Градинарство - моето хоби 29

• 40 577
  • 759
  •   1
Отговори
# 660
Като развъждате роза от резник-клечка, всеки ден ли ги поливате или когато завали? Моите пак изсъхнаха, поливани са от време на време, често, бяха в саксия в оранжерията, но като ги гледам са сухи клечки в момента.

# 661
Всичко, което Мин година правих От резници се е хванало 90%.
Набучвам ги в пръст/субстрат, слагах една найлонова торбичка отгоре, слагам ластик около нея и саксията и така. Имитира се оранжерийка и цялата влага се задържа и стича вътре.

# 662
  • Пловдив
На мен ми бе за първи път да вкоренявам .Затова набучих много пръчки и те се вкорениха на 80-90 % .Изгледах едно клипче в you tube ,орязах им бодлите  ,основата по диагонал ,потопих във вкоренител на прах и ги бучнах направо в двора .Не са поливани изобщо ,само в момента на засяването ,беше късна есен .Дори си мисля,че тези които не се хванаха ,просто измръзнаха, защото нямах свободни пластмасови шишета за всички, а температурите паднаха много октомври месец .На шишетата им  отрязвам дъното и ги забивам в пръстта ,отгоре отвора си остава без капачка .

# 663
И моите се хванаха 100%,но ! ММ днес ми окоси най-голямата,а миналата седмица/други 2. Ми... бясна бях,но се надявам поне днешната прецакана да се съвземе,защото си е добре надолу.
Иначе моят съвет е сега на не ги местите. Евентуално другата пролет. Още не са развили достатъчно корени и има вероятност да загинат при местене.
Ето малко снимки:

Момините сълзи се разпростряха. И здравеца също. 😃

# 664
  • Пловдив
Това Ацер ли е  и на каква възраст ?Страхотно изглежда ,а момините сълзи са ми толкова любими...
  Сигурно няма да им е ОК на розите  и съветът е съвсем на място ,но ако ги преместя с бала пръст ,като в саксия ,дано оцелеят .Просто не мога да гледам повече растения и в двата двора.Трябва да са на едно място .

# 665
Ацер е,да. На 4 години е мисля. Беше едно много мъничко и хилаво,но оцеля и расте. Кофтито е,че иска шарена сянка,а аз нямам и след някоя и друга седмица на слънце става жълто-зелен цвят.
За розите,щом няма друга опция,опитай така с пръст. Дано да стане. Аз имах лош опит с един резник,който ми го изрови къртица. Вдигна купчина точно там и въпреки,че веднага го притиснах и натъпках,загина. Та за това знам,че им трябва повече време. Но щом няма начин,пробвай и после ще споделиш. 🤗

# 666
Като развъждате роза от резник-клечка, всеки ден ли ги поливате или когато завали? Моите пак изсъхнаха, поливани са от време на време, често, бяха в саксия в оранжерията, но като ги гледам са сухи клечки в момента.
Аз си сея от резници, като слагам нарязани върбови клонки за вкоренител и ги кисна заедно. Сея ги направо в градината, без да ги покривам с нищо, но поддържам постоянно влажна почвата и всичко се хваща. И след първия цъфтеж пак може резници.

# 667
Здравейте, имам резници от мушкато, струват ми се доста дълги поне педя и се чудя в каква саксия да ги съдя: голяма или малка? А ето я и моята балконска градина

# 668
Да ви похваля, бяхте прави за климатиса Hug Наистина е тръгнал с пълна сила …

И още великденски красоти

здравейте, аз да попитам каква земя му трябва на клемантиса? нашия от години само по някое друго листо, но не цъфти...

# 669
Клематис подрязване ли го? Кога - есен или пролет?. Потърсете информация в нета за тях. Има три вида според начина на цъфтеж. Възможно е ако го подрязвате в неправилни сезон да му унищожават клоните, които правят цвят.
Пиша ви го така най-общо по спомени, защото съм с телефона и не ми се търси конкретно сега.
Да покажа една красива пролетна фотиния

И моите прекрасни лалета

На горната снимка се вижда изсъхването в долния край на лъжекипариса. Бях ви питала преди за това. Нормално ли е или показва някакви процеси. Има го на всичките по редичката. Вчера поизрязах сухото, но има и във вътрешността към стеблото. Садени са есента, поливат се редовно. Може ли да се получи от преполиване?
Като се изреждат така клонаци се получава дупка в короната. Дървото после запълва ли я с нови израстъци!?

# 670
Дари, може би е някакво заболяване. Аз бих отишла със снимката в някоя агроаптека, там обикновено знаят за какво става въпрос.
Във вътрешността на кипариса е нормално да няма зелени листенца, там слънце не стига. Като изрежеш зеленото първо става дупка, след това порастват нови клонки, но поне първата година ще е дупка.

Ариадна, резниците мушкато си ги засади направо в голяма саксия. Гледай да не пресъхват, но и да не ги удавиш, сукулентни са. Една педя резник е прекалено дълго, можеш да го разделиш на две парчета. Даже долната част тръгва по-добре от горната Grinning

# 671
Благодаря за мнението Флокс. Ще пробвам в агроаптеката. Зарадва ме с това, че пускат нови клони на отрязани те места. Във вътрешността явно с нарастването съхнат малките клонки. Решила съм всичкото сухо да почистя, за да отива силата на растението само за младия прираст, а и да може да диша.
Нищо им нямаше на елхичките цяла зима и като запролети - ей тия изненади ми сервираха.

По повод клематисите. Купени те от магазина няма как да бъдат различни от кой вид са. Принципа (поне при мен) е проба/грешка. Веднъж рязах след прецъфтяване (примерно юни), веднъж есен, тази година - пролет.
Единия ми (бял, с прости цветове, в градината) установих, че явно е за пролетна резитба. Преди месец го подхванах с голямата ножица и го подкъсих на 2/3. Изхвърлих пръчки като от декар лозе, хем бяха напъпили. Сега е отрупани с цветни пъпки.

Този ми е в саксия на есенна резитба - Blu Angel. Миналата година като прецъфтя - подрязах и после имах цяло лято цъфтеж.

Като отворят цветовете ще покажа.

# 672
Дари, сетих се още нещо за кипарисите. Ако ги изрежеш отдолу до самото стъбло, там поне при мен не тръгват нови клони. Моите бяха като при теб, разклонени от земята. Изрязах клоните на около 50см от земята, за да се оформи стъбло и корона, и оттогава не са тръгвали клонки отдолу, вече 5 години са си така. Растат само нагоре и настрани.

# 673
Дари, сетих се още нещо за кипарисите. Ако ги изрежеш отдолу до самото стъбло, там поне при мен не тръгват нови клони. Моите бяха като при теб, разклонени от земята. Изрязах клоните на около 50см от земята, за да се оформи стъбло и корона, и оттогава не са тръгвали клонки отдолу, вече 5 години са си така. Растат само нагоре и настрани.
Твоите имали ли са такова съхнене като моите?

# 674
  • Пловдив
Неуспявам да видя съхненето на снимка ,може ли по-близка ?
 По принцип ,кипаристите са по-издържливи на болести ,спрямо туите .Във вътрешността им е нормално да съхнат клонки ,а отвън е много често поради птичка ,която е повредила клончето. Няма да им навреди едно пръскане с препарат съдържащ син камък.Ние пръскахме с Шампион .Но,най - добре попитайте в агроаптека .

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 13:12 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт