Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 515
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте момичета.
Знаете ли как стои въпроса със следене на резултати от доцент Русев в момента?
Бях при него на новото му работно място началото на годината и каза, че се е договорил с тях да може да се ходи само за следене на резултати преди работно време (както беше и в Малинов).
Днес звъннах да питам кои дни ще работи тази седмица (тъй като ми беше споменал, че ще има изпити и допълнителни лекции) и ми казаха, че в край на сметка не може без час.
Някой ходил ли е без час на новото място?
Благодаря ви!

# 601
И аз като Брин, звъня на същия телефон предимно сутрин за записване на час за Паскалева.
При Русев съм ходила последно в Малинов така че не мога да помогна.

# 602
Момичета, тук много се говори за тромбофилия, а има ли някоя сред вас, която е развила прееклампсия? Какви симптоми сте имали и стигнало ли се е до преждевременно раждане и по какъв начин?

След ФМ и на база предходни изследвания докторката е убедена, че ще развия прееклампсия и бебето ще започне да изостава след 30 г.с. Също според лекарката НМХ помага за тромбофилията и кръвосъсирването, но не може да предотврати последиците от прееклампсия...
Няма как докторката да е убедена, че ще равиете прееклампсия. Искам да кажа, че няма нищо сигурно.
Спокойно и следете за основните симптоми - високо кръвно, отоци, загуба на белтък и изоставане на плода. Прееклампсията е сериозно състояние и при съмнения трябва да сте под наблюдение, но не и отрано да Ви плащат с такова нещо.

# 603
Здравейте момичета! Темата тромбофилия ми изглежда много сложна и имам нужда от съвет от хора с опит. След една ранна загуба  реших на своя глава да си пусна изследвания. Според вас при тези резултати има ли нужда от терапия и с кого ми препоръчвате да се консултирам ( по възможност онлайн) сърдечно благодаря на отзовалите се!
Здравей, и аз имам същите 2 мутации + още 3.

Фактор 2 Протромбин е високорискова мутация, заради която е много вероятно да имаш нужда от терапия с НМХ по време на бременността. Аз включих инжекциите чак в 13гс, но много зависи от изследванията ти/кръвотока и от медицинската ти история. Често терапията (най-вече при рискова мутация като Протромбин) я предписват още от положителен тест.
MTHFR e свързана с неусвояването на витамините група Б (най-вече Б9, Б12) и ще трябва да приемаш техните метилирани форми (Фолат вместо фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12).

За онлайн консултация не мога никого да препоръчам. Аз преди забременяване се консултирах с хематолози (проф. Лисичков и проф. Паскалева). Сега бременността ми я следи Паскалева - веднъж на тримесечие ми пуска изследвания, за да прецени на каква терапия трябва да съм. Лисичков не знам дали следи бременности.

Другият вариант е да се консултираш със съдов хирург. Чела съм добри отзиви за др. Минкова от Токуда.

Сърдечно благодаря за изчерпателния отговор. Явно си трябва лечение при таказа високорискова мутация.
 А за консултация питах за онлайн защото съм от Бургас и тук не знам кой се занимава и е добре запознат.
Има ли момичета от Бургас? При кого ходите с тромбофилия?

# 604
Hopefor, не съм от Бургас, но там часове има доц. Конова. Лошото е , че са по 3-4 дати за месеца и е много трудно да се вреди човек ( това се отнася за Пловдив по принцип, но едва ли в Бургас е по-различно). Аз ходих при нея вече като бременна.Дадоха  ми час на някой отказал се и беше буквално от днес за утре.

# 605
Hopefor, не съм от Бургас, но там часове има доц. Конова. Лошото е , че са по 3-4 дати за месеца и е много трудно да се вреди човек ( това се отнася за Пловдив по принцип, но едва ли в Бургас е по-различно). Аз ходих при нея вече като бременна.Дадоха  ми час на някой отказал се и беше буквално от днес за утре.

Много благодаря ❤ Ще се опитам да я издиря

# 606
  • София
Момичета, тук много се говори за тромбофилия, а има ли някоя сред вас, която е развила прееклампсия? Какви симптоми сте имали и стигнало ли се е до преждевременно раждане и по какъв начин?

След ФМ и на база предходни изследвания докторката е убедена, че ще развия прееклампсия и бебето ще започне да изостава след 30 г.с. Също според лекарката НМХ помага за тромбофилията и кръвосъсирването, но не може да предотврати последиците от прееклампсия...

