Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви умения би трябвало да има едно 5 годишно дете ?

 • 1 790
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Дъщеря ми е на 5 г и 4 м . Знае и пише цифрите до 20 едно след друго , но се затруднява  като я карам да ми ги пише разбъркано . Например до 5 нямаме проблем  , като я помоля след 5 да ми напише 7 се чуди и чуди и не знае и не може да ми го напише , сякаш не го знае , а когато ги пише под ред от 1 до 10 всичко е окей  Sad Моля за съвети , как да и помогна да ги запомни или още е рано и да не я измъчвам ?!
Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 23 194
Работете с нея, но на игра и не я насилвай, нито показвай нетърпение и неодобрение, че не може. Усмири си родителските амбиции и остави детето да узрее,  когато е готово ще го направи. Помни, че:
1. Децата не са еднакви и се развиват с различна скорост в различните направления. Не можеш да сравняваш преди да тръгнат на училище, че и даже преди 3 клас според мен. Та въпросът какви умения трябвало да има е нелеп.
2. Децата се развиват на скокове, а не с равномерно темпо. Така както не може ще минат седмици, месец, няколко месеца и изведнъж ще започне да го прави. Само не я натискай.

# 2
 • София
 • Мнения: 21 220
Разлика между умения и знания правите ли?

  # 3
  • Terra incognita
  • Мнения: 7 715
  Чисто и просто е "наизустила" и нсзубрила изписването им в правилен ред, без да знае коя цифра коя е. Не е важно, че може да ги пише до 20. Това нищо не значи. Ако държиш да знае цифрите, много лесно ще ги научи в ежедневните битови ситуации с твоя помощ под формата на игра.
  Иначе- като тръгне в предучилищна/ училище ще ги научи. Всяко нещо с времето си.

  # 4
  • Мнения: 134
  Тези, мисля, са подходящи... Bowtie

  # 5
  • София
  • Мнения: 56 686
  Все още не е стигнала етапа, на който може да прескочи числото. Не е осмислила числовата радица и как може да я манипулира.

  # 6
  • Мнения: 4 092
  О, Sweet_Dreams19, тези са супер подходящи умения. Движа се по списък.

  Както вече се спомена - назубкала ги е поред. На бял лист напиши разпръснати числата и да ги свърже. Говорете кое как се казва. Измисли или виж други подобни игри, пълно е в чуждите сайтове. Например ето подходяща задачка https://www.kidpid.com/counting-numbers-worksheet-for-kids-1-10/
  Не ходи ли на детска това дете? 5 и половина трябва да е подготвителна група.

  Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 01:18 от evencee

  # 7
  • Мнения: 5
  Ходи разбира се , изиграли сме доста игри , явно иска продължителност и търпение и явно все още не е дошъл моментът за
  Цифрите . Това ми говорят повечето коментари .
  Благодаря!


  О, Sweet_Dreams19, тези са супер подходящи умения. Движа се по списък.

  Както вече се спомена - назубкала ги е поред. На бял лист напиши разпръснати числата и да ги свърже. Говорете кое как се казва. Измисли или виж други подобни игри, пълно е в чуждите сайтове.
  Не ходи ли на детска това дете? 5 и половина трябва да е подготвителна група.
  Както вече се спомена - назубкала ги е поред. На бял лист напиши разпръснати числата и да ги свърже. Говорете кое как се казва. Измисли или виж други подобни игри, пълно е в чуждите сайтове.
  Не ходи ли на детска това дете? 5 и половина трябва да е подготвителна група.
  [/quote]

  # 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 16 929
  Не може да ти ги пиши разбъркано, защото няма понятие за стойността им. А без стойност не може да ги “подреди”.

  Знае, напр., как се пише 5, но не може да свърже числото 5 с пет броя ябълки. Тя е запомнила само визуално как да изобрази 5, също, помни, че стои между 4 и 6. Така “извиква” изображението.

