Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 477
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
При мен също ги искаха като допълнитени и затова ми стана интересно, ама аз съм с мутации и в тафи, и във вегфа - общо с тях имам  7 мутации и съм си на терапия от трансфер още.

# 61
При мутации в един или повече гени се консултирайте със специалист за назначаване на терапия още преди забременяване. Терапията се започва от деня на трансфера или положителния тест. Успоредно с това си намерете АГ с опит в проследяване на рискова бременност, за да следи стриктно кръвотока и да може да коригира терапията при необходимост още от първите седмици.

При висок риск от прееклампсия е добре да обсъдите с АГ предварително необходимите мерки за проследяване и превенция. Отново търсете опитен АГ рискова бременност.

Благодаря ви Simple Smile
Да наясно съм с доста от нещатаа …. Въпроса с добър АГ е доста труден …
Бихте ли далипредложение за някой ако знаете
Който има опит с тромбофилия и преклампсия…
Аз съм във Варна но и в София ако трябва ще ходя за някой прегледи ….

# 62
  • Варна
Здравейте, момичета. Аз съм от Варна и бременна в 6+3 г.с. Имам успешна бременност 2017 год и в последствие, планирайки втора, реших да си пусна основен пакет тромбофилии. Излезе хомозигот PAI 4G/4G. И докато успея да намеря специалист, с когото да обсъдя последствията при бременност, забременях. АГ, при когото отидох бе на мнение, че не е рискова мутация, ще следим кръвотока.Четейки обаче от години за опититие на други момичета с тромбофилии, реших да се консултирам с генетик. Препоръча веднага започване на терапия. Това се случи миналия петък. Но за лош късмет, във Варна в момента и клексан и фракси са изчерпани, обикалях много и успоредно с това имам колебание относно започването на терапията.... Аз имам медикаментозни алергии и беше важно  да тествам при алерголог чувствителност към препарата. Та, намерих 2 инжекции фракси, веднага запазих час и в четвъртък кожния тест мина успешно. В петък бях при АГ и се видя сърдечна дейност, той все пак отново беше скептичен към започваща терапия, пока'ах и изследване от коагулация. Снощи намерих 1 кутия фраксипарин и днес стоя и се чудя да го почвам ли и изобщо кой ще следи дали показателите ми са добри, дали разреждането няма да предизвика кръвоизлив и прочее. И днес още не съм си поставила инжекцията. Знам, че всяка терапия е индивидуална, но моля, дайте ми съвет. фибриноген 3.65 (2- 4.00 реф.), д димер 0.51 ( до 0.5 реф.), аптт 24.80 (25-35 реф)

# 63
Момичета ,след два аборта и една бх. аз си имам детенце заченато инвитро  През бременността бях на клексан 0,4 ,  въпреки ,че съм с две ниско рискови мутаций и много лекари  са ми  казвали ,че нямам нужда от лечение .

# 64
Има да - има случаи, в които тромбофилията е установена по време на бременност, а има и други, където е установена след бременност... или две.
Това е, защото изследването за тромбофилия не е част от задължителните изследвания преди или по време на бременност.
А ако никой не ни насочи да се изследваме може и да не разберем, че сме носители.

В твоя случай сте разбрали навреме. Ако прецени АГ, ще включи и терапия с НМХ.
Тромбофилията може да се контролира, така че спокойно.

Много ти благодаря, Брин! Надявам се наистина всичко да е наред, защото още нямам отговор от АГ и не сме го обсъдили на фона на лошия кръвоток. Simple Smile
Има ли и други изследвания, които е хубаво да се пуснат в тази връзка и преди да се добера до АГ?
Много благодаря на всички момичета за темата и помощта, сигурна съм, че сте много полезни на не една бъдеща мама Simple Smile

# 65
  • Sofia
... още нямам отговор от АГ и не сме го обсъдили на фона на лошия кръвоток. Simple Smile
Има ли и други изследвания, които е хубаво да се пуснат в тази връзка...
На мен освен тромбофилии ми пуснаха и коагулация (д-димер, фибриноген и др.).
На фона на тези изследвания (тромбофилия и коагулация) и следене на кръвотока решават дали и на каква терапия да те сложат.

# 66
  • София
Ангела, следвай терапията, която ти е назначила д-р Константинова (предполагам при нея си била).
Дано намериш адекватно АГ, което да е наясно с рисковете и симптомите при мутации в гените за тромбофилия. Да 4G-4G се води нискорискова мутация. Но е достатъчно рискова да направи проблем с кръвотока към бебето. Стискам палци всичко да е наред до финал.

Прегледай темата назад, фракси и Клексан могат да се поръчат от вносителя, когато имаш назначение от лекар.

Здравейте, момичета. Аз съм от Варна и бременна в 6+3 г.с. Имам успешна бременност 2017 год и в последствие, планирайки втора, реших да си пусна основен пакет тромбофилии. Излезе хомозигот PAI 4G/4G. И докато успея да намеря специалист, с когото да обсъдя последствията при бременност, забременях. АГ, при когото отидох бе на мнение, че не е рискова мутация, ще следим кръвотока.Четейки обаче от години за опититие на други момичета с тромбофилии, реших да се консултирам с генетик. Препоръча веднага започване на терапия. Това се случи миналия петък. Но за лош късмет, във Варна в момента и клексан и фракси са изчерпани, обикалях много и успоредно с това имам колебание относно започването на терапията.... Аз имам медикаментозни алергии и беше важно  да тествам при алерголог чувствителност към препарата. Та, намерих 2 инжекции фракси, веднага запазих час и в четвъртък кожния тест мина успешно. В петък бях при АГ и се видя сърдечна дейност, той все пак отново беше скептичен към започваща терапия, пока'ах и изследване от коагулация. Снощи намерих 1 кутия фраксипарин и днес стоя и се чудя да го почвам ли и изобщо кой ще следи дали показателите ми са добри, дали разреждането няма да предизвика кръвоизлив и прочее. И днес още не съм си поставила инжекцията. Знам, че всяка терапия е индивидуална, но моля, дайте ми съвет. фибриноген 3.65 (2- 4.00 реф.), д димер 0.51 ( до 0.5 реф.), аптт 24.80 (25-35 реф)