Здравейте! Аз развих прееклампсия и нямах никакви симптоми, освен сърцебиене. Аз самата разбрах, че имам прееклампсия в деня на раждането. Докторката, при която се следях за 8 месеца нито един път не ми измери кръвното, нито видя на ФМ, че има риск. Още от началото бебето ми изоставаше със седмица и в последствие изостана още, следователно го родих 1650 в 34г.с. За тромбофилията разбрах 6 месеца след като родих. Относно прееклампсията - следете си кръвното редовно и белтъка в урината, това са ключови фактори.

1650 гр в 34гс говори за тежка ретардация на плода и изоставането е било голямо. При следваща бременност сметнете лекаря, това е подсъдно.

Ниските нива на витамините от група Б (MTHFR мутацията, която води до не усвояване) водят до висок хомоцистеин, което сгъстява кръвта.

# 607
За прееклампсия следете внимателно кръвното. Също така белтък в кръвта. Отидете на преглед при лекар рискова бременност да ви каже какво да следите, за да не стигнете до прееклампсия. Мисля, че имаше едни определени показатели на кръвта, които също показват за проблем. Отидете на специалист, за да ви следят и да сте спокойна.

# 608
Момичета имам следното питане, предписан ми е аспирин75, но ми предложика акард75 в  аптеката( преди бременност), мога ли да го заменя или по-добре аспирин от 100 и да правя половинка(чакам отговор от доктора) Благодаря предварително.

# 609
Вземете си Акард, същото е, ацетилсалицилова киселина са и двете. Мисля, че единствения аспирин 75 мг е Акард.

# 610
  • София
За прееклампсия копирам текста от първа страница на темата. Новодошлите могат да прочетат първия пост, за да се ориентират. Профилактиката за прееклампсия е аспирин протект, обикновено 150мкг., в комбинирания БХС в 12гс има скрининг за прееклампсия.

Прееклампсията е усложнение най-често през втората половина на бременността (след 20гс), по-рядко в по-ранна седмица или след раждането. Изразява се с хипертония (високо кръвно налягане) и протеинурия (загуба на белтък), може да има и отоци по ръцете и краката. Причините за развитие на прееклампсия могат да са различни - имунологични, генетични, проблеми с плацентарния кръвоток и др. Може да се прояви под лека или тежка форма.
Симптоми:
- хипертония - кръвно налягане над 140/90
- протеинурия - над 300мг за 24ч (загуба на белтък)
- отоци по ръцете или краката
- нарушен кръвоток, изоставане на плода
- понижаване на тромбоцитите с повишаване на чернодробните ензими (АСАТ, АЛАТ)
- главоболие, дразнене от светлина, пищене на ушите, зрителни смущения, болки високо в корема и др.
- бързо наддаване на тегло
Важно е при появяване на някои от тези симптоми веднага да се свържете със следящия ви АГ, за да направи необходимите изследвания и да предприеме мерки.

# 611
  • София
Вземете си Акард, същото е, ацетилсалицилова киселина са и двете. Мисля, че единствения аспирин 75 мг е Акард.

Има и други, например Ацетизал Кардио, има го в разфасовка от 75 мг, аз пия такъв.

# 612
Много ви благодаря.Simple Smile

# 613
  • Бургас / UK
Hopefor, аз успях да си запазя час за доц. Конова за март в Пловдив , за Бургас буквално за половин час бяха свършили часовете. Обади се и питай,но часовете ще са чак за април , дано успееш. 🤞🏽

# 614
Аз съм с риск от прееклампсия 1:93. Плюс тромбофилия, плюс намален кръвоток. Преди да разбера за тромбофилията приемах единствено акард 150мг, но в 18г.с явно нямах подобрение. След пускане на изследвания в Геника и започва е на терапия с Клексан 0,4 в 22г.с кръвотокът значително се беше подобрил, бебенцето беше 507гр., за което четох че е добре и не изостава..
кръвното ми засега е около 110 на 60/70, понякога всигам до 125. тази седмица ще си пусна изследвания за отделяне на белтък в урината..
Изключително ми е притеснено дали всичко ще е наред с всичките проблеми които имам.. но в крайна сметка всичко си заслужа ❤

Общи условия

Активация на акаунт