Домашното насилие – тема №3

• 73 749
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
Аз имам доста непопулярно мнение - има жени, които наистина ще се махнат при първите сигнали и червени лампи. Има още толкова, които ще се махнат при вторите-третите сигнали. Такива, които ще стоят с години докато решат да се измъкнат. И, ако искате да ме линчувате - има жени на които им харесва, които обичат такива отношения.

# 766
Проблемът с домашното насилие е стар като света и лесно няма да бъде решен, ако изобщо е възможно това.
Но има много да се работи по въпроса и всеки спасен човек ще си заслужава усилията.
Според мен трябва да се наблегне на превенцията – какво да се направи, за да не се оказват хората в лапите на насилник, как да се работи преди да станат жертви, а не само след това.
Но и не трябва да се подценява и ситуацията „след“. Какво става с насилника? Има ли и доколко силно е общественото порицание, има ли и колко сериозно е наказанието при тежки наранявания и убийство...
За мен законите, каквито имаме сега, са направо престъпни. Не може да убиеш човек и да получиш лека присъда, и да лежиш само част от нея. Не може да нанесеш тежки телесни повреди, да съсипеш здравето и по-нататъшния живот на някого и да ти се размине само с „козметично“ наказание. Не може да си направил нещо такова и да те пуснат да си ходиш спокойно като бомба със закъснител, без да се знае още колко човека може да пострадат.
При това съм против смъртното наказание, определено. Но и съм много против насилниците да си живеят спокойно около нас, а не в затвора, където им е мястото.
Не може да искаме здраво общество от болни мозъци. Щом не могат да бъдат излекувани, поне да ги държат настрани, за да могат нормалните да живеят в безопасност.

# 767
  • Пловдив
Абе не е точно така за законите. Според мен, законите са доста прилични, въпросът е в прилагането им. И когато бита жена отиде в районното да не и се подсмихват и да се опитват да я откажат да подава жалба. Особено пък ако насилника е техен колега.

Избит зъб е средна телесна повреда.

# 768
Колко да са прилични законите, щом убийци ходят спокойно по улиците, излежали почти символични наказания? Повечето от тях имат възможност да извършат нови убийства и охотно се възползват от нея. Ако си лежаха по затворите, нямаше да има толкова много нови жертви.
И това са убийци. За „обикновените“ побойници и толкова няма.

# 769
  • София
Нищо не казвам, само показвам "мерките". Те даже са дефинирани като "мерки". Наказание де юре няма.

# 770
  • Най-красивата страна
Няма достатъчно тежки наказания за насилниците.
Но и това,че много от пострадалите жени мълчат,а когато се стигне до болница лъжат,за да защитят насилника ,не подават жалба също има голямо значение.
Няма оплакване-няма наказание за насилника.
Липсата на подкрепа от семейството на жертвата
Манталитетът и възпитанието и на двамата-
понякога родителите на насилника знаят,че той бие жена си,но си затварят очите.
А има всякакви ненормалници , психопати ,които си ходят свободно навсякъде и близките знаят,че са такива,но ги прикриват.. ..,,да си има и той жена и дете...,,

Родителите на жертвата смятат,че тя трябва да стои при него и да търпи.

Жени,които не са осигурени-нямат жилище,нямат доходи и си мислят,че като намерят един Мунчо и му родят дете и вече всичко им е наред.А когато Мунчо се окаже насилник , те търпят издевателствата,защото са зависими и няма къде да отидат.

# 771
И аз стигнах до този извод! За това реших да успокоя и себе си и него. Да спрем с войната и да седнем на масата за преговори.

И аз действах така. Нямаше домашно насилие, но всичките ми близки бяха меко казано настръхнали.
С ината си, да е мирно, не слушах ...ще нося последствия за цял живот, вероятно не сама аз!
Няма честна игра, ако има е рядкост, Роки.
Знам, че всяка ситуация е частен случай, но ми се иска да ти " налея акъл" Simple Smile

# 772
  • София
Няма честна игра, много ясно. Аз си имам козове в джобчето, ще го наблюдавам внимателно, пуснала съм някои уловки...
Знам какво искам, знам че не иска да ми го даде, ще видим кой доколко ще отстъпи.

Оф, не бях такъв човек, не бях...

# 773
Цитат
По-рано през седмицата започна делото за убийството на жената. Съпругът й беше привлечен към наказателна отговорност като физически извършител за умишлено убийство, но в по-леката хипотеза на Наказателния кодекс, която предвижда затвор от 10 до 20 години.

Можете да залагате колко ще му дадат и колко ще лежи реално. И това за толкова брутално убийство, предварително планирано.
Какво остава за случаите „само“ с няколко шамара или няколко пукнати ребра, или счупена ръка, или пукнати тъпанчета?
Не че по-тежките наказания ще уплашат насилниците, те не мислят за последиците. Но поне ще ги приберат на сигурно място и ще спасят бъдещите им жертви.

# 774
Е, щом законите са такива, не чакайте той да ви убие първи!. Купете си огнестрелно оръжие, и после ще лежите само смешни малък брой години, но ще сте живи. А ако Го използвате по време на самоотбрана, може и нищо да не лежите. Насилниците ви се възползват от слабите закони, възползвайте се и вие!

# 775
  • София
Ами ....
Щом никой не реагира на опитите за убийство...

# 776
Мм, да. Особено бащината любов им е липсвала. Пак повторение на схемата. И аз я повтарям, защото ми е липсвала и на мен, но аз като жена, съм я преработила по различен начин.

Ето това е проблемът според мен. Дори да имаш майка, която те подкрепя, колкото и тя да ти говори "маме, няма да търпиш това, няма да търпиш онова", ако нямаш силна бащина фигура зад гърба си, си потенциална жертва. Бащата дава пример на дъщерята какво е обич, как трябва да се държи един мъж, дава й и сигурност, че има къде да се прибере, ако партньорът й я тормози.
Ако бащата е липсващ,
ако самият той е насилник,
ако е незаинтересован от дъщеря си и й казва " ти си омъжена и вече си проблем на мъжа си",
ако възпитава дъщеря си, че единственият начин тя да се реализира и да заслужава уважение, е да стане съпруга; тоест разделиш ли се с мъжа си, значи си второкачествена стока, не си се справила с брака си, не си пълноценна жена, не ми се връщай,
то жената вече е много лесна за манипулиране.

# 777
  • София
Забелязвам тенденция всичко да се оправдава със страх. Чудя се - тези уплашените не ги ли е страх от боя или се надяват да им се размине?
На един насилник няма как да внушиш, че не е правилно. Остава да се спасяваш, дори и сама (звучи кофти да оставиш деца, но и това е изход). Никоя не е застрахована, но значение има какво ще направи след това.

Янтра е права, че има хора, в чиито среди физическото посягане е да кажем нещо неприятно, но се преживява, особено ако е рядко. Но никой не знае кога и колко ще ескалира.

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 17:19 от Cuckoo

# 778
Наскоро моя колежка обясняваше как нейна позната двойка щели да се разделят и цялата компания ги убедила да не захвърлят 5-годишна връзка на вятъра. Убедили са ги в крайна сметка. Първо казах еми браво, много хубаво.
После се оказа, че двойката са без брак, без деца, той живее в нейно жилище и са се разделили, защото той й бил шамари за трети път. Но приятелите им (и мъже, и жени) убеждават И двамата да не се отказват един от друг.

# 779
  • София
Много вероятно компанията да не знае за шамарите.

Общи условия

Активация на акаунт