  С това само искам да ти кажа, че подходът ти е грешен и в последствие може да изгради блокади.
  Остави я сама да изследва света.

  # 9
  • Мнения: 5 073
  като поотрастне малко ще може, какво ще прави в 1 клас? Числата се взимат постепенно, с картинки, 5, и 5 ябълки, ще си дойдат нещата на мястото

  # 10
  • Мнения: 1 104
  Умението и знанието са мнооого различни неща. Умение е да напишеш числата до 20. Знание е да можеш да сложиш 3 или 7 пред 0 и реално да можеш да пишеш до 99. Но това няма как да стане, защото не е осъзнато писане. Детето в момента ги рисува, не ги пише Simple Smile
  Нямам кой знае какъв спомен да съм можела да пиша правилно числа до 1ви клас, че и разбъркано даже... Били са някакви символи за мен и това какво е число и какво буква е било почти все тая.
  Да, можех да пиша някакви думички на 4-5, защото съм знаела низа от символи и последователността от действия, това че съм използвала буквите не значи, че съм могла да ги използвам за писане на други думи, които ги съдържат. Думите "мама" и "кака" не ми дават всучко необходимо да напиша думата "мак", ако не знам как се пише Simple Smile Връзката между буква и звук идва по-късно. Както и между число и стойност.
  По-скоро може да се пробвате да преценявате 4 ябълки повече ли са от 5? (Ама с истински ябълки) Не случайно в 1ви клас има сметала. Отнема месеци да се научи едно дете, че 1 топче от сметалото с изобразява по съответния начин. Още седмици за научаване, че може първо да имаш 2 топчета, после 1. И нааааай-накрая, след месеци работа идва способността да си представяш числата и тяхната стойност. До тогава сметало и на пръсти до 10 Simple Smile

  Не тормозете детето излишно, има други неща, с които да се занимава сега. Няма нужда да му насаждате учебен материал от след година. Поне. Нека си мине по пътя, как си му е ред.

  # 11
  • София
  • Мнения: 6 212
  Пък моят син на 5 години буташе колички по килима, катереше се по площадките и караше колело. За цифри и букви дума не е ставало. Дъщерята не буташе колички, но рисуваше и оцветяваше. Толкова от детската градина. Цифри, букви в предучилищната и първи клас. Сега и двамата пишат, четат и смятат, само дето единият го мързи да учи.
  Лично аз се ориентирах за знанията и уменията по материалите от детската градина.

  # 12
  • Мнения: 4 092
  Не съм съгласна с последните мнение, при все че моето дете е на 5 и знам какъв е бил материала миналата година и тази, но петък е ... няма да влизам в спорове. Явно сте позабравили. Също, че не можело да свърже и разбъркани цифри - визуално може, нали това е целта. В момента в предучилищната решават прости задачки 1+2, по-голямо, по-малко, равно на и т.н., така че това "ще му дойде времето само" малко е поизостанало.

  # 13
  • Terra incognita
  • Мнения: 7 715
  Моят син е първолак, но в чужбина. В момента по математика изучават елементарни пространствени понятия, форми, равенство и равносилност, отскоро започват и да броят. Все още не са започнали да боравят графично с цифри.
  Доста плавно вървят и това ми харесва. Децата не се затрудняват ( поне на този етап) и им харесва, т.к. всичко се случва с много рисуване, оцветяване и за малките е забавно.
  Не знам в момента как е програмата в България, но май е доста по- трудно за децата.

  # 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 16 929
  Моето дете можеше да смята + и - до 20, делено и умножено можеше на/по две, но всичко устно и наум, едно число не можеше да напише. Не съм го и карала.

  Смятането сам го научи, аз му пригодих игри, защото искаше да тренира.

  Обаче всяко дете е различно, някои сами се научават да четат и пишат.
  Аз сама се научих да чета.

  Общи условия

  Активация на акаунт