Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 719
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Joy Joy, поискай АГ да ти пусне доплер, за да видите кръвотока. Проблемът е, че някои АГ са против доплер в толкова ранни седмици.

Също така се опитай да си запишеш час за проф. Паскалева. Тя ще ти пусне необходимите изследвания според твоята ситуация. На мен в 12-13гс ми пусна Д-димер, фибриноген и free PrS. До тогава бях без терапия с НМХ, а само на Акард. Но това е само, защото АГ следеше изкъсо кръвотока и беше преценил, че на този етап не е нужно.

# 241
Живея във Варна Sad ... няма как да пътувам до София.
Доплер ми пусна АГ-то в  9 с. Ще прикача снимки, ако можете да ги разчете ...да не е пък да го е мерила кръвотока, а да ми е казала само за пулса..

# 242
Аз мисля че това е кръвотока, доколкото се научих да ги разчитам....Не се притеснявай все пак си на клексан и аспирин, май няма какво друго да се направи, само да ти определят вярно дозата и ако можеш да им казваш по-често да гледат кръвотока.
Аз искам да попитам за Д-димер какво се прави, ако е завишен, но кръвотока е добър? Ясно ми е че с напредване на седмиците се повишава и границите са други, но пак е завишен.....

# 243
  • Sofia
Да, доколкото разбирам PI и RI са кръвоток (ама на какво точно, никаква идея).
Winter, на мен нали кръвотокът ми беше добър и затова Вецев отказваше да включи НМХ.
А Паскалева ми включи НМХ на фона на добър кръвоток и при завишени д-димер и фибриноген + много занижен Протеин S. Не знам обаче, ако има отклонение само в д-димер дали се прави нещо. Моята АГ е против изследването на д-димер по време на бременност, защото той така или иначе винаги бил завишен в този период. И тя пуска кръвоток от време на време.

# 244
  • София
Joy joy, това не е кръвотока на маточните артерии. Той изглежда като планинки, и с напредването на седмиците планините стават все по-широки.

Ей тук можете да видите как изглежда графиката при измерване на кръвотока на маточните артерии. Има обяснени и други доплерови изследвания.

За съжаление няма как да научим достатъчно, за да преценим дали докторът ни следи както трябва. Добре е АГ да има опит в проследяване на рискова бременност и бременни с тромбофилия.

# 245
При изследване на кръвотока, той се вижда като червено и синьо оцветяване на екрана. Щом си на терапия според мен засега не е притеснително. Много изследвания твърдят, че кръвотокът преди 12-та седмица не е показателен, защото е нормално да не е толкова добър, вече към 14-15 г.с. се “отпушвал”. Други пък твърдят, че е важен и показателен, дори в началните седмици. Като цяло стандарт е да се провери на първа фетална морфология и ако има нещо притеснително на ехографа и изследванията да се включи/коригира терапия. Помоли АГ да го следи на прегледите, но истината е, че трябва специалист, който ги разбира тези неща.

# 246
Сигурно е обсъждано, но не знам дали ще го намеря. Проф. Паскалева консултира ли още преди забременяване (т.е. например да опитам да запазя час в месеца на трансфер)? Да се занесат или направят на място моментните изследвания, според които да предвиди назначенията според ситуацията?
Ако не, много ли се чака за час? Явно без тесен специалист няма да ми се получи работата.

# 247
Сигурно е обсъждано, но не знам дали ще го намеря. Проф. Паскалева консултира ли още преди забременяване (т.е. например да опитам да запазя час в месеца на трансфер)? Да се занесат или направят на място моментните изследвания, според които да предвиди назначенията според ситуацията?
Ако не, много ли се чака за час? Явно без тесен специалист няма да ми се получи работата.

Средата на декември запазих час за първата седмица на януари. Не съм бременна, но не са ме и питали.

# 248
Благодаря, да тя не работи само с бременни и на регистратура не ги интересува кой какъв е. Но дали има смисъл, дали ако се отиде предварително ще може да предвиди някаква ~стандартна терапия, или в нашата ситуация само следи динамиката в кръвта впоследствие?