# 67
Добър ден от мен! След голямо приключение и накратко 2 неуспешни инвитро процедури забременях естествено. В момента съм в 7г.с. и тъй като имам PAI 1 4G/5G, MTHFR A1298C, MTHFR C677T и Фактор XIII  (F XIII)  V34L все хетерозигот току що се обадих за час при д-р Сигридов. Дадоха ми за средата на декември. В момента съм на фраксипарин 0,4 от репродуктивната, но ми се искаше да потърся и второ мнение. Не е ли късно декември? Аз помолих за час за преглед, но тогава май вече ще ми е време за ФМ... Някоя негова пациентка може ли да ме светне какво да очаквам? За забременяването съм се начела доста, но от положителния тест нататък съм гола вода...

Да допълня: Обадих се повторно да ги информирам изрично за тромбофилията и ако трябва да дойда по-рано. Казаха, че няма свободни часове преди това. Попитах след като тогава ще съм в 12 г.с. това ФМ ли ще е и ми отговориха биохимичен скрининг. Отделно ли се правят? Трябва ли да запазвам друг час за фетална? Ужасно съм неориентирана, но и на жената по телефона й вадех думите с ченгел от устата.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 10:11 от Tommy_2001

# 68
  • Sofia
Tommy_2001, Сигридов не следи бременност. Той прави фетални морфологии. Ранната фетална морфология е част от БХС. Ще ти направи ФМ и после ще ти вземат кръв за БХС. Всичко става в един ден.

Аз успях да се вредя при него за ембрионална морфология (7-8гс), след това ме извика чак за БХС в 12гс.

И аз имам въпрос, Вецев предпочита да пия Аспирин всеки ден от 50 мг, вместо по 75 през ден. Проблемът ми е, че хапченцата на Аспирин Протект не се делят на две. Знаете ли някоя друга марка, където хапчетата от 100 мг са разделени и могат да се чупят на половина?

# 69
Акард, но то е май само по 75, не знам дали има 100. Също така Ацетизал Кардио от 100, но не знам дали го изписват на бременни. И дали изобщо могат да се делят.

# 70
  • Sofia
Гледах опаковката на Ацетизал кардио на снимки, но май и той не се дели.

А аз не искам да деля хапче, което не е предвидено за делене. Спомням си, че не се препоръчваше, защото активното вещество при тези хапчета може да не е равномерно разпределено в хапчето. Доколкото при разделените хапчета, активното вещество е добре измерено.

А и ако не е разделено, си представям как само ще го натроша 😕.

# 71
Брин, защо не питаш Вецев как да взимаш точно половинки

# 72
  • Sofia
Той просто ми написа да взема таблетка Аспирин от 100 мг и да я деля на половинки. Не искам да му пиша за такива глупости, а и той отговаря след дни.

Мислих си, че тук може да има някоя мама, която е приемала 50мг. Иначе смятах да питам в аптеката, там би трябвало да знаят. В краен случай ще се пробвам да го деля и ако не се получава си продължавам по схемата на Паскалева - 75мг през ден.

# 73
Tommy_2001, честито Tada Каква новина само, след всичко, което преживя - естествено забременяване Party Time Супер, браво и до финал Flowers Four Leaf Clover Аз бих те посъветвала още сега да си запишеш час за Паскалева - относно тромбофилиите тя е хематолог и най-точно ще ти каже другите са АГ и все пак.....Иначе д-р Вецев, като и за него часовете са много напред и другия вариант е при който успееш просто да отидеш на преглед да ги помолиш да ти пуснат доплер и да обясниш че си с тромбофилии, но на мен друг освен Сигридов и Вецев не ми пуснаха доплер преди 12 г.с. Пиеш ли аспирин или само фраксито? Ще те успокоя че Паскалева ми беше казала че в тези ранни седмици няма какво толкова да навреди тромбофилията когато си на инжекции, т.е. имаш терапия. Така че можеш да изчакаш до 12 г.с. на 0.4, принципно, но не мога да кажа на 100 процента. Напълно те разбирам след години обикаляне по репродуктивни аз също не знаех какво да правя и към кого да се обърна след + тест , специално за тромбофилията. Много успех ти желая Flowers Four Leaf Clover
Брин и при мен Вецев беше против редуването на аспирина през ден , настояваше за всеки ден и така го пия до днес. Не съм била обаче на 50 и не мога да помогна...Аз съм на 100 мг от началото, само една седмица бях на 75 и каза да мина на 100...Деленето на хапчетата е гадно дори и да имат черта, аз бих попитала в аптеката дали има 50 мг от някоя марка. Аз питах Вецев за марките каза че активната съставка е една и съща и няма значение как се казва - ацетизал, протект, акард и.т.н

# 74
  • Sofia
Мерси, Winter!
Таблетки от 50мг няма. Най-малкото е 75мг. Но ще попитам дали има някоя марка с разделени хапчета, че иначе ще е бая трудно.
Иначе съм съгласна с Вецев, и аз предпочитам да приемам равна доза всеки ден, а не през ден. Дори и Еутирокса за щитовидната си го нагласям така, че всеки ден да приемам една и съща доза. Бягам от схеми от типа на 5 дена една доза + 2 дена друга доза, защото не ми се отразяват добре.

Общи условия

Активация на акаунт