Градинарство - моето хоби 29

• 40 944
  • 759
  •   1
Отговори
# 105
  • На морето!
Може ли снимка на авокадо дръвчето? Аз вече няколко пъти отглеждам до един етап и после подарявам, че не ми е вече интересно. Иначе знам, че ако не искаш да е "пръчка" постоянно режеш когато са 4-5 листа режеш горните 2-3 и то започва да пуска клонки от долу, разклонения, които също обрязваш на този принцип
Дойдохме си на вилата и го снимах. Пролетта ще го режа, за да се оформи като дръвче, досега не ми се получи номерът. Иначе и аз за първи път гледам, не очаквах да стане толкова голямо.
Скрит текст:

Прибрано е заедно със сакъзите и мандарината
Скрит текст:
в една стая за гости, която не отопляваме зимата.

# 106
Съндъчетата ще ги ремонтираме и ще опитам някакви Сенколюбиви разяснения и цветя да отгледам на това място.
https://gardensandroses.com/Thread-Хойхера-Heuchera Това също ми хареса и доколкото чета обича сянка..

# 107
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
личният ми опит сочи, че на сянка листата не показват цвета в пълния му блясък.

има червена на двора. забравих да оплевя около нея и листата ѝ станаха зелени.
след изчистване на тревата остана на слънце и за дни си стана пак бургунди. Simple Smile

# 108
  • густо майна Филибето
Да, искат мааалко слънце. На шарена сянка най-добре. При различните е различно.
   И някои хости са така, тези вариегатните. Трябва им светлина, за да станат контрастни. Но на слънце прегарят, особено тези с повече жълто. Пак зависи от слънцето.
 Обаче сините искат сянка, иначе стават по-зеленикави.
     На сянка синкаво-лилава остава аюгата. Това става обаче след като прецъфти.

Нямам актея, но за тази с тъмните листа четох, че е такава само на сянка, на слънце става зелена.

# 109
Глас и от мен за аюга. Расте навсякъде, от слънце до сянка, и цъфти симпатично. Издръжлива като буренче. Имаме  от лилавата навсякъде, даже и в тревата, редовно се коси и това не и пречи.
Освен това си намерих и едно коренче шарена, бяло-лилаво-зелена. Чакам я да се размножи.

# 110
Аз продължавам с проучване на градинските цветя Grinning и от много четене се обърках. Харесаха ми циганчетата, пише навсякъде , че цъфтят дълго време, но не мога да се ориентирам слънчеви или сенчести места предпочита, обилното поливане доколкото разбрах е задължително? От различни места чета разнородни неща …
И другото което ми хареса са почвопокривни е треви, за декорация в комбинация с някое цвете изглеждат чудесно. За хостата четох, че привлича много охлюви.  Имам сенчести места по краищата на двора и се чудя с какво да ги запълня. Включително и едно триъгълна паарче с плътна асма отгоре. През пролетта лалетата там се чувстват добре, но през лятото незнам какво да сложа… Някоя от тревите и в комбинация със сенколюбив храст, който цъфти? Аюгата също е интересна…

# 111
  • На морето!
Дриада, много са полезни и за мен въпросите ти. За храст на сянка препоръчвам хортензия, циганчетата са ми много красиви, били много корави и аз съм им хвърлила око.

# 112
Да, много неща трябва да се проучат. Разгледах и градината на любознателна…. истински шедьовър https://sharenatorbichka.blogspot.com/p/blog-page.html?m=1 Със сигурност съветите й биха били са много ценни, както и на повечето от пишещите тук.
Любопитно ми е, дали живеете там постоянно, в тази красота? Струва ми се, че изисква ежедневна подръжка?

# 113
  • София
Дриада, аз мога да споделя от опит от едно време,  градината  на село. Под лозите напролет беше пълно с лалета, нарциси и зюмбюли. През м. Май цъфтяха разкошни божури. Розите, колкото и да искат слънце, също цъфтяха добре. В най-сенчестата част - хортензии. Многогодишни храсти - чимшири, също и "крушовче", което предполагам е зеленолистен евонимус. Сега са добавени здравец и пъстролистен егоподиум.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 10:54 от sofyia

# 114
  • София/Варна
Момичета изпаднала съм в следния размисъл. Много харесвам всички пролетни луковични цветя. Но след като прцъфтят става доста грозна градинка. С какво мога да ги комбинирам, така че като прецъфтят нещо да им скрие пожълтяващите листа и да е пак красива градинка.
Мисля да пробвам да насадя лалета околи един стелещ се юниперус(хвойна) и между лавандулки. Снабдих се със 100 корена разсад на лавандула за символична цена и ще се вихря.
Приемам всякакви съвети.

# 115
Герундия, аз садя луковиците между многогодишните цветя. Тъкмо прецъфтят последните лалета през май, и цветята вече започват да се разлистват и да цъфтят. Например божури, рози, иглика, бергения, теменужки, кукуряк, пролетни анемони, иберис, скабиоза, невен, карамфилчета.
Имам и няколко вечнозелени, за да е зеленко винаги  - лавандула, розмарин, рододендрон, градинска азалия, пиерис.

# 116
за циганчетата и аз съм чувала, че са непретенциозни, но аз не можах да се справя с тях вкъщи, какво остава на двора. винките са почти като циганчетата на външен вид, а са издръжливи и нямат много претенции за грижите. добре вървят на слънце и цъфтят до късна есен. както и тагетесите и астрите и космоса. Simple Smile

# 117
за циганчетата и аз съм чувала, че са непретенциозни, но аз не можах да се справя с тях вкъщи, какво остава на двора. винките са почти като циганчетата на външен вид, а са издръжливи и нямат много претенции за грижите. добре вървят на слънце и цъфтят до късна есен. както и тагетесите и астрите и космоса. Simple Smile
Това е интересно, защо реших че винките са от типа на почвопокривните растения, т. е основно листа? Thinking А те и цъфтят? Dobri, колко големи стават и колко дълго цъфтят през лятото? Сподели от твоя опит..Blush

# 118
показвала съм ги - отгледах ги от семена тази година Simple Smile Simple Smile Simple Smile
но не съм в България и информацията няма да е съвсем приложима. т.е няма да са същите резултати ако ги засеете в средата - края на август. Wink по-добре ще е да е април примерно.

засях семената в сандъчета в средата на август. до средата на септември започнаха да цъфтят. не са спирали. Simple Smile тук температурите са доста високи, но те изкарват два - три дена без поливане и без това да им се отрази фатално.
по улиците съм виждала израснали като храсти, но това е защото тук няма зима. в България ще загинат с първите слани. семената донесох от България.

почвопокривните са друг вид винки. те също цъфтят, но в синьо. и са многогодишни.

# 119
показвала съм ги - отгледах ги от семена тази година Simple Smile Simple Smile Simple Smile
но не съм в България и информацията няма да е съвсем приложима. т.е няма да са същите резултати ако ги засеете в средата - края на август. Wink по-добре ще е да е април примерно.

засях семената в сандъчета в средата на август. до средата на септември започнаха да цъфтят. не са спирали. Simple Smile тук температурите са доста високи, но те изкарват два - три дена без поливане и без това да им се отрази фатално.
по улиците съм виждала израснали като храсти, но това е защото тук няма зима. в България ще загинат с първите слани. семената донесох от България.

почвопокривните са друг вид винки. те също цъфтят, но в синьо. и са многогодишни.

Благодаря за отговора, и тези розовите са от семена ? Приличат на циганчето, колко горе - долу стават високи?

Общи условия

Активация на акаунт