# 249
Аз съм посещавала проф. Паскалева като небременна. Носех си генетичните изследвания и на база тях и предишните ми загуби ми даде насоки как да действам при положителен резултат и кога да я посетя. Бях при нея отново  скоро- вече като бременна и носех препоръката от предишното ми посещение. Разликата между двете ми срещи с нея беше 2 години.

# 250
  • София
Мандария, ако си с мутации по нискорискови фактори, според мен Паскалева ще ти каже че нямаш нужда от терапия. Аз отидох при нея чак в 16гс, за да ми регулира терапията, ако е необходимо.

За първоначална небременна консултация може би е по-добре при Лисичков. За него има доста добри отзиви, ако прегледаш темата назад.

# 251
Здравейте, прокървих на 29-ти, от клиниката ми спряха аспирина за 7 дни.
Вчера прокървих пак, но силно и обилно. Посетих геникологията ни по спешност в града който живея.
Прегледха ме казаха, че нямам отлепване и са живи ембрионите...не знаели защо кървя и ме изпратиха да си ходя.
Писах на клиниката (имам кръвоспиращи инжекции от клиниката )казаха ми да си бия инжекцията и да спирам и клексана.
Тази сутринта нямах кървене и цял ден също...сега ходих до тоалет и пак ще почвам да кървя.....не знам какво да правя...къде да ходя утре...
Записах си час днес по принцип за утре да ходя на хематолог за това, че ми спряха временно терапията...
Ако кървя на спешно ли да ходя....пак в АГ то ли?
Да бия пак кръвоспиращата....кой път да хващам...

# 252
Здравейте, прокървих на 29-ти, от клиниката ми спряха аспирина за 7 дни.
Вчера прокървих пак, но силно и обилно. Посетих геникологията ни по спешност в града който живея.
Прегледха ме казаха, че нямам отлепване и са живи ембрионите...не знаели защо кървя и ме изпратиха да си ходя.
Писах на клиниката (имам кръвоспиращи инжекции от клиниката )казаха ми да си бия инжекцията и да спирам и клексана.
Тази сутринта нямах кървене и цял ден също...сега ходих до тоалет и пак ще почвам да кървя.....не знам какво да правя...къде да ходя утре...
Записах си час днес по принцип за утре да ходя на хематолог за това, че ми спряха временно терапията...
Ако кървя на спешно ли да ходя....пак в АГ то ли?
Да бия пак кръвоспиращата....кой път да хващам...
А Вие по принцип къде се следите, в друг град? Защо не отидете направо там на място да Ви прегледат, може да се наложи и да Ви приемат, щом не е еднократно. Много странно да пратят бременна с кървене да си ходи, още повече, без да знаят от какво е..

# 253
Съжалявам за проблемите, Joy, дано се оправите бързо.
Дели, не са нискорискови. Лайден и PAI хетерозиготи, а може и още някой извън основния панел да имам. Втори аборт въпреки терапиите, но сигурно закъснявам с тях.
Скрит текст:
Не знам дали са виновни тромбофилиите, но ако съм сигурна какво да правя следващия път и от кога с какво да започна, ще ми донесе спокойствие. Може и Лисичков да потърся, нямам претенции. Само искам някой специалист да се "подпише" под терапия за начална бременност. Не на един трансфер да ми се казва "нямаш нужда от фракси преди положителен тест" или на друг трансфер "без аспирин, само инжекции". Сега бях на акард 75 и нито дума за инжекции на трансфера, почнах ги чак на първия преглед. Ама като съм патка и не питам и не подсещам, ще си патя от главата.

# 254
Инвитрото не е правено в България
Все още не съм се записала на ЖК.
Върнаха ме сънощи от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна” ЕООД ...
Може би трябваше да отива в спешно отделение на Окръжна болница....но  мислех, че по правилно да отида в АГ...
Първа бременост ми е и не съм запозната с реда

Общи условия

Активация на акаунт