" е формулировката на закона). Известен в обществото с това име, създава обърквания и пречки, евентуално неудобно, позорящо, ала-бала... Wink

# 91
  • София
Наскоро срещнах фамилия Гъзибаров. Как ли живее мъжа с тази фамилия, представям си какво му е било в ученическите години.
Баща ми има колега с такава фамилия. А тяхна колежка беше старшина Мастийска, имали са няколко комични ситуации. За полк Газибаров и старшинката

# 92
Цуцуманова
Борунджукова
Розов

# 93
Интересно е, че повечето фамилни имена са показвали професията на собственика им.Колеги които са работили в Дубай казват, че при арабите фамилията буквално отразявала занаята на притежателя и.  Например Дишлиеви са били зъболекари (от диш което е зъб ).
Интересно е, че турската дума за лекар е хекимин, а има арменска фамилия Хекимян.

# 94
Чумпалов.

# 95
Дерменджиев

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 21:41 от m.angelova17

# 96
Наследници на Рад, архаична форма Радуш. От имената, които съдържат пожелание.
Като Стоян, например.

# 97
Радуш, Паруш, Милуш, Мануш, Станиш - видоизменени или производни от Рад, Радо, Мильо, Станьо, Паруш пък от Парашкев
Тъй като познавам хора с тези имена и фамилии - не са ми чудни.

# 98
"Пампор е параход. От там и Пампорово носи прякора на собственика на горите, където сега е курортът."

Във фактологична грешка сте "пампор" означава "трен" в родопския диалект.Simple Smile

# 99
  • София
Да, в случая с Пампорово е влак. Напълно правилно. Цялата история за Райчо Пампора е интересна. Райчовите/Райковски ливади и досега са си там като местност
Вероятно са го ползвали за големи парни машини - влак, локомотив, параход, вапор. Аз го знам от диалекта по морето, затова параход ми е на първосигнално.

# 100
Бащината ми фамилия е Цурева. Не знам какво означава и от къде произлиза.
По мъж съм Настанлиева, според свекър ми, родът им тръгва от с. Настан (сега квартал на Девин).
Още няколко интересни: Георджев, Пaликрушев, Джонджоров.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 23:17 от Дунда5

# 101
Някой написа, че Полихронов означава "многоцветен". Не. Полихронов идва от гръцки и означава "дълголетен". От "поли хронос" - много години.

Още интересни фамилии: Бърдарска, Герджиков, Перчемлиева, Пармаксъзов, Перчеклийска...

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 15:55 от Radilena

# 102
  • София
Цурева идва от Цуро, което пък е от Цветан, Цветослав, Цветелин, Цветомир или друго подобно име.

Бърдар е човек, който изработва бърда за тъкачни станове. А може и от бърдо/рид/възвишение да идва.
Герджик е хубав, гиздав, спретнат.
Перчемът е ясен.
Пармаксъзът няма пръсти.
ПерчИклийски явно идва от косичник, конска опашка, буйна коса. Е и И често са "плаващи" за благозвучие.

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 07:37 от Fever Ray

# 103
В случая е Перчеклийска. Бях се запознала с жена на име Аделина Перчеклийска. И в Гугъл може да се види.

# 104
Почти всички имена са на мои познати:
Възвъзов
Левордашки
Мачугански
Вариклечков
Мънков
Тарашоев
Зиновиев
Марашлиев

Общи условия

Активация на акаунт