Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява вродената тромбофилия?
Какви генетични изследвания се извършват за тромбофилия?
Как се наследяват мутациите при тромбофилия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява вродената тромбофилия?
Вродената тромбофилия е генетична предразположеност към проблеми с кръвосъсирването, които не могат да бъдат излекувани. При бременност се препоръчва профилактика с аспирин протект и/или нискомолекулен хепарин, която трябва да бъде консултирана и наблюдавана от специалисти по тромбофилия. Тромбофилията представлява по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, дълбока венозна тромбоза, сърдечно-съдови инциденти, дефицит на В9 и В12, което налага продължаване на профилактиката както в следродилния период, така и в други рискови ситуации като травми , операции и залежаване.
-
Какви генетични изследвания се извършват за тромбофилия?
Генетичните изследвания за тромбофилия включват фактори като Фактор V Лайден, Фактор II Протромбин, Plasminoogen Activator Inhibitor, Метилентетрахидрофолат редуктаза и допълнителни фактори като Angiotensin I-Converting Enzyme, Methioniine synthase reductase , Vascular endotheliaл growth factor A и Procarboxypeptidasе U. Тези изследвания се провеждат в специализирани генетични лаборатории, анализиращи генетични мутации, свързани с намалено усвояване на витамини B9 и B12, както и други рискови фактори за тромбофилия.
-
Как се наследяват мутациите при тромбофилия?
Мутациите при тромбофилия обикновено се наследяват по принципа на хомозиготност и хетерозиготност. Хомозиготната мутация включва наличието на два алела, които са или нормални, или мутантни. Хетерозиготната мутация се характеризира с ген, съставен от един нормален и един мутантен алел. Тези комбинации могат да повлияят на риска от тромбоза и други сърдечно-съдови проблеми по различни начини.
-
Какво е прееклампсия?
-
Как се наблюдава както тромбофилията, така и кръвният поток по време на бременност?

Каква новина само, след всичко, което преживя - естествено забременяване
Супер, браво и до финал
Аз бих те посъветвала още сега да си запишеш час за Паскалева - относно тромбофилиите тя е хематолог и най-точно ще ти каже другите са АГ и все пак.....Иначе д-р Вецев, като и за него часовете са много напред и другия вариант е при който успееш просто да отидеш на преглед да ги помолиш да ти пуснат доплер и да обясниш че си с тромбофилии, но на мен друг освен Сигридов и Вецев не ми пуснаха доплер преди 12 г.с. Пиеш ли аспирин или само фраксито? Ще те успокоя че Паскалева ми беше казала че в тези ранни седмици няма какво толкова да навреди тромбофилията когато си на инжекции, т.е. имаш терапия. Така че можеш да изчакаш до 12 г.с. на 0.4, принципно, но не мога да кажа на 100 процента. Напълно те разбирам след години обикаляне по репродуктивни аз също не знаех какво да правя и към кого да се обърна след + тест , специално за тромбофилията. Много успех ти желая